ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Πολυεργαλεία

Πολυεργαλεία

16/07/2011
ΣΕΕΦΕΛΝΤ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΣΠ.ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Αν από κάτι χαρακτηρίζεται το φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού δεν είναι άλλο από τους παίκτες που λέμε πολυεργαλεία. Ο Βαλβέρδε δημιουργεί αυτές τις ημέρες στην Αυστρία μια ομάδα που θα εντυπωσιάζει σε Ελλάδα και Ευρώπη την προσεχή σεζόν, ωστόσο για να το καταφέρει αυτό χρειάζεται τα κατάλληλα υλικά.

Με μια προσεκτική ματιά στο ρόστερ της ομάδας θα διαπιστώσει κανείς ότι απαρτίζεται, σε μεγάλο βαθμό, από ποδοσφαιριστές που φημίζονται για την ομαδικότητά και την εργατικότητά τους, αλλά, και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό. Αρκετοί παίκτες είναι αυτό που λέμε πολυεργαλεία. Αγωνίζονται σε περισσότερες, της μιας, θέσεις και αυτό χαροποιεί αφάνταστα τον Ερνέστο Βαλβέρδε που γνωρίζει ότι μπορεί να παίξει με τους παίκτες που έχει στα χέρια του, να πειραματιστεί και να βρει λύσεις σε πιθανές απουσίες βασικών στελεχών.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο σημαντικά πολυεργαλεία του Θρύλου:

1) Βασίλης Τοροσίδης: Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μόνο τερματοφύλακας δεν έχει αγωνιστεί. Ο διεθνής αμυντικός έχει γνωρίσει σχεδόν όλες τις θέσεις στη διάρκεια της καριέρας του και χωρίς αμφιβολία τα έχει πάει περίφημα όπου του έχει ζητηθεί να παίξει. Παίζει δεξί στόπερ, παίζει δεξί μπακ, παίζει αμυντικό χαφ, παίζει αριστερό μπακ, έχει παίξει και επιτελικός μέσος και δεξί χαφ. Αδιαμφισβήτητα, πάντως η καλή του θέση είναι εκείνη του δεξιού μπακ.

2) Φρανσουά Μοδέστο:
Η αποκάλυψη της περασμένης σεζόν. Ήρθε στον Ολυμπιακό ως αρχηγός της Μονακό και ένα καλό δεξί μπακ. Στην πορεία τον είδαμε και δεξί στόπερ κάτι που επίσης γνωρίζαμε. Η μεγάλη έκπληξη όμως ήρθε στα μισά της σεζόν. Τότε που στον Ολυμπιακό παρουσιάστηκε ανάγκη για αμυντικό μέσο. Είχε παίξει και παλιότερα στη Μονακό, για πολύ λίγο όμως. Στους «ερυθρόλευκους» καθιερώθηκε ως αμυντικό χαφ. Τέτοιοι παίκτες χαρίζουν τίτλους σε μια ομάδα γιατί κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά. Τη δουλειά του... χαμάλη.

3) Ιβάν Μαρκάνο: Το... φρέσκο πολυεργαλείο στα χέρια του Βαλβέρδε. Ένας παίκτης που ο Ισπανός τεχνικός γνωρίζει καλά και ξέρει ότι μπορεί να τον χρησιμοποιήσει σε δύο σημαντικές θέσεις. Σε αυτή του αριστερού στόπερ όσο και σε αυτή του αριστερού μπακ. Στο παρελθόν έχει παίξει εξίσου καλά και στις δύο θέσεις. Απομένει να δούμε ποια είναι τα σχέδια του Ερνέστο για τον πρώην παίκτη της Βιγιαρεάλ.

4) Κέβιν Μιραλάς: Για τον Βέλγο παιχταρά τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Είναι ο επιθετικός που ονειρεύεται κάθε προπονητής να έχει στην ομάδα του, αφού μπορεί να προσφέρει τόσο στις πτέρυγες με τις επελάσεις και την ταχύτητα του, όσο και στην κορυφή της επίθεσης με το δολοφονικό ένστικτο του σκόρερ. Ο Κέβιν αγωνίστηκε σε πολλά ματς σε θέση δεξιού μεσοεπιθετικού και ειδικά από τη στιγμή που άρχιζε να παίζει βασικός ο Πάντελιτς και αργότερα αποκτήθηκε ο Τζιμπούρ. Επίσης, ο Βέλγος έχει κάνει εξαιρετικά παιχνίδια πέρυσι αγωνιζόμενος ως αριστερός μεσοεπιθετικός. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το «μαγικό» γκολ κόντρα στον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ το πέτυχε αρχίζοντας την προσπάθειά του από εκείνη τη θέση.

5) Φραν Γέστε: Ο Βαλβέρδε το είπε ξεκάθαρα για το πιο πρόσφατο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας. «Ο Γέστε είναι ένας παίκτης που μπορεί να παίξει στη θέση του Ιμπαγάσα αλλά μπορεί να παίξει και αριστερά. Μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από τα λόγια του Ισπανού τεχνικού για να κατανοήσουμε ότι ο 32χρονος άσος είναι ικανός να δώσει σημαντικές βοήθειες στους πρωταθλητές τη φετινή σεζόν. Με το... φαρμακερό αριστερό του πόδι ο Γέστε μπορεί να... μαγέψει από τα αριστερά και να ανεβάσει σε άλλο επίπεδο τα στημένα της ομάδας ενώ μπορεί να προσφέρει λύσεις και στον άξονα με τις οργανωτικές του ικανότητες.

6) Γιάννης Φετφατζίδης: Ο «Φέτφα» φέτος ευελπιστεί να κερδίσει θέση βασικού στον Θρύλο. Με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, ο διεθνής μεσοεπιθετικός εμφανίζεται έτοιμος να πείσει τον Βαλβέρδε ότι αξίζει ακόμη περισσότερα ματς ως βασικός. Ο Γιάννης είναι ένας παίκτης που του αρέσει να παίζει ως δεξιός μεσοεπιθετικός ενώ αγωνίζεται με ευκολία στον άξονα, ως επιτελικός μέσος, αλλά και ως αριστερός μεσοεπιθετικός.

7) Φρανσίσκο Χαβίτο: Ακόμα ένας παίκτης που μπορεί να προσφέρει από πολλές θέσεις. Ο Ισπανός ποδοσφαιριστής αγωνίζεται, κυρίως, ως δεξιός μεσοεπιθετικός. Παράλληλα όμως μπορεί να παίξει και στον άξονα, πίσω από τους επιθετικούς, αλλά και στα αριστερά, χρησιμοποιώντας ανάποδο πόδι. Είναι κινητικός και γρήγορος κι αυτό του δίνει την ευκαιρία να... ξεγλιστράει και να παίζει με ευκολία σχεδόν παντού.

8) Γιάννης Μανιάτης: Ο πρώην παίκτης του Πανιωνίου μπορεί να προσφέρει αρκετές λύσεις τη φετινή σεζόν καθώς έχει πολλές δυνατότητες στον αμυντικός τομέα. Παίζει ως δεξί μπακ, έχει αγωνιστεί και ως αριστερό στο παρελθόν, ενώ μπορεί να τα καταφέρει φυσικά και ως δεξί στόπερ. Είναι ένας καθαρά αμυντικός ποδοσφαιριστής, ωστόσο κατά διαστήματα έχει αγωνιστεί και στη θέση του αμυντικού μέσου και δεν ήταν καθόλου κακός.

9) Νταβίντ Φουστέρ: Όταν ήρθε στο λιμάνι, κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί να είχε τόσο μεγάλη συμβολή στην κατάκτηση του τίτλου. Με σκληρή δουλειά ο Ισπανός έκλεισε πολλά στόματα. Δουλειά που έκανε μόνο και πάντα για το σύνολο και όχι για την ατομική του προβολή. Ο πρώην παίκτης της Βιγιαρεάλ διέπρεψε πέρυσι ως επιτελικός μέσος ενώ τον είδαμε και στα δύο άκρα της μεσαίας γραμμής όταν υπήρξε ανάγκη.

10) Ραφίκ Τζιμπούρ: Ο Αλγερινός ετοιμάζεται και φέτος να... τρομοκρατήσει τις αντίπαλες άμυνες. Για τον Ραφίκ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Του αρέσει να παίζει στην κορυφή της επίθεσης, ωστοσο μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς και στα δύο άκρα. Τόσο αριστερά, όσο και δεξιά μπορεί να είναι καλός, κάτι που έχει αποδείξει και στην ΑΕΚ αλλά και στις προηγούμενες ομάδες του.

11)  Αριέλ Ιμπαγάσα: Ο ΜVP της περασμένης σεζόν. Τον ξέραμε ως επιτελικό μέσο, αλλά στον Ολυμπιακό τον μάθαμε ως το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην άμυνα και την επίθεση. Ένα αμυντικό χαφ που, ουσιαστικά, δεν έχει σαφή θέση. Αρχίζει το ματς παίζοντας πίσω και όσο περνάει η ώρα αρχίζει να... κεντάει κινούμενος παντού. Συνήθως σε θέση επιτελικού μέσου ενώ δεν παραλείπει να κλίνει και προς τα δεξιά για να βοηθήσει. Παίζει ως αμυντικός μέσος αλλά και ως επιτελικός μέσος.

www.thrylos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου