ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Το κέρδισαν με το σπαθί τους Φουστέρ και Αμπντούν

Το κέρδισαν με το σπαθί τους Φουστέρ και Αμπντούν

Ο Ολυμπιακός έπραξε ορθά και ανανέωσε το συμβόλαιο του Φουστέρ, ενώ προχώρησε σε επέκταση της συνεργασίας του με τον Αμπντούν. Η δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίστηκαν και οι δύο παίκτες στο ξεκίνημα της καριέρας τους στον Πειραιά και η πολύ μεγάλη συνεισφορά τους όσον αφορά την σχέση τιμής - απόδοσης.
Ομολογώ πως όταν στις 20 Αυγούστου 2010, λίγο μετά τις 9 το βράδυ ανακοινώθηκε η απόκτηση του Νταβίδ Φουστέρ από τον Ολυμπιακό, το μεγαλύτερο αίσθημα που μου γεννήθηκε ήταν αυτό της περιέργειας. Άντε και λίγο της αμηχανίας...

"Ποιος είναι αυτός;", αναρωτήθηκα κι εγώ όπως υποθέτω ότι κάνατε και οι περισσότεροι από εσάς. Σαφώς δεν ενθουσιάστηκα αφού δεν γνώριζα πράγματα για τον ποδοσφαιριστή, ούτε ευτυχώς ανήκα στην μερίδα εκείνων που αμέσως σκέφτηκαν "έλα μωρέ, μίζα του Βαλβέρδε, ποιος Φουστέρ δεν τον ξέρει η μάνα του...". Αθάνατη ελληνική ποδοσφαιρική νοοτροπία.

Το πρώτο πράγμα που ήθελα ήταν να δω τον παίκτη σε φωτογραφία, καθ' ότι γενικότερα έχω το κουσούρι του φυσιογνωμιστή και το ένστικτο μου επαληθεύεται το λιγότερο στις 7 από τις 10 περιπτώσεις. Μόλις λοιπόν "έκοψα" φυσιογνωμικά τον Φουστέρ, αυτό που μου έβγαλε ήταν μια συμπάθεια, η οποία σε συνδυασμό με το... άλλο ελάττωμα που έχω, να κρίνω τον παίκτη αφού πρώτα τον ΔΩ στο γήπεδο, με όπλισε με υπομονή απέναντι στο άγνωστο της ποδοσφαιρικής ποιότητας του τότε 28χρονου μεσοεπιθετικού.

Ξέρω, αλλά κυρίως θυμάμαι, πως ο Νταβίδ σχεδόν με το "καλημέρα" αντιμετωπίστηκε με τεράστια δυσπιστία από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου. Και αυτό διότι οι περισσότεροι περίμεναν ένα άλλο στυλ παίκτη που αγωνίζεται πίσω από τον επιθετικό. Τακουνάκια, ποδιές, φαντεζί ντρίμπλες και σακούλες στους αντιπάλους ονειρεύονταν οι πιο πολλοί αλλά ο Φουστέρ δεν είχε τίποτα από τα παραπάνω! Γεγονός που ξίνισε σε πολλούς και δεν νομίζω να χρειάζεται να σας θυμίσω πως τα "παλτό", "τι κάνει αυτός στο γήπεδο", "δεν βάζει γκολ με τίποτε", "που πάμε με Φουστέρ στην Ευρώπη", ήταν η άποψη που κυριαρχούσε για τον Ισπανό άσο...

Βέβαια είναι γεγονός πως στην Ελλάδα έχουμε μάθει να βλέπουμε μπάλα αλλά όχι ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ και αυτή ακριβώς η λεπτομέρεια έκανε την διαφορά και στην περίπτωση του Φουστέρ. Αρκούσε μόνο να αφιερώσει κάποιος, που ήταν στο γήπεδο, μόλις ένα 15λεπτο του ματς έχοντας τα μάτια του στραμμένα αποκλειστικά στον παίκτη (να μην παρακολουθεί την μπάλα δηλαδή και την εν γένει εξέλιξη του αγώνα) για να καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Ο τρόπος που κινείται και σκέφτεται ο Νταβίδ στο γήπεδο είτε όταν ο Ολυμπιακός επιτίθεται, είτε όταν αμύνεται, είναι απλά υποδειγματικός και κυρίως εναρμονισμένος στις επιταγές του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Ωστόσο η φύση δεν προίκισε με το ανάλογο ταλέντο τον Φουστέρ και για τον λόγο αυτό δεν έκανε ουσιαστικά καριέρα στην Primera Division. Είναι όμως το κλασικό παράδειγμα ποδοσφαιριστή που παρά την περιορισμένη ικανότητα του όσον αφορά την τεχνική, έβαλε το κεφάλι κάτω και προσπάθησε να βελτιώσει όλα τα άλλα στοιχεία του παιχνιδιού του, καταφέρνοντας να σταθεί αξιοπρεπέστατα σε υψηλό επίπεδο. Και το κυριότερο, ο Νταβίδ είναι ΜΕΤΡ της τακτικής, γεγονός υπεραπαραίτητο στην σύγχρονη μορφή του αθλήματος.

Ωστόσο ο 30χρονος πλέον Ισπανός ξεχωρίζει και για πράγματα που μοιάζουν ίσως άσχετα, μα είναι τόσο σχετικά με το ποδόσφαιρο. Ο Φουστέρ είναι ένα καταπληκτικός χαρακτήρας, "το καλύτερο παιδί στο Ρέντη", όπως παραδέχονται όλοι στον Ολυμπιακό. Παίζει και πάντα τα δίνει όλα. Βρε θες να βρίσκεται σε κακή μέρα και να μην μπορεί να δώσει την μπάλα στο μισό μέτρο; Τουλάχιστον ξέρεις ότι θα τρέξει μέσα στο γήπεδο μέχρι να "σκάσει"!

Έρχεται από τον πάγκο και πάντα κάτι θα σου δώσει. Φρέσκα πόδια για μαρκαρίσματα; Μια κάθετη πάσα (μαζί με τον Ιμπαγάσα οι κορυφαίοι στον Ολυμπιακό στο κάθετο παιχνίδι); Μια μεγαλύτερη πίεση στους αντίπαλους μπακ; Κάτι θα κάνει! Αλλά ακόμη κι αν δεν παίξει, ακόμη κι αν είναι εκτός αποστολής, δεν δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα και την επόμενη μέρα είναι πρώτος στον προπόνηση! Αφήστε που έχει και "καρύδια". Όλοι θυμόμαστε την αγκωνιά που έφαγε από τον Ολιβέιρα στο Φάληρο (Ολυμπιακός - Ατρόμητος) και εκείνος όχι μόνο δεν βγήκε από το ματς αλλά με "χαλασμένη" μούρη πήρε την μπάλα με αυτοπεποίθηση και παστέλωσε και το πέναλτι, σε μια εποχή που οι ερυθρόλευκοι έχαναν σωρηδόν τα χτυπήματα από την άσπρη βούλα!

Αράδιασα όλα τα παραπάνω, όχι για να σας κουράσω αλλά διότι στα δικά μου μάτια ο Ολυμπιακός έκανε (επιτέλους) μια εξαιρετική κίνηση ανανεώνοντας το συμβόλαιο του Φουστέρ για τα επόμενα 2+1 χρόνια. Μακάρι ο Ολυμπιακός να βάλει κι άλλους τέτοιου τύπου ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του! Αυτές είναι έξυπνες μεταγραφές. Και εξαιρετικά συμφέρουσες στην σχέση τιμής - αποδοτικότητας! Με 400.000 ευρώ υπέγραψε ο Νταβίδ στον Ολυμπιακό, με τόσα περίπου ανανέωσε κιόλας...

Σωστή κίνηση και με τον Τζαμέλ

Εκτός από τον Φουστέρ όμως, ο Ολυμπιακός ανανέωσε τη συνεργασία του και με τον Τζαμέλ Αμπντούν. Μια κίνηση εξίσου σωστή για τους ερυθρόλευκους. Ο Αλγερινός εξτρέμ το πρώτο 4μηνο της παρουσίας του στον Πειραιά δεν είχε ικανοποιήσει με τις εμφανίσεις του, με αποτέλεσμα η δυσφορία του κόσμου για αυτή την επιμονή του Βαλβέρδε στον 26χρονο άσο να είναι έντονη. Στο δεύτερο μισό της σεζόν (2011-12) ωστόσο ο Αμπντούν ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση του και ήταν από τους βασικούς συντελεστές στην κατάκτηση του τίτλου.

Ο Τζαμέλ είχε σημαντικότατη προσφορά στο "διπλό" - τίτλου που είχε κάνει ο Ολυμπιακός στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ, ενώ ήταν και ο σκόρερ στο εκτός έδρας 1-0 απέναντι στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, στο ματς που οι ερυθρόλευκοι κατέκτησαν το τρίποντο που ουσιαστικά τους έδωσε το πρωτάθλημα.

Μετά και την φυγή του Μιραλάς, ο Αμπντούν είναι ο μοναδικός καθαρόαιμος ακραίος επιθετικός των Πειραιωτών που κρίνεται έτοιμος από τον Ζαρντίμ (ο Βλαχοδήμος δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο σύμφωνα με τον Πορτογάλο τεχνικό) να σταθεί στην αρχική ενδεκάδα της ομάδας και η ανανέωση του συμβολαίου του είναι μια κίνηση που σίγουρα θα τονώσει την αυτοπεποίθηση του παίκτη.

Συν τοις άλλοις ο Αλγερινός... εμπίπτει στην κατηγορία Φουστέρ όσον αφορά την σχέση τιμής - απόδοσης, καθώς μέχρι πρότινος αμειβόταν με 250.000 ευρώ ετησίως και υπέγραψε την επέκταση του συμβολαίου του με μια μικρή αύξηση των αποδοχών του.

ΥΓ1: Τελικά με τη φυγή των Ισπανών από το Ρέντη, τον Νταβίδ δεν τον έφαγε η μαύρη μαρμάγκα, ούτε και ο ίδιος ψάχτηκε να φύγει επειδή δεν θα υπήρχε πλέον ο προπονητής που τον έβαζε να παίζει... Κλασικές ελληνικές εξυπνάδες. Αντίθετα ο Ισπανός συνεχίζει στον Θρύλο, απέρριψε προτάσεις από Τουρκία και Ρωσία, ενώ συνεχίζει τα μαθήματα ελληνικών! Α, για να μην το ξεχάσω, τελικά κάνει για Ευρώπη ο Φουστέρ;

ΥΓ2: Ας παρακαλάμε να είναι υγιής ο Αμπντούν μέχρι τον Γενάρη τουλάχιστον! Αν χτυπήσει ο Αλγερινός να δούμε ποιος θα παίξει ακραίος...

ΥΓ3: Θέλει υπομονή το ματς με τη Σάλκε. Πολλή υπομονή.

ΥΓ4: Με 11 "Φουστέρ" φτιάχνεις ομάδα, με 11 "ζογκλέρ" όχι...


www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου