Tελειωμό δεν έχει η υπόθεση σχετικά με τα «στημένα» παιχνίδια αφού πλέον θα λάβει δράση η Δικαιοσύνη και ο ΣΔΟΕ με τον «φάκελο» να περιλαμβάνει 15 αγώνες από τους οποίους οι τρεις είναι της περσινής Σούπερ Λιγκ. Το πρωί της Πέμπτης ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, ξεκαθάρισε πως ο δικαιοσύνη και ο ΣΔΟΕ θα επιληφθεί της κατάστασης ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, εξέδωσε ανακοίνωση όπου δεν κάνει γνωστό το πότε παρέδωσε η ΟΥΕΦΑ τον φάκελο με τα ύποπτα ματς σε ελληνικά χέρια.Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πάνου Μπιτσαξή: «Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, διαβίβασε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, τη Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, έγγραφα της UEFA, που αφορούν15 ποδοσφαιρικούς αγώνες των Ελληνικών Ποδοσφαιρικών Πρωταθλημάτων, οι οποίοι διεξήχθησαν το 2010 και που φέρονται με διάφορους βαθμούς υπόνοιας, ως προσυνεννοημένοι. Τα παραπάνω έγγραφα παραδόθηκαν στο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού από τον Πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο. Με την ως άνω αναφορά, ζητήθηκε η ποινική διερεύνηση των εγκληματικών πράξεων που ενδεχομένως έχουν τελεστεί.
Τα έγγραφα της UEFA αφορούν 4 ομάδες, οι οποίες κατά την αγωνιστική περίοδο 2009-2010 αγωνίζονταν στη Super League, 8 ομάδες που αγωνιζόντουσαν στην Β’ Εθνική Κατηγορία και 1 ομάδα που αγωνιζόταν στην Γ’ Εθνική Κατηγορία».
Παράλληλα η ΕΠΟ δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και εξέδωσε και εκείνη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής: «Η θέση της ΕΠΟ για τα ύποπτα παιχνίδια είναι σαφής και καθαρή: όλα στο φως και όποιος ευθύνεται να πληρώσει. Από κει και πέρα, κάθε στοιχείο που έχει ληφθεί από την UEFA για ύποπτους στοιχηματικά αγώνες, πήρε χωρίς δεύτερη σκέψη το δρόμο προς την τακτική δικαιοσύνη.
Όσοι διατυπώνουν διάφορες αιτιάσεις για την ανάγκη προώθησης των στοιχείων στην αθλητική δικαιοσύνη, δεν ξέρουν ή κάνουν πως δεν ξέρουν ότι η αθλητική δικαιοσύνη σήμερα δεν έχει τους μηχανισμούς για να διερευνήσει τέτοιες υποθέσεις σε βάθος, με αποτέλεσμα είτε την ατιμωρησία είτε καταδικαστικές αποφάσεις στηριγμένες σε ενδείξεις. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, ο μόνος δρόμος προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στις καταγγελίες για τους ύποπτους αγώνες ήταν αυτό της τακτικής δικαιοσύνης, όπως και έγινε, καθώς όλα τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ άνοιξε πρώτος τον κύκλο των καταθέσεων στη δικαιοσύνη, δηλώνοντας τη βούληση της Ομοσπονδίας να διευκολύνει τη διαδικασία. Και πράγματι βασική μέριμνα της ΕΠΟ είναι η έρευνα να διευκολυνθεί σε όλα τα στάδιά της, έτσι ώστε να υπάρξει σαφής και ακλόνητη τεκμηρίωση των υπό διερεύνηση υποθέσεων.
Παράλληλα η ΕΠΟ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής/Επιτροπής με την συμμετοχή της πολιτείας, η οποία θα εποπτεύει τους ελληνικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου είναι η κορυφαία προτεραιότητα της ΕΠΟ. Για το λόγο αυτό όλες οι αποφάσεις της επί του συγκεκριμένου ζητήματος είναι αποφάσεις ουσίας και όχι εντυπώσεων, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι όποιος επιχειρεί παιχνίδια στην πλάτη του ποδοσφαίρου θα βρίσκει την ΕΠΟ απέναντι».
Όπως λένε οι πληροφορίες, πρόκειται για τέσσερις ομάδες, οι οποίες κατά την περίοδο 2009-2010, αγωνίζονταν στη Σούπερ Λίγκα, οκτώ ομάδες που μετείχαν στη Β΄ Εθνική και μία ομάδα που αγωνιζόταν στη Γ΄ Εθνική.
Να σημειωθεί ότι σήμερα ο Πάνος Μπιτσαξής είχε και συνάντηση εργασίας με τον ειδικό γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, Ιωάννη Καπελέρη.
Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα ο ΣΔΟΕ είχε βάλει στο στόχαστρο συνολικά 20 λογαριασμούς προέδρων και παραγόντων ομάδων, οι οποίοι έδειχναν ύποπτοι.
Η υπηρεσία εστίασε την προσοχή της και σε μάνατζερ παικτών αλλά και σε παίκτες αφού υπήρχαν περιπτώσεις όπου ένας ποδοσφαιριστης στοιχημάτιζε ένα εκατ. ευρώ και κέρδισε δέκα ενώ άλλος έχει ποντάρει εφτά φορές μέσα σε έναν αγώνα. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου