ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Έναν Ιμπαγάσα το καλοκαίρι

Έναν Ιμπαγάσα το καλοκαίρι

Ο πιο σημαντικός παίκτης στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι ο κεντρικός χαφ. Οι ερυθρόλευκοι έχουν τον Ιμπαγάσα, ο οποίος είναι υπερπολύτιμος στο σύνολο του Βαλβέρδε, αλλά ο Ολυμπιακός χρειάζεται να ψάξει το καλοκαίρι τον παίκτη που θα τον αντικαταστήσει επάξια μελλοντικά.
Στο σύγχρονο παγκόσμιο ποδόσφαιρο η θέση η οποία ξεχωρίζει είναι εκείνη του κεντρικού χαφ, δηλαδή, του επιτελικού μέσου που παίζει δίπλα στον κόφτη. Με λίγα λόγια ο ρόλος που έχει στον φετινό Ολυμπιακό ο Άριελ Ιμπαγάσα ή αν θέλετε καλύτερα το πόστο που έχει ο Τσάβι στην Μπαρτσελόνα.
Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες ομάδες στην Ευρώπη, έχουν εγκαταλείψει εδώ και χρόνια το κλασικό 4-4-2, δηλαδή, την τακτική με τους δύο σέντερ φορ στην κορυφή της επίθεσης και το "10άρι", τον επιτελικό μέσο παλαιάς κοπής που δεν μαρκάρει, από πίσω τους.

Πλέον, προτιμούν ένα σύστημα με έναν στράικερ στην γραμμή κρούσης, με δύο πλάγιους εξτρέμ στα άκρα, ενισχύοντας περισσότερο τον άξονα είτε με δύο, είτε ακόμη και με τρία χαφ.


Το σύστημα αυτό μπορεί να πάρει διάφορες ονομασίες και σχηματισμούς (4-5-1, 4-2-3-1, 4-3-3, 4-2-2-2) αναλόγως με το πως θέλει να παρατάξει στον αγωνιστικό χώρο ο εκάστοτε προπονητής την ομάδας του, αλλά η ουσία είναι μία πως ο περισσότερο καθοριστικός -σημαντικός-  παίκτης από τους έντεκα, είναι ο κεντρικός χαφ.

Πολύ απλά διότι είναι ο "εγκέφαλος" του συνόλου, ο οργανωτής, εκείνος που θα δώσει τον ρυθμό ώστε να βγουν στους αγώνες οι καλοδουλεμένοι συνδυασμοί που γίνονται στις προπονήσεις, εκείνος που θα συμβάλει στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του, αλλά και που θα μαρκάρει. Η Μπαρτσελόνα έχει τον Τσάβι, η Μίλαν τον Πίρλο, η Μπάγερν Μονάχου τον Σβαϊστάιγκερ, η Άρσεναλ τον Φάμπρεγας και ο Ολυμπιακός τον Ιμπαγάσα, με τον μικροκαμωμένο Λατινοαμερικανό χαφ (1.66μ) να κάνει πάρα πολύ καλά την δουλειά του στην ενδεκάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε και να είναι υπερπολύτιμος.

Ο Ισπανός τεχνικός των Πειραιωτών, τοποθέτησε εξ αρχής τον Ιμπαγάσα δίπλα στον κόφτη στον χώρο της μεσαίας γραμμής και όχι πίσω από τον σέντερ φορ (όπως θα επιθυμούσαν οι περισσότεροι), διότι ο Αργεντινός μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα όταν ξεκινάει από τον άξονα, παρά από την μεγάλη περιοχή. Πολύ απλά διότι έχει περισσότερο χώρο και εμβέλεια ώστε να δράσει και να "απλώσει" το παιχνίδι της ομάδας του.

Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι σαφώς και θα ενεργοποιήσει την οψιόν ανανέωσης του συμβολαίου του Λατινοαμερικανού χαφ για μία ακόμη σεζόν, καθώς έχει πραγματοποιήσει σπουδαίες εμφανίσεις, αλλά το θέμα είναι πως δεν θα μπορεί να έχει τον Άριελ Ιμπαγάσα για πολλά χρόνια ακόμη. Ο Αργεντινός μέσος τον ερχόμενο Οκτώβρη θα συμπληρώσει τα 35 του χρόνια (27/10/1976) και θα ήταν καλό οι ερυθρόλευκοι να ξεκινήσουν από την φετινή μεταγραφική περίοδο να ψάχνουν τον μελλοντικό του αντικαταστάτη.

Σίγουρα, δεν θα είναι εύκολο να βρεις έναν ποδοσφαιριστή που να συνδυάζει τις ικανότητες του Ιμπαγάσα με τα "φρέσκα" νιάτα του Μιραλάς, αλλά αν είναι μία θέση για την οποία θα πρέπει να ψάξει πολύ καλά ο Ολυμπιακός το ερχόμενο καλοκαίρι και να δώσει τα... ρέστα του, είναι εκείνη του κεντρικού χαφ. Εύλογα θα πει κάποιος πως προτεραιότητα έχει ένας "κόφτης",  ο οποίος είναι δεδομένο πως χρειάζεται, αλλά αμυντικά χαφ οι ερυθρόλευκοι στο ρόστερ τους έχουν ήδη (Ντουντού, Ουρτάδο. Γ. Παπαδόπουλος), ασχέτως αν παίζουν η δεν παίζουν.

Αντι-Ιμπαγάσα, όμως, δεν έχει και αυτό φάνηκε στο πρόσφατο ματς κόντρα στον Εργοτέλη. Όταν μπήκε ως αλλαγή στην επανάληψη ο Αργεντινός χαφ "μεταμόρφωσε" την ομάδα του Ολυμπιακού προς το καλύτερο και μέσα σε 20 λεπτά οι ερυθρόλευκοι είχαν κάνει το σκορ 3-0. Εκεί φαίνεται η αξία, η πολυτιμότητα και η σημαντικότητα ενός ποδοσφαιριστή μέσα στην ενδεκάδα.

Ο Αργεντινός είναι ένας σπουδαίος παίκτης, "εγκεφαλικός", με άριστη τεχνική κατάρτιση, ο οποίος διαθέτει πάσα ακριβείας και κάθετη μπαλιά "λουκούμι" για τους συμπαίκτες του . Ένας "δαντελένιος" χαφ που οργανώνει με μαεστρία την επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του, που "διαβάζει" το παιχνίδι του αντιπάλου, αλλά και που παράλληλα θα τρέξει, θα μαρκάρει, θα... ρίξει και τις κλωτσιές του όποτε πρέπει. Να τον κλωνοποιήσεις δεν γίνεται, αλλά, μπορείς, όμως, να ψάξεις για τον ιδανικό αντικαταστάτη του με τα απαραίτητα σωστά κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου