ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Red-Bill vs V-Span

Ο Βασίλης Σπανούλης αντιμέτωπος με τον περυσινό… εαυτό του σε ένα virtual «μονό» υπό στατιστικού πρίσματος. Ποιος είναι καλύτερος, ο RedBill του Ολυμπιακού ή ο V-Span του Παναθηναϊκού; Μετά από δυο μήνες («ερυθρόλευκης») αγωνιστικής δράσης, το RedPlanet.gr δίνει την απάντηση.
Αποτέλεσε τη μεγαλύτερη μεταγραφή σε ολόκληρη την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι. Ο Βασίλης Σπανούλης πέταξε τα πράσινα του Παναθηναϊκού και μετακόμισε στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό.
Oι πρόεδροι των «ερυθρολεύκων», Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, έδωσαν στον Kill-Bill ακριβώς αυτό που αναζητούσε: τα κλειδιά μιας εκ των σπουδαιότερων ομάδων της Γηραιάς Ηπείρου. Ο ίδιος ο Σπανούλης βρήκε αυτό που έψαχνε εναγωνίως. Έναν σύλλογο να ηγηθεί, να νιώσει ότι αυτός είναι η πριμαντόνα μεταξύ ίσων, να πάψει να αισθάνεται απλώς… σωματοφύλακας και να ντυθεί κανονικός Ντ’ Αρτανιάν.

Ο «κόκκινος» Σπανούλης

Ο απολογισμός, βεβαίως, θα γίνει τον Μάιο, τόσο για τον ίδιο όσο και για τον Ολυμπιακό. Δυστυχώς ή ευτυχώς, στον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό αυτό που τελικά μετράει είναι η συλλογή των τίτλων, οπότε το ασφαλές συμπέρασμα θα βγει την άνοιξη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο ήδη για δικαίωση της επιλογής Σπανούλη κρίνοντας από τη στατιστική ανάλυση των πεπραγμένων του στο λιμάνι, αλλά και από τη συνολική αγωνιστική παρουσία του με τα «ερυθρόλευκα» χρώματα.

Red-Bill: 12,5 πόντοι και 7,2 (!) ασίστ στην Α1

Στην εφετινή Α1, ο Red-Bill καταμετρά 12,5 πόντους σε 26,5 λεπτά ανά αγώνα, στο σύνολο των έξι έως τώρα αναμετρήσεων. Αντίθετα, με τον Παναθηναϊκό πέρυσι τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 10,9 και 21,4 σε 22 αγώνες της κανονικής περιόδου. Ο Σπανούλης έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής και περισσότερους πόντους μέσο όρο, όντας ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού. Εκεί που διαπρέπει και οδηγεί ολόκληρο το Πρωτάθλημα είναι οι ασίστ, μοιράζοντας 7,2 ανά αγώνα, επίδοση καταπληκτική. Ο Red-Bill έχει τη μόνιμη οδηγία από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να κατεβάζει αυτός την μπάλα, είτε μοιράζεται τις θέσεις των γκαρντ με τον Τεοντόσιτς, είτε με τον Παπαλουκά. Πραγματικά, ο διεθνής σταρ είναι πολύ περισσότερο δημιουργικός όταν έχει την μπάλα αρκετή ώρα στα χέρια του, σε αντίθεση με τους άλλους δυο συνοδοιπόρους του, οι οποίοι μπορούν να δώσουν τελική πάσα ακόμη και χωρίς ντρίμπλα.

Η αναβάθμιση και τα ποσοστά

Τα ποσοστά του νέου αρχι-σκόρερ των Πειραιωτών είναι λίγο πεσμένα. Εντός παιδιάς σούταρε πέρυσι με το (εξωπραγματικό για περιφερειακό) 59% και εφέτος συνεχίζει με το εξαιρετικό 53%. Έξω από τη γραμμή του τριπόντου, ο Kill-Bill είχε από τα 6μ25 ποσοστό 46% και από τα 6μ75 σημαδεύει με 39%. Στις ελεύθερες βολές, τα κλεψίματα και τα ριμπάουντ οι αριθμοί του είναι πάνω-κάτω οι ίδιοι (78%, 1,3, 1,5 εφέτος, 81%, 1,0, 1,1 πέρυσι, αντιστοίχως). Πάντως, τα χαμηλότερα ποσοστά είναι και αυτά δείγμα… αναβάθμισης ρόλου για τον Σπανούλη. Μην το… γελάτε. Ο Red-Bill βρίσκεται περισσότερη ώρα στο παρκέ, παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες, σουτάρει πιο πολύ, οπότε αναμενόμενο είναι να έχει ελαφρά πτώση στην ευστοχία του, ενώ και η μεταφορά της γραμμής των τριών πόντων έχει και αυτή τη σημασία της.

Η καλύτερη Ευρωλίγκα της καριέρας του

Στην Ευρωλίγκα, ο Σπανούλης είναι ακόμη καλύτερος. Πετυχαίνει 14,1 πόντους σε 29 λεπτά ανά αγώνα (7 αγώνες ως τώρα), ενώ δεν έχει πέσει ποτέ σε μονοψήφιο νούμερο σκοράροντας πάντα πάνω από δέκα πόντους. Πέρυσι, είχε σε 14 αγώνες, 10,3 πόντους σε 25 λεπτά. Ακόμη και στην κορυφαία σεζόν του στην Ευρωλίγκα, αυτή του 2009, η οποία τον βρήκε με το τρόπαιο και το έπαθλο του MVP ανά χείρας, ο Σπανούλης σημείωνε 10,5 πόντους μέσο όρο. Στις ασίστ, μοιράζει εφέτος 4,9, αντίθετα την περασμένη περίοδο 3,6. Τα ποσοστά του είναι στα δίποντα 44% και στα τρίποντα 40%, ενώ πέρυσι οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 50% και 28%.

Η δικαίωση και ο «ερυθρόλευκος» τίτλος

Πρόκειται για τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες η στατιστική αντικατοπτρίζει την απόλυτη αλήθεια. Ο Σπανούλης αγωνίζεται απελευθερωμένος, έχει επιδείξει καταπληκτική προσαρμοστικότητα παρά το τολμηρό της θερινής απόφασής του να διαβεί τον Ρουβίκωνα, δίνει σε κάθε αγώνα το μέγιστο της προσπάθειάς του, κατανοεί το ρόλο του και το κυριότερο δείχνει να το απολαμβάνει σε κάθε κίνησή του εντός παρκέ. Σύμφωνοι, εκτός αγωνιστικού χώρου, ο Kill-Bill μοιάζει πιο απόμακρος απ’ όσο τον είχαμε συνηθίσει στο ΟΑΚΑ, αλλά και αυτή φαίνεται να είναι μια συνειδητή επιλογή για το καλό του ιδίου και της ομάδας. Δικαιώνεται πλήρως έως στιγμής ο Σπανούλης για την καλοκαιρινή επιλογή του. Το ζητούμενο είναι, οι αυξημένοι αριθμοί του Red-Bill να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό στην πολυπόθητη κατάκτηση του ελληνικού Πρωταθλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου