Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στην Ευρωλίγκα την περίοδο 2011/12 ανακοινώθηκαν την Δευτέρα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της διοργάνωσης. Η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε τόσο τις ομάδες που θα βρεθούν κανονικά στην κλήρωση της 7ης Ιουλίου στο Μόναχο όσο κι εκείνες που θα απαρτίσουν τους δύο ομίλους των προκριματικών.

Στις ομάδες της κανονικής περιόδου, εκτός από τις δύο που θα περάσουν από τον προκριματικό, θα δοθεί και ακόμη μία wild card, καθώς η ιταλική Ρόμα έμεινε εκτός οχτάδας στο εγχώριο πρωτάθλημα και απώλεσε το δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα. Μέσα από κύκλους της διοργανώτριας αρχής προκύπτει ότι η πολυπόθητη κάρτα ελευθέρας θα δοθεί σε ομάδα της Τουρκίας, με την Γαλατασαράι να γίνεται -εκτός απροόπτου- η τρίτη ομάδα από τη γειτονική χώρα, που θα έχει θέση στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το σίγουρο είναι πως το επίπεδο ανεβαίνει κατακόρυφα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση καθώς πολλοί σύλλογοι είναι έτοιμοι να ενισχυθούν σημαντικά. Ο Θρύλος πάντως θα κάνει τις κινήσεις του ώστε να δώσει το παρόν στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης.

Οι ομάδες που θα αγωνιστούν στους ομίλους



Οι ομάδες των προκριματικών