ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Ο ρόλος αστυνομίας και ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη για τους Χούλιγκανς

Ο ρόλος αστυνομίας και ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη για τους Χούλιγκανς


Οι χούλιγκαν έχουν μετατρέψει τους δρόμους της Θεσσαλονίκης σε πεδίο μάχης και δεν φαίνεται ότι η κατάσταση μπορεί να εκτονωθεί. Ποιος είναι ο ρόλος της Αστυνομίας και των ΜΜΕ στην συμπρωτεύουσα;
Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ-έρευνα δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για το σκηνικό βίας που έχει στηθεί στη Θεσσαλονίκη με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, του Άρη και του Ηρακλή.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Εύθραυστη αποδείχθηκε η εκεχειρία στον «πόλεµο των χούλιγκαν» της Θεσσαλονίκης. τα σοβαρά επεισόδια της περασμένης εβδομάδας επανέφεραν το σκηνικό βίας στην πόλη.
Οι συλλήψεις έξι οπαδών του ΠΑΟΚ για επίθεση σε σύνδεσμο του Αρη στον Αγιο Αθανάσιο τον περασµένο Σεπτέµβριο είχαν συνδυαστεί µε την αλλαγή στη δράση των χούλιγκαν, καθώς τα «µηχανοκίνητα τάγµατα» οπαδών αποσύρθηκαν και οι συγκρούσεις µεταφέρθηκαν έξω από συνδέσµους, αποκτώντας πιο ήπια χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, η Αστυνοµία παραµένει απλός θεατής και χρεώνεται σοβαρά λάθη και ατολµία στην αντιµετώπιση αιµατηρών συγκρούσεων. Οι αστυνοµικοί δεν καταβάλλουνκαµιά προσπάθεια για την πρόληψη επεισοδίων, ενώ όταν επιχειρούν να καταστείλουν συµπλοκές οπαδών, είτε το πράττουν µε καθυστέρηση είτε επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο, πνίγοντας ολόκληρες περιοχές στα δακρυγόνα και κάνοντας συλλήψεις στον σωρό.
Στα σοβαρά επεισόδια της περασµένης εβδοµάδας, οπαδοί του ΠΑΟΚ συµµετείχαν επί δύο ώρες σε συµπλοκές έξω από συνδέσµους οµάδων και προκαλούσαν φθορές σε καταστήµατα και αυτοκίνητα, ωστόσο η Αστυνοµία κινητοποιήθηκε µόνο όταν οπαδοί του Ηρακλή κράτησαν όµηρο έναν νεαρό φίλο του ∆ικεφάλου.
Τον περασµένο Μάρτιο, οι λανθασµένοι χειρισµοί των αστυνοµικών στη Θεσσαλονίκηείχαν προκαλέσει την παρέµβαση του υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Ιωάννη Ραχωβίτσα,ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις για τον σχεδιασµό των µέτρων στο ντέρµπι Αρης – ΠΑΟΚ. Τολεωφορείο που µετέφερε τους φιλοξενούµενους εγκλωβίστηκε έξω από το γήπεδο και δέχτηκε βροχή από πέτρες, ενώ έγινε εκτεταµένη χρήση χηµικών.
Και µπορείτα επεισόδιαστη Σουρωτήτον Οκτώβριο του 2009 να είχαν «παγώσει» το πανελλήνιο, ωστόσοη Αστυνοµία χρειάστηκε δύο µήνες για να ταυτοποιήσει έξι χούλιγκαν. Ο ρόλος του αθλητικού Τύπου της Θεσσαλονίκης στα παραπάνω είναι συχνά εµπρηστικός, καθώς οι εφηµερίδες, αν και δηλώνουν ότι καταδικάζουν τον χουλιγκανισµό, όπως άλλωστε και οι διοικήσεις των οµάδων, σπεύδουν να κηρύξουν αθώους όλους τους συλληφθέντες οπαδούς.
Είναι ενδεικτικό το αλήστου µνήµης πρωτοσέλιδο της «Metrosport», µετά τον αγώνα του ΠΑΟΚ µε τη Φενέρµπαχτσε, µε τίτλο «Η σφραγίδα του ΠΑΟΚΤΣΉ στην Πόλη». Το δηµοσίευµα µε φωτογραφία οπαδού του ΠΑΟΚ να λιθοβολεί οπαδό της Φενέρµπαχτσε είχε προκαλέσει τη σύλληψη του διευθυντή της εφηµερίδας Νίκου Πετρουλάκη για υπόθαλψη της βίας.
Εξάλλου, στην έναρξη της σεζόν η Εισαγγελία συνηθίζει να καλεί σε κοινή σύσκεψη εκπροσώπους και των τριών οµάδων. Την πρώτη χρονιά λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια κι έκτοτε τους καλεί χωριστά. Ενδεικτικό της βαρύτητας που δείχνουν οι οπαδοί στο κάλεσµα είναι το γεγονός ότι εκπρόσωπος οπαδικού ραδιοφώνου και οργανωτής κερκίδας προσήλθε στη συνάντηση µε βερµούδα και σαγιονάρες, αναγκάζοντας τον εισαγγελέα να τον διώξει.
(Πηγή) soccerplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου