ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Europa League:Έτοιμη να γράψει ιστορία η Τσέλσι

Europa League:Έτοιμη να γράψει ιστορία η Τσέλσι

06/05/2013

Η Τσέλσι προκρίθηκε στον τελικό του Europa League και θα έχει την ευκαιρία να πάρει το μοναδικό ευρωπαϊκό τρόπαιο που λείπει από τη συλλογή της. Διαβάστε πόσες ομάδες έχουν κατακτήσει όλους τους μεγάλους ευρωπαϊκούς τίτλους και πόσες κατάφεραν μέσα σε δύο σεζόν να πάρουν Champions και Europa League.
Μπορεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τσέλσι να μην άρχισε φέτος όπως θα επιθυμούσε η ίδια λόγω του αποκλεισμού από το Champions League, αλλά είναι πιθανό να τελειώσει με τον ίδιο τρόπο που ολοκληρώθηκε και η περσινή, δηλαδή με ένα τρόπαιο.
Οι "μπλε" πέρασαν το εμπόδιο της Βασιλείας, εξασφάλισαν την παρουσία τους στον τελικό του Europa League κι εκεί θα μονομαχήσουν με την Μπενφίκα προκειμένου να κάνουν δικό τους ένα τρόπαιο που λείπει από τη συλλογή τους.
Η Τσέλσι έγινε πέρυσι η πρώτη λονδρέζική ομάδα που κατέκτησε Champions League, ενώ στο παρελθόν έχει πανηγυρίσει δύο φορές και την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων (1971 και 1998). Τη δεύτερη φορά, μάλιστα, κατάφερε στη συνέχεια να πάρει και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ νικώντας στον τελικό με γκολ του Γκας Πογιέτ τη Ρεάλ Μαδρίτης. Έτσι αν τη 15η Μαΐου κάνει δικό της και το Europa League τότε θα μπει σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ, αυτό των ομάδων που έχουν πάρει όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά τρόπαια, δηλαδή το Champions League, το Europa League και το Κύπελλο Κυπελλούχων.
Με αυτή την αφορμή το Sport24.gr σας παρουσιάζει τις υπόλοιπες ομάδες της Γηραιάς Αλβιώνας που έχουν στην τροπαιοθήκη τους κάθε ευρωπαϊκό τρόπαιο που θα μπορούσαν να κατακτήσουν.
 Η πρώτη ομάδα που μπήκε σε αυτή τη λίστα ήταν η Γιουβέντους. Η "γηραιά κυρία" έχει δύο Champions League, τρία UEFA Cup, δύο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ κι ένα Κύπελλο Κυπελλούχων. Συν τοις άλλοις, είναι  η μόνη ομάδα απ' όσες έχουν κατακτήσει όλους τους τίτλους που έχει στη συλλογή της κι ένα κύπελλο Intertoto. Η πρωταθλήτρια Ιταλίας με τον επεισοδιακό τελικό του "Χέιζελ" το 1985 προσέθεσε το Champions League (τότε πρωταθλητριών) στην τροπαιοθήκη της και έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που είχε κάνει δικούς της όλους τους τίτλους.
 Λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1992 σε αυτή την κατηγορία μπήκε και ο Άγιαξ. Ο "Αίαντας" είχε τρία Πρωταθλητριών από την εντυπωσιακή ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ, η οποία είχε πάρει κι ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Το Κύπελλο Κυπελλούχων ήρθε το 1987, ενώ πέντε χρόνια μετά η ολλανδική ομάδα έκανε δικό της και το μοναδικό τρόπαιο που της έλειπε, το UEFA Cup νικώντας την Τορίνο στη διαφορά τερμάτων.
 Ακόμη, μία ομάδα έχει κατακτήσει όλα τα ευρωπαϊκά τρόπαια κι αυτή είναι η φετινή φιναλίστ του Champions League, Μπάγερν Μονάχου. Οι Βαυαροί είχαν πάρει τρία σερί κύπελλα Πρωταθλητριών τη δεκαετία του 1970, ενώ είχε γευτεί τη χαρά του Κυπέλλου Κυπελλούχων από το 1967. Το UEFA Cup ήρθε το 1996 με την Μπάγερν να νικά δύο φορές στον διπλό τελικό την Μπορντό. Επίσης, εντυπωσιακό είναι πως παρά τις πολλές της διακρίσεις η Μπάγερν δεν έχει καταφέρει ως σήμερα να κάνει δικό της ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.
 Τέλος, υπάρχει άλλη μία ομάδα που θεωρητικά θα μπορούσε να μπει σε αυτή τη λίστα. Ο λόγος για την Μπαρτσελόνα, η οποία έχει τέσσερα Champions League, ισάριθμα Κύπελλα Κυπελλούχων κι άλλα τόσα ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ. Ωστόσο, δεν έχει στη συλλογή της UEFA Cup, αλλά το Fairs Cup, το οποίο αποτελεί τον πρόδρομο του UEFA Cup.

Δεύτερος σερί ευρωπαϊκός τίτλος

Σε περίπτωση που η Τσέλσι πάρει τελικά το Europa League τότε θα γίνει μόλις η τρίτη ομάδα που κατακτά μέσα σε δύο χρόνια τόσο το Champions League/Πρωταθλητριών όσο και το Europa League/Uefa Cup. Μόνο άλλες δύο ομάδες στο παρελθόν το κατάφεραν, ακολουθώντας όμως το αντίθετο μονοπάτι.
Η πρώτη ομάδα που έκανε κάτι αντίστοιχο ήταν η Λίβερπουλ, όταν επί της ουσίας άρχιζε η χρυσή εποχή των "κόκκινων". Το 1976 η ομάδα του μεγάλου λιμανιού πήρε το UEFA Cup και το πρωτάθλημα, το οποίο της έδωσε τη δυνατότητα την επόμενη χρονιά να αγωνιστεί στο Πρωταθλητριών. Εκεί η ομάδα του Μπομπ Πέισλι πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου νικώντας στον τελικό την Γκλάντμπαχ με 3-1.
 Ακριβώς την ίδια διαδρομή ακολούθησε 27 χρόνια μετά η Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος σάρωσε τα πάντα την πρώτη του χρονιά κάνοντας νταμπλ στην Πορτογαλία και κατακτώντας το UEFA Cup προσπερνώντας στον τελικό το εμπόδιο της Σέλτικ με 3-2. Έναν χρόνο μετά η αρμάδα του Special One ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης δίνοντας μία εντυπωσιακή παράσταση στον τελικό, στον οποίο επιβλήθηκε της Μονακό με 3-0.
 
ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου