ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Οι προσευχές του Αμπντούν

Οι προσευχές του Αμπντούν

Ο Τζαμέλ Αμπντούν είναι ένας βαθιά θρησκευόμενος μουσουλμάνος, τόσο που τις Παρασκευές πηγαίνει σε αυτοσχέδιο τζαμί στον Νέο Κόσμο και προσεύχεται. Μαζί του πολλές φορές εκτός από τον απλό κόσμο (Πακιστανοί, Αφγανοί κτλ) πηγαίνει και ο Τζεμπούρ.
Δεν είχαν περάσει περισσότερες από 40 ώρες από τη στιγμή που ο Τζαμέλ Αμπντούν έβγαζε τη σέντρα στο νικητήριο γκολ του Μήτρογλου στο Μονπελιέ και ο Αλγερινός εξτρέμ βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας για να προσευχηθεί. Ο άσος του Ολυμπιακού είναι πιστός (με όλη τη σημασία της λέξης) μουσουλμάνος και ακολουθεί κατά γράμμα όλους τους κανόνες του Ισλάμ και γενικότερα όσα λέει το κοράνι.

Για τους Μουσουλμάνους είναι αμαρτία για έναν άνδρα να μην πηγαίνει στην προσευχή της Παρασκευής και ο Αμπντούν δεν θα μπορούσε να μην ακούει πιστά τους κανόνες που έχει ορίσει ο Θεός που πιστεύει. Έτσι και την Παρασκευή (χθες δηλαδή) λίγο μετά την προπόνηση, ο 26άχρονος άσος πήρε την 5άχρονη κόρη του και πήγε να προσευχηθεί μαζί με τους υπόλοιπους πιστούς. Φόρεσε τον απαραίτητο μανδύα, έβγαλε τα παπούτσια του, έπλυνε τα χέρια του και αφού άκουσε το κήρυγμα του ιμάμη, προσευχήθηκε με αφοσίωση.

Όχι, ο Αλγερινός μεσοεπιθετικός και χιλιάδες μουσουλμάνοι δεν προσεύχονται σε κάποιο τζαμί, αφού δεν υπάρχει στην Αθήνα και αναγκάζονται να μαζεύονται σε αυτοσχέδιους χώρους προσευχής που δημιουργούν σε σπίτια. Έτσι και ο Αμπντούν όταν ρώτησε και η έμαθε από την ΠΑΕ πως υπάρχει χώρος για να προσευχηθεί σ' ένα υπόγειο στον Νέο Κόσμο, δεν έχασε χρόνο και πηγαίνει τις Παρασκευές μαζί με χιλιάδες πιστούς που είναι μετανάστες στην Ελλάδα.

Κι αν για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού ο Τζαμέλ Αμπντούν είναι... πρότυπο, στο αυτοσχέδιο χώρο προσευχής είναι απλά ένας πιστός όπως εκατοντάδες (Αφγανοί, Πακιστανοί κτλ) και ποτέ κανείς δεν τον ενοχλεί. Γι' αυτό είναι κατά κάποιον τρόπο το ησυχαστήριο του.

"Όταν ο Αμπντούν έρχεται εδώ, έρχεται για να προσευχηθεί. Για εμάς είναι ένας ακόμη πιστός, τίποτε άλλο. Διακρίσεις στην προσευχή δεν υπάρχουν και βέβαια ούτε περιθώρια για κουβέντες. Όποιος μπαίνει εδώ, μπαίνει για να προσευχηθεί", υπογράμμισε στο "Πρώτο Θέμα" ο Ναΐμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος.

Μαζί με τον Αμπντούν, αρκετές φορές πηγαίνει για προσευχή και ο Ράφικ Τζεμπούρ. Ο "τρομοκράτης" του Ολυμπιακού δεν είναι τόσο συνεπής και τυπικός, καθώς επιλέγει να πηγαίνει όταν το θέλει ο ίδιος. "Ο Ραφίκ έρχεται όταν θέλει. Άλλος άνθρωπος ο ένας, διαφορετικός ο άλλος", υπογραμμίζει ο Ελγαντούρ.

Όπως σε όλες τις ομάδες που υπάρχουν μουσουλμάνοι αθλητές, έτσι και στον Ολυμπιακό, υπάρχουν άλλα προγράμματα και η ομάδα καλείται να βγάλει κάποιες υποχρεώσεις. Ο Αμπντούν για παράδειγμα δεν τρώει χοιρινό κρέας, ενώ κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού ακολουθεί αυστηρή νηστεία.

Η διαφορετικότητα είτε στην θρησκεία, είτε στην πατρίδα δεν πρέπει να τρομάζει και να παραξενεύει κανέναν, γι' αυτό και οι ομάδες σέβονται απόλυτα τα ήθη και τα έθιμα των παικτών τους.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου