Oλυμπιακός - Σαρλερουά 86-78
Ο Ολυμπιακός πέτυχε την 3η του νίκη στην Ευρωλίγκα, νικώντας την Σαρλερουά στο ΣΕΦ με σκορ 86-78, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής. Οι ερυθρόλευκοι δεν εντυπωσίασαν, αλλά κρατούν το αποτέλεσμα, έχοντας για MVP στην αναμέτρηση τον κορυφαίο Ράσο Νεστέροβιτς, ο οποίος σημείωσε 18 πόντους, δίχως να χάσει σουτ (8/8δ, 2/2β) στην αναμέτρηση, ενώ μάζεψε και 6 ριμπάουντ. Εξαιρετική εμφάνιση και από τον Βασίλη Σπανούλη, πέτυχε 15 πόντους (10/10β.) και οργάνωσε ιδανικά το παιχνίδι των ερυθρολεύκων, μοιράζοντας 8 ασίστ. Λίγος κόσμος στο ΣΕΦ, περίπου 3.500 και το γεγονός προβλημάτισε.
Ο αγώνας

O Oλυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι, δίχως τον Θοδωρή Παπαλουκά στην σύνθεση του, καθώς ο «Τεό» υπέστη θλάση στους προσαγωγούς και έμεινε εκτός 12άδας, με τα χρέη του αρχηγού να τα αναλαμβάνει ο Γιάννης Μπουρούσης. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς παρέταξε στο παρκέ την κλασική πεντάδα του, με τους Μίλος Τεόντοσιτς, Βασίλη Σπανούλη, Κώστα Παπανικολάου, Ματ Νίλσεν και Ράσο Νεστέροβιτς. H Σαρλερουά πέτυχε το πρώτο καλάθι του αγώνα με τον Ράιτ, αλλά στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Ράσο Νεστέροβιτς, όπου με δύο εύστοχες προσωπικές προσπάθειες, έκανε το σκορ 4-2. Tα τρία πρώτα λεπτά ήταν αναγνωριστικά για τις δύο ομάδες, ο Αυστραλός έκανε για τους ερυθρόλευκους το 6-4, αλλά οι Βέλγοι απάντησαν με τον Γκομίς (6-6). Oι Πειραιώτες είχαν ξεκάθαρο πλάνο στην επίθεση, η μπάλα πήγαινε στον Σλοβένο σέντερ και εκείνος φρόντιζε πάντα να νικάει (8-6) στις μονομαχίες τον προσωπικό του αντίπαλο, Ντάνιελ Σαντιάγκο, με τον «Ράσο» να έχει έξι πόντους μέσα τρία λεπτά.

Η Σαρλερουά έπαιζε δυνατή άμυνα στην πρώτη περίοδο, δεν ήθελε σε καμία περίπτωση τον Βασίλη Σπανούλη να πάει σε διείδυση, με αποτέλεσμα να του κάνουν σκληρά φάουλ. O «Red-Bill», πάντως, ήταν συγκεντρωμένος στις βολές και με τέσσερις σερί έκανε το σκορ 12-6. Σε εκείνο το σημείο ανέλαβε δράση ο Ματ Νίλσεν ο οποίος ευστόχησε σε τρίποντο (15-6) φέρνοντας την διαφορά στο +9, ενώ στη συνέχεια είχαμε ένα από τα χάι-λάιτ της αναμέτρησης, με τον «V-Span» να δίνει μία ασύλληπτη ασίστ στον Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος κάρφωσε εντυπωσιακά στον αέρα (17-6). Οι Βέλγοι απάντησαν μετά από πολύ ώρα με τον Ράιτ, ενώ ο Σπανούλης συνέχιζε το σερί του από τις βολές (6/6β, 21-8), δεχόμενος δυνατά φάουλ, αλλά διατηρώντας και την ψυχραιμία του. Με το σκορ να είναι 23-8, ο «Ντούντα» έριξε στους παρκέ τους Λουκά Μαυροκεφαλίδη και Μάρκο Κέσελ στο 8’, με τον Σέρβο φόργουορντ να παίρνει το χειροκρότημα από τον κόσμο. Οι ερυθρόλευκοι, όμως, στο σημείο εκείνο «χαλαράρωσαν» στην άμυνα, καθώς οι φιλοξενούμενοι έκαναν ένα σερί 8-0 (23-16), μέσα σε δύο λεπτά, γεγονός το οποίος ενόχλησε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, με την πρώτη περίοδο να βρίσκει τους γηπεδούχους στο +8.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο πήρε για πρώτη φορά χρόνο συμμετοχής ο Γιάννης Μπουρούσης, έχοντας δίπλα του, τους Μίλος Τεόντοσιτς, Λουκά Μαυροκεφαλίδη, Μάρκο Κέσελ και Τζαμόντ Γκόρντον, με τον Αμερικανό να προσφέρει στο σκοράρισμα, με μία ωραίο αριστερό «ντράιβ», κάνοντας το σκορ 25-18. Η Σαρλερουά ήταν ιδιαίτερα μαχητική, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση, κατάφερε να μειώσει στους -5 (25-20), αλλά ο Μίλος Τεόντοσιτς απάντησε με μακρινό τζαμπ σουT (27-20), ενώ στη συνέχεια ο Γιάννης Μπουρούσης με «φόλοου», ύστερα από μπάσιμο του Γκόρντον, αύξησε την διαφορά (29-20) για τον Ολυμπιακό στο 14’. Oι ερυθρόλευκοι στα επόμενα λεπτά ήταν νευρικοί και ιδιαίτερα άστοχοι στην επίθεση, με τους Τεόντοσιτς και Κέσελ να αστοχούν από την περιφέρεια, αλλά δίχως, ευτυχώς, για εκείνους να χάνουν την διαφορά, καθώς ο Μπουρούσης έκανε το 31-22.

Η Σαρλερουά απάντησε με τρίποντο, αλλά το ίδιο έκανε στη συνέχεια και ο Μάρο Κέσελ, με τον «φονιά» από την κορυφή της ρακέτας με «βόμβα» από τα 6.75μ, να κάνει το σκορ 34-25, με τον Ολυμπιακό να κρατάει την διαφορά στο +9. Oι δύο ομάδες στη συνέχεια δεν έπαιζαν ωραίο μπάσκετ, αμφότερες δεν είχαν αποτελεσματικότητα στην επίθεση, καθώς κυριάρχησαν οι κακές επιλογές και η αστοχία. Ο Ματ Νίλσεν , ήταν με την σειρά του ψύχραιμος από τις βολές, φέρνοντας την διαφορά στο +10 (37-27), αλλά η Σαρλερουά δεν τα παράτησε και με ένα απίθανο τρίποντο του Μάλετ, έκανε το σκορ 39-32. Ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχε σκοράρει εκτός από βολές, απάντησε με τρίποντο (42-32), λίγα δευτερόλεπτα, λίγο πριν το τέλους της δεύτερης περιόδου. Oι Βέλγοι, μείωσαν με βολή του Χάμιλτον, κάνοντας το σκορ του πρώτου ημιχρόνου 42-33, ενώ στην τελευταία επίθεση ο Γιάννης Μπουρούσης αστόχησε σε ελεύθερο τρίποντο.



Έκλεψε την παράσταση ο Νεστέροβιτς

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε στο παρκέ, με τους Μίλος Τεόντοσιτς, Βασίλη Σπανούλη, Κώστα Παπανικολάου, Λουκά Μαυροκεφαλίδη και Ράσο Νεστέροβιτς. H Σαρλερουά, μέχρι εκείνο το σημείο, στεκόταςν σαφώς καλύτερα στο παρκε του ΣΕΦ, σε σχέση με τις Μάλαγα και Ρεάλ, με τους Βέλγους να κάνουν ένα σερί 5-0, κάνοντας το σκορ 42-37, ανησυχώντας, τόσο τον κόσμο, όσο και τον «Ντούντα». Οι «ερυθρόλευκοι, όμως, «ξύπνησαν» στη συνέχεια και με ένα σερί 8-0 από τους «ψηλούς», Νεστέροβιτς και Μαυροκεφαλίδη, αύξησαν την διαφορά στο +11 (50-39) στο 34’. O Kώστας Παπανικολάου στη συνέχεια με τρίποντη «βόμβα» έκανε το +12 (53-41), με τον κόσμο να τον χειροκροτάει, καλάθι το οποίο έδωσε ψυχολογία στους Πειραιώτες.

O Βασίλης Σπανούλης στην επανάληψη δεν πήρε πολλές πρωτοβουλίες στην επίθεση, αλλά φρόντιζε να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του, προσφέροντας ακόμη μια υπέροχη ασίστ στον «Ράσο», με τον Σλοβένο σέντερ να κάνει το σκορ 55-43. Ο ΝΒAer «δεινόσαυρος» των ερυθρολεύκων, ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, καθώς το προσωπικό του σερί έφτασε το 6-0, οδηγώντας ουσιαστικά τον Ολυμπιακό στην επίθεση (59-43, +16) με άνεση, έχοντας φτάσει σε εκείνο το σημείο 16 πόντους, Ο Μαυροκεφαλίδης βρήκε ξανά τον δρόμο προς το καλάθι (60-46), ενώ Νεστέροβιτς και Παπανικολάου έκανε το σκορ 64-48 στο 29’, με τους ερυθρόλευκους να κρατάνε την υπέρ τους διαφορά, με την τρίτη περίοδο να βρίσκει τις δύο ομάδες με σκορ 64-50. Αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις, όμως, δεν ήταν άλλος από τον Ράσο Νεστέροβιτς, ο οποίος μετρούσε 8/8 δίποντα σε εκείνο το σημείο, με 6 ριμπάουντ και δίχως λάθος στο παιχνίδι του, έχοντας κυριαρχήσει κάτω από την ρακέτα, σημειώνοντας 12 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο!

Στο τελευταία περίοδο, ο Γιάννης Μπουρούσης επέστρεψε στο παιχνίδι, προσθέτοντας στην στατιστική του ακόμη τρεις πόντους, κάνοντας το σκορ (67-50, +17), αλλά ο Έλληνας σέντερ ήταν φανερό πως δεν ήταν σε καλή κατάσταση, σαφώς επηρεασμένος από την ίωση που τον ταλαιπώρησε. Ο Γκόρντον στη συνέχεια με λέι-απ έφερε την διαφορά στο +19 (69-50), με τον Ολυμπιακό να ελέγχει το παιχνίδι, αλλά στη συνέχεια "χαλάρωσε". H μαχητική Σαρλερουά, απάντησε με ένα σερί 6-0, με καλάθια των Χιλ, Γκομίς και Γκριν, με τους Βέλγους να μειώνουν σε 69-56 και τον «Ντούντα» να παίρνει τάιμ-άουτ. Οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν το σερί τους, όμως, με τρίποντο του Μπρόιλς (9-0 σερί, 69-59), αλλά ο Τζαμόν Γκόρντον απάντησε για τον Ολυμπιακό με τρίποντο, κάνοντας το σκορ 72-59, ενώ στη συνέχεια ο Χίλ βρήκε ξανά τον δρόμο προς το καλάθι (72-61) στο 36’.

H Σαρλερουά δεν έλεγε, όμως, να παρατήσει το ματς, ήταν έτοιμη να εκμεταλευτεί κάθε λάθος και αδράνεια του Ολυμπιακού και με τρίποντο ο Μπρόιλς έκανε το σκορ 72-65, μειώνοντας την διαφορά (-7) στο 37’, με τον κόσμο να δίνει ένα ζεστό χειροκρότημα στους ερυθρόλευκους, οι οποίοι αντέδρασαν άμεσα. Αρχικά με το πρώτο εύστοχο τρίποντο του Μίλος Τεόντοσιτς στο ματς, ενώ στη συνέχεια ο Βασίλης Σπανούλης αύξησε την διαφορά, ξανά, με βολες (77-68, +9). Οι Πειραιώτες δεν μπορούσαν να ησυχάσουν, όμως, καθώς ένιωθαν τους φιλοξενούμενους έτοιμους να αρπάξουν την κάθε ευκαιρία, με τον Γκριν να μειώνει ξανά το σκορ (77-70).

Ο Σέρβος γκαρντ του Ολυμπιακού, όμως, ευστόχησε ξανά από την περιφέρεια στο 38’ (80-70), δείχνοντας στην Σαρλερουά ποιος είναι το αφεντικό στο ματς. Στο 39’, ο «Red-Bill», ευστόχησε, πάλι, σε βολές, όντας αλάνθαστος, έχοντας 10/10 (1) με το σκορ στο 82-72. Aκολούθησε το πρώτο λέι απ από τον «V-Span» στο παιχνίδι (84-73), με το τελικό σκορ να βρίσκει τις δύο ομάδες στο 86-78, με τον Μάλετ να ρίχνει την διαφορά κάτω από τους 10 πόντους. Οι Πειραιώτες, δεν εντυπωσίασαν, αλλά πήραν μία επαγγελματική νίκη, την 3η τους στην Ευρωλίγκα.

Τα δεκάλεπτα: 23-16, 42-33, 64-50, 86-78.
Aνα περίοδο: 23-16, 19-17, 22-17, 22-28

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Νεστέροβιτς 18, Σπανούλης 15 (1), Μπουρούσης 7, Κέσελι 3 (1), Πελεκάνος, Μαυροκεφαλίδης 7, Νίλσεν 12 (1), Παπανικολάου 7 (1), Τεόντοσιτς 10 (2), Λούκας 7 (1).

Σαρλερουά (Μπότσι): Χιλ 14, Γκομί 13 (1), Μπρόιλς 12 (2), Χάμιλτον 1, Ράιτ 11, Γκριν 8 (1), Ρίντικ 6, Μάλετ 10 (2), Σαντιάγκο 3.

Αναλυτικά τα στατιστικά των παικτών του Ολυμπιακού:


Δείτε το βίντεο του αγώνα, με τις καλύτερες στιγμές από την αναμέτρηση.