ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Eurobasket 2013:Αποτελεσματα 2ης ημέρας (videos)

Eurobasket 2013:Αποτελεσματα 2ης ημέρας (videos)

06/09/2013

 Aκομη μια δυναμικη αγωνιστικη ηταν η δευτερη ημερα της διοργανωσης...
Στα τελευταία δευτερόλεπτα κρίθηκαν κάποια από τα παιχνίδια της 2ης ημέρας του Ευρωμπάσκετ. Θυμηθείτε τις αναμετρήσεις, τα αποτελέσματα και ποιοι ξεχώρισαν.

Νίκες στα τελευταία δευτερόλεπτα πήραν η Λετονία και η Κροατία επί του Μαυροβουνίου και της Γεωργίας αντίστοιχα.
Δεύτερη εντυπωσιακή νίκη για τους Φινλανδούς, ενώ το δύο στα δύο έκαναν και οι Ουκρανοί.

Μαυροβούνιο - Λετονία 72-73

Δεύτερο συνεχόμενο θρίλερ για το Μαυροβούνιο που αυτή τη φορά πάντως έχασε από τη Λετονία με σκορ 73-72 για την 2η ημέρα του Ευρωμπάσκετ. Ο Γιανίτσενοκς έγραψε το τελικό σκορ

Αυτή τη φορά το θρίλερ δεν το πήρε το Μαυροβούνιο. Η Λετονία επικράτησε με σκορ 73-72 του Μαυροβουνίου για την 2η αγωνιστική του Ευρωμπάσκετ.
Οι Μαυροβούνιοι αν και προηγήθηκαν με 72-71 χάρη σε γκολ φάουλ του εξαιρετικού κι απόψε Ταϊρές Ράις, στο τέλος έμειναν με την πίκρα της ήττας.
Ντέρμπι για γερά νεύρα ανάμεσα στο Μαυροβούνιο και τη Λετονία, που κρίθηκε στο τελευταίο σουτ. Ο Γιανίτσενοκς έγραψε το τελικό 73-72 με καλάθι στην τελευταία επίθεση, αφήνοντας τους παίκτες του Μαυροβουνίου να αναρωτιούνται τι πήγε στραβά στο τέλος.

 Από την πλευρά του ο Ταϊρές Ράις έκανε ό,τι μπορούσε, πήρε το τελευταίο σουτ και το έχασε, ενώ οι 24 πόντοι του δεν ήταν αρκετοί αυτή τη φορά.

Μεγάλος πρωταγωνιστής και άνθρωπος της τελευταίας στιγμής ο Κρίσταπς Γιανίτσενοκς ο οποίος τέλειωσε το παιχνίδι με 15 πόντους, ενώ μάζεψε 3 ριμπάουντ.

Η Λετονία σούταρε σε τα δίποντα 63%, ένα ποσοστό που αν μη τι άλλο δεν περνάει απαρατήρητο. Συνολικά από τα 27 σουτ που επιχείρησε, ευστόχησε στα 17.

Που κρίθηκε το παιχνίδι
Στην ψυχή και το πάθος που έδειξαν οι Λετονοί, γυρνώντας ένα παιχνίδι που έμοιαζε χαμένο, τόσο 67-59 του 35' όσο και μετά το γκολ φάουλ του Ταϊρές Ράις στα 11'' πριν τη λήξη.

Ισορροπημένο το παιχνίδι με καμία από τις δύο ομάδες να μπορεί να ξεφύγει στο σκορ και τον Μπιέλιτσα με τρίποντο να ισοφαρίζει σε 17-17 στο τέλος του α' δεκαλέπτου. Οι Λετονοί προηγήθηκαν με 25-20 στο 13' ωστόσο οι γηπεδούχοι κατάφεραν με τους Σέχοβιτς και Βούτσεβιτς να βρεθούν με τη σειρά τους κι αυτοί στο +5 (36-31). Το ημίχρονο βρήκε ισόπαλες τις δύο ομάδες στους 37 πόντους με τους Λετονούς να σουτάρουν με 72,7% (!) στα δίποντα (8/11).
Στο β' ημίχρονο η Λετονία έδειξε τη διάθεσή της να μην αφήσει τους αντιπάλους της να ξεφύγουν στο σκορ και σταδιακά έχτισε μια διαφορά (41-48, 44-51). Ωστόσο, οι Μαυροβούνιοι αντέδρασαν και όχι μόνο μείωσαν, αλλά στο πεντάλεπτο πριν τη λήξη του αγώνα βρέθηκαν μπροστά με 67-59. Ο Γιανίτσενοκς έκανε το 69-71, ενώ ο Ράις με καλάθι και φάουλ αναπτέρωσε τις ελπίδες του Μαυροβουνίου.

Τα δεκάλεπτα: 17-17, 37-37, 52-54, 72-73

 Τα highlights της αναμετρησης 


Συνθεσεις

Μαυροβούνιο (Παβίτσεβιτς): Βούτσεβιτς 4, Μπάκιτς 3(1), Σουάντ Σέχοβιτς 1, Πόποβιτς 7(1), Σ. Σέχοβιτς 8(1), Σέκουλιτς 13, Ιβάνοβιτς, Μπιέλιτσα 6(2), Ράις 24(2), Ντούμπλιεβιτς 6, Ντάσιτς.
Λετονία (Μπαγκάτσκις): Μέιερς 5, Μέγερις 2, Φρεϊμάνις 12(2), Μπλουμς 5(1), Μπέρτανς 8, Κούκσιτς 8(2), Σκέλε 6, Γιανίτσενοκς 15(2), Στρέινιεκς 6, Κ. Μπέρζινς 5(1), Σελάκοβς 1.
"Δεν πρόλαβα να σκεφτώ"
Ο ήρωας της Λετονίας, ο Κρίσταπς Γιανίτσενοκς, αναφερόμενος στα σουτ που πέτυχε παραδέχτηκε ότι "δεν είχα και πολύ χρόνο να σκεφτώ κάτι. Ξέραμε παντως πριν το ματς ότι θα ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι, για το οποίο θα έπρεπε να παλέψουμε ως το τέλος. Είμαστε όμως μια έμπειρη ομάδα και αρκετά σκληρή πνευματικά. Με λίγη τύχη τελικά καταφέραμε να κερδίσουμε".
Ο Ταϊρίς Ράις που είχε την ευκαιρία να γίνει... Γιανίτσενοκς και να "καθαρίσει" το παιχνίδι στην τελευταία φάση δήλωσε ότι: "Είχαμε την ευκαιρία να κερδίσουμε, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Η μπάλα δεν μπήκε. Ήταν ένα τέτοιο παιχνίδι. Εμείς δώσαμε ότι είχαμε, αλλά τι να κάνουμε; Έτσι είναι το μπάσκετ. Δεν προλαβαίνουμε τώρα να κατεβάσουμε τα κεφάλια".

Ουκρανία - Ισραήλ 74-67

Την δεύτερη νίκη της στο Ευρωμπάσκετ πέτυχε η Ουκρανία που νίκησε και το Ισραήλ με 74-67.
Ακόμα μία πολύ καλή εμφάνιση για την Ουκρανία, η οποία επικράτησε του Ισραήλ με 74-67 και σημείωσε την δεύτερη νίκη της σε ισάριθμα παιχνίδια στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Οι Ουκρανοί είχαν τον έλεγχο της αναμέτρησης στο μεγαλύτερο μέρος της και κατάφεραν να φτάσουν στο θετικό αποτέλεσμα απέναντι σε ένα Ισραήλ που έχει απογοητεύσει στα δύο πρώτα παιχνίδια του στην διοργάνωση.

Ο Γκλαντίρ σημείωσε 17 πόντους (7/8β., 2/3διπ., 2/8τρ.), μάζεψε 5 ριμπάουντ και είχε 1 κλέψιμο, βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει για δεύτερη φορά στο τουρνουά στο θετικό αποτέλεσμα.

Ο αριθμός της ημέρας
Το Ισραήλ είχε 4/16 τρίποντα, ποσοστό που άγγιξε το 25%, απέναντι σε έναν αντίπαλο που θεωρητικά θα μπορούσε να κερδίσει.

Που κρίθηκε το ματς
Στο 62-60 (στο 38'), οι Ουκρανοί απάντησαν με σερί 5-0 και αποσπάστηκαν και πάλι με 7 πόντους. Οι Ζαρινένκο με 2/2 βολές και ο Γκλαντίρ με τρίποντο έδωσαν την απαιτούμενη ώθηση στην Ουκρανία.

Ο αγώνας
Το Ισραήλ προσπάθησε να αιφνιδιάσει τους Ουκρανούς, όμως η Ουκρανία επέβαλε το παιχνίδι της και αποσπάστηκε από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Ο Πουστοζβονόφ έκανε το 19-13, σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα. Στη συνέχεια τα πράγματα δεν άλλαξαν, καθώς η Ουκρανία διατηρούσε τον έλεγχο στο ματς, φροντίζοντας μάλιστα να αυξήσει την διαφορά της από το Ισραήλ, αφού πήγε στα αποδυτήρια με 35-26.
Τα πράγματα δεν άλλαξαν στην τρίτη περίοδο, με τους Ουκρανούς να διατηρούν το προβάδισμα τους. Το 30' βρήκε την Ουκρανία να ελέγχει το ματς, έχοντας αποσπαστεί με επτά πόντους (53-46) για να πάρουν τελικά τη νίκη με 74-67.

 Τα highlights της αναμετρησης



Τα δεκάλεπτα: 19-13, 35-26, 53-46, 74-67.
Ουκρανία (Φρατέλο): Πουστοζοβνόφ 13(3), Τζέτερ 4, Μίσουλα 3(1), Γκλαντίρ 17(2), Λούποβι 2, Νατάζβκο 10, Ζαμπριτσένκο 5(1), Κοριγένκο 5, Ζάιτσεφ, Κράβτσοφ 15.
Ισραήλ (Σιβέκ): Λίμονατ 7(1), Νισίμ 12(2), Χανότσι, Τάις, Ελιάχου 8, Κάσπι 6, Πνίνι 9, Οχαγιόν 3, Χαλπερίν 9(1), Κοτζικάρο 2, Γκριν 8, Καντίρ 3.
"Εγώ το σουτ, αλλά η ομάδα τις άμυνες"
Μετά το τέλος του ματς ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ουκρανίας, Μάικ Φρατέλο τόνισε: "Κάναμε πολύ καλή δουλειά αμυντικά. Τα προβλήματα ήρθαν στο τρίτο και τέταρτο δεκάλεπτο λόγω των λαθών. Ήμασταν απρόσεκτοι. Ήταν το σημείο που η άμυνα των Ισραηλινών έγινε πολύ πιο δυνατή. Μετά το ματς έγινε ντρέρμπι. Αλλά σε αυτό το σημείο βγάλαμε καλές άμυνες και πασάραμε εκεί που έπρεπε. Ο Γκλάντιρ έβαλε το μεγαλύτερο σουτ που θα μπορούσε να βάλει, το τρίποντο που έκρινε το ματς".
Ο ήρωας της Ουκρανίας, Σεργκέι Γκλαντίρ, πρόσθεσε: "Δεν έκανα κάτι παραπάνω. Απλά προσπάθησα να κάνω αυτό που ξέρω. Τα εύσημα ανήκουν στην ομάδα, όχι σε μένα. Εγώ απλά έβαλα ένα σουτ, ωστόσο, η ομάδα ήταν αυτή που έβγαλε τις άμυνες".
Τέλος ο Ραβίβ Λιμονάντ παραδέχτηκε ότι "βρισκόμαστε σε μια θέση που δεν θέλαμε να βρεθούμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε. Δεν πρέπει να τα παρατήσουμε".

Δύο στα δύο οι Φινλανδοί

Τη δεύτερη νίκη της σε ισάριθμα παιχνίδια στο Ευρωμπάσκετ πέτυχε η Φινλανδία που δείχνει ικανή να παλέψει για την πρόκριση στη β' φάση. 81-60 τη Σουηδία
Το 2/2 έκανε η Φινλανδία η οποία δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα με αντίπαλο την αδύναμη Σουηδία και επικράτησε με 81-60.
Πλέον, οι Φινλανδοί έχουν βάλει πλώρη για την πρόκριση στη β' φάση της διοργάνωσης, έστω κι αν αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα πρέπει να νικήσουν κάποια εκ των Ελλάδας, Ρωσίας, Ιταλίας.

Με όπλο το γρήγορο παιχνίδι τους, έφτασαν εύκολα στην τελική επικράτηση, έχοντας μεγάλο πλουραλισμό στην επίθεση και καλή άμυνα κατά διαστήματα.

Ο Τζέραλντ Λι ήταν εξαιρετικός και τελείωσε το παιχνίδι με 14 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1 τάπα, ενώ είχε 5/7 δίποντα. Αγωνίστηκε 17 λεπτά και ήταν όσο πιο ουσιώδης γινόταν.

Ο αριθμός της ημέρας
Οι 20 ασίστ των Φινλανδών. Η ομάδα του Χένρικ Ντέτμαν έπαιξε ομαδικά και έδειξε πολύ καλά στοιχεία.

Που κρίθηκε το παιχνίδι
Στο β' δεκάλεπτο, όταν η Σουηδία πέτυχε μόλις 4 πόντους και οι Φινλανδοί έκαναν το παιχνίδι τους, επιβάλλοντας πλήρως το ρυθμό τους.

Ο αγώνας:
Ελεύθερο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες με τις άμυνες να είναι διακοσμητικές και τις επιθέσεις να πετάνε φωτιές. Ο Κόπονεν για την Φινλανδία και ο Γερέμπκο για τη Σουηδία ήταν οι πρώτοι σκόρερ για τις ομάδες τους. Τα λάθη δεν έλειπαν (4 και 5 αντίστοιχα) και τελικά οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν το δεκάλεπτο ισόπαλες (27-27). Ένα επιμέρους 19-3 υπέρ της Φινλανδίας μετέτρεψε το σκορ σε 46-30 στο 17' και ουσιαστικά "καθάρισε" το παιχνίδι, καθώς οι Σουηδοί έμειναν άποντοι για δύο τετράλεπτα.
Η διαφορά άγγιξε τους 23 πόντους (57-34) στο 23' με τον Χαφ να σκοράρει στον αιφνιδιασμό, ωστόσο το γ' δεκάλεπτο.
Στο ξεκίνημα του δ' δεκαλέπτου, η Σουηδία έτρεξε ένα σερί 7-0 με το οποίο μείωσε σε 67-53, ωστόσο πλέον ήταν αργά για οποιαδήποτε αντίδραση.

  Τα highlights της αναμετρησης



Τα δεκάλεπτα: 27-27, 48-31, 67-46, 81-60
Φινλανδία: Κοϊβίστο, Νίκιλα, Μουρίνεν 12, Χαφ 10, Λ 14, Σαλίν 5, Κότι 9, Κόπονεν 10, Μότολα 7, Αχόνεν 4, Ρανίκο 10.
Σουηδία: Χάκανσον 5, Σκέλντεμπραντ 7, Κέλμπορν 7, Πίτα 4, Μασάμπα Ντ., Γκραντ 4, Γέρεμπκο 12, Μασάμπα Μπ., Ρας 2, Τέιλορ 19, Γκάντεφορς.
"Κάνουμε την προσευχή μας"
Ο Χένρικ Ντέτμαν προσπαθεί να ρίξει τους τόνους: "Ξέρουμε ότι είμαστε ακόμη τα αουτσάιντερ. Ίσως αυτό να ήταν το μοναδικό παιχνίδι που εμφανιζόμασταν ως φαβορί. Είχαμε πέντε παίκτες με διψήφιο νουμερο πόντων κι άλλον έναν με εννιά (Κότι). Έτσι παίζουμε. Αμυντικά ρίχνουμε τους καλύτερους αμυντικούς στους σκόρερ των αντιπάλων και κάνουμε την προσευχή μας".
Ο Μπραντ Ντιν, προπονητής της Σουηδίας παραδέχτηκε ότι "ήταν καλύτεροι σήμερα. Ξέρουμε ότι είναι από τις ομάδες που προσπαθούν πολύ. Δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτο το κομμάτι. Μας εξάντλησαν".

Στα 7'' μίλησε ο Τόμιτς

Ο Άντε Τόμιτς με καλάθι 7 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του ματς χάρισε την πρώτη νίκη στο φετινό Ευρωμπάσκετ στην Κροατία κόντρα στην μαχητική Γεωργία με 77-76.

Σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι η Κροατία επικράτησε της Γεωργίας με 77-76 και σημείωσε την πρώτη της νίκη στο 38ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Σλοβενία.
Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, με τους Κροάτες να παίρνουν το θετικό αποτέλεσμα έπειτα από καλάθι του Τόμιτς 7 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Ο Άντε Τόμιτς σημείωσε 7 πόντους, μάζεψε 2 ριμπάουντ, ενώ έδωσε και 7 ασίστ στους συμπαίκτες του. Βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς σημείωσε το καλάθι της νίκης για τους Κροάτες.

 Ο αριθμός της ημέρας
Οι Κροάτες σούταραν με πολύ καλά ποσοστά στα τρίποντα, παρότι ο Γιάσμιν Ρέπεσα δεν έχει μαζί του στο Ευρωμπάσκετ τους Πόποβιτς, Πλάνινιτς. Η Κροατία είχε 11/22 (59%) τρίποντα κόντρα στην Γεωργία.

Που κρίθηκε το ματς
Το σκορ ήταν 77-76 για τους Κροάτες και οι Γεωργιανοί χάνουν τη μεγάλη ευκαιρία να πάρουν τη νίκη, με τον Τσιντσάντζε να αστοχεί σε λέι απ στο τέλος της αναμέτρησης.
Ο αγώνας
Οι Κροάτες προσπάθησαν από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης να επιβάλουν το παιχνίδι τους απέναντι στην Γεωργία, όμως ο Χίκμαν διατηρούσε κοντά στο σκορ τους Γεωργιανούς. Αποτέλεσμα ήταν το πρώτο δεκάλεπτο να κλείσει με 17-15, ενώ στην δεύτερη περίοδο, παρότι η Κροατία διατηρούσε το προβάδισμα στο σκορ, η Γεωργία κατάφερε να μείνει... κολλημένη επάνω της, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με 35-34.
Στην τρίτη περίοδο, οι δύο ομάδες συνέχισαν να βρίσκονται κοντά στο σκορ, με τους Κροάτες να έχουν οριακό προβάδισμα. Παρόλα αυτά το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε με 52-50 για τους Γεωργιανούς, οι οποίοι στο τέλος έχασαν μεγάλη ευκαιρία να πάρουν τη νίκη και να κάνουν το 2/2 με τον Τσιντσάντζε.
   Τα highlights της αναμετρησης


Τα δεκάλεπτα: 17-15, 35-34, 50-52, 77-76.

Κροατία (Ρέπεσα): Τόμιτς 7, Άντριτς, Ντρέιπερ 16(4), Μπογκντάνοβιτς 15(2), Σάριτς 12, Ούκιτς 6, Σίμον 9(3), Μάρκοτα 10(2), Ζόριτς 2, Ντέλας.

Γεωργία (Κοκόσοφ): Μπουρζανάτζε 2, Τσιντσάντζε 25(2), Σερμαντίνι 10, Χίκμαν 20(3), Μαρκοϊσβίλι 4, Πατσάτσια, Σανικίτζε 15(2), Λέζβαχα, Τσικισβίλι.

"Απλά δεν γινόταν να τον σταματήσουμε"
Απογοητευμένος ο Ιγκόρ Κοκόσοφ τόνισε ότι: "Δεν είναι ένας ωραίος τρόπος να χάνεις, τουλάχιστον για μας που ηττηθήκαμε. Για τον κόσμο φαντάζομαι ότι ήταν ένα συναρπαστικό παιχνίδι". Και πρόσθεσε: "Ο Τόμιτς είναι σπουδαίος παίκτης και ο τρόπος που ρόλαρε στο καλάθι και τελείωσε τη φάση, ήταν υποδειγματικη. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Ακόμη κι αν έχεις κάνει σκάουτινγκ όλα τα συστήματα των Κροατών στην προπόνηση, δεν είναι εύκολο να αμυνθείς στο τελευταίο λεπτό απέναντι σε μια ενέργεια σαν κι αυτή".
Στο μεταξύ ο Ντοντάϊ Ντρέιπερ, ο κινητήριος μοχλός της Κροατίας, αναφέρθηκε στα σουτ που πήρε: "Ήταν η πρώτη φορά που πήρα τόσες προσπάθειες, γιατί ο αμυντικός μου πήγαινε κάτω από το σκριν, οπότε είχα πολύ χώρο να σουτάρω".

Διέλυσε την Τουρκία η Ιταλία

Χορταστικό μπάσκετ από την Ιταλία που διέλυσε 90-75 την Τουρκία και διπλασίασε τις νίκες της, δείχνοντας ένα πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο. Εξαιρετικό το δίδυμο των Αραντόρι, Τζεντίλε. 

Η Ιταλία επέβαλε πλήρως το παιχνίδι της από το β' δεκάλεπτο κι έπειτα και παίζοντας κατά διαστήματα όμορφο μπάσκετ έφτασε εύκολα στην τελική επικράτηση με σκορ 90-75.
Το δίδυμο των Αραντόρι και Τζεντίλε ανέλαβε δράση στην επίθεση στο γ' και το δ' δεκάλεπτο αντίστοιχα και οδήγησε εκ του ασφαλούς την Ιταλία στη νίκη.

Ο τίτλος πάει δικαίως στον Πιέτρο Αραντόρι. Έκανε εξαιρετικό παιχνίδι, "σκότωσε" οριστικά την Τουρκία στο γ' δεκάλεπτο με τα εύστοχα σουτ του και τελείωσε το παιχνίδι με 23 πόντους σε λιγότερο από 33 λεπτά συμμετοχής. Είχε στατιστική για όσκαρ καθώς τελείωσε με 5/5 δίποντα, 4/5 τρίποντα και 9/10 βολές, μάζεψε 3 ριμπάουντ, έκανε 2 κλεψίματα και έδωσε μία ασίστ.

Ο αριθμός της ημέρας
Οι δύο ομάδες είχαν από κοινού 20/37 σουτ τριών πόντων (πάνω από 50%), καθώς αμφότερες έβλεπαν το καλάθι σαν βαρέλι.

Που κρίθηκε το ματς
Στην ενέργεια που έβγαλαν οι Ιταλοί. Ήταν καλύτεροι, είχαν ψυχολογία, πρόσφεραν ωραίο θέαμα και έφτασαν εύκολα στην δεύτερη νίκη τους στο Ευρωμπάσκετ.

Ο αγώνας
Η Τουρκία προηγήθηκε χάρη στα τρίποντα του Τσετίν (12-17), όμως η Ιταλία απάντησε με το ίδιο νόμισμα. Οι Ιταλοί πήραν πόντους έξω από τα 6.75μ. από τους Μπελινέλι και Τζεντίλε και βρέθηκαν να κλείνουν το α' δεκάλεπτο προηγούμενοι με 22-19, όντας για δεύτερη φορά μπροστά στο σκορ (η άλλη ήταν στο 8-6). Η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη για τη "σκουάντρα ατζούρα" που με ένα γρήγορο 8-2 προηγήθηκε με 30-21 έχοντας τον Μέλι σε εξαιρετική βραδιά (τελείωσε το ημίχρονο με 12 π. και 7 ρ.).
Το 44-34 του ημιχρόνου έδινε ένα σαφές προβάδισμα στους Ιταλούς που το εδραίωσαν με το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου. Ο Αραντόρι πέτυχε 17 πόντους σε 8,5 λεπτά στη γ' περίοδο και όπως αντιλαμβάνεται κανείς, από ένα σημείο κι έπειτα οι γείτονες πρόσφεραν και θέαμα. Το τελικό 90-75 επήλθε φυσιολογικά υπέρ των Ιταλών, σκορ που "σφράγισε" ο άπιαστος Αραντόρι με ένα ακόμα τρίποντο.

 Τα highlights της αναμετρησης



Τα δεκάλεπτα: 22-19, 44-34, 74-57, 90-75

Ιταλία (Πιανιτζάνι): Αραντόρι 23(4), Τζεντίλε 20(3), Βιτάλι 5(1), Ποέτα 2, Μέλι 14, Μπελινέλι 17(2), Ντιένερ 2, Κουζίν 2, Ντάτομε, Μάγκρο, Τσιντσιαρίνι 5(1).

Τουρκία (Τάνιεβιτς): Μπαλμπάι 3(1), Πρέλτζιτς 9, Γκιουλέρ 3, Ιλιασόβα 11(1), Ερντέν 4, Τσετίν 11(3), Γκονλούμ 7, Αρσλάν 3, Ασίκ 12, Τούρκογλου 12(2).

Αραντόρι: "Χαρούμενοι για το παιχνίδι που κάναμε"
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Ιταλών, Αραντόρι τόνισε: "Είμαστε χαρούμενοι που κάναμε τέτοιο παιχνίδι μπροστά στο κοινό μας. Παράλληλα, κερδίσαμε και τις μονομαχίες σώμα με σώμα. Καταφέραμε να τους κρατήσουμε κάτω από τους 80 πόντους και πετύχαμε τον στόχο μας".
Από την πλευρά του, ο Σινάν Γκιουλέρ είπε: "Είναι λες και κάτι μας μπλόκαρε εκεί έξω... Πρέπει να είμαστε καλύτεροι στη συνέχεια".

Πολωνία-Τσεχία 68-69

Η Πολωνία έχασε δικό της παιχνίδι και η Τσεχία με αντεπίθεση διαρκείας στο τέλος και τρίποντο του Μπάρτον "έκλεψαν" τη νίκη με σκορ 69-68. (video)
Η αντεπίθεση της αντεπίθεσης έγινε στο Πολωνία-Τσεχία. Ο Μπάρτον που ήταν μοιραίος στο ματς της πρεμιέρας με αντίπαλο τη Σλοβενία, πέτυχε το νικητήριο τρίποντο για την Τσεχία, γράφοντας το τελικό 69-68 επί της Πολωνίας.

Οι Τσέχοι γύρισαν το παιχνίδι από το -8 (66-58), μόλις δυόμιση λεπτά πριν από τη λήξη κι ενώ οι Πολωνοί είχαν τρέξει σερί 13-0 μετατρέποντας το 53-58 σε 66-58.
Η συγκομιδή των 23 πόντων για τον Γιαν Βέσελι ήταν καθοριστική για την Τσεχία. Ο 23χρονος πάουερ φόργουορντ είχε 9/17 δίποντα, 5/6 βολές και 23 πόντους, ενώ έκανε νταμπλ νταμπλ έχοντας και 14 ριμπάουντ. Είχε επίσης 2 ασίστ, 0 λάθη και 4 κλεψίματα.
Ο αριθμός της ημέρας
Το 18,2% των Τσέχων στα τρίποντα. Οι Τσέχοι πέτυχαν το δεύτερο εύστοχο σουτ τριών πόντων στο τέλος με τον Μπάρτον κι απέδειξαν πως ακόμα κι αν μία ομάδα είναι απελπιστικά άστοχη ποτέ δεν δεν θα πρέπει να διαστάσει να σουτάρει, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
Πού κρίθηκε το παιχνίδι
Στο κρύο αίμα του Μπάρτον. Πήρε την μπάλα, σούταρε έξω από τα 6.75μ. και έγραψε το τελικό 68-69 κι ενώ είχε 1/3 μέχρι εκείνο το σημείο.
Ο αγώνας
Μετά το πρώτο αναγνωριστικό τρίλεπτο (7-5), η Πολωνία έτρεξε στον αιφνιδιασμό, εκμεταλλεύτηκε τις αμυντικές αδυναμίες των Τσέχων και προηγήθηκε με 17-7, πριν κλείσει το δεκάλεπτο (25-12) με δύο εύστοχα τρίποντα των Βατσίνσκι και Ιγκνέρσκι. Η διαφορά εκτοξεύτηκε και στους 14 (29-15), ωστόσο στη συνέχεια οι Τσέχοι έδειξαν σημάδια αντίδρασης μειώνοντας σε 38-34 με τη λήξη του ημιχρόνου παρά το μηδενικό τους ποσοστό έξω από τα 6.75μ. (0%).
Κλείνοντας στην άμυνα της, η Τσεχία άρχισε να ροκανίζει ακόμα περισσότερο τη διαφορά και αφού πρώτα ισοφάρισε (46-46), ο Πούμπρλα της έδωσε το προβάδισμα (47-50). Οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν στο +5 (53-58), όμως οι Πολωνοί απάντησαν με σερί 13-0 και στο 37' έγραψαν το 66-58, νομίζοντας πως... καθάρισαν το παιχνίδι. Δεν ήταν όμως έτσι... Ο Μπάρτον με τρίποντο έγραψε το τελικό 69-68 και το πανηγύρισε έξαλλα μαζί με τους συμπαίκτες του.

Τα highlights της αναμετρησης



Τα δεκάλεπτα: 25-12, 38-34, 49-50, 68-69

Πολωνία (Μπάουερμαν): Κελάτι 10, Λάμπε 14(1), Κιλίνσκι, Ζαμοίσκι, Πόνιτκα 4, Ιγκνέρσκι 17(3), Βατσίνσκι 9(1), Γκόρτατ 5, Χρίτσανιουκ 2, Κόζαρεκ 7(1).

Τσεχία (Μπουντίνκσι): Μπέντα 6, Μπάλβιν, Πούμπρλα 8, Χρούμπαν 5, Σατοράνσκι 10, Γουέλς 7, Χούσκα, Μπάρτον 10(2), Γιέλινεκ, Βέσελι 23.

"Μεγάλη η βοήθεια του Βέσελι"
"Ήταν ένα κρίσιμο παιχνίδι. Είδαμε ότι η Πολωνία έχασε από τη Γεωργία και ξέραμε ότι το ματς ήταν σημαντικό" δήλωσε ο Τόμας Σατοράνσκι, που συμπλήρωσε: "ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να νικήσουμε τους αντιπάλους στο πέντε-εναντίον-πέντε. Πρέπει να τρέξουμε το γήπεδο και το κάναμε καλά από το δεύτερο δεκάλεπτο. Πήραμε ενέργεια από την άμυνα. Αυτό είναι το παιχνίδι μας".
Μίλησε ακόμη και για την παρουσία του Γιαν Βέσελι: "Ήταν σπουδαίος. Μας βοήθησε πολύ παίζοντας απέναντι σε δύο πολύ καλούς ψηλούς. Έκανε πολύ καλή δουλειά στα ριμπάουντ και στην άμυνα".

Βοσνία - Σερβία 67-77

Δεύτερη νίκη για τη Σερβία στο Ευρωμπάσκετ, η οποία επικράτησε και της Βοσνίας με 77-67.
Πολύ καλή εμφάνιση από τη Σερβία, η οποία για την δεύτερη αγωνιστική του Ευρωμπάσκετ νίκησε τη Βοσνία με 77-67.

Αυτή ήταν η δεύτερη νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια για την ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς που στην πρώτη αγωνιστική είχε επικρατήσει των Λιθουανών.
Οι Σέρβοι επέβαλαν από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης το παιχνίδι τους, δημιούργησαν διαφορά ασφαλείας και δεν δυσκολεύτηκαν να φτάσουν στη νίκη.


Ο Μάρκοβιτς ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 15 πόντους (6/9διπ., 1/3τρ.), ενώ παράλληλα μάζεψε 7 ριμπάουντ, είχε 3 ασίστ και 3 κλεψίματα.

Ο αριθμός του αγώνα
Οι 9 ασίστ των Βόσνιων. Η Βοσνία σε ένα παιχνίδι, όπου έπρεπε να λειτουργήσει καλύτερα και πιο ομαδικά για να πάρει το θετικό αποτέλεσμα οι παίκτες της μοίρασαν μόλις 9 ασίστ.

Που κρίθηκε το παιχνίδι
Στο 5ο λεπτό του αγώνα ο Μάρκοβιτς με σουτ τριών πόντων έδωσε το προβάδισμα για πρώτη φορά στην Σερβία (10-11). Από εκείνο το σημείο κι έπειτα οι Σέρβοι δεν κοίταξαν πίσω τους, αύξησαν την διαφορά τους και έφτασαν χωρίς δυσκολίες στη νίκη.

Ο αγώνας
Οι Σέρβοι μπήκαν δυνατά στην αναμέτρηση και κατάφεραν να επιβάλουν το παιχνίδι τους από τα πρώτα λεπτά του αγώνα. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς έκλεισε την πρώτη περίοδο με προβάδισμα 12 πόντων (28-16), ενώ στη συνέχεια διατήρησε το προβάδισμα της, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με 14 πόντους (45-31).

Στην τρίτη περίοδο, οι Σέρβοι συνέχισαν να έχουν τον έλεγχο της αναμέτρησης, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο 30ο λεπτό, μπροστά στο σκορ με 64-49. Έτσι, δεν δυσκολεύτηκαν να φτάσουν τελικά και στο θετικό αποτέλεσμα με 77-67, σημειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την δεύτερη νίκη τους στο Ευρωμπάσκετ.
 Τα highlights της αναμετρησης

Τα δεκάλεπτα: 16-28, 31-45, 49-64, 67-77

Βοσνία (Πέτροβιτς): Πάσαλιτς 5(1), Μάσιτς, Στιπάνοβιτς, Σουτάλο 2, Ράιτ, Μπάβτσιτς, Γκόρντιτς 2, Κικάνοβιτς 13, Τελέτοβιτς 16(1), Πέρσιτς 10(3), Τζέντοβιτς 17(1), Σινάνοβιτς 2.

Σερβία (Ίβκοβιτς): Νέντοβιτς 11(2), Μίτσιτς 5(1), Μπογκντάνοβιτς 8(2), Μπιέλιτσα 7, Μάρκοβιτς 15(1), Κάλινιτς 2, Γκάγκιτς 2, Κρστιτς 10, Άντουσιτς 5(1), Κάτιτς 12.

"Δεν έμεινα ικανοποιημένος"
"Δεν ξεκινήσαμε καλά το παιχνίδι, αλλά κάναμε κάποιες αλλαγές στην αρχή της δεύτερης περιόδου" τόνισε ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς. Διαφορετική άποψη είχε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς: "δεν μου αρέσει ο τρόπος που παίξαμε το δεύτερο ημίχρονο. Σταματήσαμε να παίζουμε άμυνα, σταματήσαμε να ελέγχουμε τον ρυθμό. Κάναμε πολλές ντρίμπλες και δεν είχαμε κίνητρο".
Αιχμές άφησε ο Ντζέντοβιτς λέγοντας: "Κάναμε πολλά λάθη. Έχουν πολύ καλούς παίκτες που τιμωρο΄ν τα λάθη και πιστεύω ότι αυτό ήταν το καθοριστικό σημείο. Ξέρουμε ότι εγώ, ο Μίρζα και ο Ζακ είμαστε οι παίκτες κλειδιά. Οι άλλοι πρέπει να σπρώξουν την ομάδα".

Επεισόδια μεταξύ Βόσνιων και Σέρβων (video)

Επεισόδια προκάλεσαν οι οπαδοί της Σερβίας και της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης μετά το τέλος της μεταξύ τους αναμέτρησης για το 2ο όμιλο του Ευρωμπάσκετ. Δείτε το video έξω από την "Podmezakla Arena" στην πόλη Γιεζένιτσε.
Η λήξη του αγώνα Βοσνία/Ερζεγοβίνη - Σερβία βρήκε οπαδούς των δύο ομάδων να συγκρούονται έξω από το γήπεδο, τόσο μεταξύ τους όσο και με τις δυνάμεις της σλοβενικής αστυνομίας.


Οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών δεν είναι και οι καλύτερες, κάτι που φάνηκε και έξω από την "Podmezakla Arena" στην πόλη Γιεζένιτσε. Τελικά, με την παρέμβαση της αστυνομίας, τα πνεύματα ηρέμησαν.

Οι Βέλγοι κέρδισαν τους Γερμανούς!

Σπουδαία νίκη του Βελγίου κόντρα στη Γερμανία στην παράταση (63-63κ.α.) με 77-73, σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι.

Εξαιρετική εμφάνιση από το Βέλγιο, το οποίο επιβλήθηκε της Γερμανίας στην παράταση με 77-73 κι ενώ η κανονική διάρκεια της αναμέτρησης είχε ολοκληρωθεί με 63-63.
Η Γερμανία ήταν το μεγάλο φαβορί για τη νίκη μετά και το χθεσινό (4/09) αποτέλεσμα κόντρα στους Γάλλους.
Παρόλα αυτά, οι Βέλγοι κατάφεραν να ελέγξουν τον ρυθμό των Γερμανών, να γυρίσουν την εις βάρος τους κατάσταση και να φτάσουν στο θετικό αποτέλεσμα.

ΟΤάμπου ήταν ο άνθρωπος που κράτησε το Βέλγιο μέσα στο παιχνίδι απέναντι στην Γερμανία. Ο Βέλγος είχε 15 πόντους με 5/8 τρίποντα, ενώ πήρε 6 ριμπάουντ, μοίρασε 5 ασίστ και είχε 1 κλέψιμο.

Ο αριθμός του αγώνα
 Οι 9 άστοχες βολές των Γερμανών (22/31). Σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες και οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης οι 9 άστοχες βολές είναι πολλές.

Που κρίθηκε το παιχνίδι
Ο Σάφαρτζικ χάνει επτά δευτερόλεπτα πριν το τέλος δύο βολές, με τον Πλάις να αστοχεί μόνος του κάτω από το καλάθι. Αποτέλεσμα ήταν οι Γερμανοί να κάνουν φάουλ και τον Μουρς να διαμορφώνει με δύο βολές το τελικό αποτέλεσμα.

Ο αγώνας
Οι Γερμανοί μετά τη νίκη τους επί των Γάλλων έδειχναν ότι εύκολα ή δύσκολα θα μπορέσουν να πάρουν τη νίκη κόντρα στο Βέλγιο. Στο πρώτο δεκάλεπτο, λοιπόν κατάφεραν να προηγηθούν με 16-14, όμως στη συνέχεια οι Βέλγοι αντέδρασαν, μείωσαν στο σκορ και πήγαν στα αποδυτήρια με προβάδισμα εννέα πόντων.
Στην τρίτη περίοδο, οι Βέλγοι πήραν το προβάδισμα στο σκορ με 48-41, ενώ η λήξη της αναμέτρησης βρήκε τόσο την Γερμανία, όσο και το Βέλγιο στο 63-63. Στο έξτρα πεντάλεπτο, οι Βέλγοι δεν έχασαν την ψυχραιμία τους και κατάφεραν να φτάσουν στο τέλος στο θετικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας την πρώτη τους νίκη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σλοβενίας.

 Τα highlights της αναμετρησης


Τα δεκάλεπτα: 16-14, 26-35, 41-48, 63-63κ.α., 73-77παρ.

Γερμανία (Μεντζ): Κινγκ, Γκίφεϊ 9(1), Γκούντνερ 4, Σβίενερ 2, Σάφαρτζικ 15(2), Τάντα, Στάιγκερ 7(2), Πλάις 10, Μπένζινγκ 24(2), Ντόρεθ, Τζίρμπες 2.

Βέλγιο (Κάστελς): Μουρς 6, Βαν Ρόσομ 10(1), Μπέχιν 5(1), Ερβέλ 11(1), Μουέμα 3(1), Τάμπου 15, Μούγια, Μουκούμπου 10(2), Ντε Ζέεφ 2, Μασότ 15.
"Δεν χρειάζεται να σκοράρεις για να κερδίσεις"
Ο Γκάι Μούγια υπογράμμισε ότι: "Παίξαμε πολύ καλή ομαδική άμυνα, αυτή μας επέτρεψε να κερδίσουμε το παιχνίδι. Στην επίθεση μοιράσαμε καλά τη μπάλα και είχαμε τελικά 21 ασίστ. Παίξαμε σαν ένα στην άμυνα και στην επίθεση".
Ο προπονητής του Έντι Καστέελς συμπλήρωσε: "Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα ότι μπορείς να κερδίσεις ένα παιχνίδι ακόμη κι αν δεν σκοράρεις πολλούς πόντους. Πήραμε πολλά από την άμυνα του Γκάι Μούγια. Είναι μια πολύ καλή ομαδική δουλειά. Σε ένα παιχνίδι πρέπει να δεχτείς ότι χρειάζεται να κάνεις θυσιες. Αποδεικνύεται ότι δεν χρειάζεται να εισαι σκόρερ, για να είσαι ο νικητής".
Ο Κριστόφ Μπέγκιν τόνισε ότι: "Έπαιξαν πολύ επιθετικά για σαράντα λεπτά, πήραν τα ριμπάουντ και έκαναν τη ζωή μας δύσκολη. Εμείς είχαμε πρόβλημα στα ριμπάουντ. Η επίθεση μας δεν έβγαινε, γιατί μας πίεζαν συνεχώς. Παλέψαμε ως το τέλος, αρπάξαμε τις ευκαιρίες που μας έδωσαν, αλλά δεν τα καταφέραμε".

Ελλάδα-Ρωσία 80-71

Μεγάλη εμφάνιση, έστω κι αν στο τέλος έχασε τη συγκέντρωσή της, από την Ελλάδα η οποία επιβλήθηκε 80-71 της Ρωσίας, έκανε το "2 στα 2" και θα απολαύσει το ρεπό της Παρασκευής (6/9) από θέση ισχύος. Καθοριστικοί οι Περπέρογλου και Μαυροκεφαλίδης, διάστρεμμα ο Σπανούλης

Η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε... Επικράτησε της Ρωσίας με 80-71, έκανε το "2 στα 2" και πλέον θα περιμένει τον αγώνα του Σαββάτου (7/9) με αντίπαλο την Τουρκία.

Στο τελευταίο δίλεπτο, ο Σλούκας με 3/4 βολές έβαλε τους πόντους που χρειαζόταν η Ελλάδα μετά το 75-67 στο οποίο είχε μειώσει η Ρωσία με τον Σβεντ. Στα 6,9'' πριν το τέλος του αγώνα, ο Ζήσης με 2/2 βολές έγραψε το τελικό 80-71, καθώς το εύστοχο σουτ του Παπανικολάου στο τέλος δεν μέτρησε.

Μοναδικό μελανό σημείο της εμφάνισης η έλλειψη συγκέντρωσης στο τέλος που έδωσε την ευκαιρία στους παίκτες του Βασίλι Καράσεφ να μειώσουν. Ο Βασίλης Σπανούλης αποχώρησε κουτσαίνοντας στο 31', όμως στη συνέχεια ξαναμπήκε στο παρκέ και αποχώρησε εκ νέου με ενοχλήσεις.

Την Παρασκευή η Ελλάδα θα έχει ρεπό, όπως και όλες οι ομάδες του ομίλου της, ενώ το Σάββατο το βράδυ (7/9, 10μ.μ.) θα αντιμετωπίσει την Τουρκία σε ένα κρίσιμο παιχνίδι.

Πρώτη νίκη από το 2005
Αυτή ήταν η πρώτη νίκη για την Ελλάδα μετά το 2005, όταν η εθνική είχε επικρατήσει της Ρωσίας στο Ευρωμπάσκετ του 2005. Έκτοτε μετρούσε τέσσερις ήττες.

Ο πρωταγωνιστής
Μεστό επιθετικό παιχνίδι από τον Στράτο Περπέρογλου και εξαιρετικές αμυντικές εμπνεύσεις στο β' δεκάλεπτο όταν επέστρεψε η Ελλάδα και πήρε το προβάδισμα. Τελείωσε το ματς με 10 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο και 0 λάθη σε σχεδόν 19 λεπτά αγώνα.

Ο αριθμός της ημέρας
Τα 32 ριμπάουντ της Ελλάδας. Δούλεψαν καλά τα μπλοκ άουτ, οι διεθνείς έπαιξαν με ενέργεια και πάθος και κατάφεραν να ελέγξουν τα ριμπάουντ, τελειώνοντας το παιχνίδι με 32 "σκουπίδια", εκ των οποίων τα 13 (!) επιθετικά που έδωσαν την ευκαιρία για δεύτερες επιθέσεις.

Που κρίθηκε το παιχνίδι
Στην καλή άμυνα της Ελλάδας που έπαιξε όπως έπρεπε στο β' δεκάλεπτο, επέβαλε το δικό της ρυθμό και έχτισε μια διαφορά που της επέτρεψε να βρίσκεται σε όλο το παιχνίδι σε θέση ισχύος.

Ο αγώνας
Οι Σπανούλης, Μπράμος, Παπανικολάου, Πρίντεζης και Μπουρούσης ξεκίνησαν το παιχνίδι και μετά από ένα νευρικό ξεκίνημα μέσα σε δυόμιση λεπτά πέτυχαν σερί 8-0 που τους έδωσε την ευκαιρία να προηγηθούν με 8-2. Ο Πρίντεζης πέτυχε τους 6 από τους 8 πόντους, ενώ η αντίδραση της Ελλάδας στην άμυνα ζώνης των Ρώσων ήταν αρκετά καλή. Πάντως, οι Ρώσοι αντέδρασαν με σερί 6-0, ενώ στα τρίποντα των Παπανικολάου και Καϊμακόγλου (11-8, 14-11), έδωσε απάντηση ο Φριντζόν από τα 6.75μ. (14-14). Τελικά, με σερί 7-0 οι Ρώσοι ολοκλήρωσαν το δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 21-16.

Τα πέντε λάθη που είχε η Ελλάδα στο α' δεκάλεπτο προβλημάτιζαν τον Τρινκέρι που επέλεξε τους Σλούκα, Σπανούλη στα γκαρντ και τον Περπέρογλου στο "3". Ένα "γαλανόλευκο" ξέσπασμα (7-0), έφερε για πρώτη φορά την εθνική μπροστά στο σκορ (30-29), απόρροια της άμυνας ζώνης που έπαιζε. Οι Ρώσοι έπαιζαν έξυπνα στην επίθεση και ο Σοκόλοφ ισοφάρισε σε 32-32, παίρνοντας και το 3ο φάουλ του Μπουρούση. Πάντως, η αντίδραση της Ελλάδας ήταν καλή, καθώς ακολούθησε επιμέρους 9-2 με τον Περπέρογλου να δίνει λύσεις σε άμυνα και επίθεση και τον Φώτση να γράφει το 41-34 του ημιχρόνου.

Στην επανάληψη, η καλή άμυνα της Ελλάδας έδωσε το έναυσμα για νέο ξέσπασμα και με επιμέρους 9-2 οι διεθνείς ξέφυγαν με 50-36, εγκλωβίζοντας τους Ρώσους. Ακολούθησε νέο σερί και η Ελλάδα εκτόξευσε τη διαφορά στους 19 πόντους (58-39) στο 26' με τον Παπανικολάου να ευστοχεί. Οι Ρώσοι μείωσαν σε 58-45, προκαλώντας την οργή του Τρινκέρι που κάλεσε τάιμ άουτ και τα' ψαλε στους παίκτες του. Τελικά η διαφορά παρέμεινε σταθερά πάνω από τους 10 και ο Καράσεφ μείωσε σε 62-47 στο 30'.

Ο Καϊμακόγλου επανέφερε τη διαφορά στους 17 (64-47), όμως στο 31' ο Σπανούλης αποχώρησε κουτσαίνοντας, καθώς παραπάτησε σε διεκδίκηση της μπάλας. Οι διεθνείς πάντως στο παρκέ έπαιζαν και γι' αυτόν. Ο Περπέρογλου ήταν εξαιρετικός σε άμυνα κι επίθεση, ενώ με ένα καλάθι του Μαυροκεφαλίδη η διαφορά άγγιξε και τους 22 πόντους (71-49, 73-52). Η Ρωσία ούτε και τότε υποτάχθηκε, έτρεξε επιμέρους 16-2 και με τον Σβεντ να κάνει εξαιρετικό παιχνίδι μείωσε σε 75-67 στο 38'.

 Τα highlights της αναμετρησης

Συνθεσεις

Ελλάδα (Τρινκέρι): Σλούκας 7, Μπουρούσης 4, Ζήσης 5, Σπανούλης 11(2), Περπέρογλου 10, Φώτσης 3(1), Παπανικολάου 10(2), Μαυροκεφαλίδης 10, Καϊμακόγλου 11(1), Μπράμος, Πρίντεζης 9.
Ρωσία (Καράσεφ): Καράσεφ 10, Σοκόλοφ 7, Βαλίεφ 2, Φριντζόν 8(2), Κουλάγκιν 5, Σβεντ 17(1), Αντόνοφ 7(1), Μόνια 9(1), Κβοστόφ 6, Ζεβροσένκο.

Λιθουανία-Σκοπια 75-67

Η Λιθουανία έκανε... σεφτέ, με το 75-67 επί των Σκοπιων, επειδή μετά τη δεύτερη περίοδο επέβαλε το νόμο της, χρησιμοποίησε τα -βαριά- κορμιά της και το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα.

Ο πρωταγωνιστής
Ο γκαρντ-φόργουορντ του Παναθηναϊκού έκανε από τις καλύτερές του εμφανίσεις το τρέχον καλοκαίρι με την Λιθουανία. Στην άμυνα έκανε το γνωστό του, πολύ καλό έργο, την διαφορά, όμως, την έκανε στην επίθεση, με τους 14 πόντους, που σημείωσε.

Ο αριθμός του αγώνα
Οι Σκοπιανοί στηρίζονται στα τρίποντα. Αν δεν τους «βγουν», έχουν πρόβλημα. Και χθες είχαν, από τη στιγμή, που έσπασαν τα καλάθια, έχοντας 6 στα 28 τρίποντα.
Που κρίθηκε το παιχνίδι
Εν πολλοίς οι Λιθουανοί, σφράγισαν τη νίκη τους, στην δεύτερη περίοδο. Εκεί, μπόρεσαν και δεν άφησαν τον Μακ Κάλεμπ να δράσει, γενικώς είχαν πολύ καλή αμυντικά συμπεριφορά και εκτός των άλλων ώθησαν τους αντιπάλους τους σε κακές επιλογές σουτ, πολλά από τα οποία δεν βρήκαν τον στόχο.

Ο αγώνας
Αμφίρροπα κύλησε η μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου δεκαλέπτου με τις ομάδες να εναλλάσσονται στη πρωτοπορία του σκορ. Και λέμε στη μεγαλύτερη διάρκεια γιατί προς τα τέλη της πρώτης περιόδου η Λιθουανία άρχισε να ξεφεύγει. Και όπλο της σε αυτή τη προσπάθεια ήταν η άμυνα.

Το 15-15 έγινε 20-15, όπως οι παίκτες του Καζλάουσκας ανέβαζαν ταχύτητα. Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας είχε στήσει το δικό του πάρτι κάτω από το καλάθι των Σκοπιανών, οι τελευταίοι δεν έβρισκαν τον στόχο έξω από την γραμμή των 6.75 (4/15 στο πρώτο μέρος) και κάπως έτσι η διαφορά πήγε στους 11 πόντους (39-28 στο 19.30).

Οι Σκοπιανοί κατάφεραν και έκλεισαν με βολές τη ψαλίδα, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα (39-33), με τους Λιθουανούς να αρνούνται να τους δώσουν το πάνω χέρι και τους Ματσιούλις και Καλνιέτις να κάνουν ό,τι μπορούν για αυτό (45-35, στο 24' και 57-50 στο 30'). Παραδοσιακά, η ΠΓΔΜ κρατούσε το καλύτερο για το τέλος, με τον Αντιτς να «κόβει» για το 69-65 στα 53'' για τη λήξη (με τρίποντο).

Ακολούθως, χρεώθηκε τεχνική ποινή (και αποχώρησε με πέντε φάουλ), μετά το φάουλ που έδωσαν οι διαιτητές στον Γκετσέφσκι, πάνω στον Καλνιέτις, ο τελευταίος ευστόχησε σε βολές, ο Ιλιέφσκι κράτησε κοντά την παρέα του (72-67, στα 9'' για τη λήξη), πριν ο Μοτιεγιούνας... βάλει τίτλους τέλους (75-67, με τρίποντο, μετά την ασίστ του μόνου πόιντ γκαρντ που έχει η ομάδα του -ναι, του Καλνιέτις).

 Τα highlights της αναμετρησης



Τα δεκάλεπτα: 20-15, 39-33, 57-50, 75-67

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Μοτιεγιούνας 11, Καλνιέτις 17, Ν. Λαβρίνοβιτς 6, Ματσιούλις 14, Ντελινινκάιτις 2, Σειμπούτις 9, Κλέιζα, Κ. Λαβρίνοβιτς, Πότσιους 4, Βαλαντσιούνας 11,
Γιαβτόκας 1.
ΠΓΔΜ: Ιλιέφσκι 13, Μακ Κάλεμπ 11, Β. Στογιανόφσκι 4, Ν. Στογιανόφσκι 6, Γκετσέφσκι 8, Αντιτς 12, Τσεκόφσκι 5, Σαμαρτζίνσκι 8.

Η εκπληξη της αγωνιστικης...Σλοβενία - Ισπανία 78-69

Σπουδαία εμφάνιση από τους οικοδεσπότες του Ευρωμπάσκετ Σλοβένους, οι οποίοι έκαμψαν την αντίσταση των Ισπανών και έκαναν το 2/2 με 78-69.


Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Σλοβένοι, οι οποίοι άφησαν πίσω τους την κακή εμφάνιση την πρώτη αγωνιστική και πήραν μία σπουδαία νίκη απέναντι στην Ισπανία με 78-69.
Οι παίκτες του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς δεν επέτρεψαν στους Ισπανούς να κάνουν το παιχνίδι τους, πήραν πολύ σημαντική βοήθεια από τον κόσμο τους και κατάφεραν να φτάσουν στο πολύ σημαντικό θετικό αποτέλεσμα.

Η Ισπανία ανέβασε τον ρυθμό κατά διαστήματα, αλλά η Σλοβενία βρήκε μεγάλα σουτ, πίεσε και πήρε τη νίκη, η οποία της επέτρεψε να συνεχίσει αήττητη τις υποχρεώσεις της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Ο πρωταγωνιστής
Εξαιρετική εμφάνιση έκανε ο Γκόραν Ντράγκιτς, ο οποίος είχε "απαντήσεις" για τα τρίποντα του Καλντερόν, ενώ ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 18 πόντους, έχοντας 4/5 βολές και 7/13 δίποντα. Μάζεψε 6 ριμπάουντ, μοίρασε 7 ασίστ και έκανε 2 κλεψίματα.

Ο αριθμός της ημέρας
Οι Σλοβένοι απέναντι σε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο είχαν μόλις 5 λάθη, σε αντίθεση με τους Ισπανούς, οι οποίοι είχαν 14.

Πού κρίθηκε το παιχνίδι
Το καλάθι του Ζόραν Ντράγκιτς με τη λήξη της τρίτης περιόδου. Η Σλοβενία είχε αρχίσει την αντεπίθεση της, που αντικατοπτρίζεται στο συγκεκριμένο δίποντο. Οι Σλοβένοι πέρασαν μπροστά στο σκορ στο 30', σε ένα πολύ σημαντικό σημείο, όπου στη μίλησε ο κόσμος και η αποφασιστικότητα τους.

Ο αγώνας
Δυνατά άρχισαν το παιχνίδι οι Ισπανοί, οι οποίοι δεν έδειξαν να έχουν επηρεαστεί από τον κόσμο των Σλοβένων που γέμισαν το γήπεδο για να βοηθήσουν την ομάδα τους να φτάσει στη νίκη. Οι Ισπανοί έκλεισαν την πρώτη περίοδο με 14-9, αλλά οι Σλοβένοι πίεσαν, βρήκαν λύσεις και πέρασαν μπροστά στο σκορ με 20-19. Σε εκείνο το σημείο, ο Καλντερόν με διαδοχικά σουτ τριών πόντων έδωσε και πάλι το προβάδισμα στην Ισπανία, η οποία έκλεισε τελικά το ημίχρονο με προβάδισμα οκτώ πόντων (33-25).

Στην τρίτη περίοδο, οι Ισπανοί συνέχισαν να έχουν το προβάδισμα το σκορ, με τους Σλοβένους, όμως σε μικρή απόσταση πίσω τους. Ο Ζόραν Ντράγκιτς με τρίποντο έκανε το 52-51 που διαμόρφωσε και το σκορ του τρίτου δεκαλέπτου για να συνεχιστεί η... μάχη μεταξύ των δύο ομάδων, η οποία και έδωσε το θετικό αποτέλεσμα στο τέλος του αγώνα στη Σλοβενία.
  Τα highlights της αναμετρησης
Τα δεκάλεπτα: 9-14, 25-33, 52-51, 78-69.

Σλοβενία (Μάλκοβιτς): Σλόκαρ 2, Λάκοβιτς 7(1), Μπάλαζιτς 3, Γιοκσίμοβιτς, Μούριτς 6(2), Μπλάζιτς, Νάχμπαρ 14(2), Γ. Ντράγκιτς 18, Ζ. Ντράγκιτς 12(1), Λόρμπεκ 5(1), Βίντμαρ 5, Μπέγκιτς 6.
Ισπανία (Ορένγκα): Αγκιλάρ 5(1), Ρούντι Φερνάντεθ 5(1), Σέρχι Ροντρίγκεθ 7(1), Ρέι 3, Κλαντερόν 14(4), Ρούμπιο 6, Κλαβέρ 3, Σαν Εμετέριο 3, Γιουλ 2, Γκασόλ 17, Μουμπρού 4.

Μάλκοβιτς: "Όλοι δίνουν το 120% κόντρα στην Ισπανία"
Η Σλοβενία νίκησε με 75-67 την Ισπανία, πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη έκπληξη της δεύτερης αγωνιστικής και ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς... "Δεν είναι εύκολο να παίζεις απέναντι στην Ισπανία, γιατί όλοι οι παίκτες είναι τόσο δυνατοί τεχνικά και τακτικά αλλά αυτό αποτελεί μεγάλο κίνητρο για όλους. Όλοι έχουν κίνητρο για να δώσουν το 120% του εαυτού τους με αντίπαλο την Ισπανία".
Ο Χουάν Ορένγκα σχολίασε από την πλευρά του: "Πιστεύω ότι στο πρώτο ημίχρονο ελέγξαμε το παιχνίδι, το πρόβλημα ήταν στο β' ημίχρονο. Δεν μπορούσαμε να παίξουμε τόσο καλά στην άμυνα, είχαμε πρόβλημα με το πικ εν ρολ κι επίσης ευστόχησαν σε μερικά πολύ δύσκολα σουτ στο τέλος των κατοχών τους".

Μεγάλη Βρετανία - Γαλλία 65-88

Η Γαλλία χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες επικράτησε της Μεγάλης Βρετανίας με 88-65.
Την πρώτη της νίκη στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σημείωσε η Γαλλία, η οποία επικράτησε της Μεγάλης Βρετανίας με 88-65.

Οι Γάλλοι επέβαλαν εύκολα από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης τον ρυθμό τους και κατάφεραν να φτάσουν χωρίς δυσκολίες στο θετικό αποτέλεσμα.

Η παρέα του Τόνι Πάρκερ έφερε το ρεκόρ της στο 1-1, μετά την ήττα που ουσιαστικά ήταν εκτός προγράμματος από τη Γερμανία στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας.

Ο πρωταγωνιστής
Ο Νικολά Μπατούμ σημείωσε 17 πόντους για τη Γαλλία σε 23 λεπτά χρόνου συμμετοχής, σημειώνοντας 1/1 βολές, 5/5 δίποντα και 2/5 τρίποντα. Είχε 4 ριμπάουντ και 1 ασίστ.

Ο αριθμός της ημέρας
Οι Γάλλοι μοίρασαν 18 ασίστ στο παιχνίδι, κάνοντας ακόμα πιο εύκολα το έργο τους απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία.

Πού κρίθηκε το παιχνίδι
Ο Μπατούμ πάτησε... γκάζι στο 7ο λεπτό για τους Γάλλους, ανέβασε την διαφορά σε διψήφια διαφορά, με τους Γάλλους να ξεφεύγουν και να φτάνουν εύκολα στο θετικό αποτέλεσμα.

Ο αγώνας
Η Γαλλία ξεκίνησε δυνατά την αναμέτρηση και προσπάθησε να επιβάλει το παιχνίδι της, ώστε να μην την πατήσει, όπως στο παιχνίδι με τους Γερμανούς. Έτσι το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε με 26-14 για τους Γάλλους, ενώ στη συνέχεια η Γαλλία κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμα της και να κλείσει το ημίχρονο παρά την πίεση της Μεγάλης Βρετανίας με +8 (45-37).
Στην τρίτη περίοδο τα πράγματα δεν άλλαξαν με τους Γάλλους να αυξάνουν την διαφορά τους από τη Μεγάλη Βρετανία. Με αυτόν τον τρόπο έκλεισαν το τρίτο δεκάλεπτο με 71-48 για να φτάσουν στο θετικό αποτέλεσμα με 88-65.

  Τα highlights της αναμετρησης




Τα δεκάλεπτα: 14-26, 37-45, 48-71, 65-88.

Μεγάλη Βρετανία (Πράντι): Ατσάρα, Λόρενς, Ρόμπινσον 7(1), Βαν Όστρουμ 13(1), Σάλιβαν 2, Μάρεϊ 3(1), Χέσον 8, Φρέισερ 2, Κλαρκ 16(4), Αντεγκμπόγιε 3(1), Μπόατενγκ 6, Τζόνσον 5(1).
Γαλλία (Κολέ): Λοβερνιέ 4, Μπατούμ 17(2), Ντιό 6(1), Πέτρο 4, Καουντί 3, Πάρκερ 16, Ερτέλ, Πιετρούς 2, Ντε Κολό 11(3), Ντιαό 4, Αζινσά 10, Ζελαμπάλ 11(1).


ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου