ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ο Βγενόπουλος, ο Πηλαδάκης κι η offshore (μέρος B)

Ο Βγενόπουλος, ο Πηλαδάκης κι η offshore (μέρος B)

Δημοσίευση 07/12/2010 11:51 Ανανέωση 08/12/2010 06:46
Σάλο προκάλεσαν οι χθεσινές αποκαλύψεις του newsbomb σχετικά με τη στενή αλλά και «περίεργη» σχέση δύο «πληθωρικών» προσωπικοτήτων, του Ανδρέα Βγενόπουλου και του Κώστα Πηλαδάκη. Μια σχέση που περνά μέσα από την offshore εταιρεία Anakon Investments και προκαλεί σωρεία ερωτημάτων για το βίο και την πολιτεία του ανθρώπου που κρύβεται πίσω από την περιβόητη MIG και του βασικού μετόχου της Vivere.
Ερωτήματα που ξεκινούν από το αυθύπαρκτο της επιχειρηματικής οντότητας Πηλαδάκη και καταλήγουν στο αν και σε ποιο βαθμό τίθεται μείζον θέμα παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού.
Το newsbomb αποκαλύπτει σήμερα το δεύτερο μέρος αυτής της αδιευκρίνιστης υπόθεσης, για την οποία όσοι γνωρίζουν αναρωτιούνται γιατί δεν έχει ακόμη απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές. Φαίνεται ότι οι συνδυασμένες κινήσεις Βγενόπουλου-Πηλαδάκη συγκίνησαν τη Laxey Greek Investments. Η τελευταία εμφανίζεται ως μέτοχος της Vivere τον Ιούλιο του 2005 και το ποσοστό αυξάνεται το Δεκέμβριο του ιδίου έτους σε 11,49% για να μειωθεί σε κάτω από 10% δύο μήνες μετά. Η περίοδος των κινήσεων Laxey συμπίπτει με την κεφαλαιοποίηση ταμειακών διευκολύνσεων του κ. Πηλαδάκη προς τη Vivere που είχε ως επακόλουθο να αυξηθεί το ποσοστό Πηλαδάκη κατά 15% στην εταιρία.
Σημειώνεται ότι η Laxey Greek Investments είχε εμφανιστεί στην ελληνική αγορά ως εταιρία που εκμεταλλεύεται τα discounts επενδυτικών εταιριών, ήταν μέτοχος της MFG ενώ πολλές φορές βρέθηκε να κατέχει σημαντικά ποσοστά επενδυτικής εταιρείας στην οποία είχε θέσεις και η Marfin.
Επίσης έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι μεταβολές συμμετοχής σε επενδυτικές που κατείχαν Marfin και Laxey να εμφανίζουν χαρακτηριστικά συσχετισμού. Ποιος δεν θυμάται άραγε τις κινήσεις που έγιναν επί της επενδυτικής εταιρείας Πρόοδος που είχε ως κατάληξη να διεκδικεί διαφάνεια από τον όμιλο Eurobank η Laxey, εξαπολύοντας καταγγελίες τις οποίες ξέχασε όταν πούλησε το πακέτο που είχε αποκτήσει; «Τελευταίο απόκτημα» της Laxey αποτελούσε η περίφημη Active Επενδυτική.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η Laxey είχε εμφανιστεί ως μέτοχος από τις αρχές του 2005 αυξάνοντας συνεχώς το ποσοστό της, χωρίς προηγουμένως να έχει εκφράσει διαφωνίες για τις διαχειριστικές επιλογές της εταιρείας παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις της είναι αισθητά κατώτερες των υπολοίπων επενδυτικών και αντιστρόφως ανάλογες της πορείας του ΧΑ. Σε αντίθεση φυσικά με την Πρόοδο της οποίας οι επιδόσεις επί χρόνια ήταν καλύτερες του μέσου όρου του κλάδου και της απόδοσης του Γενικού Δείκτη.
Συμπτωματικά πάντως θεματοφύλακας της Active ήταν η Marfin από τον Οκτώβριο του 2005. Επίσης η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (μέλος του ομίλου Marfin) έβγαλε στον σφυρί τον Ιούλιο του 2006 μετοχές της Active ΑΕΕΧ που κατείχε η υπό εκκαθάριση Active ΑΕΠΕΥ τις οποίες συμπτωματικά (;) αγόρασε η Laxey Greek Investments ανεβάζοντας το ποσοστό της στην εταιρία από 6,95% σε 25,01%.
Η Active ΑΕΕΧ πάντως έχει στην κατοχή της μετοχές της επισπεύδουσας Επενδυτικής Τράπεζας κόστους κτήσης 32 χιλιάδων Ευρώ έχοντας μάλιστα υπερβεί τα επιτρεπόμενα επενδυτικά όρια (ημερομηνία 30/06/2006). Σημειώνεται επίσης ότι η Active AEEX εμφανιζόταν να έχει μεγάλο ποσοστό του ενεργητικού της σε repos και καταθέσεις χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά στα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία διατηρούνται οι καταθέσεις αυτές.
Οι αναφορές πάντως για τη σχέση Laxey και MARFIN φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο φύλλο της 8ης Ιουλίου 2006 στην Κυπριακή Εφημερίδα ο Πολίτης αναφέρονται τα εξής «Ένα και ένα, κάνουν δύο; Ίσως. Δύο ταμεία βρέθηκαν πρόσφατα στην λίστα των μετόχων της Λαϊκής. The Value Catalyst Fund και LP Value Ltd. Μεταξύ τους μάζεψαν περισσότερο από ένα εκατομμύρια μετοχές. Πίσω από αυτές βρίσκεται ο διαχειριστής κεφαλαίων Laxey Partners Ltd (αυτοί που προσπάθησαν να εξαγοράσουν την Δήμητρα). Η Laxey είναι γνωστόν ότι συνεργάζεται με την Marfin. Επίσης οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούν σαν χρηματιστηριακό γραφείο στην Κύπρο την Εγνατία ... της Marfin».
Υπό αυτά τα δεδομένα είναι προφανές και εύλογο το ερώτημα γιατί η Laxey πήρε σημαντική θέση στη Vivere της οποίας τα οικονομικά προβλήματα είναι γνωστά και χρονίζουν. Σημειώνεται ότι η Laxey Partners ανήκε στην κατηγορία των διαχειριστών hedge funds και παρέχει τη δυνατότητα σε κάποιον να καταβάλλει ένα ποσό, να ιδρύσει ένα hedge fund και να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο νοών νοείτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου