ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

«Πολύ καλή ομάδα»

«Πολύ καλή ομάδα»

Η συνέντευξη του αμυντικού του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Δελακά, στον «ΓΑΥΡΟ» της Μεγάλης Παρασκευής και τον συντάκτη του, Λευτέρη Ελευθερίου.

«Αν εξαιρεθεί το «στίγμα» του ματς της Βάρης, ο Βαγγέλης Δελακάς τα έχει καταφέρει πολύ καλά τη φετινή σεζόν. Τελευταίο «χιτ» του διεθνούς αμυντικού, που «οφείλω τη θέση μου στον Βαγγέλη Πάτερο και παρακαλώ πολύ να την κρατήσω», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ήταν η πρόκριση της εθνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο τραυματισμός του στον δεξιό αγκώνα ήταν επώδυνος, τον άφησε δύο μήνες εκτός νυμφώνος, αλλά επέστρεψε, βοήθησε τον Ολυμπιακό και πλέον κοιτάζει με το γνήσιο χαμόγελό του το μέλλον, που ανατέλλει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η φετινή για σένα είναι μία πολύ περίεργη σεζόν, υπό την έννοια ότι πριν καν ξεκινήσει είχες ένα πολύ σοβαρό τραυματισμό, ο οποίος σε κράτησε δύο μήνες εκτός δράσης.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εκείνοι οι δύο μήνες ήταν από τους χειρότερους που έχω περάσει. Είχα πολύ μεγάλο άγχος, για το αν θα προλάβω την εθνική ομάδα και για τον Ολυμπιακό. Ηθελα πάρα πολύ να είμαι εκεί για την ομάδα μου, γιατί ήταν ένα καλοκαίρι που είχαν φύγει πολλοί παίκτες από την ομάδα και ένιωθα ότι με χρειάζεται. Σωματικά πονούσα πάρα πολύ και ψυχολογικά ήταν ο πόνος πέντε φορές χειρότερος.
Ε: Επί της ουσίας, όμως, δεν είχες χασούρα. Ηταν για σένα κάτι δύσκολο, παρ’ όλα αυτά και την Εθνική πρόλαβες και έδωσες το «παρών» στα δύσκολα για τον Ολυμπιακό.
Α: Με βοήθησε πολύ ο Λευτέρης Παυλίδης. Εχασα μεν 10 παιχνίδια, αλλά πρόλαβα να παίξω.
Ε: Πήγαν ιδανικά τα πράγματα για σένα, τηρουμένων των αναλογιών.
Α: Πήγαν ιδανικά γιατί πρόλαβα να παίξω σε δύο δύσκολα ματς, αλλά και την προετοιμασία της Εθνικής. Ηταν εντάξει.
Ε: Η επιστροφή σου στον Ολυμπιακό μετά το Ευρωπαϊκό του Αϊντχόφεν, συνδυάστηκε με τρία δύσκολα ματς μέσα σε 32 μέρες. Στα παιχνίδια με την Μπούντβα και τον ΝΟ Χίου κυριαρχήσατε, αλλά η ήττα στη Βάρη με τη Βουλιαγμένη ήταν καταδικαστική, αφού σας άφησε εκτός Champions League. Τι έγινε σε εκείνο το ματς;
Α: Για να ξεκινήσουμε από το αγωνιστικό, παίξαμε κακή άμυνα σε αυτό το ματς. Ηταν ένα παιχνίδι ρουλέτας με τη Βουλιαγμένη, δεχόμασταν γκολ και προσπαθούσαμε να βάλουμε γκολ. Νομίζω ότι μας έφυγε το παιχνίδι στη συγκέντρωση, τη χάσαμε, αν και βρεθήκαμε να προηγούμαστε με δύο γκολ. Τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά, καθόλου καλά για τον Ολυμπιακό σε αυτό το ματς. Ηταν πολύ κακός ο Ολυμπιακός.
Ε: Πάντως, αν εξαιρεθεί το τακτικό κομμάτι, φαινόταν ότι είχατε επιθυμία για τη νίκη. Δείχνατε, δηλαδή, πάθος στις μονομαχίες.
Α: Είχαμε πάθος. Δεν ξέρω, νομίζω ότι έπαιξε τον ρόλο του, πώς μας επηρέασε το γεγονός ότι σκεφτόμασταν ότι στο άλλο παιχνίδι η Πριμόριε Ριέκα θα νικήσει σίγουρα την Μπούντβα. Δεν το είχαμε πει αυτό. Δεν πήγαμε για να χάσουμε με ένα γκολ, για τη νίκη παίξαμε, αλλά νομίζω ότι το είχαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας.
Ε: Όταν πληροφορήθηκε ότι ήρθε 11-10 τι ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες;
Α: Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν η ήττα μας από τη Βουλιαγμένη. Αυτό. Ηταν στο χέρι μας να περάσουμε, χωρίς να σκεφτόμαστε τι θα γίνει με την Μπούντβα και την Πριμόριε.
Ε: Δεν είχατε προετοιμαστεί σωστά ψυχολογικά για αυτό το ματς; Λέγατε όλη την εβδομάδα μεταξύ σας ότι θα πάτε για τη νίκη; Ή απλώς μπερδευτήκατε πολύ;
Α: Νομίζω ότι το μπέρδεμα έγινε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Εκεί ήταν, στο ότι ακόμα και εγώ ρωτούσα τι γίνεται στο άλλο παιχνίδι. Αυτό ήταν λάθος. Το θέμα, όμως, ήταν ότι το ματς δεν μας πήγε αγωνιστικά. Ο Ολυμπιακός δέχθηκε εννιά γκολ σε ένα ημίχρονο, ενώ έχει αποδείξει ότι δεν δέχεται ποτέ τόσα. Αυτό ήταν ένα σήμα ότι το παιχνίδι δεν κυλάει σωστά για τον Ολυμπιακό.
Ε: Μείνατε από δυνάμεις στο τέταρτο οκτάλεπτο; Διότι φαινόταν ότι με το σκορ στο 11-11 και το ματς στο όριο, δεν ήσαστε αποφασισμένοι να βάλετε το γκολ της νίκης, αυτό που θα σας λυτρώσει. Οι επιθέσεις σας ήταν λίγο άρρυθμες στα τελευταία λεπτά του ματς.
Α: Δεν μας βγήκε το παιχνίδι από την αρχή. Χάσαμε τη συγκέντρωση και δεν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε τις καταστάσεις ώστε να κάνουμε ένα σύστημα και να πετύχουμε ένα γκολ που θα μας έδινε τη νίκη. Μας δόθηκαν ευκαιρίες στον παίκτη παραπάνω, αν βάζαμε μία επίθεση τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Ε: Την έχασε όλη η ομάδα τη συγκέντρωση.
Α: Ναι, νομίζω πως ναι.
Ε: Το έχεις ξαναδεί το παιχνίδι;
Α: Το έχω ξαναδεί.
Ε: Είσαι ήρεμο παιδί. Πώς παρεκτράπηκες;
Α: Είναι η πρώτη φορά που μιλάω σε διαιτητή.
Ε: Πρώτη φορά στην καριέρα σου;
Α: Ναι, η πρώτη. Ηταν συνέπεια πολλών ενεργειών, ένα φάουλ που δε μου έδωσε πριν. Αλλά ήταν λάθος η αντίδρασή μου, διότι δεν πήγα να του μιλήσω, απλώς σήκωσα το χέρι μου απωθητικά. Και μετά γύρισα από την άλλη μεριά και άρχισα να κολυμπάω. Μετά κατάλαβα ότι έχω κάνει βλακεία. Ακόμα και όταν κολυμπούσα προς τα έξω, για να παίξει παραπάνω η Βουλιαγμένη, δεν ήξερα ότι θα με βγάλει οριστικά. Ηταν μεγάλο λάθος, άφησα την ομάδα με μείον ένα παίκτη και το παράκανα. Προσπαθούσαμε να κερδίσουμε τη συγκέντρωσή μας, έκανα και αυτό και το κακό απογίνηκε.
Ε: Σου κόστισε πολύ;
Α: Στενοχωρήθηκα πάρα πολύ. Και για το παιχνίδι και για αυτό. Ηθελα πάρα πολύ να περάσουμε στους «8», ήταν πολύ μεγάλη ευκαιρία και μου κόστισε γιατί ήταν στο χέρι μας. Το ξαναλέω, ήταν στο χέρι μας. Δεν είχε καμία σημασία τι θα έκανε η Μπούντβα, ήταν στο χέρι μας να περάσουμε.
Ε: Πάντως, το να συζητάμε για την πρόκριση του Ολυμπιακού στους προημιτελικούς το φανταζόσουν στην αρχή της σεζόν, όταν έφευγαν οι παίκτες της περυσινής ομάδας; Δεν είναι λίγο υπερβολή;
Α: Με τίποτα, αλλά η κλήρωση ήταν καλή για τα δεδομένα του Ολυμπιακού. Ηταν ομάδες που ήταν δυνατές, αλλά δεν ήταν ανώτερες από εμάς, όπως η Μπούντβα και η Βουλιαγμένη. Ακόμα και με τη Ριέκα, που έχει τόσους σπουδαίους παίκτες και είναι ένα επίπεδο πάνω από εμάς, νομίζω ότι μπορούσαμε να πάρουμε κάτι.
Ε: Στη Ριέκα παίξατε πολύ καλά.
Α: Ναι, εκεί ήμασταν εντάξει από της τακτικής άποψης. Αλλά εδώ μέσα φάγαμε πολλά γκολ (σ.σ. 12). Οποτε ο Ολυμπιακός τρώει τόσα, η κατάσταση γίνεται ρουλέτα, 50-50.
Η ΝΕΑ ΠΝΟΗ
Ο Δελακάς έζησε φέτος την αλλαγή προπονητή στον Ολυμπιακό μετά από έξι χρόνια, αφού ο Θοδωρής Βλάχος αντικατέστησε τον Βαγγέλη Πάτερο. Βγάζει και στους δύο το καπέλο του, θεωρώντας τους εξαιρετικούς προπονητές, ενώ τόνισε ότι οι πολίστες έχουν απορροφήσει ένα μεγάλο ποσοστό συστημάτων που τους έχει δείξει ο προπονητής τους. Συν τοις άλλοις, και αυτό για τον ίδιο αποτελεί ένα όνειρο ζωής, θα βρίσκεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, μια και η εθνική ομάδα προκρίθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Έντμοντον.
Ε: Ο Ολυμπιακός παίζει στο επίπεδο που έχεις φανταστεί ή είναι ακόμα καλύτερος;
Α: Νομίζω ότι είναι πολύ καλή ομάδα. Παίζουμε καλύτερα από αυτό που περίμενε και η διοίκηση και οι παίκτες. Κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός θα είναι πρώτος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος και θα πίεζε για να περάσει στους «8». Είναι νέα ομάδα.
Ε: Μετά από έξι χρόνια άλλαξε προπονητή ο Ολυμπιακός και το βάρος μπορεί να είναι μεγάλο. Τι έφερε ο Βλάχος, τι διαφορετικό κάνει η ομάδα σε σχέση με την εποχή του Πάτερου;
Α: Εφερε μία πολύ διαφορετική προπόνηση, στα συστήματα, στον τρόπο δουλειάς. Για μένα είναι πάρα πολύ καλοί προπονητές. Τον Θοδωρή τον είχα και όταν ήταν βοηθός προπονητής του Τζούχο. Είναι ένας προπονητής που εκτός από το γεγονός ότι καταλαβαίνει τους αθλητές, αν δεν έχουν όρεξη για προπόνηση, αν έχουν πρόβλημα σε θέμα υγείας, ξέρει και πόλο. Κάναμε πολλά συστήματα στις προπονήσεις, ώστε αν δεν μας βγει το ένα, να παίξουμε το άλλο. Στην άμυνα λειτουργούμε πάρα πολύ καλά και έχει φανεί αυτό.
Ε: Τα απορροφήσατε αυτά τα συστήματα; Μπορείτε πλέον να είστε άνετοι;
Α: Χρειαστήκαμε χρόνο. Για αυτό ξεκινήσαμε στις 22 Αυγούστου. Πολύ χρόνο. Αλλά νομίζω ότι αντεπεξήλθαμε σε αυτό.
Ε: Στα μάτια των αντίπαλων βλέπεις αυτό που είχαν παλιότερα, εκείνο που έδειχνε ότι ο Ολυμπιακός εύκολα ή δύσκολα θα νικήσει; Οι διακοπές τον επηρεάζουν;
Α: Στην αρχή δεν το έβλεπα. Αλλά μετά από τα αποτελέσματα που έχουμε φέρει νομίζω ότι έχουν καταλάβει όλοι ότι είμαστε πολύ καλή ομάδα. Εχουμε ρυθμό.
Ε: Είναι φαβορί για να πάρει το πρωτάθλημα;
Α: Δεν μπορώ να πω ότι είναι φαβορί, με τρεις μήνες να απομένουν και τα πλέι οφ. Αν με ρωτούσες τον Σεπτέμβρη, θα σου έλεγα ότι σίγουρα δεν είναι. Τώρα θα σου πω ότι έχουμε όλα τα φόντα για να πάρουμε το πρωτάθλημα. Και το Κύπελλο.
Ε: Το οποίο γίνεται στην πατρίδα σου, την Κεφαλονιά.
Α: Ναι, είναι ο πατέρας μου από εκεί. Πολύ θέλω να νικήσω μέσα στην Κεφαλονιά, όπως ήθελα να νικήσουμε και στο ματς με το Αργοστόλι.
Ε: Εσύ στον Ολυμπιακό ήρθες το 2004 και περίμενες χρόνια για να πάρεις χαρτάκι προτεραιότητας. Οντως είναι τόσο δύσκολος σύλλογος για έναν αθλητή;
Α: Πήγα από τον Ποσειδώνα Ιλισίων στον Ολυμπιακό, οπότε για άλλους συλλόγους δεν μπορώ να ξέρω. Αλλά έχει τρομερό επίπεδο δυσκολίας. Όταν κάνεις προπόνηση με 13 παίκτες που είναι για εθνική ομάδα, τόσα χρόνια, είναι αυτονόητο το επίπεδο δυσκολίας. Δεν ήθελα να φύγω για να πάω δανεικός κάπου αλλού. Ενιωθα ότι ακόμα και η προπόνηση μόνο με έκανε καλύτερο παίκτη. Αυτό μου βγήκε σε καλό, γιατί μετά ξεκίνησα να παίζω.
Ε: Θέλεις να κλείσεις την καριέρα σου στον Ολυμπιακό;
Α: Φυσικά και θέλω. Αν είμαι στο επίπεδο που πρέπει όσο παίζω πόλο, τότε θα ήταν όμορφο να μείνω στην ομάδα.
Ε: Δεν ήσουν αμυντικός από την αρχή.
Α: Ο Βαγγέλης ο Πάτερος με έκανε αμυντικό. Ηταν διακοπή, είχαμε κάποια παιχνίδια με τη Γλυφάδα και με έβαλε να παίξω για να δει πώς θα είμαι. Προφανώς του άρεσε. Και εμένα μου αρέσει, αν και μπορώ να παίξω και δεξιά. Νομίζω ότι η θέση μου είναι αμυντικός.
Ε: Και έτσι αναδείχθηκες και στην Εθνική.
Α: Ναι, αυτό είναι αλήθεια.
Ε: Και τώρα είσαι έτοιμος για να λάβεις μέρος στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας σου. Απ’ ό,τι ξέρω, είχες μεγάλη επιθυμία για να τα καταφέρεις.
Α: Δεν ήταν μόνο δική μου, αλλά κάθε αθλητή. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για τη γενιά μας, δηλαδή τους νεότερους πολίστες.
Ε: Η προσθήκη των Δεληγιάννη και Χατζηθεοδώρου στην ομάδα πόσο ρόλο έπαιξε σε αυτό;
Α: Το έχω ξαναπεί και δεν αλλάζει η γνώμη μου, ειδικά τώρα, μετά από αυτά τα παιχνίδια στο Έντμοντον. Και οι δύο έφεραν ποιότητα και σιγουριά που τη χρειαζόμασταν, σε μεγάλο βαθμό. Για μένα η κλήση τους ήταν πολύ καλή κίνηση, ειδικά από τη στιγμή που μπορούσαν να βοηθήσουν με τον τρόπο που το έκαναν.
Ε: Νικήσατε τη Γερμανία, που την είχες άχτι.
Α: Είχα θυμώσει πραγματικά μετά την ήττα στο ματς του Αϊντχόφεν. Το ξέραμε και τότε ότι ήταν βρώμικη ομάδα, που έπαιζε αντιαθλητικά, το ξέραμε και τώρα, απλώς ήμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι.

www.gavros.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου