ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ένα σταυρόλεξο για τον Ερνέστο

Ένα σταυρόλεξο για τον Ερνέστο

Είναι πλέον πολύ κοντά η ώρα που θα ξεκινήσει για τα καλά η συζήτηση σχεδιασμού στον Ολυμπιακό. Και σίγουρα υπάρχει διάθεση από πλευράς διοίκησης. Τόσο για την επένδυση που θα γίνει ("Τρεις μεταγραφές επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ" θρυλείται πως είναι ο σωστός "κωδικός") όσο και για το timing.

Το έχουμε αναφέρει ξανά άλλωστε πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης αν και λίγο καιρό στο ποδόσφαιρο δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει την αξία δεδομένων που κάποιοι χρειάστηκαν χρόνια για να εκτιμήσουν.

Θέλει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού λοιπόν να προσφέρει στον προπονητή το δικαίωμα να κάνει την προετοιμασία έχοντας τουλάχιστον το 90% του πραγματικού νέου ρόστερ στα χέρια του. Και αυτό και αν θα αποτελέσει καινοτομία. Να υπάρξει… Αύγουστος χωρίς μεταγραφές! Αληθινή πρόοδος.

Πολύ λογικά όσοι παρακολουθούν έχουν άποψη για τις κυρίαρχες ανάγκες. Άλλος λέει "επειγόντως νέος Ιμπαγάσα". Άλλος "νέος Νικοπολίδης", άλλος "νέος Γκαλέτι", άλλος "Έλληνες", οι περισσότεροι θέλουν ταυτόχρονα νέους "Ιμπαγάσα, Γκαλέτι, Νικοπολίδη, Έλληνες" κλπ. Πολύ λογικά όμως επίσης, συγκεκριμένα είναι και τα πρόσωπα που θα πάρουν τις αποφάσεις. Η διοίκηση και ο προπονητής είναι εκείνοι που θα χαράξουν τη νέα πορεία. Και από την δική τους συνεργασία θα προκύψει ο νέος Ολυμπιακός. Και αυτή τη στιγμή η βασική ανάγκη δεν είναι ποιοι θα έρθουν, αλλά ποιοι θα μείνουν.

Διότι στην πραγματικότητα για να φτιάξεις τον επόμενο Ολυμπιακό, πρέπει να είσαι σε θέση να κρίνεις δίκαια τον προηγούμενο. Τον φετινό. Και εδώ είναι που πραγματικά έχει σημασία το γεγονός ότι οι Ερυθρόλευκοι συνεχίζουν με τον ίδιο προπονητή και τη νέα χρονιά. Ένα σταυρόλεξο περιμένει τον Βαλβέρδε. Και ο Βάσκος πρέπει να δείξει "δυνατός λύτης". Ο Βαλβέρδε που είναι ο αρμόδιος για να εκτιμήσει αλλά και να αξιολογήσει την προσφορά του κάθε ποδοσφαιριστή στο σύνολο. Εκείνος θα κληθεί να κάνει και τον διαχωρισμό "μου κάνουν-δεν μου κάνουν". Εκείνος από τη στιγμή που παραμένει στον πάγκο για του… χρόνου.

Για μια σεζόν που οι υποχρεώσεις αλλά και οι απαιτήσεις ανεβαίνουν. Που μπαίνει στην κουβέντα και το Τσάμπιονς Λιγκ. Που θα κληθείς να συμμετέχεις ταυτόχρονα σε τρεις διοργανώσεις εκ των οποίων στις δύο οι κατάκτηση είναι αυτοσκοπός (πρωτάθλημα, κύπελλο) και στην τρίτη "παίζεις" κύρος, φήμη, έσοδα, απέναντι στους καλύτερους του κόσμου…

Όταν λέμε βέβαια κρίση για κάθε ποδοσφαιριστή, δεν αναφερόμαστε μονάχα στους υπάρχοντες στον Ρέντη. Δεκαεπτά δανεικούς έχει η ομάδα συν μια δεδομένη μεταγραφή για του χρόνου (Χαβίτο) ακόμη. Άρα περισσότερους από σαράντα παίκτες για να διαλέξεις πριν καταλήξεις στην ανάγκη της μεταγραφικής ενίσχυσης. Και μια μονάχα δεδομένη αποχώρηση. Αυτή του Νικοπολίδη που κρεμάει τα γάντια του. Θες ας πούμε ένα ρόστερ με 27 παίκτες για την επόμενη χρονιά λοιπόν; Αν αποφασίσεις ότι χρειάζεσαι πέντε μεταγραφές, τότε πρέπει να διαλέξεις πρώτα τους άλλους 22 από τους 40+ που διαθέτεις. Εύκολο είναι;

Και έχει και συγκεκριμένες παραμέτρους η επιλογή. Στην λίστα του Τσάμπιονς Λιγκ για παράδειγμα ψάχνεις για τέσσερις γηγενείς, ενώ αυτή τη στιγμή στο ρόστερ υπάρχουν δύο (Φετφατζίδης, Ποτουρίδης). Μπορείς επίσης να έχεις συνολικά ως δεκαεπτά ξένους και κοινοτικούς, αν τους θες όλους μαζί σου στον… πόλεμο των άστρων. Και αυτή την στιγμή στον Ολυμπιακό ανήκουν περισσότεροι από είκοσι.

Τέλος της επόμενης εβδομάδας Μαρινάκης και Βαλβέρδε θα έχουν μια συνάντηση με αυτή την… κατεύθυνση। Κρίνονται τα συμβόλαια που λήγουν (Ζαϊρί, Τζεμπούρ, Μπράβο), η τύχη των… δανεικών (Πάρντο, Μιραλάς) και σίγουρα και κάποιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που φέτος δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Πάρντο, Τζεμπούρ, Μιραλάς είναι σίγουροι για του χρόνου. Άρα το ενδιαφέρον μετατίθεται σε Ζαϊρί, Μπράβο και σε όποιους "φετινούς" δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν. Ανοίγει δηλαδή η κουβέντα ουσίας για την επόμενη μέρα. Και κάθε απόφαση θα έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον.

www.redplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου