Πανελλήνιος - Ολυμπιακός 65-92
Με σαρωτικό πρώτο δεκάλεπτο (17-32), ο Ολυμπιακός έβαλε τα θεμέλια μιας άνετης επικράτησης, 65-92, επί του Πανελληνίου στη Λαμία. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης σκόραρε 18 πόντους, ο Κώστας Παπανικολάου είχε 15 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Σπανούλης πέτυχε και τους 12 πόντους του στο πρώτο ημίχρονο, ενώ τελείωσε με 9 ασίστ, και οι δυο σέντερ, Νεστέροβιτς και Μπουρούσης, σημείωσαν από 10 πόντους έκαστος. Στα αξιοσημείωτα ανήκουν τα συνολικά 50 (!) ριμπάουντ που μάζεψαν οι «ερυθρόλευκοι». Μετά την ήττα και την κακή εμφάνιση στη Μαδρίτη απέναντι στη Ρεάλ, ο Ολυμπιακός ήθελε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στη Λαμία απέναντι στον Πανελλήνιο. Το κακό είναι, όμως, ότι το επίπεδο των αντιπάλων και της ανταγωνιστικότητας της Α1 έχει πέσει τόσο πολύ, που τελικά ούτε για αυτό δεν κάνει. Για προετοιμασία, δηλαδή, εν όψει δύσκολων αναμετρήσεων στην Ευρωλίγκα. Ο περυσινός Πανελλήνιος, ναι, θα προσέφερε στον Ολυμπιακό ένα δύσκολο απόγευμα. Αλλά, ο εφετινός σε καμία περίπτωση. Αυτήν την Κυριακή, περισσότεροι προτίμησαν μια βόλτα για κρεατικά στα… Καμένα Βούρλα, παρά να παρακολουθήσουν στο «Χαλκιοπούλειο» την αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων, εξ ου και οι μισοάδειες εξέδρες του γηπέδου.

Σε 10 λεπτά, 32 πόντοι

Οι συνήθεις πέντε «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν στο παρκέ για το τζάμπολ: Τεόντοσιτς, Σπανούλης,Παπανικολάου, Νίλσεν, Νεστέροβιτς. Ο τελευταίος τελείωσε γρήγορα-γρήγορα δυο φάσεις για το 2-6. Δυο τρίποντα από την ίδια γωνία, ένα από τον Παπανικολάου και ένα από τον Σπανούλη, μετέτρεψαν το αρχικό 6-8 σε νταμπλ σκορ, 8-16, ενώ ο Τεοντόσιτς έστειλε τη διαφορά για πρώτη φορά πάνω από τους δέκα πόντους, 8-18. Παρά το τρίποντο του Παπαμακάριου και τα ποσταρίσματα του Σκλάβου, ο Ολυμπιακός δεν είχε πρόβλημα: 15-25 χάρη κυρίως στον Νεστέροβιτς, αλλά και τις εξαιρετικές συνεργασίες των Πειραιωτών. Με τον Παπανικολάου να συνδέεται με το καλάθι με όλους τους τρόπους –δίποντο, βολές και τρίποντο κατά σειρά-, ο Ολυμπιακός έκλεισε την πρώτη περίοδο στο 17-32.



Οι επιθετικές συνεργασίες και ο Red-Bill

Πρώτη αλλαγή στους «κοντούς» για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς αποτέλεσε ο Γιοτάμ Χαλπερίν, με τον Ισραηλινό να επιστρέφει στην Α1 και να φορά τη φανέλα με το Νο13 (πέρυσι είχε το Νο10 που εφέτος είναι στην πλάτη του Κέσελι). Μπουρούσης και Σπανούλης έκαναν το 20-36, με τον Μαυροκεφαλίδη να στέλνει το ματς στο +20, 21-41. Οι «ερυθρόλευκοι» σκόραραν κατά βούληση, ολοκληρώνοντας τα συστήματά τους με ακρίβεια και έξοχη αποτελεσματικότητα. Η διαφορά δεν έπεφτε κάτω από τους 20 πόντους. Ο Μπουρούσης «έγραψε» το 26-49 και το 28-50, ο Μαυροκεφαλίδης το 28-52 και ο Μπουρούσης ξανά το 30-54. Στο τελευταίο δίλεπτο πριν την ανάπαυλα, οι Πειραιώτες έχασαν τμήμα της αυτοσυγκέντρωσής τους, επέτρεψαν κάποια καλάθια στον Πανελλήνιο, ο οποίος με πρωτεργάτη τον Παπαμακάριο «μάζεψε» τη διαφορά στο 41-56 μετά από 20 λεπτά. Ο Σπανούλης είχε ήδη 12 πόντους και 5 ασίστ.

Στο ρελαντί

Ο Τεοντόσιτς με διαδοχικά καλάθια άνοιξε τον λογαριασμό της επανάληψης για το 43-60. Ο Ίβκοβιτς ζήτησε να περάσει η μπάλα στο «ζωγραφιστό», με τον Νίλσεν και τον Νεστέροβιτς να πετυχαίνουν καλάθια για το 48-65. Με ½ βολές από τον Τεοντόσιτς, η διαφορά έφτασε ξανά στους 20 πόντους, 51-71. Πάντως, ήταν εμφανές ότι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ρίξει ταχύτητα, και στις δύο άκρες του παρκέ. Ο Κέσελι κράτησε την τελευταία κουβέντα της τρίτης περιόδου με προσποίηση, ντρίμπλα, απότομο σταμάτημα και τζαμπ σουτ για το 53-75.

Η άνεση και ο αληθινός προβληματισμός

Ο Παπανικολάου έπαιξε πολύ σωστά με πλάτη και σκόραρε για το 56-79. Ο Μπουρούσης έκανε λάθος και δέχθηκε και τεχνική ποινή για την… μουρμούρα του. Αυτό ήταν το δεύτερο «ταυ» του διεθνούς σέντερ στο ματς, γεγονός που από μόνο του βγάζει συμπεράσματα χωρίς περισσότερο σχολιασμό. Με το αποτέλεσμα δεδομένο, είχε έρθει η ώρα των νέων: Κατσίβελης για τον Ολυμπιακό και (ο άλλοτε «ερυθρόλευκος») Καραθανάσης για τον Πανελλήνιο. Άνετα οι Πειραιώτες κράτησαν τη διαφορά στα επίπεδα των 20 πόντων έως το τελικό 65-92. Ο προβληματισμός παραμένει και μάλλον δεν θα βρει απάντηση καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Πώς θα «σκληραγωγηθεί» η ομάδα ενόψει των καθοριστικών αναμετρήσεων της άνοιξης, όταν οι δύσκολοι αγώνες της είναι το πολύ ένας-δυο ανά… δίμηνο; Μετρήστε από την αρχή της περιόδου πόσα δύσκολα ματς έχει δώσει ο Ολυμπιακός: στην Μαδρίτη, άντε και στη Ρώμη. Στην Α1 ελάχιστες κακοτοπιές μπορεί να βρει στο δρόμο της η ομάδα του Ίβκοβιτς.

Τα δεκάλεπτα: 17-32, 41-56, 53-75, 65-92.

Πανελλήνιος (Θ. Σκουρτόπουλος):
Ξανθόπουλος 4, Παπαμακάριος 8 (2), Μπέιλι 12 (1), Καλαϊτζής 9 (1), Κράμπενχοφτ 2, Καραθανάσης 2, Σκλάβος 5, Ούντριχ 10, Μπράουν 2, Όστοϊτς 9, Κομποδιέτας, Τσακαλέρης 2.

Ολυμπιακός (Ντ. Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 2, Νεστέροβιτς 10 (7ρ), Λούκας 2, Σπανούλης 12 (1τρ, 9ασ), Μπουρούσης 10 (9ρ), Κέσελι 3, Μαυροκεφαλίδης 18 (7/10 2π), Χαλπερίν 2, Νίλσεν 9, Παπανικολάου 15 (2/2 3π), Τεοντόσιτς 9, Κατσίβελης.

Αναλυτικά, τα συνολικά στατιστικά των παικτών του Ολυμπιακού στο παιχνίδι:



Αναλυτικά, τα συνολικά στατιστικά των δύο ομάδων:


Τα στατιστικά των δύο ομάδων στο πρώτο ημίχρονο:



Αναλυτικά τα στατιστικά των παικτών του Ολυμπιακού στο ημίχρονο: