ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΜΠΑΜΠΗΣ ΔΡΟΣΟΣ (1948- 1956 )

ΜΠΑΜΠΗΣ ΔΡΟΣΟΣ (1948- 1956 ) 

5/5/2012

Με τον Ολυμπιακό, ο Δρόσος ευτύχησε να πανηγυρίσει 4 πρωταθλήματα, ισάριθμα κύπελλα και νταμπλ
Βέρος Αθηναίος ο Μπάμπης Δρόσος γεννήθηκε το 1928 στο Θησείο και από το 1935 εγκαταστάθηκε οικογενειακά στο Περιστέρι και επί της οδού Ρήγα Φεραίου. Εκεί στους χωμάτινους δρόμους και τις αλάνες πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο με τα άλλα παιδιά της περιοχής. Το ταλέντο του ξεχώριζε και οι ανεξάρτητες ομάδες της περιοχής άρχισαν να τον πολιορκούν,για το ποια θα τον εντάξει στη δύναμη της. Ο Δρόσος ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του πορεία στην Ένωση Ταξιαρχών και συνέχισε στην Θύελλα Περιστερίου, πριν καταλήξει με τη λήξη του πολέμου το 1945, μέσω του περίφημου κυνηγού ταλέντων, του «Γιώργου του Φούρναρη» στον Ατρόμητο Αθηνών.
Ο Μπάμπης Δρόσος, ο οποίος διέθετε  εξαιρετική φωνή και ήταν λάτρης της όπερας, θυμάται ότι τότε οι προπονήσεις γίνονταν δύο φορές την εβδομάδα στο γήπεδο με τις λαμαρίνες. Η θέση ήταν αυτή του σέντερ φορ και το φλερτ με τον Ολυμπιακό άρχισε όταν πήγε στην Αεροπορία για την στρατιωτική θητεία του. Εκεί γνωρίστηκε για τα καλά με τον Ανδρέα Μουράτη, ο οποίος τον ξεχώρισε και βάλθηκε να τον κάνει συμπαίκτη και στον Ολυμπιακό. Οι συστάσεις στον Βαγγέλη Χέλμη δεν άργησαν και η μετακίνηση του, ήταν πλέον θέμα χρόνου. 
Ο Μπαμπης Δρόσος, ακόμη και σήμερα θυμάται το καλοκαίρι του 1948 όταν πήγε στα γραφεία του Ατρόμητου και στον τότε πρόεδρο Ανδρέα Τσουρουκτσόγλου όχι ζητώντας ,αλλά απαιτώντας το δελτίο του. Ανήμερο θηρίο ο Μπάμπης δεν ήθελε να χάσει τη χρυσή ευκαιρία που  είχε παρουσιαστεί. «Θα σας τινάξω όλους στον αέρα αν δεν μου δώσετε μεταγραφή», τους είπε κοφτά και αποφασιστικά και οι  παράγοντες του Ατρόμητου με τη διπλωματική μεσολάβηση και του Βαγγέλη Χέλμη και 150.000 δραχμές είπαν το ναι. Έτσι ξεκίνησε η όμορφη περιπέτεια του μεγάλου επιθετικού στην ερυθρόλευκη ομάδα. Ο Δρόσος για τη μεταγραφή του πήρε 800 δρχ και ένα κοστούμι από τον αείμνηστο Παναγιώτη Δούμα.
Το ντεμπούτο του Μπάμπη στην πρώτη ομάδα πραγματοποιήθηκε στις 10 Αυγούστου 1949 στον φιλικό αγώνα κατά της γαλλικής Νις (1-1). Μαζί με τον Δρόσο στον ίδιο αγώνα ντεμπουτάρησε και ο Μπέμπης.
Μπορεί ο Μπάμπης Δρόσος ν’ αποκτήθηκε για σέντερ-φορ για ν’ αναπληρώσει τον Αποστολόπουλο, αλλά ο Γιάννης Χέλμης τον καθιέρωσε αριστερό ακραίο επιθετικό, λόγω της ταχύτητας και της καλής τεχνικής που διέθετε. Και σ’ αυτή τη θέση διέπρεψε τόσο στον Ολυμπιακό, όσο και στην Εθνική ομάδα, με τα χρώματα της οποίας αγωνίστηκε 8 φορές στο διάστημα 1951- 1953.
Με τον Ολυμπιακό ο Δρόσος ευτύχησε να πανηγυρίσει 4 πρωταθλήματα και ισάριθμα κύπελλα και νταμπλ ! Μάλιστα στα κύπελλα είχε εξαιρετική παράδοση.

Στον τελικό του 1951 κατά του ΠΑΟΚ πέτυχε και τα δύο γκολ της νίκης (2-0). Στον τελικό του 1952 με τον Πανιώνιο ισοφάρισε 2-2 στο 90΄ με μια απίστευτη κεφαλιά, με συνέπεια ο τελικός να επαναληφθεί (δεν υπήρχε τότε παράταση) και ο Ολυμπιακός να νικήσει 2-0. Στον τελικό του 1954 κατά της Δόξας Δράμας (2-0) πέτυχε το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού.
Η καριέρα του με τη φανέλα του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκε το 1956. Για τελευταία φορά αγωνίστηκε την 1η Ιουλίου στο 0-0 κατά του Παναθηναϊκού, αποτέλεσμα με το οποίο ο Ολυμπιακός πρόσθεσε ένα ακόμη πρωτάθλημα στο ενεργητικό του.
Ο Μπάμπης Δρόσος πραγματοποίησε και εξαιρετική προπονητική καριέρα. Εργάστηκε σε πολλές ομάδες, ενώ τη διετία 1965-1967 ήταν συνεργάτης του μεγάλου Μάρτον Μπούκοβι στον Ολυμπιακό μαζί με το Μίχαϊ Λάντος.

www.olympiacos24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου