ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ζαλγκίρις - Ολυμπιακός 64-71 (PHOTO+VIDEO)

Ζαλγκίρις - Ολυμπιακός 64-71

Με ερυθρόλευκα "καρύδια" και ψυχραιμία όταν το παιχνίδι έδειχνε να γυρίζει, ο Ολυμπιακός νίκησε μέσα στο Κάουνας τη Ζαλγκίρις με 64-71 και έκανε άλμα πρόκρισης στην προημιτελική φάση. Σούπερ εμφάνιση ο Σπανούλης με 17 πόντους, πολύ καλός και ο Νεστέροβιτς. Δείτε το βίντεο με τις καλύτερες φάσεις από την αναμέτρηση.
Ένας μάγκας Ολυμπιακός, αν και πήγε να χαλάσει στο δεύτερο ημίχρονο την πολύ καλή εικόνα του, εντέλει πέρασε από το Κάουνας με 64-71 κόντρα στη Ζαλγκίρις. Ο εκτελεστής Σπανούλης με 17 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, ενώ πολύ μεστή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Ράσο Νεστέροβιτς.
Ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός στο πρώτο μέρος, επιβάλλοντας τον ρυθμό του στο ματς και ειδικά με την σπουδαία άμυνα που έπαιξε στο δεύτερο δεκάλεπτο (6-17), πήρε σημαντικό προβάδισμα στο ημίχρονο (22-40), δείχνοντας πως θα καθαρίσει εύκολα το παιχνίδι.


Στην επανάληψη, όμως, οι ερυθρόλευκοι προβλημάτισαν και έδωσαν το δικαίωμα στη Ζαλγκίρις να διεκδικήσει τη νίκη. Οι Πειραιώτες έκαναν ρεκόρ στα λίγα λάθη φέτος, μόλις με 5 έναντι των 21 (!) που έκαναν οι Λιθουανοί, έχασαν την μάχη στα ριμπάουντ (39-29), μοίρασαν 14 ασίστ, αλλά ήταν άστοχοι από την περιφέρεια με 6/23 τρίποντα (26%).


 Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αιφνιδίασε στον καταρτισμό της βασικής πεντάδας, αφήνοντας εκτός τον Βασίλη Σπανούλη και παρατάσσοντας την ομάδα, ρίχνοντας το βάρος στην άμυνα. Τον αγώνα άρχισαν οι Τεόντοσιτς, Γκόρντον, Χαλπερίν, Μαυροκεφαλίδης και Μπουρούσης. Θυμίζουμε πως ο Αμερικανός γκαρντ ήταν εκτός 12άδας στην πρεμιέρα κόντρα στη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ.

Με το νεανικό ενθουσιασμό που την διακρίνει και το γεμάτο γήπεδο, η Ζαλγκίρις κόντραρε τον Ολυμπιακό στο πρώτο πεντάλεπτο. Οι ερυθρόλευκοι συνάντησαν δυσκολίες στο δημιουργικό κομμάτι, άφησαν τους γηπεδούχους να τρέξουν στο ανοικτό γήπεδο. Έτσι, η ομάδα του Ηλία Ζούρου απέσπασε διαφορά τριών πόντων στο 6’ (13-10) και πέντε στο 7’ (16-11) χάρη σε καλάθι και φάουλ του Τσάπιν. Κάπου εκεί, ο Θρύλος «ξύπνησε». Βέβαια, χρειάστηκε μία διπλή βοήθεια από τον πάγκο. Στο 7’, μπήκαν στον αγώνα οι Σπανούλης και Παπαλουκάς αντί των Χαλπερίν και Γκόρντον. Ο Ολυμπιακός «έτρεξε» ένα εντυπωσιακό σερί 16-0 και το 16-11 υπέρ της Ζαλγκίρις στο 7’ έγινε 16-27 στο 13’! Όλα αυτά μέσα σε διάστημα έξι λεπτών.

Οι ερυθρόλευκοι «έσφιξαν» την άμυνά τους, υποχρεώνοντας τους γηπεδούχους σε βεβιασμένες επιλογές, ενώ ο «Red-Span» πήρε την… μπαγκέτα και αποτέλεσε τον στυλοβάτη για την πειραϊκή αντεπίθεση, ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο Ράντοσλαβ Νεστέροβιτς, ο οποίος με έξι πόντους και δύο ασίστ έκανε… πάρτι στην αντίπαλη ρακέτα. Οι παίκτες του Ζούρου δεν μπορούσαν να βρουν το δρόμο προς το καλάθι και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως σημείωσαν μόλις έξι πόντους στη δεύτερη περίοδο. Ο Σπανούλης με πέντε συνεχόμενους πόντους (τρίποντο και εκπληκτική ατομική ενέργεια, που συνοδεύτηκε με δύσκολο λέι απ) «έγραψε» το 20-34 στο 17’, φτάνοντας τους 11 πόντους σε αυτό το διάστημα.

Το νερό είχε μπει, πια, στο αυλάκι. Δύο τρίποντα των Κέσελ και Τεόντοσιτς προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου διαμόρφωσαν το 22-40, με την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους. Ο Ολυμπιακός είχε αποκτήσει διαφορά 18 πόντων και μόνο αν δεν… παρατασσόταν στο δεύτερο ημίχρονο θα έχανε αυτό το ματς. Η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν εμφανής μετά τα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά της αναμέτρησης. Ο Θρύλος έβγαλε ωραίες φάσεις στο δημιουργικό κομμάτι, αλλά τα πάντα άρχισαν από την άμυνα.


 
Πήγε να κάνει τα εύκολα-δύσκολα

Με την έναρξη της τρίτης περιόδου, ο Σπανούλης έκανε και την πρώτη του ασίστ στο ματς, παίζοντας τέλειο πικ εντ ρολ με τον Μπουρούση. Η διαφορά «ανέβηκε» στους 20 πόντους στο 21’ και στο 22’ ο Τεόντοσιτς με «τρίποντη βόμβα» έκανε το 22-45! Ο Σέρβος γκαρντ ήταν μετρημένος στις επιθετικές προσπάθειές του, έχοντας 3/3 τρίποντα. Η ομάδα του «Ντούντα» ήλεγχε απόλυτα το παιχνίδι και έκανε τα αυτονόητα για να κρατήσει τη διαφορά ασφαλείας που είχε αποκτήσει. Στο 24’, η διαφορά έφτασε στη μεγαλύτερη τιμή της, στο +24 (26-50) με δύο βολές του πολύ καλού Μπουρούση. Το πιο εύκολο ευρωπαϊκό βράδυ του Ολυμπιακού μακριά από το ΣΕΦ τη φετινή αγωνιστική περίοδο παραλίγο να μετατραπεί σε… τραγωδία για τον Θρύλο.

Η Ζαλγκίρις το πάλεψε και μείωσε τη διαφορά στους 16 πόντους στο 27’, με μπροστάρη τον Πότσιους, ο οποίος μέτρησε ένα προσωπικό και ομαδικό σερί της τάξης του 7-0 (36-52). Ο Γκόρντον από τη γωνία σκόραρε για τον Ολυμπιακό (36-54) στο 28’, αλλά οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν τις λανθασμένες επιθετικές επιλογές της πειραϊκής ομάδας, που επαναπαύτηκε στο μεγάλο προβάδισμα που είχε αποκτήσει. Η διαφορά, όμως, στο 29’, μειώθηκε στους 13 (41-54) και χρειαζόταν προσοχή στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο για να μην γίνει η… στραβή από το πουθενά.

Με νέο 5-0 σερί, η Ζαλγκίρις μείωσε ακόμα περισσότερο (43-54) στο 29’, αναγκάζοντας τον Ίβκοβιτς να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ. Ο Ολυμπιακός δεν είχε καθαρό μυαλό στην τρίτη περίοδο, επέτρεψε στην ομάδα του Κάουνας να τρέξει στον αιφνιδιασμό και να σημειώσει εύκολα καλάθια. Στην επίθεση, γίνονταν εξεζητημένες προσπάθειες και το +24’ του 24’ μετατράπηκε σε +11 στο 29’ (43-54). Ο Έρτσεγκ με ένα παλικαρίσιο επιθετικό ριμπάουντ και ένα εύκολο λέι απ σημείωσε δύο κρίσιμους πόντους και το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 43-56 υπέρ του Ολυμπιακού.

Δέκα λεπτά απέμεναν και οι ερυθρόλευκοι έπρεπε να τα αντιμετωπίσουν με την απαιτούμενη σοβαρότητα, ώστε να γευτούν τη χαρά της πρώτης νίκης στο Τοπ 16 της Ευρωλίγκας. Ο Πότσιους ήταν μία ομάδα μόνος του και στο 31’ με τρίποντο μείωσε έπειτα από πολλή ώρα στους 10 πόντους (46-56). Ο «Ντούντα» έπαιζε με τους τρεις γκαρντ στην περιφέρεια (Σπανούλης, Τεόντοσιτς, Παπαλουκάς), αλλά η Ζαλγκίρις είχε το μομέντουμ στην αναμέτρηση. Με λέι απ του Μαριάνοβιτς η διαφορά έπεσε κάτω από τους 10 (48-56) στο 32’. Ο Έρτσεγκ, όμως, με δίποντο από το πλάι «έγραψε» το 48-58 στο 33’.

Το ματς είχε αποκτήσει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η Ζαλγκίρις στο 34’ μείωσε ακόμα περισσότερο (51-58) με τρίποντο του Καλνιέτις. Σε τέσσερα λεπτά στην τέταρτη περίοδο, ο Ολυμπιακός είχε μόλις δύο πόντους. Με ατομική ενέργεια και σουτ από το ύψος της ρακέτας ο Γκόρντον έκανε το 51-60. Καλάθι αυτοπεποίθησης από τον Αμερικανό, που μετρούσε ¼ δίποντα μέχρι εκείνο το σημείο. Οι ερυθρόλευκοι ήταν εκτός τόπου και χρόνου στο δεύτερο μέρος και οι γηπεδούχοι μείωσαν στους 6 πόντους στο 35’ με καλάθι του Κλιμαβίτσιους. Το γήπεδο είχε πάρει… φωτιά, δίνοντας τεράστια ώθηση στους παίκτες του Ζούρου.

Μία βολή του Γκόρντον (έχασε την άλλη) και μία εκπληκτική πάσα του Τεόντοσιτς στον Νεστέροβιτς, ο οποίος σκόραρε με λέι απ στο 37’, διατήρησαν τη διαφορά για τους φιλοξενούμενους, με τον Ολυμπιακό να παίρνει προβάδισμα εννέα πόντων (54-63). Ο Μαριάνοβιτς μείωσε σε 56-63 στο 37’. Μία εύστοχη βολή του Νεστέροβιτς στο 38’ διαμόρφωσε το 56-64 και με δύο λεπτά να απομένουν, έπρεπε να συμβούν απίθανα πράγματα για να χάσει ο Θρύλος ένα δικό του παιχνίδι. Ένα τρίποντο του Ντελινινκάιτις στο 39’ και ένα λέι απ του Πότσιους στο ίδιο λεπτό οδήγησαν τη Ζαλγκίρις στο –3. Εκεί, όμως, «μίλησε» ο Σπανούλης, ο οποίος με τρίποντο-μαχαιριά από τη γωνία «έγραψε» το 61-67, με ένα λεπτό να απομένει για το τέλος.

Ο «Ντούντα» έριξε για πρώτη φορά στον αγώνα τον Βασιλόπουλο για να βοηθήσει στην άμυνα. Μία βολή του Πότσιους (έχασε την άλλη) έκανε το σκορ 62-67 στο 40’. Ο Σπανούλης έκανε λάθος πάσα και η Ζαλγκίρις πήρε στην κατοχή της την μπάλα, με 40 δευτερόλεπτα να απομένουν. Ο εξαιρετικός Πότσιους (19 πόντους) μείωσε σε 64-67 στα 33:4. Ο Τεόντοσιτς με δύο βολές διαμόρφωσε το 64-69, ο Γκόρντον στη συνέχεια έκλεψε την μπάλα και ο Βασιλόπουλος κέρδισε φάουλ. Έχασε και τις δύο βολές, ο Πότσιους δεν έβαλε το τρίποντο και ο Γκόρντον στον αιφνιδιασμό διαμόρφωσε το τελικό 64-71.

Ο Ολυμπιακός πήρε αυτό που ήθελε, αλλά πρέπει να διαγράψει το κάκιστο δεύτερο μέρος, όπου έβαλε από το πουθενά τη Ζαλγκίρις στη διεκδίκηση μίας ανέλπιστης νίκης. Στα αξιοσημείωτα, η μη συμμετοχή του Νίλσεν, ο οποίος δεν πήρε αγωνιστικά λεπτά από τον προπονητή του.

Τα δεκάλεπτα: 16-23, 22-40, 43-56, 64-71.

Ανά δεκάλεπτο: 16-23, 6-17, 21-16, 21-15.

Ζαλγκίρις (Ηλίας Ζούρος): Μπράουν, Τσάπιν 3, Πότσιους 19 (2), Καλνιέτις 7 (1), Ντελινινκάιτις 9 (2), Κλιμαβίτσιους 4, Γιανκούνας 2, Κουζμίνσκας 2, Μιλάκνις, Μαριάνοβιτς 12 (7 ριμπάουντ), Ουότσον 6, Κόλινς.

Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς, Νεστέροβιτς 9 (8 ρ.), Σπανούλης 17 (2), Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 11, Κέσελ 3 (1), Μαυροκεφαλίδης 4, Νίλσεν, Έρτσεγκ 4, Τεόντοσιτς 13 (3), Χαλπερίν 3, Γκόρντον 7.

To βίντεο του αγώνα, Ζαλγκίρις - Ολυμπιακός 64-71:



Αναλυτικά, τα στατιστικά των παικτών του Ολυμπιακού στο ματς:

 


Aναλυτικά, τα στατιστικά των παικτών της Ζαλγκίρις στο ματς:

 


Το live του αγώνα (από τον Νίκο Συριώδη)

Oι αρχικές πεντάδες των ομάδων:

Ζαλγκίρις (Η. Zoύρος): Πότσιους, Καλνιέτις, Ντελινινκάιτις, Κλιμαβίτσιους, Μαριάνοβιτς.

Oλυμπιακός (Ν. Ίβκοβιτς): Γκόρντον, Χαλπερίν, Τεόντοσιτς, Μαυροκεφαλίδης, Μπουρούσης.



Αναλυτικά, τα στατιστικά των παικτών του Ολυμπιακού στο ημίχρονο:


 
Aναλυτικά, τα στατιστικά των δύο ομάδων στο πρώτο μέρος:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου