ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Last call for London…

Last call for London…

16/9/2011
Last call for London…
Μία χρυσή ευκαιρία χάθηκε, αλλά όχι και ο στόχος. Η Εθνική παίζει... καταμεσήμερο (15:00, ΕΤ1) απέναντι στη Σερβία σε αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 5-8 του Ευρωμπάσκετ το τελευταίο της χαρτί για πρόκριση στο προολυμπιακό τουρνουά και μέσω αυτού στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Απογοήτευση, αλλά και αποφασιστικότητα στις τάξεις της ελληνικής ομάδας. Τι σημαίνει συμμετοχή στο προολυμπιακό τουρνουά και τι απουσία από αυτό.



Η απογοήτευση στις τάξεις της ομάδας ήταν εμφανής το βράδυ της Πέμπτης. Όχι για την ήττα από τη Γαλλία στον προημιτελικό καθ’ αυτή, αλλά κυρίως για τον τρόπο που ήρθε. Η Εθνική έδειξε πως ήταν ικανή για να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση, ήταν ανώτερη από τους «τρικολόρ» στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, αλλά στο τέλος η απειρία στοίχισε και η κλάση των Πάρκερ και Μπατούμ «μίλησε».

Το όνειρο της πρόκρισης στην τετράδα έσβησε, αλλά όχι και η αποφασιστικότητα των παικτών. Ο αποκλεισμός από την τετράδα «πλήγωσε» την Εθνική, αλλά δεν σκότωσε και το όνειρο για συμμετοχή στο προολυμπιακό τουρνουά. Η δεύτερη ευκαιρία έρχεται σήμερα στις 15:00, στο ματς με τη Σερβία που χθες υποκλίθηκε στην ανωτερότητα της αήττητης Ρωσίας και υπέκυψε στα αγωνιστικά της προβλήματα. Οι «πλάβι» είναι απογοητευμένοι και λαβωμένοι, αλλά θέλουν εξίσου την ευκαιρία να διεκδικήσουν την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ο Ηλίας Ζούρος και οι συνεργάτες του κατασκόπευσαν τη Σερβία στο ματς με τη Ρωσία, αλλά και στα παιχνίδια που προηγήθηκαν στο τουρνουά. Είναι μία ομάδα με πολύ ταλέντο, με έναν κορμό που πλέον μετρά τρία χρόνια κοινής πορείας, αλλά όλοι στην Εθνική θεωρούν πως η νίκη είναι εφικτός στόχος. Αρκεί το μυαλό και το σώμα να αφήσουν την απογοήτευση και την κόπωση αντίστοιχα της υπερπροσπάθειας απέναντι στη Γαλλία. Πρόβλημα, βέβαια, που έχει να αντιμετωπίσει στον αντίποδα και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, και σε μεγαλύτερο βαθμό, αφού ο χρόνος ξεκούρασης και προετοιμασίας του ματς είναι μικρότερος, ενώ υπάρχουν τα προβλήματα τραυματισμών των Ράσιτς και Τέπιτς, που δεν έπαιξαν απέναντι στη Ρωσία, όπως και του Κρστιτς, που αγωνίστηκε με ενοχλήσεις.

Σε κάθε περίπτωση το Ευρωμπάσκετ δεν τελειώνει σήμερα για την Εθνική. Αν κερδίσει, θα διεκδικήσει το Σάββατο (21:00) την πέμπτη θέση απέναντι στη Λιθουανία, ενώ αν χάσει την έβδομη απέναντι στη Σλοβενία (18:00).

Τι σημαίνει συμμετοχή στο προολυμπιακό...

Η συμμετοχή στο προολυμπιακό τουρνουά θα «γεμίσει» το επόμενο καλοκαίρι για την Εθνική. Το προολυμπιακό τουρνουά έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Ιούλιο (2-8/7/2012), με τη Γαλλία και το Πουέρτο Ρίκο να διεκδικούν να το φιλοξενήσουν. Σε αυτό θα συμμετέχουν δώδεκα ομάδες με τις τρεις πρώτες να παίρνουν την πρόκριση για το Λονδίνο. Στο προολυμπιακό τουρνουά είναι ήδη γνωστό πως θα λάβουν μέρος η Λιθουανία, το Πουέρτο Ρίκο, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Βενεζουέλα, η Αγκόλα, η Νιγηρία, η Νέα Ζηλανδία και θα πλαισιωθούν από το νικητή του Ελλάδα-Σερβία, τους χαμένους των ημιτελικών του Ευρωμπάσκετ, καθώς και τις ομάδες που θα τερματίσουν στη δεύτερη και την τρίτη θέση των Πανασιατικών Αγώνων (ολοκληρώνονται στις 25/9).

Ήδη θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν εξασφαλίσει η οικοδέσποινα Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ που κατέκτησαν το Μουντομπάσκετ του 2010, η Αργεντινή και η Βραζιλία μέσα από τους Παναμερικανικούς Αγώνες, η Τυνησία μέσα από τους Παναφρικανικούς Αγώνες και απομένει η νικήτρια των Πανασιατικών Αγώνων, καθώς και οι δύο του τελικού του Ευρωμπάσκετ που θα πάρουν απευθείας εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ θα γίνει από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου. Φυσικά, αν η Εθνική λάβει μέρος στο προολυμπιακό τουρνουά, θα γίνουν τροποποιήσεις στο καλεντάρι του ελληνικού πρωταθλήματος, προκειμένου η σεζόν να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Τι σημαίνει αποκλεισμός από το προολυμπιακό...

Σε περίπτωση ήττας από τη Σερβία σήμερα, το επόμενο καλοκαίρι θα είναι... κενό από Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια (και το Μουντομπάσκετ του 2002 από το οποίο απουσίαζε η Εθνική) και το επόμενο ραντεβού με την «επίσημη αγαπημένη» θα οριστεί για το Ευρωμπάσκετ του 2013 στη Σλοβενία.

Βγαίνει το ζευγάρι του τελικού

Την Παρασκευή διεξάγονται οι δύο ημιτελικοί της διοργάνωσης. Στις 17:30 το απόλυτο φαβορί για το χρυσό, Ισπανία, αντιμετωπίζει το απόλυτο αουτσάιντερ, τα Σκόπια, ενώ στις 21:00 η αήττητη Ρωσία κοντράρεται με τη Γαλλία. Οι νικητές θα αναμετρηθούν στον μεγάλο τελικό της Κυριακής (21:00) και οι χαμένοι θα διεκδικήσουν μια θέση στο βάθρο την ίδια ημέρα (17:30).

Η προϊστορία με Σερβία

Επτά νίκες, πέντε ήττες κι ένα ματς που μετατράπηκε σε... πυγμαχικό αγώνα έχει να επιδείξει η προϊστορία της Ελλάδας με τη Σερβία (ή Σερβία/Μαυροβούνιο), μετά την ανεξαρτητοποίησή της. Υπενθυμίζεται πως το περσινό ματς των δύο ομάδων (19/8/2010) για το τουρνουά «Ακρόπολις» είχε διακοπεί λίγο πριν το τέλος λόγω μαζικής σύρραξης παικτών στο παρκέ. Αναλυτικά η προϊστορία:

10/8/2003 (Θεσσαλονίκη-Φιλικό) 81-61
17/8/2003 (Βρσατς-Φιλικό) 83-95
18/8/2003 (Βελιγράδι-Φιλικό) 86-88
14/9/2003 (Στοκχόλμη-Ευρωμπάσκετ) 72-64
6/7/2004 (Μπόρμιο-Φιλικό) 77-72
6/9/2005 (Αθήνα-Φιλικό) 91-72
21/7/2006 (Μπόρμιο-Φιλικό) 75-79
12/8/2007 (Στρασβούργο-Φιλικό) 62-93
4/9/2007 (Γρανάδα-Ευρωμπάσκετ) 68-67
28/6/2009 (Πεσκάρα-Μεσογειακοί Αγώνες) 91-70
21/8/2009 (Μαρούσι-Φιλικό) 82-83
24/8/2009 (Μαρούσι-Φιλικό) 66-65

www.sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου