ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

«Δεν υπήρξε ξυλοδαρμός»-Αθώος ο Ολυμπιακός

«Δεν υπήρξε ξυλοδαρμός»-Αθώος ο Ολυμπιακός

04/04/2013
 Κανένα θέμα ξυλοδαρμού δεν υπήρξε στα δημοσιογραφικά θεωρεία του «Καραϊσκάκη» στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, όπως υποστήριξε η πλευρά των «ερυθρολεύκων» στη σημερινή της απολογία.

«Δεν υπήρξε ξυλοδαρμός»
Ο δικηγόρος του Ολυμπιακού, Θ. Γιαννίκος.
Για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων έκανε λόγο η πλευρά του Ολυμπιακού κατά την απολογία της στην πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας, μετά τη πειθαρχική δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα για τον ξυλοδαρμό που κατήγγειλε ο δημοσιογράφος του contra.gr, Νίκος Γιαννόπουλος, στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο δικηγόρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Θοδωρής Γιαννίκος, υποστήριξε: «Μόνο από δημοσιεύματα έγινε η κλήση. Η δημοσιογραφική κάλυψη δεν αποδεικνύει το γεγονός και δεν αποτελεί απόδειξη ότι κάνει συμβαίνει. Δεν επικροτούμε την άσκηση βίας, ούτε την ενθαρρύνουμε. Εννοείται ότι την καταδικάζουμε.

Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ενεργεί παρανόμως, έχει κάμερα και καταγράφει το γεγονός. Απαγορεύεται ρητώς να καταγράφεις ότι σου αρέσει. Ειδικά μέσα στο γήπεδο. Αυτό από μόνο του τον καθιστά ύποπτο.

Προφανώς μετέφερε το θέμα του δαγκώματος στο αυτί για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Διαφορετικά θα πήγαινε στην Αστυνομία να το καταγγείλει ή στον παρατηρητή. Θα έκανε μήνυση ή καταγγελία. Ή θα υποδείκνυε επί τόπου τους ενόχους. Γιατί δεν το έκανε; Προφανώς γιατί δεν έγινε...

Ήθελε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι του δάγκωσαν το αυτί και έρχεται ο εισαγγελέας να κάνει κλήση χωρίς να υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Δεν υπάρχει κανένα γεγονός, καμία παραβατική συμπεριφορά από την ΠΑΕ. Ένας κάνει κάτι παράνομο, και κάποιοι άλλοι του ζήτησαν τα ρέστα.

Όταν καταγράφεται η εικόνα μας πρέπει να ενημερωνόμαστε. Η θέση της ΠΑΕ είναι ότι δεν έγινε τίποτα που να είναι μεμπτό. Αν υπήρχε διαπληκτισμός δεν είναι μεμπτό. Αν έγινε κάτι, το δάγκωμα του αυτιού, γιατί δεν έκανε μήνυση; Ίσως να είχε χτύπημα γιατί πιθανόν να πάλεψε ή λόγω ενός φερμουάρ.

Αμφισβητούμε και ότι πήδηξαν μέσα από το πλέξι γκλας και βρέθηκαν μέσα στο χώρο των δημοσιογραφικών...».

Αθώος ο Ολυμπιακός

04/04/2013
 Με απόφασή της η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας απήλλαξε τον Ολυμπιακό για την υπόθεση της επίθεσης κατά δημοσιογράφου στο «Γ.Καραϊσκάκης». Διαβάστε το σκεπτικό. Απαλλαγή και για Άρη.

Αθώος ο Ολυμπιακός
Οι "ερυθρόλευκοι" τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 3.200 ευρώ για τη γενικότερη συμπεριφορά των οπαδών του.

Παράλληλα, η πειθαρχική επιτροπή της λίγκας απάλλαξε και την ΠΑΕ Άρης για την καταγγελθείσα (από τον Πανθρακικό) επίθεση στον Δημήτρη Παπαδόπουλο.

Αναλυτικά οι αποφάσεις:

Η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή πήρε τις παρακάτω αποφάσεις στο πλαίσιο των συναντήσεων της 27ης αγωνιστικής:

Α) ΠΑΕ ΟΦΗ: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: χρηματική ποινή χιλίων πεντακοσίων ευρώ.

Β) ΠΑΕ AEK: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: ποινή επίπληξης.

Γ) ΠΑΕ Βέροια: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: ποινή επίπληξης.

Δ) ΠΑΕ Κέρκυρα: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: συνολική χρηματική ποινή επτά χιλιάδων ευρώ.

Ε) ΠΑΕ Αρης: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: Απαλλάσσει την εγκαλουμένη από την 4η αποδιδόμενη σ’ αυτήν πειθαρχική παράβαση (Δίωξη Ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα). Επιβάλλει συνολική χρηματική ποινή δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ.

ΣΤ) ΠΑΕ Ολυμπιακός: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: Απαλλάσσει την εγκαλουμένη από την πειθαρχική παράβαση που περιγράφεται στην υπ’ αριθ. πρωτ. 11699/3-4-2013 Πειθαρχική Δίωξη του Ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα της Ε.Π.Ο. Επιβάλλει συνολική χρηματική ποινή τριών χιλιάδων διακοσίων ευρώ.


Αναλυτικά το σκεπτικό:

Στο σκεπτικό της απαλλακτικής απόφασης για τον Ολυμπιακό, σχετικά με το επεισόδιο με τον δημοσιογράφο του contra.gr, Νίκο Γιαννόπουλο, η πειθαρχική επιτροπή αναφέρει τα εξής:

«Ως προς το περιστατικό αυτό η επιτροπή διατηρεί σοβαρές αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο έλαβε χώρα έτσι όπως περιγράφεται στην υπό κρίση Πειθαρχική Δίωξη. Οι αμφιβολίες αυτές προκύπτουν και ενισχύονται από τα εξής στοιχεία:

1) Τόσο η έκθεση του Παρατηρητή του αγώνα, όσο και οι παρατηρήσεις του Συντονιστή Εγκατάστασης, πολλώ δε μάλλον η έκθεση της Αστυνομικής Αρχής ουδέν αναφέρουν για το υπό αποδεικτική διερεύνηση περιστατικό. Επισημαίνεται ότι κατά την κοινή πείρα και τη λογική, αν είχε εκτυλιχθεί ένα περιστατικό έτσι όπως αυτό περιγράφεται πιο πάνω, τότε είτε εξ επαγγέλματος, είτε κατόπιν καταγγελίας από τον παθόντα, θα έπρεπε να είχε υποπέσει στην αντίληψη των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να είχαν επιληφθεί του επεισοδίου αυτού.

2) Πράγματι το πιο πάνω περιστατικό περιγράφεται σε κάποια δημοσιεύματα εφημερίδων, τα οποία άλλωστε αποτέλεσαν και το έναυσμα για την άσκηση της προκειμένης Πειθαρχικής Διώξεως. Όμως οι περιγραφές των δημοσιευμάτων αυτών όχι μόνον δεν συμφωνούν μεταξύ τους, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει, δοθέντος ότι εξιστορούν το ίδιο συμβάν, αλλά αντιθέτως αποκλίνουν ουσιωδώς μεταξύ τους διαλαμβάνοντας, μάλιστα, κραυγαλέες ασάφειες και αντιφάσεις.

Συγκεκριμένα: Το δημοσίευμα της εφημερίδας "MetroSport" αναφέρει ότι φίλαθλοι της εγκαλουμένης «.. .την "έπεσαν" στον ρεπόρτερ, βγάζοντάς του την μπλούζα [που κατά το δημοσίευμα φέρεται να ήταν πράσινου χρώματος] ενώ ένας εξ αυτών τον δάγκωσε στο αυτί». Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα αυτό, ο λόγος της επίθεσης και της άσκησης σωματικής βίας στον ρεπόρτερ φέρεται ότι ήταν το χρώμα της μπλούζας που φορούσε ο δημοσιογράφος.

Κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας "Goal" «Ομάδα οπαδών του Ολυμπιακού κινήθηκε με απειλητικές διαθέσεις προς τα δημοσιογραφικά θεωρεία και είχε λεκτικό διαπληκτισμό με αυτούς που κάθονταν στην πρώτη σειρά των εδράνων. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ένας εκ των ανθρώπων που βρίσκονταν στο σημείο (πιθανότατα οπαδός του ΠΑΟΚ) είπε "είμαι ΠΑΟΚ και το φωνάζω" με συνέπεια να κινηθούν προς το μέρος του οι οπαδοί». Από το δημοσίευμα λοιπόν αυτό δεν προκύπτει καν η επίθεση και η άσκηση σωματικής βίας σε δημοσιογράφο, αλλά μόνον κάποια κίνηση οπαδών της εγκαλουμένης «με απειλητικές διαθέσεις» και ένας «λεκτικός διαπληκτισμός» μεταξύ αυτών και κάποιου άλλου παρευρισκόμενου στο συγκεκριμένο χώρο που φέρεται να ήταν οπαδός της ομάδας του ΠΑΟΚ και όχι δημοσιογράφος.

Στην εφημερίδα "Sportday" το ίδιο βιοτικό συμβάν περιγράφεται κατά τον εξής ουσιωδώς διαφορετικό τρόπο : «.στην ανάπαυλα του ημιχρόνου στις εξέδρες κάτω από τα δημοσιογραφικά οπαδοί του Ολυμπιακού επιτέθηκαν σε δύο άτομα που θεώρησαν ότι είναι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Εκείνη τη στιγμή ο συνάδελφος Νίκος Γιαννόπουλος τράβηξε σε βίντεο το περιστατικό. Κάποιοι οπαδοί μπήκαν στα δημοσιογραφικά και όπως ισχυρίζεται του επιτέθηκαν και το προπηλάκισαν. Ένας εξ αυτών μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο ίδιος του δάγκωσε το αυτί!..».

Παρεμφερή με την πιο πάνω περιγραφή του αυτού περιστατικού διαλαμβάνουν και τα δημοσιεύματα των εφημερίδων "Σπορ του Βορρά", "Ελευθεροτυπία", "ΦΩΣ" και "Live Sport".

3) Οι παραπάνω επισημανθείσες ουσιώδεις διαφορές είναι, κατά την κρίση της Επιτροπής, αδικαιολόγητες, διότι τα πειθαρχικώς ελεγχόμενα συμβάντα φέρονται ότι εκτυλίχθηκαν σε χώρο όπου κατά τεκμήριο υπάρχουν δημοσιογράφοι (δημοσιογραφικά θεωρεία), οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν άμεση και πρωτογενή αντίληψη του επεισοδίου και έτσι να το έχουν περιγράψει στα ρεπορτάζ τους με μία στοιχειώδη ομοιομορφία.

Εξάλλου, όσα εκ των παραπάνω δημοσιευμάτων αναφέρουν το «δάγκωμα του αυτιού» του δημοσιογράφου, παραπέμπουν σε «ισχυρισμό» και «καταγγελία» του τελευταίου, κάτι που δεν είναι λογικό, διότι αν πράγματι είχε συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα έπρεπε να είχε γίνει άμεσα αντιληπτό και ορατό από τους παρευρισκόμενους συναδέλφους του.

4) Τέλος στην προκειμένη περίπτωση, ο φερόμενος ως παθών δημοσιογράφος δεν υπέβαλε στοιχειοθετημένη και επώνυμη καταγγελία προς τον Ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα ή έστω προς την παρούσα Επιτροπή, πολλώ δε μάλλον, αυτός ως φέρων το σχετικό βάρος αποδείξεως, δεν επιχείρησε να υποστηρίξει και να ενισχύσει τα διαλαμβανόμενα στα παραπάνω δημοσιεύματα με αλλά αποδεικτικά στοιχεία (π.χ. μαρτυρικές καταθέσεις, φωτογραφίες).

Κατόπιν τούτων η Επιτροπή κρίνει ότι η εγκαλουμένη ΠΑΕ πρέπει να απαλλαχθεί της πειθαρχικής κατηγορίας που της αποδόθηκε δυνάμει της υπ' αριθ. πρωτ. 11699/3-4-2013 Πειθαρχικής Δίωξης του Ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα της Ε.Π.Ο».


www.sport-fm.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου