ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Η χρονιά εκτόξευσης του Παπανικολάου

Η χρονιά εκτόξευσης του Παπανικολάου

Το 2012 ήταν η χρονιά εκτόξευσης του Παπανικολάου, δείχνοντας σε όλο τον κόσμο την αξία και το ταλέντο του. Βρίσκεται σε τρομερή αγωνιστική κατάσταση, απέκτησε αυτοπεποίθηση, με το παρόν και το μέλλον να του ανήκουν (videos).
Το 2012 ήταν ονειρεμένο για τον Κώστα Παπανικολάου. Πέρα από τους τίτλους και τις διακρίσεις που κέρδισε μέσα σε αυτή την θρυλική χρονιά, όντας βασικό μέλος της ομάδας του Ολυμπιακού η οποία κατέκτησε την Ευρωλίγκα και το Πρωτάθλημα Ελλάδας, ήταν και το έτος στο οποίο ο 22χρονος (31/7/1990) σμολ-φόργουορντ αγωνιστικά εκτοξεύτηκε! Ύστερα από ένα διάστημα αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του όσον αφορά για τις δυνατότητες του στις πρώτες του σεζόν στον Πειραιά, δείχνοντας πως μένει στάσιμος, με σκληρή δουλειά στις προπονήσεις, με επιμονή, υπομονή, θέληση, αποφασιστικότητα, αλλά και με καλύτερη ψυχολογία, ο διεθνής καλαθοσφαιριστής από τα Τρίκαλα απέδειξε σε όλον τον κόσμο περίτρανα το τεράστιο ταλέντο που διαθέτει, αλλά και την μεγάλη αξία του, δικαιολογώντας στο απόλυτο τον τίτλο του "next best thing" του ελληνικού μπάσκετ που του είχαν δώσει από τα εφηβικά του χρόνια.

Ο Κώστας Παπανικολάου μέσα στο 2012 έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της ζωής του και συνεχίζει από την περσινή σεζόν να βρίσκεται σε τρομερή αγωνιστική κατάσταση. Και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την καλή δουλειά που έκανε σε ατομικό επίπεδο, βελτιώνοντας τις αδυναμίες του, όντας πλέον στον σωστό δρόμο ώστε να χαρακτηριστεί ένας ολοκληρωμένος παίκτης, ικανότατος σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού του. Αναμφισβήτητα είναι καταπληκτικός στα αμυντικά του καθήκοντα, διαθέτοντας αθλητικά προσόντα, καθώς είναι γρήγορος, αλτικός, δυνατός, ξεχωρίζοντας για την αστείρευτη ενέργεια που βγάζει σε κάθε παιχνίδι. Το θέμα όμως ήταν να γίνει καλύτερος στην επίθεση, πράγμα το οποίο και έκανε! Ο 22χρονος σμολ-φόργουορντ έχει βελτιώσει σε τεράστιο βαθμό το περιφερειακό του σουτ και "εκτελεί" από τα 6.75 μέτρα με υψηλό ποσοστό ευστοχίας.

Πλέον είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός στα τρίποντα και δείχνει πως έχει βρει τον ρυθμό του όταν "πυρπολεί" από μακρινή απόσταση. "Εκτελεί" μηχανικά, με σιγουριά και με αυτοπεποίθηση, δίχως να διστάζει. Προς το τέλος της περσινής σεζόν (2011-2012), κατά την διάρκεια των τελικών κόντρα στον Παναθηναϊκό, το  RedPlanet.gr ρώτησε τον Έλληνα φόργουορντ τι είναι αυτό που συνέβη και παρουσίασε αυτή την βελτίωση στην επίθεση, με τον Κώστα Παπανικολάου να μας απαντά: "Mου έλλειπε η αυτοπεποίθηση και είναι σίγουρα θέμα ψυχολογίας. Πιστεύω όμως πως σιγά-σιγά βγαίνει στο παιχνίδι μου η σκληρή δουλειά και οι προπονήσεις που έχω κάνει από το καλοκαίρι (του 2011). Τα σουτ μου στο ξεκίνημα της σεζόν απλά δεν μου έμπαιναν, τώρα, όμως μου μπαίνουν. Δούλεψα πολύ στο σουτ και συνεχίζω να δουλεύω. Έτυχε, απλά, να παρουσιαστώ εύστοχος αυτή την περίοδο. Είναι καθαρά θέμα προπόνησης, τα αποτελέσματα της οποίας φαίνονται τώρα". Και από την περσινή σεζόν στην φετινή (2012-2013) στην οποία ο Έλληνας διεθνής παρουσιάζεται ακόμη καλύτερος, περισσότερο εύστοχος (60% ποσοστό από την περιφέρεια, με 30/50 τρίποντα) και με ψυχολογία στα ύψη. Πέρα όμως από το σουτ από τα 6.75 μέτρα, έχει παρουσιάσει βελτίωση στις κινήσεις του στο low-post, έχει καλό χέρι και από μέση απόσταση, ενώ αξιοποιώντας τα αθλητικά του προσόντα ξέρει (και λατρεύει) να τελειώνει τις φάσεις και με εντυπωσιακά καρφώματα.

Πέρα από το σουτ, δούλεψε πάνω στην ντρίμπλα του και την βελτίωσε (κομμάτι στο οποίο έδειχνε αδυναμία), έγινε περισσότερο προσεκτικός στο να μην κάνει αχρείαστα φάουλ συνεχίζοντας όμως να παίζει καταπληκτική άμυνα, όντας εγγύηση και στα ριμπάουντ. Η σκληρή δουλειά που έκανε στις προπονήσεις, η επιμονή του και η αυτοπεποίθηση που απέκτησε είναι τα βασικά στοιχεία για την άνοδο στην απόδοση του. Το μέλλον του ανήκει και πλέον, ναι, είναι ο Κώστας Παπανικολάου που όλοι θέλουμε να βλέπουμε. Μέσα στον Δεκέμβρη ο Κώστας Παπανικολάου παραχώρησε συνέντευξη στο RedPlanet.gr και μεταξύ άλλων τον ρωτήσαμε στο που οφείλεται η αγωνιστική του μεταμόρφωση προς το καλύτερο. Μας απάντησε το εξής: "Όταν προσπαθείς σκληρά και βλέπεις πράγματα που δουλεύεις στις προπονήσεις να βγαίνουν στο παρκέ τότε νιώθεις καλύτερα. Και ειδικά όταν ο προπονητής σου σε εμπιστεύεται το γεγονός αυτό σε βοηθάει τόσο στο να αποκτήσεις καλύτερη ψυχολογία, όσο και να νιώσεις πιο όμορφα. Δηλαδή, να τολμήσεις να κάνεις μία κίνηση, να δοκιμάσεις ένα σουτ, να πάρεις πάνω σου μία προσπάθεια, πράγματα τα οποία θα σου βγουν πιο εύκολα ώστε να τα κάνεις ξέροντας ας πούμε πως αν δοκιμάσεις ένα σουτ και το χάσεις δεν θα σημαίνει απαραίτητα πως θα περάσεις αμέσως στον πάγκο. Όταν ο προπονητής σου σε στηρίζει θα σου βγει πιο εύκολα να επιχειρήσεις μία κίνηση. Οπότε όλα αυτά σίγουρα μου έχουν δώσει αυτοπεποίθηση και δόξα τον θεό με βοηθάνε για τη συνέχεια".


Εκτιμούμε πως η λέξη "κλειδι" στην αγωνιστική βελτίωση του Κώστα Παπανικολάου, πέρα από την σκληρή δουλειά στις προπονήσεις και τα χιλιάδες σουτ που δοκιμάζει, είναι η αυτοπεποίθηση! Τις περασμένες σεζόν δεν είχε καλή ψυχολογία. Είχε άγχος, ένιωθε πίεση πως έπρεπε να αποδείξει πράγματα και απογοητευόταν εύκολα. Στη πορεία όμως τις διαμαντένιες αρετές του τις κατεργάστηκε σωστά ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, οι συμβουλές του προς τον παίκτη ήταν πολύτιμες, ο Κώστας Παπανικολάου έμαθε, πίεστεψε περισσότερο στον εαυτό του, απέκτησε αυτοπεποίθηση, θετική ψυχολογία και άνοιξε τα φτερά του πραγματοποιώντας υψηλές πτήσεις, τις οποίες και συνεχίζει φέτος με προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ο οποίος τον εμπιστεύεται και τον στηρίζει.


 
Και εμείς συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε έναν εκστασιασμένο "Παπ", ο οποίος κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Στην άμυνα "εξαφανίζει" κάθε παίκτη που μαρκάρει, κλέβει μπάλες, ενώ διαθέτει ένα εκπληκτικό σωστό timing στο να κόβει τους αντιπάλους τόσο ερχόμενος από πίσω, όσο και κατά μέτωπο, μοιράζοντας επιβλητικά μπλοκ. Στην επίθεση έχει εξελιχθεί σε δεινό "εκτελεστή" στα τρίποντα, έχει βελτιώσει τόσο το σουτ από από την περιφέρεια, όσο και τις κινήσεις του στο low-post, ενώ προφέρει και θέαμα τελειώνοντας τις φάσεις με τα εντυπωσιακά του καρφώματα. Αποτελεί εγγύηση στα ριμπάουντ με τα σίγουρα χέρια του, τρέχει σαν... άλογο σε κάθε αιφνιδιασμό, ενώ σε αρκετά ματς γίνεται και δημιουργικός δίνοντας ασίστ. Η παρουσία το και μόνο στην πεντάδα του Ολυμπιακού ανεβάζει επίπεδο την ομάδα, όντας μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας που προσφέρει σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, βάζοντας το σύνολο πάνω από τον εαυτό του. Ζει όλα τα ματς με πάθος και ένταση και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το πόσο αληθινά και αυθόρμητα πανηγυρίζει την κάθε στιγμή, είτε είναι δική του, είτε των συμπαικτών του.

Αν θα μπορούσαμε πάντως μέσα στην σεζόν να ξεχωρίσουμε την αγωνιστική κορύφωση του 22χρονο φόργουορντ, αυτή θα ήταν στο Final-Four της Κωνσταντινούπολης, βάσει της κρισιμότητας των αγώνων, της στιγμής, αλλά και της δυσκολίας των αντιπάλων. Σε μία περίοδο που κρινόταν ο τίτλος του Πρωταθλητή Ευρώπης, ο "Παπ" έδειξε χαρακτήρα, προσωπικότητα και ωριμότητα 30άρη, όντας από τους σημαντικότερους συντελεστές του Ολυμπιακού στο να κατακτήσει το τρόπαιο. Ήταν καταπληκτικός τόσο στον ημιτελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα, όσο και στον τελικό απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στον οποίο ήταν ο πρώτος σκόρερ του αγώνα με 18 πόντους (2/2δ, 3/3τρ, 5/6β), όντας μπροστάρης όταν η μπάλα "έκαιγε", ψύχραιμος, αποφασισμένος και συγκεντρωμένος σε καθοριστικές φάσεις του παιχνιδιού, βγάζοντας έξτρα πάθος, ενέργεια, θέληση και αυταπάρνηση, οδηγώντας την ομάδα του στην κορυφή. Πολύτιμος ήταν και στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος κόντρα στον Παναθηναϊκό (ειδικά στο πρώτο ματς στο ΣΕΦ), πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις και στην τρέχουσα σεζόν (2012-2013) στην Euroleague, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν με την συγκλονιστική παρουσία του στον τελικό του Final-Four.

Η περσινή θρυλική σεζόν, εκτός ότι τον βελτίωσε ως παίκτη αγωνιστικά, τον ωρίμασε και ως αθλητή. Έμαθε πολλά πράγματα και πνευματικά έγινε σοφότερος. Πέρα από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του ως μπασκετμπολίστας, επίσης, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως διαθέτει έναν πολύ καλό χαρακτήρα. Είναι καλό παιδί! Πειθαρχημένος, σοβαρός, επαγγελματίας, δουλευταράς, με σωστή νοοτροπία και αρχές. Προσιτός, ευχάριστος και ευγενής, δίχως ίχνος βεντετισμού και αλαζονείας. Αγαπάει αυτό που κάνει και έχει την διάθεση να διακριθεί. Φέτος το μπάσκετ το απόλαυσε και συνεχίζει να το απολαμβάνει, διότι οι επιτυχίες και οι τίτλοι συνδυάστηκαν και με την αγωνιστική του εκτόξευση. Αποτελεί κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό και είναι βασικό μέλος αυτής της υπέροχης παρέας που τρέλανε ολόκληρη την Ευρώπη, αυτής της σπουδαίας ομάδας που έχει όλο το μέλλον μπροστά της.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Κώστας Παπανικολάου βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Το 2012 ήταν η χρονιά της αγωνιστικής του εκτόξευσης, αλλά και της προσωπικής του καταξίωσης. Του ευχόμαστε να συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις και να συνεχίσουμε να τον απολαμβάνουμε να παίζει μπάσκετ φορώντας την φανέλα του Ολυμπιακού για πολλά χρόνια ακόμη. Η φήμη του έφτασε μέχρι και το ΝΒΑ καθώς έγιναν ντραφτ το περασμένο καλοκαίρι από τους Νικς, αλλά στη συνέχεια απέκτησαν τα δικαιώματα του οι Μπλέιζερς. Δείχνει να έχει τις προδιαγραφές και τις δυνατότητες ώστε να αντεπεξέλθει στο "american dream", αλλά στον Πειραιά ονειρεύονται και θέλουν να τον κρατήσουν για πολλά χρόνια στην ομάδα. Μακάρι αυτό να γίνει πράξη.

Kostas Papanikolaou on fire! (SF Olympiacos... από Pireotis7

www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου