Ο αθλητικός εισαγγελέας στο gazzetta.gr! (pics)
Από Έλενα Φάκου | Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 19:36Το gazzetta.gr έχει πάρει εκατοντάδες συνεντεύξεις, όμως αυτή είναι η πρώτη από αθλητικό εισαγγελέα! Ο Ανδρέας Φάκος σπάει τη σιωπή του στα ΜΜΕ και μιλάει για τον ρόλο και τις ευθύνες του!
Είναι επικεφαλής του νεοσύστατου θεσμού του Ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ από το Σεπτέμβριο του 2010. Από τους πιο έγκριτους δικαστικούς στην Ελλάδα ασκεί το εισαγγελικό λειτούργημα περισσότερο από 4 δεκαετίες.
Στο ενεργητικό του, υπάρχουν πολλές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες αντιμετώπισης ποινικών υποθέσεων (σημειωτέον δε ότι υπήρξε ο πρώτος Έλληνας εισαγγελέας που εξιχνίασε την πρωτοφανή για τα τότε δεδομένα περίπτωση του πρώτου θανάτου από ταυτόχρονη χρήση ναρκωτικών ουσιών με φάρμακα εισάγοντας έτσι την τοξικολογική εξέταση των θυμάτων στη δεοντολογία των ελληνικών δικαστηρίων).
Ως ποινικός εισαγγελέας έφτασε στο Ανώτατο αξίωμα ως Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εκδίκασε τις σοβαρότερες υποθέσεις που προέκυψαν στην ελληνική δικαιοσύνη πάντοτε με αμεροληψία και ήθος και ουδέποτε κανείς αμφισβήτησε την ακεραιότητα της επαγγελματικής του ηθικής.
«Τα γήπεδα δεν είναι εκκλησίες»!
Στην πρώτη του συνέντευξη σε Μ.Μ.Ε, ο κ. Φάκος μίλησε αποκλειστικά στο gazzetta.gr! Για το όραμα του όσον αφορά το σημερινό του λειτούργημα είπε χαρακτηριστικά:
«Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 η πειθαρχική επιτροπή είχε διαφορετική σύσταση( δηλαδή αποτελείτο από 1 Δικαστή και 2 Δικηγόρους). Τον Σεπτέμβριο αυτή η σύσταση άλλαξε (2 Δικαστές και 1 Δικηγόρος) και ευελπιστούμε όλοι ώστε το ελληνικό ποδόσφαιρο να απαλλαχθεί από μεμπτές συμπεριφορές και να απολαμβάνουν όλοι το άθλημα χωρίς επεισόδια, συμπλοκές και προκλητικές ή υβριστικές δηλώσεις. Γνωρίζουμε καλά πώς τα γήπεδα δεν είναι εκκλησίες ή κατηχητικά σχολεία, αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να φτάνουμε σε ακρότητες. Σκοπός μας δεν είναι αποκλειστικά η τιμωρία, αλλά περισσότερο η σύσταση ώστε να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να αλλάξει η νοοτροπία του Έλληνα φιλάθλου όπως και της Διοίκησης και των παικτών».
Στην συνέχεια ο κ. Ανδρέας Φάκος, ανέλυσε το θεσμό του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα σύμφωνα με τον οποίο στην ιδρυτική πράξη καθορίζεται ως:
«Την 8/6/2010 ιδρύθηκε και έκτοτε λειτουργεί υπηρεσία άσκησης πειθαρχικής δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων. Ο υπεύθυνος άσκησης πειθαρχικής δίωξης (μαζί με τον αναπληρωτή του) είναι Ανώτατος Δικαστικός Λειτουργός εν ενεργεία ή μη. Με ειδικό κανονισμό ή με διατάξεις του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ ρυθμίζεται η αρμοδιότητα και η εν γένει λειτουργία του οργάνου αυτού».
Σχετικά με το Καταστατικό Ιδρύσεως της ΕΠΟ μας παρέπεμψε στο πρώτο λήμμα:
«Η κατά το έτος 1926 ιδρυθείσα από τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών, Πειραιώς, και Μακεδονίας-Θράκης Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, είναι νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, σωματείο Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τον «Αστικό Κώδικα» έχει έδρα την Αθήνα και την επωνυμία Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ).»
- Διαβάζετε αθλητικές εφημερίδες; Θεωρείτε ότι πυροδοτούν κλίμα; Τις θεωρείτε μέρος του προβλήματος κι αν ναι τι προτίθεστε να κάνετε για αυτό; Παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση ότι αφορά το ποδόσφαιρο, συγκεντρώνονται όλα τα σχετικά δημοσιεύματα από τη γραμματέα μου, και αξιολογούμε ανάμεσα σε αυτά ποια πρέπει να παραπεμφθούν σε πειθαρχική δίωξη.
Υπάρχει λεπτομερής εξέταση του τύπου και προσεκτική παρατήρηση όλων των υποθέσεων προκειμένου να μην διαφύγει κανένα αδίκημα το οποίο οφείλει να αντιμετωπιστεί δικαστικά. Οπωσδήποτε στα δημοσιεύματα υπάρχουν και υπερβολές οι οποίες δεν είναι εποικοδομητικές για την αποφυγή εντάσεων.
Αυτά τα προκλητικά δημοσιεύματα κυρίως εμπεριέχονται σε οπαδικές εφημερίδες. Και οι τίτλοι και οι περιγραφές είναι εριστικές σε εφημερίδες όπως ο «Γαύρος», η «Πράσινη», ο «Πρωταθλητής» έντυπα δηλαδή που πρόσκεινται ολοφάνερα σε κάποιες ομάδες. Εμείς σε αυτόν τον τομέα δεν έχουμε δικαίωμα να επέμβουμε και να τους εξαναγκάσουμε να γράφουν ηπιότερα και μέσα στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τα πειθαρχικά αδικήματα, ότι δηλαδή έχει σχέση με τον Πειθαρχικό Κώδικα. Εκεί επεμβαίνουμε. Για τα «του τύπου» υπάρχουν άλλες επιτροπές που αναλαμβάνουν. Εγώ και ο αναπληρωτής μου ο κ. Αντωνακάκης είμαστε υπεύθυνοι για το ποινικό κομμάτι του όλου.
-Διάφορα ΜΜΕ έγραψαν ότι είχατε καλέσει τον Τοροσίδη όταν είχε πιάσει από τον λαιμό έναν αντίπαλό του παίκτη Ολυμπιακού Βόλου. Τι έχετε να δηλώσετε σχετικά;
Καταρχήν να το πρώτο ατόπημα, η πρώτη παραπληροφόρηση του κοινού από τους δημοσιογράφους. Εγώ ουδέποτε κάλεσα τον Βασίλη Τοροσίδη για το συγκεκριμένο περιστατικό, το έκανε ο αναπληρωτής μου, ο κ.Αντωνακάκης. Τα σχετικά δημοσιεύματα ήταν λανθασμένα. Καλό είναι ο εκάστοτε αθλητικός συντάκτης να διασταυρώνει τις πηγές του και τις πληροφορίες του και να δίνει στο αναγνωστικό κοινό αληθείς και έγκυρες πληροφορίες.
-Πώς ονειρεύεστε τον κόσμο του ποδοσφαίρου;
Ονειρεύομαι τον κόσμο του ποδοσφαίρου να βρίσκεται μέσα στο αθλητικό πλαίσιο που συνοψίζεται στη φράση του «ευ αγωνίζεσθαι».Να απολαμβάνουν οι θεατές ένα πολύ ωραίο θέαμα και να μην υπάρχουν απαράδεκτα φαινόμενα βίας.
-Eχουν φτάσει καταγγελίες στο γραφείο για στημένα παιχνίδια και περίεργες διαιτησίες;
Μέχρι στιγμής μόνο για τον αγώνα που έγινε το Δεκέμβριο στη Μάλτα. Στις 12/12/2011 διεξήχθη το 7ο τουρνουά Regions Cup το οποίο διοργανώνει η UEFA. Από την πλευρά της Ελλάδος εκπρόσωπος ήταν η ΕΠΣ Φθιώτιδος. Σε δημοσιεύματα το παιχνίδι χαρακτηρίστηκε στημένο. Δηλαδή έπαιζε η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία και η Γερμανία. Στο πρώτο αγώνα είχε έρθει ισοπαλία η Ελλάδα, στο δεύτερο έχασε, στον τρίτο αγώνα δεν είχε κάποιες πιθανότητες για πρόκριση, και έπαιζε η μεν Ισπανία με τη Μάλτα, ενώ η Ελλάδα με τη Γερμανία.
Κι ενώ ήταν μέχρι το 81ο λεπτό το σκόρ 1-7, μπήκανε στα 9 τελευταία λεπτά 7 γκόλ είς βάρος μας. Δηλαδή ο αγώνας έληξε 14-1 ! Αυτό δημιούργησε μεγάλες υποψίες, διότι υποπτεύθηκαν ότι ήθελαν να περάσουν οι Γερμανοί την Ισπανία λόγω της τελικής διαφοράς τερμάτων. Σε ξένες εφημερίδες τα δημοσιεύματα ήταν πολλά και ιδιαιτέρως υβριστικά σχετικά με το συγκεκριμένο αγώνα, τον οποίο χαρακτήριζαν ως στημένο.
Το συγκεκριμένο θέμα γράφτηκε σε μια εφημερίδα της Λαμίας και στάλθηκε αίτημα στην ΕΠΟ να το κοιτάξει. Αυτό δεν είναι ποινικό αδίκημα και το παρέπεμψα στην αρμόδια επιτροπή. Υπόψιν επίσης, ότι οποιαδήποτε καταγγελία γίνει στην ΕΠΟ οφείλει να είναι ΕΠΩΝΥΜΗ και ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ. Δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν ανώνυμες καταγγελίες.
Στο συγκεκριμένο σημείο θα κάνω μια διευκρίνιση πολύ σημαντική για την παραπομπή ή όχι παίκτη στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, όπως προέκυψε και τώρα τελευταία με το θέμα του παίκτη Μήτρογλου, ο οποίος κατέβασε το σορτς του και φάνηκε το εσώρουχό του στο γήπεδο. Ο διαιτητής, μετά τη λήξη κάθε αγώνα, ΩΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ ΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΠΑΡΑΠΤΏΜΑΤΑ.
Eάν ο διαιτητής δεν το κάνει και δεν αναγράφεται το κάθε πειθαρχικό αδίκημα στο φύλλο αυτό, τότε δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη στον παίκτη , αλλά στον ίδιο τον διαιτητή ο οποίος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Η μηνυτήρια αναφορά ασκείται στον διαιτητή, συγκεκριμένα στον διαιτητή Κάκο.
-Τι ήταν το πρώτο πράγμα που κάνατε όταν μάθατε ότι αναλαμβάνετε αθλητικός εισαγγελέας;
Καταρχήν έπρεπε να ενημερωθώ. Έπρεπε να διαβάσω εξονυχιστικά τους κανονισμούς, το Καταστατικό, τον Δικονομικό Κανονισμό και όλους τους σχετικούς κώδικες που αφορούν την ιδιότητα του Ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα.
Υπάρχει νομοθεσία σχετική η οποία πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά. Επέλεξα ο ίδιος ως αναπληρωτή μου τον κ. Αντωνακάκη, με επαγγελματικά κριτήρια, διότι εάν δεν ταυτίζονται οι απόψεις μεταξύ δυο συνεργατών δε μπορεί να σταθεί η συνεργασία. Χειριζόμαστε ισότιμα τις υποθέσεις και καθημερινά στο γραφείο μας υπάρχει ένας από τους δυο μας ώστε να διευθετούνται άμεσα και γρήγορα τα θέματα που προκύπτουν. Σημειωτέον δε, ότι οι διαδικασίες της ποινικής δίωξης είναι ταχύτατες.
Για τα επεισόδια ευρείας κλίμακας η εκδίκαση γίνεται μέσα σε 8 ημέρες, ενώ αν ζητηθεί έφεση η υπόθεση κλείνει μέσα σε 15 μέρες .Επίσης ξεκαθάρισα από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα δεχθώ ουδεμία ανάμειξη στην άσκηση του λειτουργήματός μου, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό.
-Τι αποφεύγετε ως αθλητικός εισαγγελέας;
Κινούμαστε πάντοτε αποκλειστικά και μόνον μέσα στα πλαίσια που μας δίνει ο Πειθαρχικός Κώδικας. Τον ακολουθούμε πιστά και κατά γράμμα. Εμείς κυρίως επεμβαίνουμε για επεισόδια ευρείας κλίμακας, βανδαλισμούς, χουλιγκανισμούς κλπ. Αναφέρω για δεύτερη φορά, πώς από το φύλλο αγώνα κάθε παιχνιδιού εξαρτώνται πολλά. Οτιδήποτε πειθαρχικό έχει αναγραφεί εκεί, παραπέμπεται στην αντίστοιχη πειθαρχική επιτροπή για εκδίκαση. Αναφέρω τις πειθαρχικές επιτροπές αναλυτικά :
Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή Super League :
Διορισμός από ΕΠΑΕ : Xαρ.Κλουκίνας, Στέφ.Στεφανόπουλος, Παν.Παπανότης ,Γ.Στεφανάκης Α. Κατσίμπας.
Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ (Δικαιοδοσία : Eκδικάζουν για αγώνες Κυπέλλου, Πρωταθλημάτων Δ κατηγορίας, Ερασιτεχνικά,Γυναικείο κλπ)
Διορισμός από ΕΠΟ : Nαυπλιώτης Γ, Μαυρογένης Χρ, Μπαρμπάτσης Ι, Σίγουρας Ν, Βουρδέλης Μ, Καβουρίνος .
Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή Football League B και Γ Εθνική Κατηγορία :( Δικαιοδοσία : Πειθαρχική των Β και Γ κατηγορίας ομάδων)
Διορισμός από ΕΠΑΕ : Ζάμπρας Λ, Κατσής Ευάγγ, Ζυγογιάννης Χαρ, Παντελοπούλου Ι, Κατσούλα Μ, Παπαγγελόπουλος Δ.
Επιτροπή ΕΦΕΣΕΩΝ: ( Δικαιοδοσία : Eφέσεις των αποφάσεων όλων των παραπάνω πειθαρχικών επιτροπών )
Διορισμός από ΕΠΟ : Λεοντής Νικ, Θέμελης Αθαν, Βλάσσης Γ, Βασιλόπουλος Αγγ, Ανδριανόπουλος Στ.
Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών :
Διορισμός από ΕΠΟ : Ι.Παπουτσής, Κων.Βαρδαβάκης.
Επισημαίνω ότι οποιοδήποτε ζήτημα φτάνει στο γραφείο μου, διερευνάται εξονυχιστικά.
-Ποιος ή ποιοι παράγοντες πιστεύετε ότι χρειάζεται περισσότερες συστάσεις;
Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη συρροή παραγόντων. Εάν ήταν μονάχα ένας, θα ήταν εύκολα αντιμετωπίσιμος. Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διακυβεύονται, διότι πίσω από τις ομάδες κρύβονται επιχειρήσεις οι οποίες προσδοκούν να καρπωθούν κέρδη. Άλλωστε ξέρουμε καλά όλοι ότι τα κέρδη από τις επιδοτήσεις, τις χορηγίες, της παραχώρησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, τις διαφημίσεις κλπ είναι τεράστια.
Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και η διαιτησία η οποία πρέπει να είναι ανεπηρέαστη και πολλές φορές δεν είναι. Το λάθος από το επίτηδες διαφέρει φανερά στο σφύριγμα ενός διαιτητή.
Φέρνω ένα παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν σε έναν αγώνα που διεξήχθη στη Θράκη από τα 5 γκολ ο διαιτητής να ακυρώσει τα 4.Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Επίσης η ένταση του τύπου που πυροδοτεί το συναίσθημα των οπαδών είναι ιδιαίτερα εμπρηστική. Συνυπολογίζοντας λοιπόν όλοι χρειάζονται συστάσεις αναλογικά.
-Πού είναι το όριο για έναν αθλητή/παράγοντα/προπονητή για να μην κληθεί από τον εισαγγελέα;
Απλό. Να μην έχει υποπέσει σε αδίκημα το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον Πειθαρχικό Κώδικα. Ο καθένας έχει τη νοημοσύνη να καταλάβει πότε ξεπερνάει τα όρια του σωστού και μπορεί να υποπέσει σε σφάλμα.
-Υποστηρίζετε κάποια ομάδα;
Oχι, ουδέποτε.
-Πιστεύετε ότι το ποδόσφαιρο είναι μικρογραφία της κοινωνίας; Φοβάστε ότι μπορεί να πληρώνει τα σπασμένα της καθημερινότητας και της δύσκολης ζωής των ανθρώπων;
Φυσικά. Το πλήθος ενός γηπέδου είναι ένα τυχαίο δείγμα από την κοινωνία. Μέσα σε αυτό υπάρχουν πολλοί και διάφοροι διαφορετικοί τύποι ατόμων που το καθένα κουβαλάει τη δική του προσωπικότητα, την δική του παιδεία, τα δικά του απωθημένα και τα δικά του προβλήματα.
Προφανώς κάποιοι από αυτούς τους προβληματικούς χαρακτήρες μεταφέρουν και τις προβληματικές τους συμπεριφορές στα γήπεδα. Όραμά μου είναι οι κερκίδες να είναι φιλήσυχες, όχι εκκλησίες ας μην είμαστε ακραίοι, και κάποιος να μπορεί να παρακολουθήσει έναν αγώνα φεύγοντας ευχαριστημένος. Το γήπεδο καλό θα είναι να αποτελεί ψυχαγωγία και όχι απειλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου