ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

«Ποια αναξιοπιστία;»

«Ποια αναξιοπιστία;»


Λάβρος εναντίον όλων αυτών που ορέγονται την αφαίρεση της διοργάνωσης του πρωταθλήματος από τη Σούπερ Λίγκα εμφανίστηκε στην ομιλία του προς τους υπόλοιπους εταίρους ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής και του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης.

Αναλυτικά η ομιλία του...


Κύριοι, θέλω να είμαι ξεκάθαρος και σαφής στις τοποθετήσεις μου.

Πρώτον,  καλέσαμε τόσο τον κ. Γενικό Γραμματέα όσο και τον Πρόεδρο της Ε.Π.Ο. να παρευρεθούν σήμερα στη συνεδρίαση. Και αυτό γιατί θεωρώ ότι αν υπήρχε οποιοσδήποτε προβληματισμός ή οτιδήποτε συνταρακτικό όπως αφήνει να εννοηθεί η επιστολή του κ. Γενικού Γραμματέα θα πρέπει να συζητηθεί και να τεκμηριωθεί εδώ. Με Δελτίο Τύπου ο κ. Γενικός Γραμματέας αφήνει να εννοηθεί ότι περιμένει προτάσεις από το «συντεταγμένο ποδόσφαιρο» δηλ. την Ε.Π.Ο. χωρίς να μας λέει βέβαια για τί πράγμα ακριβώς.

Και δεν θεωρεί ότι θα ήταν χρήσιμη η παρουσία του, αλλά μας εύχεται εποικοδομητική συνεδρίαση για το καλό του ποδοσφαίρου.  Αλλά όταν ο ίδιος στην επιστολή του λέει ότι «Η Super League, υπό τις περιστάσεις, με τον τρόπο που λειτουργεί, αλλά και με τη συμπεριφορά σημαντικών παραγόντων που την απαρτίζουν είναι ακατάλληλη να διοργανώσει πρωτάθλημα.» εγώ τουλάχιστον θα περίμενα να μας εξηγήσει τι το προβληματικό έχει ο τρόπος λειτουργίας και η συμπεριφορά ποιών «σημαντικών παραγόντων» είναι προβληματική, ώστε η Λίγκα να είναι ακατάλληλη για να διοργανώσει το πρωτάθλημα. Πράγμα βέβαια που και στο χθεσινό δελτίο τύπου δεν γίνεται ξεκάθαρο.

Εδώ θέλω να τονίσω ότι η προσωπική μου αξιοπιστία, στα 23 χρόνια επιχειρηματικής μου δραστηριότητας, στην Ελλάδα και στις μεγαλύτερες και πιο αυστηρές αγορές του εξωτερικού, είναι εδραιωμένη και αναμφισβήτητη. Επ’ αυτού προκαλώ ακόμα και σήμερα οποιονδήποτε θέλει να την αμφισβητήσει ευθέως και με συγκεκριμένα επιχειρήματα να το κάνει.

Η επίθεση κατά της διοργανώτριας του Πρωταθλήματος, κατά του Συνεταιρισμού των 16 ομάδων της Πρώτης Εθνικής και η ανάδειξη της Ε.Π.Ο. σε μοναδικό συνομιλητή για τα ποδοσφαιρικά δρώμενα και μόνο αξιόπιστο διοργανωτή του πρωταθλήματος δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και προβληματισμούς.

Α) Η Λίγκα δεν είναι υπεύθυνη για τη διαιτησία. Αντίθετα, έχουμε όλοι μας κατά καιρούς, ακόμα και εγώ προσωπικά τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατ΄ επανάληψη εκφράσει τις ανησυχίες, τις αμφιβολίες μας και την αγανάκτηση μας, για την διαχείριση της διαιτησίας. Αγωνία που ακόμα περισσότερες φορές εκφράζουν οι φίλαθλοί μας.

Β) Η Λίγκα έχει την ευθύνη στην διαχείριση των κεντρικών εσόδων (χορηγίες και τηλεοπτικά) για τα οποία δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ή υπόνοια αναξιοπιστίας ή άλλων προβλημάτων. Η Λίγκα έχει επίσης την ευθύνη της διεκπεραίωσης τεχνικών θεμάτων των αγώνων (συντονιστές εγκατάστασης, παρατηρητές αγώνα συγκέντρωση φύλλων αγώνων κ.λ.π.) και θεμάτων που αφορούν τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών. Σε κανένα από αυτούς τους τομείς δεν έχει σημειωθεί το παραμικρό. Αντίθετα, υπήρξε θεαματική αύξηση των εσόδων με τις συμφωνίες που πετύχαμε φέτος.

Γ) Σχετικά δε με την πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας είναι η μοναδική επιτροπή στον αθλητισμό, αλλά ακόμα και σε σχέση με τα πολιτικά δικαστήρια, η οποία εκδικάζει άμεσα και επιβάλλει χρηματικές ποινές που δεν συναντώνται σε κανένα άλλο δικαστήριο. Η Επιτροπή Εφέσεων, που ανήκει στην Ε.Π.Ο., έχει άλλωστε τον τελευταίο λόγο και μπορεί κάλλιστα να αυξήσει τις ποινές, αν το θεωρεί επιβεβλημένο. Ο ΚΑΠ δεν συντάσσεται από την Λίγκα, αλλά από την Ε.Π.Ο. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν και στο θέμα της απονομής δικαιοσύνης στο χώρο του ποδοσφαίρου τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο τον έχει η Ε.Π.Ο, η οποία ας μην το ξεχνάμε θεσπίζει όλους τους κανόνες.

Για ποιά λοιπόν αναξιοπιστία μιλάμε; Ελεγχόμαστε από τα πειθαρχικά όργανα, αρκετές φορές μάλιστα μόνο βάσει αβάσιμων δημοσιευμάτων (πρωτοφανές), που γράφουν ακόμα και ανώνυμοι, και μας επιβάλλονται βαρύτατες ποινές, ενώ σε όλη την υπόλοιπη δημοσία ζωή βασιλεύει η ατιμωρησία. Φυσικά δεν επιθυμούμε το ίδιο για το ποδόσφαιρο.

Δ) Η αυτονομία της Λίγκας έναντι της Ε.Π.Ο. συνίσταται στην διαχείριση οικονομικών πόρων και στον καθορισμό εμπορικά αξιοποιήσιμου πρωταθλήματος. Αυτό που θέλουν να μας αφαιρέσουν είναι την διαχείριση των εσόδων των δικών μας ομάδων και του προϊόντος που παράγουμε.  Μόνο και μόνο επειδή κάποιες οπαδικές εφημερίδες αποφάσισαν ότι το πρωτάθλημα πρέπει να πάει στην Ε.Π.Ο.

Ε) Οι ομάδες, που έχουν σήμερα μεγάλες βάσεις φιλάθλων, κάτω από οποιοσδήποτε συνθήκες, έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν μεγάλες και σημαντικές χορηγίες. Αντίθετα η πλειονότητα των ομάδων που είδαν τα έσοδα τους να απογειώνονται με την δημιουργία και τη λειτουργία της Λίγκας τα τελευταία χρόνια, σε περίπτωση που η Ε.Π.Ο. αναλάβει το πρωτάθλημα, θα πρέπει να ανησυχούν. Σήμερα λοιπόν μοιάζει να θέλουν να μοιράσουν τα έσοδα μας όχι μόνο στις υπόλοιπες ομάδες της Β’ και της Γ’ όπως γίνονταν μέχρι το 2005 αλλά και με αυτές του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Υπενθυμίζω ότι η Ε.Π.Ο. εισπράττει το 5% των συμβολαίων, ποσοστό επί των εισιτηρίων, και επί των τηλεοπτικών .

ΣΤ) Όσο για την σύμβαση με την Ο.Π.Α.Π. δεν μας κάνουν δώρο, δεν μας χορηγούν, παρέχουμε ανταποδοτικά υπηρεσίες προβολής και προώθησης. Αυτά άλλωστε συζητήσαμε όταν ήρθε εδώ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, το ίδιο μας λένε και οι μελέτες που μας παρουσιάζουν. Δεν μας χορηγεί το κράτος. Κάνουμε μια επιχειρηματική συμφωνία όπως κάνει και κάθε ομάδα με κινητές τηλεφωνίες, τράπεζες κ.τ.λ. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι ο πλέον πρόσφορος τρόπος διαφήμισης και προβολής των υπηρεσιών της Ο.Π.Α.Π. καθώς και των άλλων εταιριών στοιχηματισμού ανά την Ευρώπη.

Ζ) Για κάθε απόφαση μας, αλλά και για τον τρόπο διοργάνωσης του πρωταθλήματος από την Λίγκα η Ε.Π.Ο. όχι μόνο είναι ενήμερη αλλά και απόλυτα σύμφωνη αφού συμμετέχει δια αντιπροέδρου της στα Δ.Σ. Άλλωστε, δεν έχει εκφράσει ουδέποτε αντιρρήσεις, ούτε μας έχει συστήσει ότι γίνεται κάτι πέραν των κανονισμών.

Είναι σαφές ότι ο συνεταιρισμός μας, η Λίγκα, έχει μία ιδιαιτερότητα. Είμαστε αντίπαλοι, κάθε Κυριακή, αλλά η επιβίωση των ομάδων μας και η συνέχιση του κοινωνικού μας ρόλου (κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξεχνά τον τεράστιο κοινωνικό ρόλο και σημασία του ποδοσφαίρου) απαιτεί ομοψυχία και εξεύρεση λύσεων ακόμα και στις πιο συγκρουσιακές καταστάσεις. Καταστρέφοντας ποτέ δεν δημιουργείται τίποτα. Συμφέρον για την καταστροφή του συνεταιρισμού δεν έχει καμιά ομάδα και κανένας σοβαρός παράγοντας. Μόνο περαστικές φωτοβολίδες αρέσκονται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, σε δήθεν ξεσκεπάσματα, σε δήθεν καταγγελίες και στην υποτιθέμενη ανακάλυψη σκανδάλων για να γαργαλίσουν την όρεξη κάποιων ευαίσθητων κυβερνώντων και την ηδονοβλεπτική δίψα ενός μέρους των Μ.Μ.Ε.

Για όλους μας έχει σημασία όχι απλά να είμαστε ενωμένοι αλλά να έχουμε την ικανότητα να λύνουμε τις διαφορές εδώ μέσα. Για το λόγο αυτό φτιάχτηκε η Λίγκα για να μπορούμε οι άνθρωποι που επενδύουμε να αποφασίζουμε για όλα τα θέματα που μας αφορούν. Δεν υπάρχει πολιτικός, στέλεχος ή παράγοντας που επιτρέπεται να μας επιβάλει οποιαδήποτε άποψη του για τον τρόπο που θα διαχειρισθούμε τα χρήματα μας εφόσον βέβαια τηρούμε τους νόμους και τους κανονισμούς.

Στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία και ο σεβασμός δεν είναι υποχρέωση των πολιτών μόνο αλλά και αυτών που κατέχουν θώκους κυβερνητικούς. Είναι πρωτοφανές να επιδιώκεται η άρση όχι μόνο του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου αλλά και αυτή ακόμα η αυτοδιάθεση ανεξάρτητων νομικών προσώπων. Αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ούτε καν σαν υποψία. Η συλλογική και συλλήβδην απαξίωση της Λίγκας δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτραπεί και πολύ περισσότερο να κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας κάθε τρεις και λίγο, όποτε δεν αρέσει σε κάποιον κάτι.

Αν ο κύριος Μπιτσαξής έχει ανακαλύψει «υπάρχουσες ή κυοφορούμενες εστίες διαφθοράς στο ποδόσφαιρο» ας τις κατονομάσει. Δεν μπορεί η κοινοποίηση κάποιων, παραδεκτά από όλους συρραμμένων σχολίων, να αρκεί για να ανατραπούν όλοι οι κανόνες που έχουν θεσπισθεί. Επ΄ ουδενί δεν δικαιολογείται η καταστρατήγηση των όσων ισχύουν επειδή δύο –τρείς συναντούνται και αποφασίζουν ότι η Λίγκα θα μεταφερθεί στο Γουδί. Όποιοι και αν είναι αυτοί. Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, υποτιμούν το ποδόσφαιρο, υποτιμούν τη νομιμότητα.


Περιμένουμε πάντως από την Ε.Π.Ο. να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και κάθετα. Τόσο για την παρέμβαση  του  κ. Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, η οποία απέχει πολύ από το να σέβεται την αυτονομία του Ποδοσφαίρου, ειδικά όταν φτάνει όχι μόνο να ανακατεύεται στην επιχειρηματική σύμβαση με την Ο.Π.Α.Π., αλλά και με το να θέλει να μετακληθούν  διαιτητές από το εξωτερικό. Βέβαια πολύ περισσότερο όταν θέλει για άλλη μια φορά να συντάξει ένα νέο ΚΑΠ που με δική του πρόταση τροποποιήθηκε το καλοκαίρι. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, και συγκεκριμένα όλοι εμείς που απαρτίζουμε τη Λίγκα, καταβάλουμε στο Ελληνικό Δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο.



Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο ότι η αυτόνομη και καθόλα αξιόπιστη διαχείριση των εμπορικών και επιχειρηματικών θεμάτων του πρωταθλήματος είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη και δεν μπορεί να μας αφαιρεθεί. Και αν ο κύριος Γενικός Γραμματέας έχει συγκεκριμένα να καταθέσει περί διαφθοράς, αναξιοπιστίας κ.λ.π. ας το κάνει, διαφορετικά οι αοριστίες προκειμένου να επιβληθούν κάποιες θέσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα περιστατικά, όπως είμαι σίγουρος, αλλά και όπως προκύπτει από το χθεσινό δελτίο τύπου, που να δικαιώνουν τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Γενικός Γραμματέας περί αναξιοπιστίας πρωταθλήματος, θεωρώ ότι ο κ. Γενικός Γραμματέας  οφείλει να το διατυπώσει αυτό ξεκάθαρα.
www.thrylos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου