ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Mπαρτζώκας: "Είναι κομβικό το ματς με Εφές"

Mπαρτζώκας: "Είναι κομβικό το ματς με Εφές"

Ο κόουτς Μπαρτζώκας χαρακτήρισε κομβικό το ματς κόντρα στην Εφές για την πρόκριση στο TOP-16, αναφέρθηκε στην αγωνιστική κρίση που πέρασε η ομάδα, ενώ μίλησε και για την παρουσία του Πάουελ.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ. Ο Έλληνας τεχνικός χαρακτήρισε κομβικό το παιχνίδι της Πέμπτης (22/11) κόντρα στην Εφές Αναντολού (21:45, ΝΕΤ) για την πρόκριση στο TOP-16, αναφέρθηκε στην αγωνιστική κρίση που πέρασε η ομάδα, δίνοντας βαρύτητα στο δύσκολο πρόγραμμα που είχε, ενώ αναφέρθηκε και στην παρουσία του Τζος Πάουελ στο ερυθρόλευκο ρόστερ, μία αλλαγή που δεν επηρέασε τους Πειραιώτες. Παράλληλα, δήλωσε πως θέλει και μία νίκη-εκδίκηση απέναντι στην τουρκική ομάδα, λόγω της βαριάς ήττας που είχαν υποστεί οι Πρωταθλητές στον πρώτο γύρο στην Πόλη.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αρχικά σχολίασε για το ματς: "Όλοι καταλαβαίνετει πως με την εξέλιξη του ομίλου, το ματς είναι κομβικό για την πρόκριση μας στο TOP-16. Αυτός ήταν ο αρχικός μας στόχος.

Μαθηματικά θέλουμε μία νίκη για να περάσουμε. Στο ματς θέλουμε να πιστοποιήσουμε την αγωνιστική μας πολύ καλή κατάσταση με ακόμη μία εξαιρετική απόδοση, να κερδίσουμε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο όπως είναι η Εφές, αλλά και να σημειώσουμε μία νίκη-εκδίκηση, αν μπορώ να την χαρακτηρίσω έτσι, καθώς στην Κωνσταντινούπολη δεχθήκαμε μία "βαριά" ήττα που μας πλήγωσε τον εγωισμό.

Θέλουμε φυσικά την στήριξη του κόσμου μας. Ελπίζω να δώσουν δυναμικό "παρών" στο ΣΕΦ ώστε να μας βοηθήσει να φτάσουμε στη νίκη".

Για το γεγονός πως έχει κερδίσει την στήριξη και την εμπιστοσύνη των παικτών, γεγονός το οποίο βοήθησε ώστε η ομάδα να περάσει την κρίση, απάντησε: "Καταρχάς δεν έχω κάνει καμία προσπάθεια ώστε να κερδίσω την εμπιστοσύνη των παικτών. Τις καλές σχέσεις με τους παίκτες τους χτίζεις μέσα από την καθημερινότητα, μέσα από τους αγώνες και τις προπονήσεις. Είναι σχέσεις σεβασμού. Τους σέβομαι, όπως με σέβονται και εκείνοι. Είναι γεγονός πως η ομάδα πέρασε μία κρίση αγωνιστική αλλά αυτό συμβαίνει με όλες τις ομάδες στην Ευρώπη. Αν δείτε το τι συμβαίνει και σε άλλα πρωταθλήματα, θα το καταλάβετε. Είναι έτσι δομημένο το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα ο ρυθμός να είναι καταιγιστικός φέτος. Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι το να έχω την εμπιστοσύνη των κ. Αγγελόπουλων, διότι εκείνοι με επέλεξαν.

Έχουμε και είχαμε ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα. Καμία ομάδα δεν μπορεί αυτό το διάστημα να προχωράει δίχως απώλεια. Όταν τα πράγματα κυλούν όπως πρέπει, όλα είναι καλά. Το θέμα όμως είναι κυρίως το πως μπορείς να ελέγξεις πράγματα και καταστάσεις, όταν όλα αυτά δεν πάνε καλά. Περάσαμε και ζήσαμε μία δύσκολη περίοδο, με ήττες και κακές εμφανίσεις, αλλά την ξεπεράσαμε. Ίσως όμως ξαναέρθει μία ανάλογη περίοδο στο μέλλον. Τα σκαμπανεβάσματα είναι μέσα στο πρόγραμμα, ειδικά στην αρχή.

Το θέμα της κρίσης, κατά την γνώμη μου, είχε να κάνει κυρίως με το γεγονός, αν θυμάστε,  πως αντιμετωπίσαμε την Παρασκευή την Εφές, την Δευτέρα τον Παναθηναϊκό και την Πέμπτη την Ζαλγκίρις, μία πολύ καλή ομάδα, την οποία στην αρχή κανείς δεν περίμενε να παρουσιαστεί τόσο ποιοτική. Έπρεπε, λοιπόν, κυρίως να κερδίσουμε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και εκεί τότε δώσαμε όλοι μας μεγαλύτερη βαρύτητα. Μέσα σε μία εβδομάδα δώσαμε τρία πολύ δύσκολα παιχνίδια. Είχαμε έλλειμμα συγκέντρωσης με Εφές, θεωρώ πως άδειάσαμε με τη νίκη μας επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ και μετά δεν είχαμε τις απαιτούμενες δυνάμεις κόντρα στην Ζαλγκίρις. Αυτά τα τρία ματς έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Ένα ανάλογο πρόγραμμα, δύσκολο και απαιτητικό, μπορεί να παρουσιαστεί ξανά μπροστά μας, και θα πρέπει τότε να είμαστε πιο έτοιμοι".

Για το πως θα παρουσιαστεί ο Ολυμπιακός απέναντι στην Εφές, για τις δυνατότητες των Τούρκων, το περιφερειακό σουτ, αλλά και για το τι θα πρέπει να προσέξει η ομάδα, σχολίασε: "Δεν μπορώ να προβλέψω, αλλά αυτό που μπορώ να πιστοποιήσω είναι πως η ομάδα μας δουλεύει πολύ καλά και σκληρά στις προπονήσεις. Οι παίκτες ανταποκρίνονται σωστά σε όλες τις εκδηλώσεις, στο βίντεο, στα βάρη, στην προπόνηση, κάτι λογικό όσο περνάει ο καιρός. Όσο περνάει ο καιρός ο ένας μαθαίνει τον άλλον καλύτερα. Τόσο οι παίκτες μαθαίνουν καλύτερα το προπονητικό-τιμ, γιατί δεν είμαι μόνο εγώ σε αυτό, όσο και εγώ μαθαίνω καλύτερα εκείνους. Είμαστε σε καλή κατάσταση αγωνιστικά και αυτό έχει φανεί από την απόδοση μας στα τελευταία παιχνίδια. Προσπαθούμε κάθε μέρα πολύ σκληρά. Και φαίνεται από την καλή μας απόδοση, μέσα από τις σημαντικές εκτός έδρας νίκες που φέραμε σε Μιλάνο και Βιτόρια.

Η Εφές είναι πολύ καλή ομάδα, με καλούς περιφερειακούς παίκτες και ψηλά κορμιά. Όποτε παίζουμε στο γήπεδο μας είμαστε φαβορί, αλλά θα πρέπει ο Ολυμπιακός να μάθει πλέον να παίζει και ως φαβορί, γιατί μέχρι πρότινος έπαιζε σαν αουτσάιντερ. Πιστεύω ότι θα κάνουμε καλό παιχνίδι. Η Εφές έχει καλούς spot-up σουτέρ, όπως είναι ο Φάρμαρ και ο Βούγιασιτς. Πρέπει πιστεύω να ελέγξουμε την καλή περιφερειακή τους διείσδυση, καθώς επιδιώκουν τα ντράιβ συχνά. Θα χρειαστεί να είμαστε καλοί στην άμυνα στο ισολέισον, γιατί δημιουργούν πολλές προϋποθέσεις για σουτ. Βρίσκουν τον ελεύθερο παίκτη μέσα από συνεργασίες. Δεν έχει τόσο σημασία το πως θα μαρκάρουμε τους καλούς περιφερειακούς της παίκτες, όσο το σταματήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να σουτάρουν. Είναι κάτι το οποίο το επιδιώκουν, οπότε πρέπει να καταστρέψουμε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού τους, καθώς ψάχνουν το ελεύθερο σουτ από την περιφέρεια.

Πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί στο αμυντικό ριμπάουντ και φυσικά να κάνουμε λίγα λάθη στο ματς. Επειδή έγινε μία κουβέντα, όπως είχα διαβάσει σε σάιτ στο ίντερνετ, ότι σουτάρουμε πολύ από την περιφέρεια, αλλά και για τα ποσοστά μας στην επίθεση, θέλω να πω πως είναι σημαντικό στοιχείο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ το να δημιουργείς ανοιχτά σουτ, αλλά και το να έχεις καλό ποσοστό από την περιφέρεια. Να έχεις δηλαδή αξιόπιστο τρίποντο. Είχαμε 2/14 σουτ ανοιχτά με Τσεντεβίτα. Με Μιλάνο και Κάχα, σουτάρουμε καλύτερα. Θεωρώ πως δημουργούμε φάσεις για σουτ, απλά το θέμα είναι το να είμαστε εύστοχοι και αποτελεσματικοί. Το καλό τρίποντο, σου δίνει την δυνατότητα να πάρεις αυτοπεποίθηση, να χτίσεις διαφορές, αλλά και να βρεις ρυθμό στο παιχνίδι σου".


 
Για το αν θα επιλέξει να παίξει γρήγορο η αργό μπάσκετ ο Ολυμπιακός, απάντησε: "Πρέπει να γίνει μία μίξη πιστεύω. Να είμαστε εξαιρετικοί και στα δύο ενδεχόμενα που μπορεί να κυλήσει το ματς. Δεν πρέπει να κάνουμε λάθη. Το θεωρώ πολύ σημαντικό. Μετά από καλή άμυνα έχουμε σαν ομάδα μία έφεση να τρέχουμε στον αιφνιδιασμό και να παίρνουμε καλές αποφάσεις. Και αυτό γίνεται κυρίως από τους Λο, Σπανούλη και Πρίντεζη, οι οποίοι είναι πολύ καλοί στο να παίζουν καλά τρέχοντας. Πρέπει να παίξουμε πολύ καλά, είτε σε σετ παιχνίδι, είτε σε γρήγορο ρυθμό, ασχέτως αν πάει το ματς στους 60 με 90 πόντους. Να παίξουμε καλή άμυνα θέλουμε και φυσικά να ελένξουμε το κομμάτι των ριμπάουντ.

Για το πόσο έχει εξοικειωθεί ο Πάουελ στον Ολυμπιακό, αλλά και για την εικόνα που έχει σχηματίσει για εκείνον, σχολίασε: " Είναι ένας εντελώς διαφορετικός παίκτης σε σχέση με τον Ντόρσεϊ. Ο Πάουελ έχει εξοικειωθεί με την τακτική μας. Αλλά θα πρέπει όμως και εμείς να τον μάθουμε καλύτερα και να εκμεταλλευθούμε τα ταλέντα του. Η μεγαλύτερη επιτυχία μας θεωρώ πως είναι το γεγονός πως παρά το γεγονός πως αλλάξαμε παίκτη, αγωνιστικά αυτό δεν μας κόστισε. Διώξαμε έναν εκ των βασικών μας σέντερ, αλλά μετράμε ένα σερί 4-0 με τον Πάουελ. Μόνο νίκες. Δύο σε Ευρώπη, δύο σε Ελλάδα. Και αυτό δεν συνηθίζεται. Είναι σημαντικό που δεν είχαμε απώλεια. Όταν οι ομάδες είναι οργανωμένες, περιμένει η ομάδα από τον νέο παίκτη και όχι ο παίκτης από την ομάδα. Όσο περνάνε τα ματς παίζει όλο και περισσότερο, όλο και καλύτερα.

Τον χρησιμοποίησα λίγο στο Μιλάνο, αρκετά στη Βιτόρια, όπου και τα πήγε καλά. Θεωρώ πως τον έχουμε εντάξει σωστά στην ομάδα μας. Ακόμη μαθαίνει συστήματαμ τακτικές, αλλά και τους συμπαίκτες του στο πως παίζουν. Απόλυτα έτοιμος θα είναι σε έναν μήνα περίπου. Εκεί υπολογίζω. Φυσικά και μας δίνει αβαντάζ το καλό μακρινό σουτ του Πάουελ. Ο Ντόρσεϊ δεν το είχε αυτό. Δεν είναι τόσο σημαντικό στο ότι σουτάρει καλά. Το πιο σημαντικό είναι πως καταλαβαίνει το παιχνίδι και τις συνεργασίες. Πρέπει βέβαια και εμείς να πάρουμε πράγματα από το στυλ που αγωνίζεται. Το γεγονός πως μπορούμε να πάρουμε σκορ και από εκείνον στο "5", μας φέρνει μεγαλύτερη ισορροπία στην επίθεση.

Μας δίνει έξτρα ώθηση στην επίθεση, ενώ καταλαβαίνει καλά το παιχνίδι. Στο ΝΒΑ υπάρχουν και αμυντικά τρία δευτερόλεπτα, είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Για αυτό κάποιες φορές σε κάποιες θέσεις μπερδεύεται. Είναι κάτι που μαθαίνεται, εάν ο άλλος έχει διάθεση να μάθει. Πιστεύω πως με κάποιες μεθόδους που χρησιμοποιούμε και βίντεο ειδικά για αυτόν, συν κάποιες κουβέντες από τους προπονητές, θα προσαρμοστεί".

www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου