ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Eκατομμύρια ευρώ από την UEFA για ανάπτυξη, υποδομή και εγκαταστάσεις

Eκατομμύρια ευρώ από την UEFA για ανάπτυξη, υποδομή και εγκαταστάσεις

04/01/2014
 Eκατομμύρια ευρώ από την UEFA για ανάπτυξη, υποδομή και εγκαταστάσεις!
Mια σειρά από ποδοσφαιρικές δραστηριότητες, από το σύστημα αδειοδότησης των ΠΑΕ μέχρι το γυναικείο ποδόσφαιρο και το ποδόσφαιρο σάλας που διεκπεραιώνει η ΕΠΟ χρηματοδοτούνται από την UEFA και ειδικότερα από το πρόγραμμα HatTrick, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη του αθλήματος σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, με την υποστήριξη που παρέχει στις ευρωπαϊκές εθνικές Ομοσπονδίες .
Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το πρόγραμμα έχει οικοδομηθεί πάνω σε τρεις άξονες: Το πρόγραμμα επενδύσεων, το πρόγραμμα εκπαίδευσης (τώρα με το KISS) και την οικονομική στήριξη.

Ο σκοπός του είναι να κατευθύνει τα έσοδα που προκύπτουν από τις μεγάλες διοργανώσεις της UEFA πίσω στο άθλημα. Και να ενθαρρύνει τις εθνικές Ομοσπονδίες να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους και την ανάπτυξη του παιχνιδιού.
Η αρχή:
Η UEFA ξεκίνησε το πρόγραμμα HatTrick στα τέλη του 2003, θέτοντας σε εφαρμογή το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας «Νοιαζόμαστε για το ποδόσφαιρο».
Από τα έσοδα του EURO 2004, η UEFA έδωσε ένα μπάτζετ της τάξεως των 400 CHF (250 εκατ. ευρώ) στο αρχικό πρόγραμμα HatTrick, το οποίο διήρκεσε τέσσερα χρόνια. Το ποσό αυτό στη συνέχεια αυξήθηκε πάνω από 330 εκατ. ευρώ και από τα έσοδα του EURO 2008, πήρε μια επιπλέον αύξηση της τάξης του 40%.
Το HatTrick ξεκίνησε το 2004 με εφάπαξ συνεισφορά μέχρι και 1,66 εκατομμύρια ευρώ ανά Ομοσπονδία. Συν ετήσιες πληρωμές αλληλεγγύης που ξεκινούσαν από 667.000 ευρώ. Το τετραετές πρόγραμμα ενθάρρυνε τις εθνικές Ομοσπονδίες να προσεγγίσουν την UEFA για χρηματοδότηση στη βελτίωση τομέων όπως: η κατασκευή γηπέδων, η κατασκευή/ανακαίνιση κέντρων εκπαίδευσης και εδρών Ομοσπονδιών και για να «τρέξουν» θεμελιώδεις κοινωνικές δράσεις.
Ο προϋπολογισμός για τη δεύτερη τετραετία (2008-12) αυξήθηκε σε σχεδόν 500 CHF (615 εκατ. ευρώ). Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών του προγράμματος HatTrick II, κάθε εθνική Ομοσπονδία εξουσιοδοτήθηκε με ένα μέγιστο ποσό 1.3 εκατ. ευρώ ανά έτος για πληρωμές αλληλεγγύης -500.000 € για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας- και επιπλέον 800.000 € που διατέθηκαν για την ανάπτυξη των προγραμμάτων κινήτρων που δίνει η UEFA.
Τα προγράμματα πρέπει να αφορούν ένα από τα εξής:
• Βελτίωση της χρηστής διακυβέρνησης
• Συμμετοχή στον θεμελιώδη Χάρτη της UEFA, στη Σύμβαση της UEFA πάνω στην προπονητική και στους διαγωνισμούς ανάπτυξης Ακαδημιών για αγόρια και κορίτσια
• Ανάπτυξη του φούτσαλ
• Εφαρμογή του συστήματος Αδειοδότησης της UEFA
Στη συγκεκριμένη τετραετία ήταν διαθέσιμο το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ για κάθε Ομοσπονδία, προκειμένου να υλοποιήσει εκείνη τα επενδυτικά της σχέδια. Με την προϋπόθεση ότι το 20% από αυτό το ποσό θα πρέπει να χρηματοδοτεί κοινωνικά και θεμελιώδη λαϊκά έργα.
Γήπεδα μίνι ποδοσφαίρου
Στο πλαίσιο του αρχικού σχεδίου, η UEFA ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για μίνι γήπεδα ποδοσφαίρου, προκειμένου να γιορτάσει το χρυσό ιωβηλαίο της το 2004. Χρηματοδότησε ένα πρωτότυπο εγχείρημα, στο οποίο κάθε μέλος της UEFA έλαβε μέχρι 650.000 ευρώ για την κατασκευή όσο το δυνατόν περισσότερων μίνι γηπέδων.
Δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια ευκαιρία στους ανθρώπους να παίξουν «ποδόσφαιρο του δρόμου» σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η ιδέα ήταν τόσο επιτυχημένη που το έργο πήρε παράταση πέρα από την αρχική διάρκεια των τεσσάρων ετών.
• Στα τέσσερα αυτά χρόνια, κατασκευάστηκαν κατά μέσο όρο 40 γήπεδα μίνι ποδοσφαίρου ανά εθνική Ομοσπονδία. Το υψηλότερο από αυτά στα 2.100 μέτρα υψόμετρο στην Ανδόρα. Και το βορειότερο στη χερσόνησο Σβάλμπαρν, στο μέσο μεταξύ της Νορβηγίας και Βορείου Πόλου.
• Στη Σλοβενία​​, η επιχορήγηση του HatTrick κάλυψε πάνω από το 40% της χρηματοδότησης για την κατασκευή 40 γηπέδων μίνι ποδοσφαίρου, με τις τοπικές κοινότητες να συμβάλλουν κάτι παραπάνω από 50 %.
• Στη Γερμανία , τα 3,6 εκατ. ευρώ από την χρηματοδότηση του HatTrick -με τη σημαντική συμβολή ενός χορηγού- βοήθησαν στο να ξεκινήσει η κατασκευή από την Ομοσπονδία της χώρας 1.000 γηπέδων με διαστάσεις 20x13m. Εκτός από την αθλητική αξία που αυτά παρέχουν, χρησιμοποιούνται επίσης και για την ενίσχυση της ένταξης στην κοινωνία, παιδιών που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών. Δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αθληθούν.
Ανταλλαγή γνώσεων-τεχνογνωσίας
Ένας άλλος βασικός πυλώνας των δραστηριοτήτων του HatTrick είναι η (KISS). Μια σύμβαση Γνώσης και Ανταλλαγής Πληροφορίας. Το KISS έχει ως στόχο να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τον επαγγελματισμό των Ομοσπονδιών σε βασικούς τομείς. Όπως, η τηλεόραση και τα δικαιώματα στο διαδίκτυο, η προώθηση εκδηλώσεων, το έργο των Μέσων Ενημέρωσης, η ασφάλεια και η έκδοσης εισιτηρίων.
Το συνέδριο της UEFA το 2009 στην Κοπεγχάγη (Δανία) έγινε γνωστό ότι ο τομέας δραστηριότητας του HatTrick ήταν μεγαλύτερος από ποτέ.
Αύξηση κονδυλίων από το 2012
Τον Δεκέμβριο του 2010, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA ενέκρινε πρόταση για αύξηση των πληρωμών αλληλεγγύης στις 53 ευρωπαϊκές εθνικές Ομοσπονδίες ποδοσφαίρου μέσω του προγράμματος HatTrick.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο του HatTrick III, το οποίο θα διαρκέσει από το 2012 έως το 2016, κάθε εθνική Ομοσπονδία θα λάβει 3 εκατ.ευρώ ως μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος. Και στη συνέχεια ένα ακόμη 1.5 εκατ. € ανά έτος, κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Ένα ποσό που αφορά τις πληρωμές της αλληλεγγύης, οι οποίες συνδέονται με την τήρηση ορισμένων δεσμεύσεων.
Όπως, η εφαρμογή του συστήματος αδειοδότησης των συλλόγων, η συμμετοχή σε μη κορυφαίες διοργανώσεις, και η συμμετοχή ως μέλη στον θεμελιώδη Χάρτη της UEFA και στη Σύμβαση της UEFA πάνω στην προπονητική. Κατά συνέπεια, το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί σε κάθε εθνική ομοσπονδία μέσω του HatTrick III θα είναι της τάξεως των 9 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει ότι θα είναι αυξημένο κατά 15% σε σχέση με το HatTrick II.


ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου