ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Οι Λιθουανοί που πέρασαν από τον Θρύλο

Οι Λιθουανοί που πέρασαν από τον Θρύλο

Η μεταγραφή του Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους στον Ολυμπιακό, αποτελεί την έκτη μεταγραφή Λιθουανού παίκτη στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Το RedPlanet.gr σας θυμίζει τους προηγούμενους πέντε συμπατριώτες του "Γκέτσε" που φόρεσαν στο παρελθόν την ερυθρόλευκη φανέλα.
Ο Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους αποτελεί τον έκτο Λιθουανό παίκτη που θα αγωνιστεί με την φανέλα του Ολυμπιακού στην ιστορία του συλλόγου. Οι προηγούμενοι πέντε έχουν σαν κοινό πως ποτέ δεν κατέκτησαν το Πρωτάθλημα με τους ερυθρόλευκους, ενώ οι περισσότεροι -λες και πρόκειται για κατάρα- αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα τραυματισμού, είτε κατά την διάρκεια παραμονής τους στον Πειραιά, είτε αργότερα.
Η λιθουανική σχολή πρόκειται για μία από τις κορυφαίες και παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια, ανά περιόδους, φρόντιζε να ενισχύει το ρόστερ του με παίκτες από την "Lietuva". Ο πρώτος που ήρθε ήταν ο Αρτούρας Καρνισόβας την σεζόν 1997-98, δεύτερος ο Εουρέλιους Καρνισόβας (2005-06), ενώ την ίδια σεζόν (τρίτος) ήρθε και ο γκαρντ Ρενάλντας Σεϊμπούτις. Τέταρτος ο Αρβίντας Ματσιγιάουσκας (2006-07) και πέμπτος ο Λίνας Κλέιζα (2009-10).

1. Αρτούρας Καρνισόβας (27/4/1971) σμολ-φόργουορντ

Ο Αρτούρας Καρνισόβας ήρθε το καλοκαίρι του 97' στον Ολυμπιακό όντας 26 ετών, με τους ερυθρόλευκους να έχουν κατακτήσει την προηγούμενη σεζόν το θρυλικο "triple crown". Τότε συγκαταλέγονταν στους κορυφαίους Ευρωπαίους φόργουορντ, αλλά δυστυχώς στην θητεία του στο μεγάλο λιμάνι δεν κατάφερε ποτέ να αντεπεξέλθει είτε στις αγωνιστικές απαιτήσεις, είτε στις υψηλές προσδοκίες που είχε ο κόσμος για εκείνον. Έμεινε μία σεζόν αντιμετωπίζοντας προβλήματα τραυματισμού στην μέση, τα οποία τον ταλαιπώρησαν μέχρι το τέλος της καριέρας του. Σταμάτησε το μπάσκετ στα 31 του χρόνια.




2. Εουρέλιους Ζουκάουσκας (22/8/1973) σέντερ

Ο Εουρέλιους Ζουκάουσκας ήρθε το καλοκαίρι του 2005 στον Ολυμπιακό όντας 32 ετών, στη νέα εποχή της πειραϊκής ΚΑΕ με τους Αγγελόπουλους να κάνουν κουμάντο. Ο γιγαντόσωμος σέντερ (2.18μ), όμως, στάθηκε άτυχος καθώς τραυματίστηκε στο ξεκίνημα της σεζόν σοβαρά στην ωμοπλάτη με αποτέλεσμα να μην ξαναπαίξει σε παιχνίδι των ερυθρολεύκων. Οι Πειραιώτες αποδεσμεύτηκαν από την παρουσία του στο τέλος της σεζόν, με τον παίκτη να ολοκληρώνει την καριέρα του στην πατρίδα του με τις Λιέτουβος Ρίτας και Ζαλγκίρις Κάουνας, μη καταφέρνοντας να φτάσει ξανά τα υψηλά στάνταρ απόδοσης του παρελθόντος.
3. Ρεϊνάλντας Σεϊμπούτις (23/7/1985) γκαρντ

Ο Ρεϊνάλντας Σείμπούτις ήρθε επίσης το καλοκαίρι του 2005 στον Ολυμπιακό όντας μόλις 20 ετών, έχοντας αναδειχθεί εκείνο το καλοκαίρι Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την εθνική ομάδα Νέων της Λιθουανίας στην Αργεντινή κόντρα, μάλιστα, στην εθνική μας ομάδα. Επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ εκείνη την περίοδο, με τους γνώστες να μιλούν πως ο νεαρός γκαρντ θα αφήσει εποχή. Η μεταγραφή του στους Πειραιώτες έκανε αίσθηση, αλλά δεν πήρε ποτέ τις ευκαιρίες που θα έπρεπε στο μεγάλο λιμάνι ενώ και η πτωτική πορεία της καριέρας του αποδεικνύει πως είχαμε να κάνουμε με έναν... διάττοντα αστέρα.
4. Αρβίντας Ματσιγιάουσκας (19/1/1980) γκαρντ

Η μεταγραφή του Αρβίντας Ματσιγιάουσκας στον Ολυμπιακό προκάλεσε "πάταγο" το καλοκαίρι του 2006 σε όλη την Ευρώπη. Οι Αγγελόπουλοι "τίναξαν" την μπάνκα στον αέρα προσφέροντας στον Λιθουανό σουτέρ ένα "βασιλικό" τετραετές συμβόλαιο ύψους 9.000.000 ευρώ (!) ώστε να τον πείσουν να αφήσει το NBA και τους Χόρνετς. Ήρθε σαν "μεσσίας" στον Πειραιά, αλλά έφυγε σαν "αποδιοπομπαίος τράγος". Πάνω απ' όλα, όμως, στάθηκαν άτυχοι τόσο ο παίκτης, όσο και η ομάδα, καθώς ο "Μάτσε" τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι (ολική ρήξη στον αχίλλειο), με αποτέλεσμα να προσφέρει ελάχιστα στους ερυθρόλευκους. Ακόμη και όταν επέστρεψε δεν ήταν αυτός που όλοι περίμεναν, ενώ στη συνέχεια ξαναχτύπησε, με αποτέλεσμα να επέλθει ένα άσχημο διαζύγιο ανάμεσα στις δύο πλευρές.
5. Λίνας Κλέιζα (3/1/1985) φόργουορντ
Αναμφισβήτητα ο πολυτιμότερος Λιθουανός παίκτης σε προσφορά στον Ολυμπιακό, αλλά και ο πιο αγαπητός στους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Ο Λίνας Κλέιζα ήρθε στον Πειραιά το καλοκαίρι του 2009, με τους Αγγελόπουλος να καταφέρνουν να τον πείσουν να αφήσει το ΝΒΑ και τους Νάγκετς. Ο τότε 24χρονος φόργουορντ πραγματοποίησε μία εντυπωσιακή σεζόν (2009-10) στο μεγάλο λιμάνι, όντας μία ασταμάτητη "καλαθομηχανή" για τους ερυθρόλευκους. Κατέκτησε με την ομάδα το Κύπελλο Ελλάδας (ο μόνος Λιθουανός που έχει πάρει τίτλο με τον Θρύλο), έφτασε στον τελικό της Ευρωλίγκας, αναδείχθηκε στον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης, ενώ βρέθηκε και στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Ένας εντυπωσιακός παίκτης που έκανε την διαφορά, αλλά η διοίκηση δεν μπορούσε να τον κρατήσει καθώς ο "Πιστο-Λίνας" ήθελε να επιστρέψει στις Η.Π.Α. Γύρισε στην Αμερική και δυστυχώς για εκείνον τραυματίστηκε σοβαρά...
bullet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου