ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Αυτή είναι η Αναντολού Εφές

Αυτή είναι η Αναντολού Εφές

Η "ακτινογραφία" της Αναντολού Εφές, την οποία θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στα plyaoffs. "Μονοκόμματη", αλλά και επικίνδυνη. Ξεχωρίζουν οι Φάρμαρ, Βούγιασιτς, Λούκας και Ερντέν 

Η Εφές κατέκτησε την 3η θέση στο Top-16 "αυτοκτονώντας" απέναντι στην Μάλαγα. Συνολικά η ομάδα του Οκτάι Μαχμουτί, έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα ασυνεπής σε αυτό που κάνει. Πήρε όλα τα μεγάλα παιχνίδια στο γήπεδο της (ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό) κι ουσιαστικά η μοναδική ομάδα των προημιτελικών που την κέρδισε στην Πόλη είναι η Κάχα Λαμποράλ.

 Από εκεί και πέρα έδειξαν ιδιαίτερα αστάθεια εκτός έδρας έχοντας 2-3 στην κανονική διάρκεια (κέρδισε: Κάχα Λαμποράλ και Τσεντεβίτα, έχασε από Ζαλγκίρις, Ολυμπιακό και Μιλάνο) και 3-4 στο Top-16 (κέρδισε: Άλμπα, Μπάμπεργκ και Μάλαγα, έχασε από Παναθηναϊκό, ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ και Ζαλγκίρις). Στα ματς με τους Πειραιώτες (στη πρώτη φάση) μίλησε η έδρα, καθώς στη Πόλη οι Τούρκοι κέρδισαν εύκολα με 98-72, ενώ οι ερυθρόλευκοι στο ΣΕΦ "στραγγάλισαν" την Αναντολού με 75-53.
Γενικά πάντως δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Μετά τη νίκη επί της Εφές: έχασε από τον Παναθηναϊκό με "κατεβασμένα τα χέρια" (75-62), κέρδισε ασθμαίνοντας την Άλμπα (91-86) στο Βερολίνο και τη Μπάμπεργκ στην Πόλη (89-86), έχασε στο Κάουνας (79-71), "γκέλαρε" με τη Μάλαγα (64-70) και συνετρίβη στη Μαδρίτη (86-66). Σκόραρε δηλαδή από 91 και 89 πόντους με τις γερμανικές ομάδες, αλλά στο δεύτερο γύρο δεν κατάφερε να σκοράρει πάνω από 71 (στο Κάουνας), δείχνοντας να έχει επιθετικό πρόβλημα. Αυτό φαίνεται πιο έντονα στις ήττες. Συνολικά έχει χάσει όλα τα ματς που έχει πετύχει κοντά στους 70 πόντους, ενώ συνολικά σκοράρει 67.5 στα ματς που έχει πάρει το κίτρινο φύλλο μακριά από την Κωνσταντινούπολη, νούμερο που ενισχύει την πεποίθηση ότι χάνει μέρος από τη δυναμική της όταν βγαίνει εκτός Τουρκίας.

"Μονοκόμματη", αλλά επικίνδυνη

Ας δούμε μερικά σημεία κλειδιά στο παιχνίδι της Εφές:

1) Ο Οκτάι Μαχμουτί είναι από τους προπονητές που θέλουν να κοντρολάρουν το τέμπο του αγώνα και την επίθεση της ομάδας του. Τα συστήματα του περιέχουν πολύ κίνηση, μέχρι να καταλήξουν στο τελικό "χτύπημα". Είναι λάτρης της πικ-εν-ρολ επίθεσης και στην αυτή την κατεύθυνση κινείται κατά μεγάλο ποσοστό η επιθετική τακτική της ομάδας του, διαθέτοντας αρκετούς δημιουργούς (Φάρμαρ, Λούκας, Τουντσερί κατά κύριο λόγο και Γκιουλέρ, Μπαλμπάι κατά δεύτερο).



efes3 από 22ios
 
Ως εναλλακτικές λύσεις και ενώ στα τελευταία ματς έλειψαν τα παιχνίδια με σκριν για τον Βούγιασιτς, οι Τούρκοι κατέφυγαν σε φάσεις ένας-εναντίον-ενός με τον Φάρμαρ και post-up κυρίως με τον Κούγκο και λιγότερο με τον Μπάρατς ή τον Ερντέν. Γενικά η Εφές είναι μια ομάδα που "χτυπάει" με έναν κύριο τρόπο, το πικ-εν-ρολ, αλλάζοντας συχνά τα 5άρια και χρησιμοποιώντας παίκτες που μπορούν να ανοίξουν το γήπεδο με το μακρινό τους σουτ όπως οι Βούγιασιτς, Σαβάνοβιτς και Σιπ. Παίζει, δηλαδή, αποκλειστικά "από έξω προς τα μέσω" για αυτό και όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι, δεν καταφέρνει να μείνει μες στο ματς και την παίρνει η... κατηφόρα.



efes4 από 22ios
 
2) Ένα τρικ που χρησιμοποιεί συχνά ο Μαχμουτί είναι να παίζει με τρεις "κοντούς", προκαλώντας ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα, η οποία αδυνατεί να "κρύψει τον αδύνατο κρίκο". Το είδαμε κυρίως στο ματς στην Κωνσταντινούπολη, όπου υποχρέωσε τον Ολυμπιακό στην πιο βαριά φετινή του ήττα.

3) Η Εφές διαθέτει πολύ καλή άμυνα, όπως όλες οι ομάδες του Μαχμουτί. Το "άρμα μάχης" σε αυτή την περίπτωση είναι η πικ-εν-ρολ άμυνα με τον Ερντέν στο "5". Στην πρώτη φάση ήταν ο πιο αποτελεσματικός αμυντικός σε τέτοιες φάσεις. Στα τελευταία ματς η αποτελεσματικότητα των Τούρκων έχει πέσει, κάτι που φαίνεται από το 126 % στον συντελεστή ασίστ-λάθη αντιπάλου. Αφήνουν δηλαδή την άλλη ομάδα τις περισσότερες φορές να φτιάχνει έτοιμα καλάθια, παρά να χάνει την κατοχή. Αυτό είναι το χειρότερο ποσοστό μεταξύ των ομάδων που προκρίθηκαν στους "8".

4) Ένα ερωτηματικό είναι ο Βούγιασιτς. Ο Σλοβένος σουτέρ έχασε κάποια παιχνίδια και έχει δει τον χρόνο του να μειώνεται δραστικά. Φταίει για αυτό η κακή του άμυνα, ή η παρουσία του Σιπ, του ενός παίκτη παραπάνω στην περιφέρεια;

5) Τα άλλα σημεία αναφοράς στο παιχνίδι της Εφές είναι η παρουσία παικτών που μπορούν να πάρουν μεγάλα σουτ όπως είναι ο Φάρμαρ, ο Τουντσερί και ο Βούγιαστις καθώς και οι πολλοί ψηλοί (Σαβάνοβιτς, Γκονλούμ, Ερντέν, Μπάρατς, Κούγκο), που εναλλάσσονται διαρκώς από τον Τουρκοσκοπιανό προπονητή.



efes2 από 22ios
 
6) Πρώτος σκόρερ της Εφές είναι ο Τζόρνταν Φάρμαρ που έχει 14.2 πόντους και 4.0 ασίστ. Ακολουθεί ο Βούγιασιτς με 10.3 (39% στο τρίποντο), ο Σαβάνοβιτς (9.3) ο Ερντέν (9.2 και 5.2 ριμπάουντ), ενώ είναι πολύτιμος για την ομάδα του ο πάντα δραστήριος Λούκας (8.8π, 3.8ασ, 3.6ρ, 1.8κλ).

Ο αναλυτικός στατιστικός πίνακας της Αναντολού Εφές φέτος στην Euroleague:


Ολυμπιακός - Εφές 75-53:



Εφές - Ολυμπιακός 98-72:


Highlights: Anadolu Efes Istanbul - Olympiacos... από Euroleague_Basketball  

 

www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου