ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ζητούμενο η διάρκεια

Ζητούμενο η διάρκεια

Η ομάδα που πρέπει άμεσα να φορτσάρει και να αποκτήσει διάρκεια στην απόδοση της, ο Πρίντεζης που ύψωσε την σημαία της... επανάστασης στην Πόλη, η αντίδραση από το 35' και μετά, τα τρίποντα που επανήλθαν, ο "τελικός" με την Χίμκι, αλλά και οι μουρμούρες που πρέπει να σταματήσουν.
To ότι ο Ολυμπιακός δεν βρίσκεται στην απαιτούμενη φόρμα για μήνα Μάρτη το ανέφερα μετά το "διπλό" στη Σιένα (Τεράστιας σημασίας νίκη, ώρα να φορτσάρει), ενώ το ότι οι ερυθρόλευκοι παρουσιάζουν αγωνιστικά προβλήματα, με κυριότερο το ότι δεν τρέχουν στο παρκέ όπως πέρσι, τα έγραψα ύστερα από την ήττα στο ΣΕΦ από την Μακάμπι (Άλογο που δεν τρέχει). Την κριτική μου (σε παίκτες-προπονητές) την έχω κάνει, οι πιστοί αναγνώστες τα έχετε διαβάσει, και όσοι όχι, τότε ρίξτε μία ματιά στα σχετικά λινκ, καθώς δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνομαι και να γράφω τα ίδια. Οι Πειραιώτες στην Κωνσταντινούπολη, ασχέτως αν και εκεί παρουσίασαν ελαττώματα που έδειξαν σε προηγούμενα ματς (που έχω αναφέρει), σημείωσαν μία πολύτιμη επικράτηση, η οποία τους φέρνει μία... ανάσα από τους "8", αλλά και κοντά στην δεύτερη θέση του ομίλου με συνδυασμό αποτελεσμάτων. Αν έχαναν θα φλέρταραν με έναν αποκλεισμό-σοκ! Η νίκη έχει σημασία (και ουσία) και αυτό είναι που μετράει σε αυτές τις δύο τελευταίες αγωνιστικές για να πάρουν την πρόκριση οι Πρωταθλητές. Ας κερδίσουν αυτά τα δύο ματς (τα κατάφεραν με την Φενέρμπαχτσε, τώρα παίρνει σειρά η Χίμκι) έστω και με έναν πόντο διαφορά και ας μην παίξουν θεαματικό μπάσκετ.
Όμως, πρέπει οπωσδήποτε η ομάδα να φορτσάρει άμεσα, να ανεβάσει την απόδοση της, να ελέγχει από εδώ και πέρα τον ρυθμό των παιχνιδιών της και κυρίως να αποκτήσει σταθερότητα και διάρκεια! Ο Ολυμπιακός το τελευταίο διάστημα όταν κερδίζει το καταφέρνει με αναλαμπές, με ορισμένα ολιγόλεπτα ξεσπάσματα, στα οποία δείχνει όντως χαρακτήρα Πρωταθλητή στα δύσκολα και μάλιστα σε εκτός έδρας παιχνίδια (μετράει φέτος 9 "διπλά" στην Euroleague), όπως και παρουσιάζει αδυναμίες στο ΣΕΦ (έχει 4 ήττες). Δεν γίνεται όμως αυτή την περίοδο να εξαρτάται από καλά τρίλεπτα, πεντάλεπτα ή ημίχρονα. Θέλει διάρκεια σε καλή απόδοση σχεδόν σε όλη την διάρκεια των αγώνων. Να παίζει περισσότερη ώρα καλό, ποιοτικό και ουσιαστικό μπάσκετ, και λιγότερη ώρα κακό.

Πρέπει να βγάζει στο παρκέ τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ως ομάδα

Τώρα όμως συμβαίνει το αντίθετο, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να κερδίζει και άλλες να χάνει, παρουσιάζοντας αστάθεια στην απόδοση του. Τα κύρια συστατικά που θα πρέπει να έχει στο παιχνίδι του ο Ολυμπιακός είναι η παθιασμένη άμυνα που "στραγγαλίζει" τον αντίπαλο, το γρήγορο παιχνίδι στο transition game επιδιώκοντας συχνά το εύκολο καλάθι στον αιφνιδιασμό, βγάζοντας μπόλικη ενέργεια και στις δύο πλευρές του γηπέδου, πράγματα που έκανε περίφημα την περασμένη σεζόν. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτή την πετυχημένη ομάδα, πράγματα που μπορεί να κάνει πολύ καλά διότι και το ρόστερ της είναι έτσι δομημένο, φτιαγμένο και επιλεγμένο για αυτές τις καταστάσεις. Οι Πειραιώτες στην επίθεση πρέπει να τρέχουν, όπως έχουν μάθει, και να κινούνται με ταχύτητα, διότι παρουσιάζουν ξεκάθαρο πρόβλημα στο σετ παιχνίδι, δηλαδή στο πέντε εναντίον πέντε.

Κόντρα στην αδιάφορη βαθμολογικά Φενέρμπαχτσε, η οποία είχε και σημαντικές απουσίες (Μπογκντάνοβιτς, Άντερσεν), ο Ολυμπιακός είχε μεγάλα σκαμπανεβάσματα (ups and downs) στην απόδοση του. Έφτανε (για παράδειγμα) στο +6 και ξαφνικά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχανε τις διαφορές που με κόπο "έχτιζε", φτάνοντας ακόμη και πίσω στο σκορ. Και σε αυτό έπαιζε ρόλο το ότι οι Πειραιώτες δεν έπαιζαν την απαιτούμενη άμυνα τόσο στην περιφέρεια, όσο και κοντά στο καλάθι, αλλά και στο ότι έχαναν πολλά ριμπάουντ, δίνοντας την ευκαιρία στους Τούρκους με δεύτερες προσπάθειες να σκοράρουν.

Οι ερυθρόλευκοι σε αρκετά διαστήματα παρουσίασαν έλλειψη συγκέντρωσης, σοβαρότητας, αλλά και μαχητικότητας, όντας συχνά ένα βήμα πίσω από τον αντίπαλο και για 35 λεπτά περίπου παρουσίαζαν μία προβληματική και κακή εικόνα στο παρκέ. Σε εκείνο το σημείο μάλιστα βρέθηκαν να χάνουν και με 69-61, με τους γηπεδούχους μάλιστα να έχουν την κατοχή της μπάλας, έχοντας την ευκαιρία να ανεβάσουν την διαφορά σε διψήφιο αριθμό!

Δεν γίνεται να θριαμβολογείς, αλλά ούτε και να μεμψιμοιρείς

Σύμφωνοι, πως δεν μπορείς να θριαμβολογείς όταν κερδίζεις την ήδη αποκλεισμένη από τη συνέχεια της διοργάνωσης και αδιάφορη βαθμολογικά Φενέρμπαχτσε, της οποίας την έδρα έχουν "αλώσει" οι περισσότερες ομάδες, αλλά ούτε γίνεται και να μεμψιμοιρείς. Έχω αναφέρει τα αρνητικά, έχω τονίσει τα προβλήματα, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε πως ο Ολυμπιακός κέρδισε ένα πολύ σημαντικό για εκείνον βαθμολογικά παιχνίδι. Αλλά και το ότι από το 35' και μετά, σε ένα σημείο που είσαι στο -8, με τις σκέψεις όλων να πηγαίνουν στην ήττα και στον αποκλεισμό-σοκ από τη συνέχεια της διοργάνωσης, οι Πειραιώτες έδειξαν χαρακτήρα, καταφέρνοντας να μην "πνιγούν" από το άγχος και την πίεση-ανάγκη για το αποτέλεσμα.

Πραγματοποίησαν ένα παλικαρίσιο και γεμάτο θέληση, πίστη και αποφασιστικότητα 13-0 σερί, φτάνοντας στο +5 (69-74), "καθαρίζοντας" ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο το ματς.  Έδειξαν την απαιτούμενη αντίδραση σε ένα όχι μόνο κομβικό κομμάτι της αναμέτρησης, αλλά και σε ένα κρίσιμο σημείο για την φετινή χρονιά, διότι αν έχαναν θα ήταν με το ένα πόδι εκτός συνέχειας! Οι Πειραιώτες σε εκείνο το σημείο έδειξαν την αυταπάρνηση σαν ομάδα που τους χαρακτηρίζει, βγάζοντας το ένστικτο της επιβίωσης στο παρκέ, αγωνιζόμενοι με πάθος στην άμυνα με μπροστάρη τον γίγαντα Χάινς (καθοριστικά τα δύο μπλοκ του), βρίσκοντας και λύσεις στην επίθεση σημειώνοντας μεγάλα και ψύχραιμα σουτ.

Σήκωσε το λάβαρο της... επανάστασης ο πολύτιμος Πρίντεζης

Θεωρώ πως ο καθοριστικός παίκτης του Ολυμπιακού σε εκείνο το κρίσιμο διάστημα ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος έδειξε το πόσο χρήσιμη και πολύτιμη είναι η παρουσία του στην ομάδα, αλλά και το πόσο έλειψε από αυτή στα τελευταία παιχνίδια. Σε αυτό το κομβικό σημείο της αναμέτρησης (στο 61-69) ουσιαστικά ήταν εκείνος που ύψωσε ψηλά την σημαία της... επανάστασης, καθώς με ένα ηρωικό-παλικαρίσιο ντράιβ, σημειώνοντας ένα δύσκολο καλάθι υπό το στενό μαρκάρισμα των αντιπάλων (γκολ-φάουλ), αξιοποιώντας και το έμμεσο τρίποντο που κέρδισε, αφύπνισε τους συμπαίκτες του, δείχνοντας τους πως πιστεύει στη νίκη. Ακολούθησε ένα ψύχραιμο μακρινό σουτ του Περπέρογλου, ένα ακόμη λέι-απ από τον υπαρχηγό, αλλά και τα καθοριστικά τρίποντα από τους Σπανούλη και Λο, με αποτέλεσμα όλοι μαζί να "γράψουν" το 61-74, μετρώντας το καθοριστικό 13-0 σερί που έδωσε ουσιαστικά τη νίκη.

Ο Γιώργος Πρίντεζης είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης για την καλή λειτουργία της ομάδας, όντας ο πιο αξιόπιστος αθλητής της στο χαμηλό ποστ στην επίθεση που βοηθάει τόσο στα ριμπάουντ, όσο και στο transition παιχνίδι χάρη στα γρήγορα πόδια του, δείχνοντας φέτος και τον ηγετικό του χαρακτήρα, βοηθώντας τον Ολυμπιακό στα δύσκολα. Την πονάει και την αγαπάει αυτή την ομάδα, όχι μόνο γιατί τόσα χρόνια έχει "δεθεί" μαζί της, αλλά και επειδή ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει το να φοράς την ερυθρόλευκη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στο στήθος.

Διότι πέρα από παίκτης του Ολυμπιακού, είναι και φίλαθλος του συλλόγου, ο οποίος στεναχωριέται στα άσχημα όπως εσείς και χαίρεται αναλόγως στις επιτυχίες όπως και εσείς. Κρατώ δύο στιγμές επίσης από εκείνον. Την μεγάλη αγκαλιά που έδωσε στον Σπανούλη όταν ο αρχηγός έβαλε το τρίποντο στο 69-71 (δείγμα του πάθους και της έντασης που ζούσε το ματς), αλλά και το μαχητικό ριμπάουντ που άρπαξε με μανία στο 71-74, έτοιμος να... κατασπαράξει όποιον πήγαινε να του πάρει την μπάλα. Πραγματοποίησε μία εξαιρετική εμφάνιση, αν και απουσίασε από τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια (με Σιένα, Κολοσσό, Μακάμπι, Άρη) των Πειραιωτών. Επέστρεψε δυναμικά και όσο περνάνε τα παιχνίδια θα βρει και πάλι τον ρυθμό του, αλλά και την φόρμα του, όντας πανέτοιμος την κατάλληλη περίοδο, όπως έκανε και πέρσι.

Όταν μετρά ποσοστό 40% και πάνω στα τρίποντα δεν χάνει ποτε!

Στα θετικά το ότι η ομάδα επέστρεψε στις καλές της εμφανίσεις όσον αφορά το περιφερειακό σουτ. Στα τελευταία ματς είχε "σπάσει" τα καλάθια, αλλά αυτή την φορά ήταν εύστοχη και συνεπής από τα 6.75 μέτρα, μετρώντας 11/24 τρίποντα (45.8%). Ήταν "καυτός" από μακριά ο "εκτελεστής" Παπανικολάου με 4/4, ενώ έβαλαν μεγάλα σουτ και οι Άντιτς (3/8), Σπανούλης (2/5), Περπέρογλου (1/2) και Λο (1/2). Έχει πει στο πρόσφατο παρελθόν ο Γιώργος Μπαρτζώκας πως αν ο Ολυμπιακός σουτάρει με πάνω από 40% ποσοστό στα τρίποντα δεν χάνει και μέχρι στιγμής αυτό γίνεται όντως πράξη! Το θέμα, βέβαια, είναι το τι γίνεται αν οι Πειραιώτες παρουσιάζονται άστοχοι από εκείνο το σημείο, όπως είχε συμβεί στις προηγούμενες εμφανίσεις τους.

Από την αρχή της χρονιάς ο Έλληνας τεχνικός ποντάρει στο αξιόπιστο περιφερειακό σουτ, έχοντας σαν τακτική οι παίκτες του με την γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας να ψάχνουν πάντα τον ελεύθερο παίκτη στην περιφέρεια ώστε να σουτάρει. Θέλει και ζητά από τους καλαθοσφαιριστές του να δοκιμάζουν το χέρι τους από την περιφέρεια και να μην διστάζουν να το κάνουν, κάτι το οποίο φαίνεται και από τα στατιστικά, καθώς ο Ολυμπιακός "εκτελεί" συχνά από τα 6.75 μέτρα. Το θέμα όμως είναι οι προσπάθειες να βρίσκουν τις περισσότερες φορές στόχο και σε αυτό το κομμάτι οι Πρωταθλητές θέλουν δουλειά και φυσικά διάρκεια, ώστε να σταθεροποιήσουν την αποτελεσματικότητα τους στα τρίποντα σε ένα καλό ποσοστό που θα τους βοηθά στο παιχνίδι τους και όχι που θα τους πληγώνει, σπαταλώντας τις κατοχές τους.

Το μυαλό μοναχά στον "τελικό" κόντρα στη Χίμκι στο ΣΕΦ, το οποίο πρέπει να γεμίσει

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε περισσότερο το ματς και όσον αφορά τα αρνητικά ή τα όποια προβλήματα, όπως είπα, τα έχω αναφέρει και σε προηγούμενα κείμενα. Το μυαλό μου, όπως των παικτών, των προπονητών, όπως (πρέπει) και σε εσάς, είναι στραμμένο στον επόμενο σημαντικό αγώνα των Πειραιωτών στην Euroleague. Ο "ημιτελικός" κόντρα στην Φενέρμπαχτσε στη Πόλη στέφθηκε με επιτυχία, ώρα λοιπόν για τον "τελικό" κόντρα στην Χίμκι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την ερχόμενη Πέμπτη (4/4, 21:45). Εννοείται, βέβαια, πως οι εξέδρες του φαληρικού γηπέδου θα πρέπει να γεμίσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια αυτής της ομάδας τόσο οι πιστοί φίλαθλοι της, όσο και οι οπαδοί της! Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μία "καυτή" ατμόσφαιρα στις κερκίδες, ώστε ο κόσμος να μεταφέρει την ενέργεια του στους παίκτες, "λυγίζοντας" παράλληλα τους αντιπάλους.

Οι Πειραιώτες ουσιαστικά κρατούν την τύχη στα χέρια τους (εδώ είναι αναλυτικά τα σενάρια πρόκρισης). Αν κερδίσουν έχουν σίγουρα προχωρήσει στα προημιτελικά της διοργάνωσης, ενώ αν νικήσουν τους Ρώσους και παράλληλα η Μακάμπι ηττηθεί στη Βαρκελώνη από την Μπαρτσελόνα (εφόσον οι Ισπανοί κάνουν το καθήκον τους) τότε ο Ολυμπιακός θα προκριθεί στους "8", στα playoffs της διοργάνωσης, ως δεύτερος στον όμιλο του, πράγμα το οποίο σημαίνει πως θα έχει το πολύτιμο πλεονέκτημα της έδρας για να διεκδικήσει το εισιτήριο για το Final-Four του Λονδίνου. Για να φτάσει, βέβαια, στην αγγλική πρωτεύουσα θα πρέπει να ανεβάσει την απόδοση του, να παίξει καλύτερο μπάσκετ, να διορθώσει τα λάθη του, να βρει ρυθμό στο παιχνίδι του, να βγάλει η ομάδα στο παρκέ τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν και κυρίως να αποκτήσει σταθερότητα και διάρκεια!

Να δοθεί λύση στις μουρμούρες ώστε τα μυαλά να συγκεντρωθούν στο παιχνίδι

Θα ολοκληρώσω με κάτι τελευταίο και σημαντικό. Την περασμένη σεζόν, πέρα του ότι ο Ολυμπιακός τον μήνα Μάρτη από αγωνιστικής πλευράς ήταν καλύτερος, σαν ομάδα ήταν και περισσότερο ήρεμος! Τόσο οι παίκτες, όσο και οι προπονητές, ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι στα παιχνίδια και στις προπονήσεις των ερυθρολεύκων και πουθενά αλλού! Τώρα στα αποδυτήρια υπάρχουν ορισμένες μουρμούρες για συγκεκριμένα πράγματα. Θέματα στα οποία ορισμένοι έχουν τα δίκια τους, όπως και να το κάνουμε. Καλό θα ήταν, λοιπόν, οι αρμόδιοι να τα λύσουν ώστε να εξαφανιστούν οι όποιοι προβληματισμοί που μπερδεύουν το μυαλό. Είναι σημαντικό πράγμα να είσαι συνεπής, γιατί έτσι θα είναι συνεπείς και οι άλλοι απέναντι σου.

Επίσης, κάποιοι καλαθοσφαιριστές σκέφτονται τα συμβόλαια τους που λήγουν το καλοκαίρι. Εν μέρει λογικό είναι, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Και πέρσι κάποιων μπασκετμπολιστών έληγαν, αλλά η διοίκηση φρόντισε να τους ανανεώσει τις συμφωνίες και να τους κρατήσει στο ρόστερ, κάνοντας τους και αύξηση, ειδικά σε εκείνους που είχαν χαμηλό κασέ. Οι Αγγελόπουλοι έχουν αποδείξει πως όταν θέλουν κάποιον τον κρατάνε! Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να προβληματίζονται ορισμένοι με αυτά τα θέματα την συγκεκριμένη στιγμή. Πέρσι, τέτοια περίοδο, δεν γινόταν κουβέντα για αυτούς που έμεναν ελεύθεροι. Γιατί να γίνεται τώρα; Ήδη άλλωστε έχει γίνει μία πρώτη συζήτηση με αυτούς που μένουν free-agent, δείγμα πως η πειραϊκή ΚΑΕ τους θέλει για τα επόμενα χρόνια στην ομάδα. Ας συγκεντρωθούν άπαντες, λοιπόν, στα παιχνίδια της ομάδας, διότι Ολυμπιακός δεν έχει ούτε καν προκριθεί στους "8" ακόμη.

Highlights: Fenerbahce Ulker-Olympiacos από Euroleague_Basketball
www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου