ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ο Μπαρτζώκας αντεπεξήλθε στην πίεση

Ο Μπαρτζώκας αντεπεξήλθε στην πίεση

Ο κόουτς Μπαρτζώκας παίρνει τα εύσημα διότι ύστερα από τις κακές εμφανίσεις, ο Ολυμπιακός σε κρίσιμα ματς έδειξε χαρακτήρα, συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα και αντεπεξήλθε στην πίεση.
Μετά από την "βαριά" ήττα από την Ζαλγκίρις, η οποία ακολούθησε εκείνη από την Εφές, συν το άσχημο περιστατικό με τον Τζόι Ντόρσεϊ την ίδια μέρα στο ΣΕΦ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Στη συνέχεια ήρθε και η άσχημη εμφάνιση κόντρα στην Τσεντεβίτα (παρά τη νίκη), με αποτέλεσμα οι ικανότητες του Έλληνα τεχνικού να αμφισβητηθούν από μία μερίδα του κόσμου, ενώ και στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο επικράτησε ένας προβληματισμός για την φετινή ομάδα του Ολυμπιακού.
Ο 47χρονος τεχνικός ένιωσε για πρώτη φορά την τεράστια πίεση και το μεγάλο άγχος που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας κόουτς στον Ολυμπιακό ύστερα από άσχημα αποτελέσματα, ενώ στο ΣΕΦ άκουσε και ορισμένες φωνές από την εξέδρα να τον αποδοκιμάζουν. Το θέμα όμως ήταν το να καταφέρει στη συνέχεια να παραμείνει ψύχραιμος, ήρεμος και να μην αισθανθεί πανικό, ώστε να βοηθήσει την ομάδα να επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις και στις νίκες. Και αυτό το κατάφερε.

Τα δύο επόμενα εκτός έδρας παιχνίδια των Πειραιωτών στην Euroleague (απέναντι σε Αρμάνι και Κάχα Λαμποράλ) ήταν ιδιαίτερα κρίσιμα. Χρειαζόταν ένα "διπλό" τουλάχιστον σε  ένα ματς από αυτά, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι ερυθρόλευκοι θα "φλέρταραν" με τον οδυνηρό αποκλεισμό από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Και ο Ολυμπιακός θριάμβευσε σε Μιλάνο και Βιτόρια, κερδίζοντας και τους δύο αγώνες, παρουσιάζοντας το καλύτερο μπάσκετ που έχει παίξει από το ξεκίνημα της σεζόν. Η ομάδα έδειξε χαρακτήρα και στο παρκέ παρουσίασε δείγματα της εξαιρετικής δουλειάς που έχει κάνει ο κόουτς Γιώργος Μπαρτζώκας, τόσο σε θέματα τακτικής σε άμυνα και επίθεση, όσο και στο κομμάτι της ψυχολογίας. Παίρνει τα εύσημα λοιπόν διότι ύστερα από τις "βαριές ήττες", τις άσχημες εμφανίσεις και τις αλλαγές στο ρόστερ, η ομάδα δεν επηρεάστηκε, ούτε κατέρρευσε, ούτε διαλύθηκε. Αντιθέτως, παρέμεινε συσπειρωμένη και ενωμένη, καταφέρνοντας να κερδίσει δύο σημαντικά εκτός έδρας παιχνίδια πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις, συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα.

Αυτή την μίνι-κρίση στην ομάδα την διαχειρίστηκε άψογα και την ξεπέρασε μαζί με τους παίκτες του, οι οποίοι του τρέφουν εμπιστοσύνη. Με εξαίρεση τον Τζόι Ντόρσεϊ (που γκρίνιαζε επειδή ήθελε να είναι περισσότερο ενεργός στην επίθεση) και τον Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους (που παραπονιέται επειδή θέλει να παίζει περισσότερο), δεν υπάρχει παίκτης του Ολυμπιακού που να έχει παράπονο από τον Έλληνα τεχνικό. Άπαντες αναγνωρίζουν την τεχνογνωσία που διαθέτει, την καλή δουλειά που κάνει, αλλά και τον εξαιρετικό και σοβαρό χαρακτήρα του. Τον σέβονται, όπως τους σέβεται και εκείνος, ενώ με την συμπεριφορά του, τους έχει κερδίσει. Ακόμη και μετά τις ήττες και τις κακές εμφανίσεις, κανείς μπασκετμπολίστας των ερυθρολεύκων δεν άφησε υπονοούμενα για τον Έλληνα τεχνικό. "Εμείς φταίμε", έλεγαν όλοι στις δηλώσεις του. Κάτι λοιπόν θα ξέρουν και οι πρωταγωνιστές για να μιλούν μόνο με θετικά σχόλια για τον προπονητή τους.

Το να κρίνεις αυστηρά έναν προπονητή από τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές της Euroleague και να τον απαξιώνεις τόσο εύκολα βγάζοντας βιαστικά συμπεράσματα, είναι λάθος συμπεριφορά. Το να εκφράσεις προβληματισμούς, το να σχολιάσεις (είτε θετικά, είτε αρνητικά) κάποια πρώτα δείγματα γραφής, αλλά και το να κάνεις μία καλόπιστη κριτική με επιχειρήματα, είναι πράγματα θεμιτά. Η νοοτροπία όμως τύπου "έχασες, φύγε...", είναι τουλάχιστον ανώριμη. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή και αυτό είναι μία αρετή την οποία οι περισσότεροι οπαδοί δεν την έχουν.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ούτε έγινε ο κορυφαίος κόουτς της Ευρώπης μετά τα "διπλά" σε Βιτόρια και Μιλάνο και ούτε έγινε ο χειρότερος ύστερα από τις ήττες από Εφές και Ζαλγκίρις. Το πόσο καλός τεχνικός είναι φαίνεται από το βιογραφικό του και από την σπουδαία δουλειά που έκανε σε Μαρούσι και Πανιώνιο, κερδίζοντας με τις ομάδες αυτές ένα "μικρό πρωτάθλημα", οδηγώντας τες στην τρίτη θέση της διοργάνωσης πίσω από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Και κυρίως ας σεβαστούμε τις απόψεις παικτών όπως του Βασίλη Σπανούλη και του Γιώργου Πρίντεζη, οι οποίοι μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για τις δυνατότητες του προπονητής τους.

Τα "διπλά" του Ολυμπιακού σε Μιλάνο και Βιτόρια:

Armani Milano - Olympiacos (71-84 ) Τα highlights από Pireotis7

Κάχα Λαμποράλ - Ολυμπιακός 72-89 (Τα highlights) από Pireotis7
www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου