ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Με οδηγό την άμυνα

Με οδηγό την άμυνα

Ο Ολυμπιακός με οδηγό την άμυνα κέρδισε την Εφές και από τους 98 πόντους στην Πόλη, την κράτησε στους 53! Τέσσερις σερί νίκες στην Euroleague και προχωρεί. Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος.
Όταν στο ματς του πρώτου γύρου η Εφές έχει σκοράρει 98 πόντους με τους Φάρμαρ-Βούγιασιτς μαζί να μετρούν 40 και στο ΣΕΦ οι Τούρκοι σημειώνουν μόλις 53, με τους δύο αστέρες της να μένουν συνολικά στους 14, τότε είναι ξεκάθαρο πως ο Ολυμπιακός νίκησε χάρη στην εξαιρετική του άμυνα, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και στον τρόπο που λειτούργησε ως σύνολο στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Ένα μήνα μετά (19/10) από την τραγική εμφάνιση και την "βαριά" ήττα στην Πόλη (98-72), οι ερυθρόλευκοι διέλυσαν στο Φάληρο την Αναντολού με το επιβλητικό 75-53.
Πέρα βέβαια από τον σχεδόν άριστο τρόπο με τον οποίο αμύνθηκαν οι Πειραιώτες, η Εφές ήταν και απελπιστικά άστοχη στο παιχνίδι στο ΣΕΦ (16/48δ, 2/9τρ, 15/25β), σε αντίθεση με την τρομερή αποτελεσματικότητα που είχε στην Πόλη (25/49δ, 9/14τρ, 21/32β). Η ομάδα του Ολυμπιακού έβγαλε και πάλι στο παρκέ χαρακτηριστικά τα οποία την οδήγησαν την κορυφή της Ευρώπης, με κυριότερο την προσήλωση στην άμυνα. "Καταλάβαμε πως θα πρέπει να θυσιάσουμε τα κορμιά μας στην άμυνα", δήλωσε στα αποδυτήρια ο Στράτος Περπέρογλου. Και οι ερυθρόλευκοι πλέον δίνουν μάχες σώμα με σώμα στο ατομικό μαρκάρισμα, παλεύουν για την κάθε κατοχή της μπάλας, παίζουν με αλληλοκαλύψεις (υστερεί εδώ ο Πάουελ, αλλά ακόμη μαθαίνει) ενώ πλέον λειτουργούν καλύτερα στα μετόπισθεν και ως σύνολο, ως ομάδα, ως "ένα".

Οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν και περιόρισαν τον τρόπο ανάπτυξης της Εφές, "βραχυκυκλώνοντας" το δημιουργικό της κομμάτι, σταματώντας την γρήγορη εκτέλεση που επιδιώκει στα παιχνίδια της. Στην Πόλη είχε μοιράσει 21 ασίστ, ενώ στο ΣΕΦ έμεινε στις 8. Οι Πειραιώτες ήταν διαβασμένοι στο παιχνίδι και κατάφεραν να σταματήσουν τα επιθετικά όπλα των Τούρκων (Φάρμαρ 6π, Βούγιασιτς 8π), χάρη στην καλή άμυνα που έπαιξαν κυρίως οι Βαγγέλης Μάντζαρης και Έισι Λο στην περιφέρεια. Ο Ολυμπιακός επιθετικά δεν εντυπωσίασε, ενώ υπήρξαν στιγμές που ήταν διστακτικός στο να τελειώσει τις φάσεις. Η καλή άμυνα του έδινε ρυθμό και κατοχές ώστε να αυξάνει σιγά-σιγά την διαφορά στο σκορ. Από την πρώτη περίοδο που πήρε το προβάδισμα το διατήρησε έως το τέλος, δείχνοντας χαρακτήρα, υπομονή και ποιότητα, ελέγχοντας απόλυτα τον ρυθμό του παιχνιδιού. Οι Πειραιώτες δεν έβγαλαν πολλές συνεργασίες στο παρκέ (11 ασίστ) και έκαναν αρκετά λάθη (16), αλλά αγωνιστικά το αρνητικό πρόσημο σε αυτόν τον σημαντικό συσχετισμό δεν τους στοίχισε.

Σημασία για τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι είχε η νίκη, τόσο για να εξασφαλίσει την πρόκριση στο TOP-16, όσο και για να πάρει προβάδισμα στην βαθμολογία μένοντας μόνος στην δεύτερη θέση, αφήνοντας στην τρίτη την Εφές. Σαφώς και οι Πειραιώτες στην τελευταία περίοδο με μία καλύτερη διαχείριση θα μπορούσαν να καλύψουν την ήττα του πρώτου αγώνα (98-72, +26), έχοντας φτάσει στο 33' στο +24 (66-42), ώστε σε ενδεχόμενο ισοβαθμίας να έχουν αβαντάζ επί των Τούρκων, αλλά δεν πειράζει. Η ουσία είναι στο ότι οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν και έχουν μία επικράτηση παραπάνω από την Αναντολού, ενώ και με ενδεχόμενο "διπλό" την επόμενη αγωνιστική κόντρα στην Ζαλγκίρις (30/11) στο Κάουνας θα ελπίζουν ακόμη και στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο.

Ας πάμε όμως στα ουσιαστικά θέματα. Ο Ολυμπιακός μετά τις "σφαλιάρες" από τις ήττες με Εφές (98-72) και Ζαλγκίρις (61-79), ζώντας σαν ομάδα μία αγωνιστική κρίση, σε συνδυασμό με την ξαφνική αποχώρηση του Τζόι Ντόρσεϊ, έχει μόνο νίκες! Στην Euroleague μετράει τέσσερις επικρατήσεις στη σειρά και αν εξαιρέσουμε την κακή εμφάνιση (παρά το ότι κέρδισε) με την Τσεντεβίτα (79-77), ακολούθησαν τρεις καταπληκτικές του εμφανίσεις σε Μιλάνο (71-84), Βιτόρια (72-89) και Φάληρο επί της Εφές (75-53). Στα δύσκολα και στα κρίσιμα οι Πειραιώτες έδειξαν σοβαρότητα, χαρακτήρα, ποιότητα, αλλά και το μέταλλο του νικητή, του μαχητή, στοιχεία τα οποία τον οδήγησαν την περασμένη σεζόν στην κορυφή της Ευρώπης. Πλέον, αρχίζουν σιγά-σιγά να βγάζουν στους αγώνες πράγματα που κάνουν στις προπονήσεις, κάτι το οποίο δε συνέβαινε στα προηγούμενα παιχνίδια, τόσο λόγω ότι τα πόδια ήταν "βαριά", όσο και λόγω ψυχολογίας.

Όπως εύκολα και βιαστικά ορισμένοι έριξαν τις ευθύνες στις πρώτες γκέλες στον κόουτς Γιώργο Μπαρτζώκα, τότε θα πρέπει να δώσουν επίσης εύκολα και τα εύσημα σε εκείνον για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει στην ομάδα στα τελευταία ματς. Στα δύσκολα και σε μία περίοδο κρίσης και αμφισβήτησης, ύστερα από κακές εμφανίσεις και αρνητικά αποτελέσματα, τα οποία γέμισαν με πίεση και άγχος την ομάδα, κατάφερε να την διατηρήσει ενωμένη και συσπειρωμένη, βγάζοντας την από όλα αυτά νικήτρια και θριαμβεύτρια. Είναι ξεκάθαρο πως έχει τον σεβασμό, την στήριξη, την εκτίμηση  και την εμπιστοσύνη των παικτών του. Και αυτό το τονίζουμε για όσους εκτιμούν το αντίθετο. Διαβάζοντας και ακούγοντας τις δηλώσεις των καλαθοσφαιριστών του Ολυμπιακού, όλοι τους μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την δουλειά, αλλά και για τον χαρακτήρα του Έλληνα τεχνικού. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Η ομάδα ήταν και παραμένει πολύ καλή, δίχως καμία αμφιβολία, παίζοντας πλέον και ωραίο μπάσκετ. Και βρισκόμαστε στον Νοέμβρη. Που να φορτσάρει δηλαδή τον Φλεβάρη όπως είναι προγραμματισμένο.

Οι συνεχόμενες νίκες και οι εξαιρετικές εμφανίσεις, έχουν φέρει καλή ψυχολογία, τόνωση ηθικού,αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη διάθεση στην ομάδα, πράγματα τα οποία είχε ανάγκη, καθώς ξεκίνησε την σεζόν έχοντας υπερβολικό άγχος και έξτρα πίεση, δίχως λόγο. Ο Ολυμπιακός φαινόταν να μην μπορεί να διαχειριστεί αγωνιστικά τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης, με τους παίκτες να δείχνουν μπερδεμένοι ψυχολογικά και αγωνιστικά στο παρκέ. Σιγά-σιγά όμως βρήκαν και πάλι τους ρόλους τους, ηρέμησαν, συγκεντρώθηκαν, κατάλαβαν πως δεν χρειάζεται να κάνουν το κάτι παραπάνω, αλλά μόνο αυτά που πρέπει και χρειάζεται, με αποτέλεσμα να λειτουργούν όπως πρέπει στο παρκέ. Πλέον, πιστεύουν και απέκτησαν εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους, και όπως έχουν τονίσει "αν παίζουμε όπως ξέρουμε μπορούμε να κερδίσουμε οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρώπη, και μπορούμε να χάσουμε από την οποιαδήποτε αν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει στο γήπεδο".

Ο Ολυμπιακός νίκησε την Εφές ως σύνολο! Ο κάθε παίκτης προσέφερε από το πόστο του. Οι Παπανικολάου, Σπανούλης, Λο, Περπέρογλου και Πρίντεζης στην επίθεση, οι Σπανούλης και Σλούκας στην δημιουργία (μαζί 7 ασίστ), οι Χάινς, Πρίντεζης και Παπανικολάου στα ριμπάουντ, οι Μάντζαρης και Λο στην άμυνα, ενώ βοήθησε στο παιχνίδι και ο Άντιτς, με τον Πάουελ να δείχνει επηρεασμένος. Ο καθένας στον Ολυμπιακό έχει τον ρόλο του και βάζει την ομάδα πάνω από το "εγώ" του, έχοντας ως μόνο σκοπό το να κερδίσει η ομάδα.

Θα ξεχωρίσουμε όμως από την αναμέτρηση τον 22χρονο σμολ-φόργουορντ, κυρίως για την εκτελεστική του δεινότητα από την περιφέρεια. Σημείωσε 4/7 τρίποντα, ενώ στην διοργάνωση μετράει 14/22 (63.6%) σουτ από τα 6.75 μέτρα. Εντυπωσιακό ποσοστό. Δείγμα και προϊόν της σκληρής δουλειάς που έχει κάνει στην προπόνηση. Στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια των ερυθρολεύκων παίζει περισσότερο, φτάνοντας κοντά στα 24 λεπτά συμμετοχής, σε αντίθεση με τα 14 στα δύο πρώτα ματς. Η παρουσία του στην πεντάδα του Ολυμπιακού είναι πολύτιμη και απαραίτητη, καθώς προσφέρει ενέργεια και ώθηση σε άμυνα και επίθεση.

Χρειάζεται χρόνο και υπομονή ο Τζος Πάουελ. Είναι εντελώς διαφορετικός παίκτης από τον Ντόρσεϊ. Καλύτερος στην επίθεση, λιγότερο ικανός στην άμυνα. Σε ένα μήνα περίπου θα είναι έτοιμος. Ακόμη μαθαίνει συστήματα, τακτικές και συμπεριφορές. Έκανε ορισμένα λάθη στο ματς με την Εφές, ίσως η παρουσία του να μην άξιζε 17 λεπτά συμμετοχής στο παρκέ, αλλά ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκρινε πως έπρεπε να παίξει αρκετά ώστε να δοκιμαστεί και να "ψηθεί" περισσότερο.

Ολυμπιακός-Anadolu Efes 75-53 Τα highlights από Pireotis7

www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου