ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

"Φορτσάρει" την κατάλληλη στιγμή

"Φορτσάρει" την κατάλληλη στιγμή

Ο Ολυμπιακός είχε φόρα από τον τελικό Κυπέλλου και "παρέσυρε" στο διάβα του για τους τελικούς των πλέι οφ τον Άρη νικώντας με 95-63 στο πρώτο παιχνίδι της σειράς. Παίζοντας πολύ όμορφο μπάσκετ καθ' όλη τη διάρκεια του ματς οι "ερυθρόλευκοι" δείχνουν να ανεβάζουν στροφές την καταλληλότερη στιγμή.
Ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο από τα τρία βήματα προς την τελική φάση των πλέι οφ της Α1 νικώντας εύκολα τον Άρη με 95-63 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, διατηρώντας παράλληλα το αήττητο σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις.
Η μεγάλη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα δεν αποτελεί είδηση φυσικά, παρά μόνο δείχνει την πραγματική διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στους "ερυθρόλευκους" και τον πάλαι ποτέ "αυτοκράτορα του ελληνικού μπάσκετ". Κακά τα ψέμματα, το ελληνικό πρωτάθλημα έχει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και από εκεί και πέρα είναι το χάος. Ωστόσο, το γεγονός ότι η ομάδα τελείωσε αήττητη ένα ολόκληρο πρωτάθλημα δείχνει σοβαρότητα, διάθεση και αποφασιστικότητα να πετύχει το μεγάλο στόχο, που είναι το πρωτάθλημα.


Πρωτάθλημα και Κύπελλο...

Ο προπονητής της ομάδας, Ντούσαν Ίβκοβιτς και οι άνθρωποι της ΚΑΕ είχε διευκρινίσει σε ανύποπτο χρόνο πως ο βασικός στόχος του Ολυμπιακού για την περίοδο 2010-11 είναι η κατάκτηση των εγχώριων τίτλων και η επιστροφή του Θρύλου στην κορυφή της Ελλάδας. Πολλοί δυσανασχέτησαν με αυτήν την τοποθέτηση, αφού όπως υποστήριζαν "αν φτιάξεις ομάδα για Ευρώπη, το παίρνεις και στη χώρα σου". Κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Είναι πολύ δύσκολο για μία ομάδα να έχει τρία "καρπούζια" κάτω από τις μασχάλες, καθώς οι απαιτήσεις αλλά και τα απρόοπτα μέσα στη χρονιά δυσχεραίνουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Γι' αυτόν το λόγο, άλλωστε, η επίτευξη του "τρεμπλ" αποτελεί ένα πραγματικό κατόρθωμα...

Αδύνατο να παίζει όλη τη χρονιά στο 100%

Ο περισσότερος κόσμος, παρασυρόμενος από την "καψούρα" για το σύλλογο, περιμένει από την ομάδα του να κερδίζει όλους τους αντιπάλους της με 20άρες και 30άρες και να κατακτά συνεχώς όλα τα τρόπαια. Αυτό είναι αδύνατον, όμως. Οι παίκτες είναι άνθρωποι και όχι ρομπότ και φυσιολογικό να παρουσιάζουν μια "κοιλιά" στην απόδοσή τους μέσα στην περίοδο. Οι "έξυπνοι" προπονητές κάνουν τους υπολογισμούς τους και "πιέζουν" ή "χαλαρώνουν" τους παίκτες τους στις προπονήσεις και τους αγώνες αναλόγως με πότε πιστεύουν αυτοί ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή. Σε καμία ομάδα στον κόσμο, οι παίκτες δεν μπορούν να αποδίδουν στο 100% και στους 8-9 μήνες της αγωνιστικής σεζόν. Μια ματιά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Ομάδες που στη regular season "πετούσαν", στα play off καταποντίστηκαν (π.χ. Magic, Lakers).

Άμυνα και συνεργασίες

Στο ματς με τον Άρη, αλλά κυρίως στον τελικό με τον Παναθηναϊκό όπου η δυσκολία ήταν σαφώς μεγαλύτερη, είδαμε τον Ολυμπιακό να έχει μια γρανιτένια άμυνα, διαβασμένη ως προς τα ατού του αντιπάλου του, χαρακτηριστικό όλων των ομάδων που έχει κοουτσάρει ο "Σοφός". Είδαμε, ακόμα όμως, τους παίκτες του Θρύλου να τρέχουν στο transition game, δηλαδή να βγάζουν αιφνιδιασμούς, αλλά όχι και να δέχεται έχοντας πολύ γρήγορες επιστροφές στην άμυνα. Ωστόσο και στο σετ παιχνίδι ο Ολυμπιακός μοιάζει πιο δουλεμένος από ποτέ. Στην άμυνα φαίνεται πως έχει βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί το καλοδουλεμένο pick n' roll του Παναθηναϊκού και στην επίθεση οι συνεργασίες που βγάζει η ομάδα με Μίλος, Σπανούλη και Παπαλουκά να σερβίρουν συνεχώς έτοιμα καλάθια στους συμπαίκτες τους και ειδικά σε Μπουρούση, Μαυροκεφαλίδη. Χαρακτηριστικά είναι οι "ευκολοι" πόντοι των ψηλών στον τελικό, αλλά και τα απανωτά καρφώματα με τον Άρη. Ο "Ντούντα" έχει ετοιμάσει τον Ολυμπιακό για κάθε περίπτωση ρυθμού παιχνιδιού.

Φόρτσα Θρύλε!!

Η σεζόν έχει μπει στην τελική της ευθεία πλέον. Ο αποκλεισμός από το final four της Βαρκελώνης είναι παρελθόν, χωρίς βέβαια να ξεχαστεί. Από την άλλη πλευρά, το Κύπελλο βρίσκεται ήδη στα γραφεία της Ακτής Θεμιστοκλέους και περιμένει...παρέα το τρόπαιο του πρωταθλητή. Ο Ολυμπιακός έχει "φορτσάρει" τον τελευταίο καιρό, εν όψει των τελικών του πρωταθλήματος και δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ για την κορυφή. Έτοιμος να νικήσει ΚΑΙ τους διαιτητές και να πάρει αυτό που του στέρησαν πέρυσι...
www.redplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου