ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ζαρντίμ: το μεγάλο στοίχημα του Μαρινάκη

Ζαρντίμ: το μεγάλο στοίχημα του Μαρινάκη!

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για το μεγάλο στοίχημα του Βαγγέλη Μαρινάκη με την πρόσληψη του Λεονάρντο Ζαρντίμ στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού.
Το μεγάλο παράπονο του Σωκράτη Κόκκαλη, όπως είχε εκφραστεί δημόσια το καλοκαίρι του 2007 (όταν και ο Τάκης Λεμονής είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης για τη σεζόν 2007/08), ήταν πως μέσω του Ολυμπιακού δεν αναδείχθηκε ένας Έλληνας προπονητής.
Αν εξαιρέσουμε τον Λεμονή, πάντως, δεν δόθηκε σε άλλον Έλληνα τεχνικό μία τέτοια ευκαιρία. Αντίθετα, ο σπουδαιότερος διοικητικός ηγέτης στην ιστορία του Ολυμπιακού είχε εμπιστευτεί δύο νέους σε ηλικία προπονητές από το εξωτερικό. Τον Σλοβένο, Σρέτσκο Κάτανετς (2002-στα 39) και τον Όλεγκ Προτάσοβ (2003-στα 39). Δεν υπολογίζουμε τους Τροντ Σόλιντ (2005-στα 46) και Ερνέστο Βαλβέρδε (2008-στα 44), καθώς αμφότεροι είχαν σημαντική προϋπηρεσία στο επάγγελμα του προπονητή.


Ο Κάτανετς έκανε έργο στην Εθνική ομάδα της πατρίδας του, την οποία οδήγησε στο Μουντιάλ του 2002, αλλά στον Ολυμπιακό πλήρωσε την επική δήλωση: "δεν καταλαβαίνω την ψύχωση που υπάρχει στην ομάδα για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος!". Θυμίζουμε πως ο Ολυμπιακός διεκδικούσε εκείνη την εποχή το έβδομο συνεχόμενο Πρωτάθλημα. Εκ τότε, ο Κάτανετς έμεινε για τρία χρόνια άνεργος, στη συνέχεια ανέλαβε την Εθνική ομάδα των Σκοπίων, έπειτα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τώρα είναι άνεργος. Δεν είχε, δηλαδή, την εξέλιξη που περίμεναν αρκετοί όταν έκανε το "ξεπέταγμα" με τη Σλοβενία την τετραετία 1998-2002.

Με τον Προτάσοβ, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το έβδομο σερί Πρωτάθλημα (2003). Ο Ουκρανός, που είχε επιτυχημένο πέρασμα από την πειραϊκή ομάδα ως ποδοσφαιριστής, διατηρήθηκε στη θέση του για την επόμενη σεζόν (2003/04), αλλά απολύθηκε τον Μάρτιο του 2004, μετά την εντός έδρας ήττα από την ΑΕΚ στη Ριζούπολη. Βέβαια, το πιο μελανό σημείο στην προπονητική θητεία του Ουκρανού στον Ολυμπιακό ήταν η βαριά ήττα από τη Γιουβέντους στην Ιταλία. Ένα ματς, στο οποίο τα ερυθρόλευκα στόπερ αμύνονταν στο ύψος της μεσαίας γραμμής, σε μία απόφαση χωρίς ποδοσφαιρική λογική του Προτάσοβ. Από εκεί και πέρα, ο 48άχρονος πλέον Όλεγκ έχει περιπλανηθεί σε διάφορες ομάδες (ΑΕΛ, Στεάουα Βουκουρεστίου, Ντνίπρο, Κουμπάν Κράσνονταρ, Ηρακλής, Ροστόβ, Αστάνα). Με λίγα λόγια, ούτε ο Προτάσοβ παρουσίασε πρόοδο στην προπονητική του σταδιοδρομία.

Επιστρέφουμε στο θέμα μας. Στο πρόσφατο γεύμα με τους δημοσιογράφους, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είπε πως θα ήθελε Έλληνα προπονητή στον πάγκο της ομάδας, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν βλέπει στον ορίζοντα κάποια αξιόλογη λύση (κάποια στιγμή θα δούμε Έλληνα προπονητή στον ερυθρόλευκο πάγκο). Προσέλαβε, όμως, έναν ξένο τεχνικό, το νεαρότερο στην 87άχρονη ιστορία του Ολυμπιακού! Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ, ο οποίος την 1η Αυγούστου συμπληρώνει 38 χρόνια ζωής, ξεπέρασε στη σχετική λίστα τους Προτάσοβ και Κάτανετς, ενώ την τετράδα στην ιστορία του συλλόγου κλείνει ο Τάκης Λεμονής (200-στα 40 του).

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, όπως είχα γράψει την περασμένη εβδομάδα όταν και ανακοινώθηκε η πρόσληψη Ζαρντίμ, πέρασε από... κόσκινο το θέμα προπονητή, καθώς είχε ο ίδιος επαφή με υποψήφιους ξένους τεχνικούς προκειμένου να καταλήξει στον "εκλεκτό". Για δύο σεζόν ήταν ήσυχος με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στο τιμόνι της ομάδας. Αρχικά, είχε βρει στην ομάδα τον Έβαλντ Λίνεν, μετά το κάζο στο Ισραήλ ο Γερμανός απομακρύνθηκε, και ο Μαρινάκης παρέδωσε τα αγωνιστικά κλειδιά του Ολυμπιακού στον Βαλβέρδε. Αυτή ήταν, άλλωστε, η επιθυμία του ερυθρόλευκου διοικητικού ηγέτη από την αρχή, όταν και πέρασε στην κατοχή των πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ. Μαρινάκης και Βαλβέρδε έχτισαν μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης αυτά τα δύο χρόνια.

Πλέον, η επιλογή Ζαρντίμ αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Για δύο λόγους... Πρώτος λόγος: έπειτα από μία επιτυχημένη διετία του Ερνέστο Βαλβέρδε, ο σύλλογος πρέπει να διατηρηθεί στον ίδιο δρόμο. Ο Πορτογάλος τεχνικός είναι νέος, φιλόδοξος και γουστάρει που θα δουλέψει στην κορυφαία ελληνική ομάδα. Από τον ίδιο εξαρτάται αν θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του προέδρου, ο οποίος σαφώς και θέλει να παραδώσει για δεύτερη φορά τα κλειδιά της ομάδας σε έναν προπονητή. Ωστόσο, τίποτα στη ζωή δεν κερδίζεται χωρίς κόπο. Χωρίς προσπάθεια... Κάθε επιλογή, άλλωστε, εμπεριέχει ρίσκο. Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ με την εργατικότητα και τη μεθοδικότητά του μπορεί να "χτίσει" ό,τι δημιούργησε ο προκάτοχός του. Δεύτερος λόγος: το κίνητρο του προέδρου να αναδείξει ένα νεαρό προπονητή! Σίγουρα, θέλει κάποια στιγμή ο Ολυμπιακός να αναδεικνύει, εκτός από ποδοσφαιριστές, και προπονητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επί εποχής Σωκράτη Κόκκαλη, ο μόνος που άρπαξε την ευκαιρία (με τα θετικά και τα αρνητικά του) ήταν ο Τάκης Λεμονής. Επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Ζαρντίμ είναι ο πρώτος τεχνικός που δοκιμάζεται. Μακάρι να τα καταφέρει!

www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου