ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Τι αλλάζει στην Ευρώπη

Τι αλλάζει στην Ευρώπη

11/08/2011

Πολλοί από εσάς θα έχετε ακούσει το περίφημο «Financial Fair Play» που θέλει να εφαρμόσει η UEFA, με σκοπό οι σύλλογοι που μετέχουν στις διοργανώσεις της, από ένα σημείο και μετά να είναι οικονομικά υγιείς. Μέσα σ’ αυτές τις ομάδες είναι φυσικά και ο Ολυμπιακός.

Το 2010 οι ευρωπαϊκές ομάδες προειδοποιήθηκαν από την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ότι θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδά τους σε σχέση με τα έσοδά τους και έτσι να μην έχουν μεγάλα ανοίγματα στα οικονομικά τους. Κάτι που επηρεάζει γενικότερα τη λειτουργία ενός συλλόγου (όπως για παράδειγμα τις μεταγραφές), με δεδομένο πως αυτή η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει για τη συμμετοχή τους σε διοργανώσεις τη σεζόν 2013/14 και θα ληφθούν υπόψη τι έχουν πράξει οι ομάδες τις δυο προηγούμενες περιόδους. Δηλαδή φέτος (2011/12) και του χρόνου (2012/13).

Τι αλλάζει όμως για τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη, με βάση τα όσα ζητάει η UEFA από τις ομάδες; Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει και επίσημα η σεζόν για τους Πειραιώτες, θα σας παρουσιάσουμε τι προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί που οφείλουν να ακολουθήσουν και οι «ερυθρόλευκοι». Πρώτα από όλα να αναφέρουμε ότι η υλοποίηση αυτού του δημοσιονομικού προγράμματος ξεκίνησε σταδιακά από το 2009, ώστε να ετοιμαστούν οι σύλλογοι στα νέα δεδομένα.

Αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί λοιπόν σε περίοδο τριών ετών, μέχρι και το τέλος του 2012 (ή καλύτερα μέχρι και την ολοκλήρωση της αγωνιστικής σεζόν 2012/13). Κάθε σύλλογος θα αξιολογηθεί πρώτα για το αν πληροί αυτούς τους κανόνες για τη σεζόν 2013/14. Για όσες ομάδες έχουν πρόβλημα θα υπάρχουν κυρώσεις και ποινές…

Ας δούμε τι έλαβαν οι ομάδες πριν από μερικούς μήνες από την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, σε ό,τι αφορά το «Financial Fair Play», όπως το δημοσίευσε και πορτογαλικό site που ασχολείται με τα οικονομικά του ποδοσφαίρου…

1. Το «Financial Fair Play» είναι ένα σύστημα δημοσιονομικού ελέγχου, το οποίο έχει ως στόχο την οικονομική ευρωστία των συλλόγων, που συμμετέχουν σε διοργανώσεις της UEFA.

2. Με βάση αυτό το πρόγραμμα, η UEFA αξιώνει από τις ομάδες να μην έχουν παραπάνω έξοδα, πέρα από αυτά που προβλέπονται με βάση τα έσοδα που εισπράξουν κατά τα τρία τελευταία χρόνια πριν από την αξιολόγηση…

3. Τα έσοδα αφορούν τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα εισιτήρια, τις διαφημίσεις, τις χορηγίες, τα εμπορικά δικαιώματα, τις μεταγραφές παικτών, από λοιπές επενδύσεις, αλλά και επιστροφές φόρων. Στα έξοδα συμπεριλαμβάνονται οι λειτουργικές δαπάνες, τα χρήματα που δίνονται στο προσωπικό (μισθοί και συμβόλαια), τις μεταγραφές παικτών και την καταβολή παλιών χρεών, δανείων, φόρων. Σ’ αυτά δεν υπολογίζονται οι δραστηριότητες για τα φυτώρια, αλλά και αυτές που δεν αφορούν την ομάδα.

4. Το «Financial Fair Play» θα ισχύσει από την περίοδο 2013/14, αλλά θα ληφθεί υπόψη η οικονομική πολιτική των συλλόγων τις σεζόν 2011/12, 2012/13.

5. Στο πρώτο… στάδιο της αξιολόγησης (δηλαδή την περίοδο 2013/14), οι ομάδες δεν πρέπει να καταγράφουν… απώλειες άνω των 45εκ. ευρώ κατά τις δυο προηγούμενες σεζόν (2011/12, 2012/13). Την περίοδο 2014/15, οι σύλλογοι δεν πρέπει να καταγράφουν απώλειες άνω των 45 εκ. ευρώ τις τρεις προηγούμενες σεζόν (2011/12, 2012/13, 2013/14). Από την περίοδο 2015/16 μέχρι και το 2017/18 οι απώλειες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 30 εκ. ευρώ, τις προηγούμενες τριετίες.

6. Όταν μια ομάδα έχει… χασούρα πάνω από 5εκ. ευρώ, μπαίνει υπό καθεστώς ελέγχου του οικονομικού τμήματος των συλλόγων της UEFA. Στη συνέχεια, αυτή η ομάδα υποχρεούται να υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις, καθώς και τα σχέδια επίλυσης του προβλήματος. Εάν ο σύλλογος συνεχίζει να έχει πρόβλημα και εντός των ορίων που προβλέπονται στις προηγούμενες παραγράφους, τότε θα υπόκεινται υπό τον πειθαρχικό έλεγχο της UEFA.

7. Οι πειθαρχικές κυρώσεις που θα υπάρξουν θα λαμβάνονται ξεχωριστά για κάθε ομάδα, πάντα με βάση την κατάσταση του συλλόγου. Προβλέπονται: α) αναστολή της αθλητικής δραστηριότητας, β) αποκλεισμό από τις διοργανώσεις, γ) αφαίρεση των βαθμών από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δ) απαγόρευση στο να δηλωθούν οι παίκτες…

Τα τρία ραντεβού με την UEFA…

Η  UEFA άρχισε την υλοποίηση του συγκεκριμένου δημοσιονομικού προγράμματος σταδιακά από το 2009 (γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν ήδη και αποβολές συλλόγων από τις διοργανώσεις) με στόχο να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τον Μάιο του 2013, λαμβάνοντας υπόψη τις δυο προηγούμενες σεζόν (2011/12,2012/13). Με βάση την παράγραφο 5, στα όσα σας αναφέρουμε στο βασικό μας θέμα, τρία θα είναι τα… ραντεβού των συλλόγων με το οικονομικό τμήμα της UEFA. Τον Μάιο του 2013, ο πρώτος έλεγχος θα αφορά για την συμμετοχή τους στις διοργανώσεις τη σεζόν 2013/14.

Μετά από ένα χρόνο (Μάιος 2014) θα εξεταστούν (θα αφορά τη συμμετοχή στις διοργανώσεις το 2014/15) δυο οικονομικά έτη (2012, 2013) και οι τυχόν ζημιές δεν πρέπει να είναι πάνω από 45 εκ. ευρώ. Τον Μάιο του 2015 (για τη συμμετοχή στις διοργανώσεις τη σεζόν 2015/16) θα εξεταστούν τρία οικονομικά έτη (2012, 2013, 2014) με το όριο της… χασούρας να παραμένει στα 45εκ. ευρώ. Με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει η UEFA, από τον Μάιο του 2016, στις τριετίες ελέγχου που θα ακολουθήσουν, θα πρέπει οι ζημιές να μην υπερβαίνουν τα 30 εκ. ευρώ.

Με βάση τα όσα έκανε γνωστά η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στους συλλόγους, τρία είναι τα ενδεχόμενα που μπορεί να αντιμετωπίσει στον τελικό της έλεγχο η UEFA. Αν σε μια ομάδα υπάρχει θετικό πρόσημο στον ισολογισμό της ή ζημιά μέχρι 5εκ. ευρώ για τις περιόδους που θα ελεχθεί, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Με… χασούρα στους δυο πρώτους ελέγχους μέχρι 45 εκ. ευρώ και στον τελικό μέχρι 30εκ. ευρώ, τότε η ομάδα θα πρέπει να καλύψει το ποσό της διαφοράς με τα 5εκ. ευρώ. Αν τα χρέη είναι μεγαλύτερα από τα νούμερα που σας γράφουμε, τότε θα αναλαμβάνει δράση η πειθαρχική επιτροπή.

Να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού…

Ποιος είναι όμως ο στόχος της UEFA με την εφαρμογή του «Financial Fair Play»; Αυτό που θέλουν στην ευρωπαϊκή Ομοσπονδία είναι να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των ομάδων που χρηματοδοτούνται από πλούσιους επενδυτές, σε σχέση με αυτές που είναι πιο… φτωχές!

Και να λειτουργούν οι σύλλογοι με βάση τα έσοδά τους από τις δραστηριότητές τους. Όπως δηλαδή από τα έσοδα που θα έχουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα εισιτήρια, τις διαφημίσεις, τις χορηγίες, τα εμπορικά δικαιώματα, τις μεταγραφές παικτών, τα χρήματα από λοιπές επενδύσεις. Οι ομάδες δεν θα μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα από όσα παράγουν ως επιχειρήσεις, χωρίς να εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τους ιδιοκτήτες τους. Αυτό η UEFA θέλει να συνδυαστεί και με την στροφή των συλλόγων στην παραγωγή παικτών, μιας και επιθυμεί να υπάρχουν στο ρόστερ τους και γηγενείς. Όπως ανέφερε και το «BBC», σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, καμία ομάδα δεν μπορεί να έχει χρέη που να ξεπερνούν συνολικά περίπου τα 75 εκ. ευρώ μέσα στην πρώτη πενταετία. Με… αρχή το 2013. Στην Αγγλία οι σύλλογοι αντιμετωπίζουν μάλιστα ήδη πρόβλημα, ειδικά η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι!

Σε χειρότερη κατάσταση φέρεται να είναι οι «πολίτες», με την διοίκηση της Σίτι να έχει μάλιστα και συναντήσεις με τους αξιωματούχους της UEFA για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικούς μήνες στον αγγλικό Τύπο γινόταν λόγος για αλλαγή οικονομικής πολιτικής από τους «πολίτες». Ομάδα στην οποία ρέει χρήμα και λόγω των… Αράβων. Αυτή η αλλαγή οικονομικής πολιτικής έγκειται στην αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και στη μείωση του μπάτζετ για να προλάβει ο σύλλογος του Μάντσεστερ να εναρμονιστεί με τους νέους κανόνες. Δεν είναι τυχαίο πως Τσέλσι και Σίτι έφτασαν στο σημείο να… μετατρέψουν μέρος των χρεών τους σε μετοχές προς πώληση για τον ίδιο ακριβώς λόγο…

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον Πρωταθλητή της Πέμπτης, με την υπογραφή του Λευτέρη Δαγρέ.
 
www.thrylos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου