ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Το υψηλό τέμπο φέρνει μεγάλα σκορ


Το υψηλό τέμπο φέρνει μεγάλα σκορ

25/9/2012

Ο Ολυμπιακός δεν έχει πρόβλημα στην άμυνα, απλά, παίζει μπάσκετ, σε υψηλό τέμπο, με πολλές κατοχές και δημιουργεί γρήγορα, πράγμα που φέρνει μεγάλα σκορ. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.


Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό από τα μέχρι τώρα φιλικά παιχνίδια που έχει δώσει ο Ολυμπιακός, οι ερυθρόλευκοι μετρούν 7 νίκες σε 8 ματς. Βγάζοντας όμως τις δύο αναμετρήσεις προπονητικού χαρακτήρα απέναντι στον αδύναμο Απόλλωνα Πάτρας, πάμε στις 5 επικρατήσεις σε 6 αγώνες, έχοντας κερδίσει ομάδες υψηλού επιπέδου (που αγωνίζονται σε Euroleague και σε Eurocup) όπως τις Σάσαρι (106-87), ΤΣΣΚΑ (83-76), Σιένα (71-67), Μπάμπεργκ (96-81) και Χίμκι (96-86) έχοντας ηττηθεί μοναχά από την Μακάμπι Τελ Αβίβ (74-92).

Σε αυτά τα 6 ματς που έδωσαν οι Πρωταθλητές σε Ιταλία και Γερμανία (από τρία σε κάθε χώρα), ο Ολυμπιακός είχε μέσο όρο στην επίθεση 87.6 πόντους και στην άμυνα 81.5 παθητικό. Ένα βιαστικό συμπέρασμα είναι πως... μπροστά τα πάμε καταπληκτικά, αλλά στα μετόπισθεν έχουμε πρόβλημα. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα όμως. Καταρχάς, οι ερυθρόλευκοι επιδιώκουν να παίζουν γρήγορο μπάσκετ, σε υψηλό τέμπο σε ολόκληρη την διάρκεια ενός αγώνα. Και για να γίνει αυτό πράξη ο Γιώργος Μπαρτζώκας χρησιμοποιεί και τους 12 παίκτες που έχει στην διάθεση του. Με το κατάλληλο ροτέισον που κάνει τους διατηρεί φρέσκους και σε εγρήγορση, με τους καλαθοσφαιριστές κάθε φορά να προσφέρουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Ο κόουτς ποντάρει στο ταλέντο όλων και για αυτό τον λόγο μοιράζει τον χρόνο συμμετοχής σε όλους τους μπασκετμπολίστες του. Δεν λειτουργεί με 7-8 παίκτες και οι άλλοι... θεατές. Και οι 12 έχουν τον ρόλο τους!

Υψηλό τέμπο, πολλές κατοχές και γρήγορη δημιουργία στην επίθεση πολύ πριν τα 24''

Λόγω, λοιπόν, που ο Ολυμπιακός παίζει γρήγορο μπάσκετ, σε υψηλό τέμπο, αυτό σημαίνει πολλές κατοχές. Οι ερυθρόλευκοι στην επίθεση λειτουργούν με ταχύτητα, όχι μόνο στον αιφνιδιασμό, αλλά και στο παιχνίδι του μισού γηπέδου, στο "5 εναντίον 5". Πέρα ότι εναλλάσσουν μεταξύ τους πολλές πάσες, ότι υπάρχει καλή κυκλοφορία της μπάλας, αλλά και διαρκής κίνηση από όλους τους παίκτες, παρατηρείται και γρήγορη δημιουργία στην επίθεση. Οι Πειραιώτες, δηλαδή, δεν καθυστερούν να τελειώσουν τις φάσεις. Δεν περιμένουν την λήξη των 24'' ώστε να δράσουν. Αυτό το κάνουν αρκετά νωρίτερα. Λόγω της καταπληκτικής χημείας που υπάρχει στην ομάδα και των υπέροχων αυτοματισμών που βγάζει στο παρκέ ύστερα από καλοδουλεμένες συνεργασίες (προϊόν προπόνησης), οι Πρωταθλητές φτάνουν πιο εύκολα πλέον στο καλάθι σε σχέση με πέρσι. Έχουν το ταλέντο και την ικανότητα να πράξουν έτσι και δεν διστάζουν να το κάνουν εφόσον μπορούν. Το νέο προφίλ των ερυθρολεύκων στο σκοράρισμα δεν είναι μονοδιάστατο και δεν περιορίζεται στις ορέξεις των Σπανούλη-Πρίντεζη. Υπάρχει πλουραλισμός.

Στόχος να δεχτείς λιγότερους από όσους βάλεις

Οι πολλές κατοχές, λοιπόν, οι πολλές επιθέσεις για σκορ δηλαδή σε ένα ματς με γρήγορο ρυθμό, είναι λογικό να φέρνει σχεδόν πάντα αποτελέσματα με υψηλά σκορ. Όταν, λοιπόν, ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει (για παράδειγμα) την Σάσαρι με σκορ 106-87, δεν μπορείς να πεις πως η ομάδα παρουσίασε πρόβλημα στην άμυνα. Δεν γίνεται να κερδίζεις ματς βάζοντας... 120 πόντους και να δέχεσαι 50, για να πεις πως έπαιξες καλή άμυνα. Αποτελέσματα τύπου Ολυμπιακός - Σιένα 89-41 (2011) είναι σπάνια σε επίπεδο Εuroleague. Στην Α1 είναι συχνό φαινόμενο, αλλά εκεί υπάρχει τεράστια διαφορά δυναμικότητας. Το σημαντικό είναι όταν παίζεις ένα ματς σε υψηλό τέμπο, με πολλές κατοχές, το οποίο βλέπεις πως θα κυμανθεί κοντά στους 85 με 90 πόντους (για παράδειγμα), να βάλεις περισσότερους και να δεχτείς λιγότερους ώστε να κερδίσεις. Και αν μετρήσεις λιγότερους πόντους στο παθητικό σου πάει να πει πως λειτούργησες αποτελεσματικά στην άμυνα.

Φέτος ποντάρει περισσότερο στην επίθεση, αλλά δεν χαλαρώνει στην άμυνα

Δεν είναι σωστό, λοιπόν, να πούμε πως ο Ολυμπιακός παρουσιάζει πρόβλημα στην άμυνα στα φιλικά προετοιμασίας του. Ναι, φέτος ποντάρει περισσότερο στην επίθεση, σε σχέση με πέρσι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχει χαλαρώσει στην άμυνα ή πως δεν δίνει βαρύτητα στο ανασταλτικό κομμάτι. Απλά, παίζει με μεγαλύτερη ταχύτητα, σε υψηλότερο τέμπο, μετράει πολλές κατοχές, πραγματοποιεί περισσότερες επιθέσεις και δημιουργεί γρηγορότερα. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, εκτελεί τις προσπάθειες του πριν πέσει το χρονόμετρο της επίθεσης κάτω από τα 10''. Οι κατοχές λοιπόν αυξάνονται, όπως και ο δείκτης του σκορ.

Οι ερυθρόλευκοι στην άμυνα συνεχίζουν να βγάζουν την ίδια ενέργεια στο παρκέ, πιέζουν πολλές φορές από την επαναφορά που πάει να κάνει ο αντίπαλος, δηλαδή σε όλο το γήπεδο, και επιδιώκει τις επαφές. Δεν παίζει soft και ρίχνει το λεγόμενο... ξύλο. Ναι, σύμφωνοι, χρειάζεται να δουλέψει λίγο περισσότερο στα ανασταλτικά του καθήκοντα ο Ολυμπιακός και να διορθώσει ορισμένες αδυναμίες του, αλλά αυτό δεν πάει να πει πως έχει αλλάξει τον περσινό προσανατολισμό του ή πως πάει ο κόουτς να αλλάξει την συνταγή. Για αυτό όμως έγιναν τα φιλικά ματς με δυνατούς αντιπάλους από νωρίς, ώστε να διορθωθούν από τώρα τα όποια λάθη, ώστε η ομάδα να παρουσιαστεί πανέτοιμη στην έναρξη της σεζόν. Και η αγωνιστική εικόνα των Πρωταθλητών σε αυτά τα παιχνίδια ήταν πάρα πολύ καλή για την εποχή.

Το πρόβλημα στα ριμπάουντ και το σχόλιο του Μπαρτζώκα

Ένα στοιχείο στο οποίο έχει παρουσιάσει αδυναμία ο Ολυμπιακός, όπως ανέφερε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, είναι στα ριμπάουντ. Πήραν αρκετά επιθετικά οι αντίπαλοι των Πειραιωτών. Ο κόουτς των Πρωταθλητών Ελλάδας και Ευρώπης είπε το εξής για το εν λόγω ζήτημα: "Αυτό είναι και θέμα του δίδυμου ψηλών που υπάρχει εκείνη τη στιγμή στο παρκέ, για παράδειγμα ένα δίδυμο Πρίντεζη Χάινς και με 3άρι όχι τον Παπανικολάου, αντιμετωπίζει πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ". Οι Πειραιώτες δέχτηκαν ορισμένους πόντους από δεύτερες και τρίτες προσπάθειες στα φιλικά και σίγουρα χρειάζονται περισσότερη δουλειά ώστε να βελτιωθούν σε αυτό το κομμάτι.

Οι ερυθρόλευκοι στους φόργουορντ και στους σέντερ έχουν παίκτες αλτικούς, δυνατούς και με αθλητικά προσόντα, οπότε με λίγο παραπάνω προπόνηση και συγκέντρωση θα έρθει και η βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα. Σίγουρα ο Περπέρογλου δεν είναι το ίδιο καλός με τον Παπανικολάου στο να μαζεύει "σκουπίδια", αλλά στο "4" και στο "5" οι Πρωταθλητές έχουν παίκτες για να ελέγξουν την μπάλα όταν αυτή θα απομακρύνεται από την ρακέτα.

YΓ1: Έχει αφήσει σε όλους πάρα πολύ καλή εντύπωση ο Στράτος Περπέρογλου. Δείχνει πραγματικά λες και βρίσκεται χρόνια στην ομάδα και παρουσιάζεται αναγεννημένος. Έχει εξοικειωθεί απόλυτα στο νέο του περιβάλλον και βοηθάει την ομάδα τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα, παίζοντας με αυτοπεποίθηση. Σπουδαία μεταγραφή. Όχι μόνο εντυπωσιασμού, αλλά και ουσίας. Χρειάζεται όμως δουλειά και βελτίωση στα ριμπάουντ.

YΓ2: Αρκετά βελτιωμένος παρουσιάζεται ο Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους. Δείχνει να έχει βρει τον ρόλο στην ομάδα φέτος με τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Βοηθάει τον Ολυμπιακό στην επίθεση και προσφέρει το μεγάλο του ατού που δεν είναι άλλο από το αξιόποιστο περιφερειακό σουτ. Το έχει βελτιώσει και είναι περισσότερο αποτελεσματικός, ενώ πλέον δραστηριοποιείται και κοντά στην ρακέτα.

ΥΓ3: Ο Βασίλης Σπανούλης παρουσιάζεται πιο ώριμος και ήρεμος πνευματικά από ποτέ. Έχει φύγει από πάνω του το... βάρος να αποδείξει πράγματα και να πάρει τίτλους με τον Ολυμπιακό και φέτος δείχνει πως θέλει να απολαύσει ακόμη περισσότερο το μπάσκετ, προσφέροντας στην ομάδα τον καλύτερο του εαυτό. Παίζει μπάσκετ πολύ υψηλού επίπεδου, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε πέρσι. Πολύ σημαντικός ο ρόλος του στο σύνολο. Αρχηγό με όλη την σημασία της λέξεως.

YΓ4: Τρομερός Γιώργος Πρίντεζης. Παρουσιάζεται ώριμος, συνειδητοποιημένος, κατασταλαγμένος και με τεράστια αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι του. Δείχνει και εκείνος πως σε ατομικό επίπεδο απόδοσης θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε πέρσι. Μαζί με τον Σπανούλη θα είναι οι δύο ηγέτες της ομάδας, βάζοντας πάντα το σύνολο πάνω από την μονάδα.

ΥΓ5: Ξεπετάγεται σιγά-σιγά και ο Δημήτρης Κατσίβελης. Έχει το ταλέντο και όλο το μέλλον μπροστά του. Βγάζει αγωνιστικό θράσος στο παιχνίδι του και δείχνει έτοιμος ώστε να αρπάξει την κάθε ευκαιρία που θα του δοθεί ώστε να διακριθεί. Κάτι σας είχαμε γράψει πριν μερικές μέρες για τον βενιαμίν γκαρντ της ομάδας.

ΥΓ6: Ο Βαγγέλης Μάντζαρης είναι ένας πάρα πολύ καλός αμυντικός γκαρντ. Διαθέτει ύψος (1.96μ), γρήγορα πόδια, ενέργεια και μυαλό. Έχει τον ρόλο του στην ομάδα, στο οποίο τα πηγαίνει περίφημα. Θα θέλαμε όμως να τον δούμε να δρασηριοποιείται πιο πολύ, τόσο στην δημιουργία, όσο και στην επίθεση. Να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες και να μην διστάζει. Έχει το ταλέντο και τις ικανότητες. Σε αρκετά ματς έμεινε άποντος.

YΓ7: Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει πλουραρισμό στην επίθεση, δηλαδή η ομάδα να παίρνει σκορ από όλους τους παίκτες της, όσο αυτό είναι εφικτό. Να μην περιορίζεται δηλαδή ο Ολυμπιακός από τις ορέξεις του Σπανούλη ή του Πρίντεζη αποκλειστικά. Δεν γίνεται, βέβαια, ο καθένας από τους καλαθοσφαιριστές των Πειραιωτών να βάζει 15 και 20 πόντους σε κάθε ματς, γιατί τότε οι Πειραιώτες θα σημείωναν πάνω από 180 (!) πόντους σε κάθε αναμέτρηση. Θέλει όμως όλοι να έχουν συμμετοχή στο σκοράρισμα. Στις προπονήσεις δουλεύει πολύ με τον Τζόι Ντόρσεϊ, ώστε να βελτιώσει και να εμπλουτίσει το ρεπερτόριο του Αμερικανού σέντερ κοντά στην ρακέτα.


www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου