ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Η νέα πρόκληση και το νέο θερμό καλοκαίρι

Η νέα πρόκληση και το νέο θερμό καλοκαίρι

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για τον Ολυμπιακό, που θα έχει αρκετές αλλαγές σε πρόσωπα τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά, και σχολιάζει τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του Μίτσελ στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της σεζόν 2013/14.
Από την Τετάρτη (σ.σ. τελευταία ημέρα στου Ρέντη για τους ερυθρόλευκους) το ποδοσφαιρικό τμήμα αρχίζει τις διακοπές και το ραντεβού, πλέον, δίνεται για τις 7 Ιουλίου, όταν και θα αρχίσει η προετοιμασία για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Το μεσημέρι της Τρίτης, ο Μίτσελ παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, κάνοντας τον απολογισμό της σεζόν που ολοκληρώθηκε για τους Πειραιώτες με την κατάκτηση του 41ου Πρωταθλήματος και την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του Champions League, ενώ αναφέρθηκε και στον αγωνιστικό σχεδιασμό ενόψει της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς. Ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και έβγαλε αρκετές ειδήσεις. Πάμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά:

Ο Μίτσελ ξεκαθάρισε, κάτι που είχε πει και πέρυσι και το οποίο δεν είχε καταστεί εφικτό. Πως θέλει ρόστερ 22-23 ποδοσφαιριστών, συν 4-5 παίκτες από την Ακαδημία, που θα προπονούνται με την πρώτη ομάδα, περιμένοντας την ευκαιρία να αγωνιστούν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της σεζόν. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο Ολυμπιακός έχει συνολικά κοντά στα 60 συμβόλαια. Αναμένουμε, λοιπόν, ένα γερό ξεσκαρτάρισμα.

  • Ο κόουτς κάλυψε απόλυτα τους πρώην (πια) συνεργάτες του, Βίκτορ Σάντσεθ ντελ Άμο και Κάρλος Μοράλες Λουένγκο, με τους οποίους αποφάσισε να μη συνεχιστεί η συνεργασία, επισημαίνοντας πως είχε δουλέψει μαζί τους και στις Χετάφε-Σεβίλλη και ότι ήρθε η ώρα για μία αλλαγή.

  • Ο προπονητής έχει πει τη γνώμη του στη διοίκηση για όλους τους παίκτες εδώ και δύο μήνες. Ο σχεδιασμός έχει αρχίσει και ο σύλλογος είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμα κι αν χάσει κάποιον παίκτη με μεταγραφή προς το τέλος του καλοκαιριού, υπάρχει η προεργασία για άμεση αντικατάσταση. Όχι όπως πέρυσι που ο Φέισα αποχώρησε για την Μπενφίκα προς τα τέλη Αυγούστου και αποκτήθηκε ο Εντινγκά κυριολεκτικά στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου. Ο Σάμαρης έγινε αντι-Φέισα και ο Κονγκολέζος κέρδισε τη θέση του στην ομάδα στο δεύτερο μισό της σεζόν.

  • Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τέσσερις παίκτες. Ένας είναι ο Πουλίδο και ο δεύτερος ένας Έλληνας του εξωτερικού. "Έχουμε ήδη προσεγγίσει παίκτες, πολύ πιο νωρίς από πέρυσι. Εδώ και 6 μήνες μιλάμε με κάποιους παίκτες", επισήμανε ο Ισπανός τεχνικός.

  • Η ομάδα, όπως και πέρυσι, κοιτάζει να ενισχυθεί σε όλες τις θέσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αποχώρησης παικτών με συμβόλαιο. Εννοείται πως όποιος πωλείται θα αντικαθίσταται επάξια.

  • Πρόθεση του προπονητή είναι να διατηρηθούν στο ρόστερ οι "δανεικοί" Κάμπελ, Μαρκάνο, Εντινγκά. Με διαφορά, η πιο δύσκολη περίπτωση είναι του Κοσταρικανού. Ο Ολυμπιακός θα ήθελε να τελειώνει άμεσα, πριν από το Μουντιάλ, αλλά ο Μίτσελ δεν έδειξε να ανησυχεί ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

  • Ο Μίτσελ στάθηκε στην αγωνιστική πτώση του τελευταίου δίμηνου. Στόχος του, όπως είπε, ενόψει της νέας σεζόν είναι να διατηρηθεί η ομάδα στο ίδιο επίπεδο από τον πρώτο μήνα της καινούργιας αγωνιστικής περιόδου μέχρι τον τελευταίο.

  • Ο Ισπανός τεχνικός θέλει ξεκάθαρα έναν γκολτζή για τη νέα αγωνιστική περίοδο. "Ο νέος φορ σημασία έχει να βάζει γκολ, όχι πόσο χρονών θα είναι. Κι αυτό το προσόν έχει και μία τιμή. Ο Πρόεδρος ξέρει ότι υπάρχουν διαφορετικοί παίκτες, με διαφορετικές τιμές, γιατί και τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά", τόνισε σχετικά. Με λίγα λόγια: ό,τι πληρώσεις, παίρνεις.

  • Μίτσελ, Ισά, Καρεμπέ, Λορένθο, διοίκηση κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και έχουν προετοιμάσει το έδαφος για κάθε ενδεχόμενο. Το επαναλαμβάνω γιατί είναι πολύ σημαντικό: επίσημα χείλη υπογραμμίζουν πως ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν έχει, ουσιαστικά, αρχίσει από τον περασμένο Δεκέμβριο.

  • Οι Ρομπέρτο, Σαλίνο, Σιόβας, Παπαδόπουλος, Μανιάτης, Σάμαρης, Ντομίνγκες, Φουστέρ, Σαβιόλα, λογικά παραμένουν. Αν φτάσουν προτάσεις που δεν γίνεται να αγνοηθούν για τους Μανωλά και Χολέμπας, οι δύο παίκτες θα παραχωρηθούν και θα αντικατασταθούν, όπως θα συμβεί για οποιονδήποτε βασικό με συμβόλαιο πωληθεί. Θα αποκτηθούν τρεις παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά. Συν τις άλλες προσθήκες που θα πραγματοποιηθούν. Εξυπακούεται πως δεν θα γίνουν μόνο τρεις μεταγραφές. Δεν υπολογίζονται οι Μασάντο, Στσέποβιτς, Πελέ. Στον... αέρα είναι ο Μιγκέλ Τόρες και ο Μπονγκ, ενώ ο Πέρες, ήδη, "χαιρέτησε". Μετέωρος είναι και ο Βαλντές. Αντίθετα, οι Κολοβός και Διαμαντάκος υπολογίζονται στο ρόστερ της νέας σεζόν, με τον Μπουχαλάκη να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. Ερωτηματικό παραμένει ο Ολαϊτάν, τον οποίο άπαντες περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες στην ερυθρόλευκη οικογένεια.

  • "Θέλουμε να πετύχουμε με τις αλλαγές στο ρόστερ. Σε καλή κατάσταση είναι οι ομάδες με καλό γκολκίπερ, δύο καλούς κεντρικούς μέσους, έναν καλό μεσοεπιθετικό κι έναν γκολτζή. Αυτό που κοιτάμε είναι κυρίως ο γκολτζής φορ, τον οποίο τώρα δεν τον έχουμε. Και δεν πιστεύω ότι θα είναι ο Βούτσινιτς. Άρα ένας λιγότερος...". Τάδε έφη Μίτσελ. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο Ολυμπιακός είναι καλυμμένος μόνο στη θέση του τερματοφύλακα.

  • Ο κόουτς ακόμα δεν έχει ξεπεράσει τον αποκλεισμό από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη φάση των "16" του Champions League. Φάνηκε ξεκάθαρα στις δηλώσεις του πως είχε πιστέψει στην τεράστια πρόκριση μετά το 2-0 του "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Και ενόψει της νέας σεζόν βάζει ένα ακόμα στοίχημα με τον εαυτό του. Η ομάδα να προκριθεί ξανά στις 16 καλύτερες της Ευρώπης και να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο. Να ξεπεράσει το εμπόδιο της επόμενης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που θα βρει στο δρόμο του.

  • Τα γεγονότα στην Τούμπα, στον επαναληπτικό ημιτελικό Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ, είναι δεδομένο πως θορύβησαν και απογοήτευσαν τον προπονητή του Ολυμπιακού. Προς τιμήν του, όμως, ο Ισπανός τεχνικός συνεχίζει να μιλά με κολακευτικά λόγια για το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. "Δεν αξίζουν τέτοια περιστατικά στον ελληνικό λαό και τον Έλληνα φίλαθλο, που είναι τόσο παθιασμένος". Είναι το μήνυμά του.

Ο Μίτσελ βρίσκεται στον Ολυμπιακό από τον Φεβρουάριο του 2013. Η σχέση του με την ομάδα είχε διακυμάνσεις και εναλλαγές συναισθημάτων. Πλέον, ο ίδιος δηλώνει πως αισθάνεται την πλήρη στήριξη της διοίκησης προς το πρόσωπό του. Προσεγγίζοντας καθαρά στο αγωνιστικό κομμάτι, ο 51άχρονος τεχνικός καλείται να δημιουργήσει μία νέα ομάδα. Όχι από την αρχή, αλλά με μία συγκεκριμένη βάση και πολλά καινούργια πρόσωπα. Αν σε κάτι έγινα σοφότερος από τη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου είναι πως ο προπονητής του Ολυμπιακού θα ήθελε να δουλεύει με μία ομάδα χωρίς πολλές αλλαγές. Για ένα ακόμα καλοκαίρι, όμως, αναμένονται πολλές προσθαφαιρέσεις στο ερυθρόλευκο έμψυχο δυναμικό.

Τι είπε συγκεκριμένα; "Μία από τις μεγάλες διαφορές από τις ομάδες που έφτασαν στους 4 του Champions League είναι ότι αυτές οι ομάδες είναι ίδιες κάθε χρόνο. Δεν σχεδιάζουν κάθε φορά από την αρχή το μέλλον τους, όπως ο Ολυμπιακός ή ομάδες τέτοιου επιπέδου. Μελετούσα τα στοιχεία των ομάδων που ήταν μαζί μας στους 16 και τα βιογραφικά των τεχνικών, οι περισσότεροι προπονητές δεν έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους στο Champions League όπως έγινε με εμένα. Έχουν μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση, σε πάγκους μεγάλων ομάδων, όπως ο Αντσελότι, ο Μουρίνιο, ο Κλοπ. Δεν ξεκινάει μόνο από το μηδέν στο θέμα των ποδοσφαιριστών, αλλά και του προπονητή. Έχει λοιπόν μεγάλη αξία αυτό που πετυχαίνει κάθε χρόνο ο Ολυμπιακός.

Έχει μεγάλη αξία ότι ο Ολυμπιακός αυξάνει το μπάτζετ του κάθε χρόνο από πωλήσεις παικτών. Αυτό δεν συμβαίνει σε πολλούς από τους αντιπάλους μας και δείχνει την αξία της δουλειάς στον Ολυμπιακό. Η τελευταία μας αντίπαλός, για παράδειγμα, η Μάντσεστερ έχει δύο παίκτες, τον Φελαϊνί και τον Μάτα, που έχουν συμβόλαια σαν όλο τον Ολυμπιακό. Εμείς όμως οφείλουμε να παλεύουμε κι αυτό θα κάνουμε. Δεν με απασχολεί αν αλλάξουμε και πάλι πολλούς παίκτες στο ρόστερ, έχω καταλάβει ότι αυτό είναι ένα στοιχείο του Ολυμπιακού και το δέχομαι. Είναι μία πρόκληση ακόμα. Παίζουμε με ομάδες που μπορεί να κάνουν λάθη μεταγραφικά 60-70 χιλιάδων ευρώ, εμείς δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια".

Πέρυσι το καλοκαίρι, το ρόστερ είχε σαρωτικές αλλαγές στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο Ολυμπιακός βάδισε μία νέα εποχή και φιλοσοφία. Έγιναν σαφώς πολύ καλές προσθήκες και ο Ολυμπιακός απέκτησε μεγαλύτερη ποιότητα και ταχύτητα στο παιχνίδι του. Τον περασμένο Γενάρη, ο σύλλογος παραχώρησε με μεταγραφή τους Μήτρογλου και Βάις, ενώ τραυματίστηκε ο Σιόβας, ο οποίος έχασε το δεύτερο μισό της σεζόν. Με την απόκτηση των δανεικών Βαλντές, Πέρες, Μαρκάνο για την κάλυψη των τριών κενών που δημιουργήθηκαν στα μέσα της ποδοσφαιρικής χρονιάς, συν το απρόοπτο πρόβλημα με την υγεία του Ολαϊτάν, ο Μίτσελ κλήθηκε ουσιαστικά να διαχειριστεί δύο διαφορετικές ομάδες μέσα σε μία σεζόν.

Πλέον, μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, ο Ισπανός τεχνικός καλείται να φτιάξει μία τρίτη ομάδα, που θα φέρει τη σφραγίδα του και θα είναι ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ήταν η φετινή. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, ως προπονητής πρέπει να το αποδεχθεί και να προσαρμοστεί σε αυτή τη λογική. Το βλέπει ως την επόμενη μεγάλη πρόκληση, αν και είναι σαφές πως θα ήθελε τις λιγότερες δυνατές αλλαγές στο ρόστερ. "Τη νέα σεζόν θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλά και ψυχολογικά και αγωνιστικά, γιατί όλες οι ομάδες θέλουν να μας νικήσουν, τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι, όσο και σε άλλους τομείς. Γι' αυτό πρέπει να φτιάξουμε μία ομάδα πολύ πιο δυνατή και ψυχολογικά", το μήνυμά του. Και αυτό το καλοκαίρι θα είναι θερμό σε μεταγραφικό επίπεδο.


ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου