Έργα και ημέρες του Β. Παμπορίδη
Η καλλιέργεια κλίματος πριν από παιχνίδι με τον Ολυμπιακό αποτελεί κάτι σαν το "η συνήθεια που έγινε λατρεία..." για όλες τις ομάδες. Αποτελεί all time classic διαδικασία, κάτι σαν τελετουργικό, το οποίο πρέπει πάση θυσία να ακολουθηθεί με ευλαβική συνέπεια γιατί... έτσι. Άλλωστε, όλοι οι διαιτητές αυτής της χώρας είναι του Ολυμπιακού, αλλά και να μην είναι, εύκολα μπορούν να γίνουν στο μυαλό του καθενός. Θέληση να υπάρχει και το άσπρο μετατρέπεται σε μαύρο για πλάκα... Άρχισαν τα "όργανα" από κάποιους αναφορικά με τον ορισμό του Βασίλη Παμπορίδη στο παιχνίδι της Κυριακής στο "Γ. Καραϊσκάκης" με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ για την 11η αγωνιστική της Super League. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο διαιτητής από το... γειτονικό Κιλκίς βγήκε φιλο-Ολυμπιακός. Ναι, καλά ακούσατε... Πάνε να μας πείσουν ότι ο 37χρονος ρέφερι σφυρίζει ερυθρόλευκα και το "βασικό" επιχείρημα είναι το ακυρωθέν τέρμα του Πουλίδο στο 3-0 επί του Αστέρα Τρίπολης. Πράγματι κακώς ακυρώθηκε εκείνο το γκολ, αλλά οι ερυθρόλευκοι ήταν συντριπτικά καλύτεροι και ουδείς στάθηκε σε μια αμφισβητούμενη φάση, που όντως ήταν εναντίον του Αστέρα. Άλλο αυτό και άλλο να παρουσιάζεται ο Παμπορίδης ως διαιτητής των Πειραιωτών.

H "ομορφιά" της Τούμπας...

Μήπως να θυμηθούμε παλαιότερες ομορφιές του συγκεκριμένου ανθρώπου; Για όποιον θυμάται, ο διαιτητής από το Κιλκίς είχε διευθύνει το 1-1 της Τούμπας στις 23-2-2008, όταν οι δυο ομάδες ήρθαν ισόπαλες με σκορ 1-1 (2' Γκονζάλες, 22' Κοβάσεβιτς). Στο 32ο λεπτό του αγώνα, ο σκόρερ του ΠΑΟΚ βρέθηκε με την μπάλα μέσα στην περιοχή, ο Πατσατζόγλου τον επιτηρούσε διακριτικά και... ξαφνικά ένας κεραυνός χτύπησε τον Γκονζάλες και σωριάστηκε φαρδύς πλατύς στο χορτάρι. Κάπου εκεί, ακούστηκε... διακριτικά η σφυρίχτρα και ο Παμπορίδης έτρεξε προς την βούλα του πέναλτι για την εσχάτη των ποινών. Ένα μαϊμουδένιο πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ ήταν γεγονός, αλλά υπήρξε θεία Δίκη με τον Αντώνη Νικοπολίδη να αποκρούει την εκτέλεση του Σέρτζιο Κονσεϊσάο.

Η αδικία με την Ξάνθη...

Πέρυσι, ο Παμπορίδης είχε αδικήσει τον Ολυμπιακό στο 0-0 του "Γ. Καραϊσκάκης" με αντίπαλο την Ξάνθη (ναι καλέ, το φιλικό σωματείο), όταν δεν έδωσε στο 64ο λεπτό πέναλτι σε χέρι του Σουάνη έπειτα από προσπάθεια του Μίχαλ Ζεβλάκοφ. Ο 37χρονος δεν συγκινήθηκε στο ελάχιστο, το ματς συνεχίστηκε κανονικά και οι Πειραιώτες έχασαν δυο βαθμούς μαζί και τις τελευταίες ελπίδες τους για το πρωτάθλημα. Όχι, δεν έχασαν εκεί τον τίτλο, αλλά η "πιστολιά" του Παμπορίδη ήταν η... χαριστική βολή.

Η διπλή "σφαγή" με τον Άρη...

Για να μεταφερθούμε λίγο πιο πίσω, ο Παμπορίδης έβαλε το χεράκι του στο να υποστούν οι Πειραιώτες την πρώτη ήττα τους στο περσινό πρωτάθλημα, όταν και έχασαν από τον Άρη με 1-0. Σκόρερ του ματς ο Κάμπορα στο 69', σε μια φάση που στο ξεκίνημά της η μπάλα έχει περάσει την τελική γραμμή στο γύρισμα του Πρίττα, ενώ έκανε τα στραβά μάτια σε τράβηγμα του Ντιόγκο από τον Ναφτί στο φινάλε του ματς. Το να μιλήσουμε για το πως ανέχτηκε το αντιαθλητικό παιχνίδι των κίτρινων σε όλο το 90λεπτο, είναι ψιλά γράμματα. Παρόμοια διαιτησία, με τον Ντιόγκο να τρώει το ξύλο της αρκούδας, είχαμε και την αμέσως προηγούμενη χρονιά στο "Κλεάνθης Βικελίδης", όταν ως δια μαγείας ο Άρης έμεινε σε όλο το ματς με 11 παίκτες στο χορτάρι αντί με 9, επικρατώντας με 1-0 χάρη σε γκολ του Χαβίτο στο 18ο λεπτό. Αυτός είναι ο φίλα προσκείμενος στον Θρύλο διαιτητής. Και εις ανώτερα...