Λάθος υπολογισμούς έκανε η Παγκόσμια Ομοσπονδία στην ανακοίνωση των βαθμολογιών του FIFA Ranking κάτι που διορθώθηκε έπειτα από επιστολή Ρουμάνου προγραμματιστή. Έντονες διαμαρτυρίες από τη Νιγηρία.
Το FIFA Ranking, το οποίο είναι το περίφημο σύστημα βαθμολόγησης της παγκόσμιας ομοσπονδίας για τις Εθνικές ομάδες ανά μήνα, φαίνεται πως υπέπεσε σε σφάλμα. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας ότι από το συγκεκριμένο σύστημα εξαρτώνται οι κληρώσεις ισχυρών και ανίσχυρων σε Παγκόσμια Κύπελλα και διοργανώσεις των εκάστοτε ηπείρων τότε σίγουρα μιλάμε για κάτι το οποίο μόνο σε δεύτερη μοίρα δεν περνά.

Ο Ρουμάνος προγραμματιστής Eduard Ranghuic και η προσωπική του ιστοσελίδα (football-rankings.info) που ασχολείται καθημερινά με τέτοια θέματα βαθμολογιών του ποδοσφαίρου εντόπισε την ελαττωματική βαθμολογία της FIFA για τον μήνα Σεπτέμβριο και απευθύνθηκε στην παγκόσμια ομοσπονδία. Μάλιστα, το αρμόδιο τμήμα της FIFA του απάντησε παραδεχόμενη το λάθος της και έκανε τις απαραίτητες αλλαγές που έπρεπε. Αλλαγές οι οποίες επηρέαζαν κυρίως Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες με το Τατζικιστάν μάλιστα να σκαρφαλώνει 133(!) θέσεις μετά το λάθος της FIFA!
Παραδέχτηκε το λάθος η FIFA
«Ευχαριστούμε για την επιστολή σας και την επισήμανση για πιθανό λάθος στη βαθμολογία της Κατάταξης. Κάναμε νέα καταμέτρηση των βαθμολογιών και όντως υπήρχε λάθος. Θα ανακοινώσουμε άλλωστε άμεσα και τη νέα κατάταξη συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων της 19ης και 20ης Αυγούστου. Ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση» ανέφερε το λιτό μήνυμα-απάντηση της FIFA που μας γεμίζει ερωτηματικά... Τι θα συνέβαινε άραγε στην περίπτωση που το λάθος δεν είχε εντοπιστεί; Και ποιος μας πιστοποιεί ότι κάτι ανάλογο αποκλείεται να έχει συμβεί και στο παρελθόν με τις κατατάξεις της FIFA να μπορούν να αλλάξουν ολόκληρες τις ισορροπίες σε μία κρίσιμη κλήρωση μεγάλης διοργάνωσης.
Ανεπηρέαστη η Ελλάδα, «βράζει» η Νιγηρία
Η χώρα μας πάντως καθώς και γενικότερα τα ανώτερα στρώματα της κατάταξης δεν επηρεάστηκαν από το εν λόγω λάθος την ώρα που η Νιγηρία απέστειλε κι αυτή με τη σειρά της επιστολή διαμαρτυρίας, όχι όμως για το λάθος της FIFA αλλά για να παραπονεθεί για το τρόπο δόμησης του εν λόγω συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Νιγηρίας, Αμίνου Μαϊγκάρι εκφράζει μέσω αυτής στην παγκόσμιας ομοσπονδία τις απορίες τους σχετικά με την χαμηλή θέση της χώρας του στην κατάταξη παρά το πολύ καλά αποτελέσματά της το τελευταίο διάστημα...
Το σίγουρο είναι πως το FIFA Ranking δεν μοιάζει σε τίποτα με ένα απλό σύστημα βαθμολόγησης. Είναι ένας ιδιαίτερα πολύπλοκος τρόπος κατάταξης με πολλούς αστερίσκους και παραμέτρους που δομούν την τελική συνάρτηση από την οποία προκύπτουν οι βαθμοί των χωρών. Ίσως μετά και από αυτές τις εξελίξεις η FIFA να προχωρήσει σε μία πιθανή αναθεώρηση αυτού του συστήματος το οποίο πάντως αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό να γίνεται όλο και πιο λειτουργικό.

www.gazzetta.gr