Πανελλήνιος - Ολυμπιακός 57-85
Ο αγώνας (γράφει από τη Λαμία ο απεσταλμένος του RedPlanet.gr, Νότης Ψιλόπουλος)

Εντυπωσίασε ο Ολυμπιακός στην Λαμία, καθώς επικράτησε του Πανελληνίου με σκορ 57-85 (+28), έχοντας για μεγάλους πρωταγωνιστές τους Λουκά Μαυροκεφαλίδη (20π) και Βασίλη Σπανούλη (15π), ενώ σπουδαία εμφάνιση έκανε ο Μίλος Τεόντοσιτς με 9 πόντους, 7 ασίστ και 6 ριμπάουντ. Οι ερυθρόλευκοι με την νίκη τους αυτή προκρίθηκαν στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, όπου και θα αντιμετωπίσουν τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία στις 29 Νοεμβρίου, ενώ θα υπάρξει και επαναληπτικός στο ΣΕΦ. Οι Πειραιώτες για ακόμη ένα παιχνίδι, επέλεξαν να παίξουν επιθετικά περισσότερο κοντά στην ρακέτα και δεν προτίμησαν να πάρουν πολλά σουτ από την περιφέρεια. Δυναμικό "παρών" στο "Χαλκιοπούλειο" από πολλούς φιλάθλους του Ολυμπιακού, όπου δεν σταμάτησαν να τραγουδούν, να δίνουν παλμό και ρυθμό από την κερκίδα, κάνοντας τους παίκτες να νιώσουν λες και έπαιζαν στο Φάληρο. Λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης ο κόσμος χειροκρότησε θερμά και αποθέωσε τους ερυθρόλευκους, τόσο εντός, όσο και εκτός γηπέδου κατά την αποχώρηση τους. O "Red-Bill" έδειξε τις διαθέσεις του
Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς επέλεξε στην αρχική πεντάδα του Ολυμπιακού τον Μίλος Τεόντοσιτς στην θέση του πλέι-μέικερ, τον Βασίλη Σπανούλη (στο επίσημο ντεμπούτο του με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στο στήθος) στο "2", τον Κώστα Παπανικολάου σε θέση σμολ-φόργουορντ, στο "4" τον Ματ Νίλσεν και τον Ράσο Νεστέροβιτς στον ρόλο του σέντερ. Το πρώτο καλάθι της χρονιάς για την ομάδα του Πειραιά το πέτυχε ο Σέρβος γκαρντ, με τζαμπ-σουτ, ενώ ο Πανελλήνιος μπήκε στο παρκέ με τους Ξανθόπουλο, Παπαμακάριο, Όστοϊτς, Μπάιαρς και Σκλάβο. Ο "Παπ" ξεκίνησε το ματς κεφάτος, καθώς με τέσσερις σερί δικούς του πόντους έκανε το σκορ 2-4 υπέρ των Πειραιωτών.

Δυνατή άμυνα και σύγχρονο μπάσκετ

Ο Βασίλης Σπανούλης στο 4' της αναμέτρησης, σημείωσε το πρώτο επίσημο του καλάθι με τον Ολυμπιακό. Με τι άλλο (;), με τον αγαπημένο του τρόπο, με δεξί ντράιβ, μπάσιμο, σημειώνοντας τους δυο πόντους (2-8), κερδίζοντας και το φάουλ, αλλά αστόχησε στη βολή. Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν με διάθεση να "καθαρίσουν" από νωρίς το παιχνίδι, καθώς η διαφορά έφτασε στο +8 (6-14) για τους Πειραιώτες, με τον "Red-Bill" να έχει φτάσει τους έξι πόντους μέσα σε διάστημα εφτά λεπτών και τον Ράσο Νεστέροβιτς να ευστοχεί με σουτ από μέση απόσταση. Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς παρουσίαζαν στον αγωνιστικό χώρο εκείνα τα στοιχεία που θέλει ο "Ντούντα" να βλέπει από εκείνους στο γήπεδο, δυνατή -ασφυκτική- άμυνα, γρήγορο και σύγχρονο μπάσκετ, με την ομάδα να κερδίζει το χειροκρότημα από τον κόσμο της.

H διαφορά έφτασε για πρώτη φορά σε διψηφιο αριθμό πόντων στο 7', όταν ο Νεστέροβιτς με ωραία κίνηση έκανε το σκορ 6-18 (+12). Ο Πανελλήνιος απάντησε με ένα σερί 5-0 (11-18), ενώ εκείνη τη στιγμή ο Μάρκο Κέσελι πήρε στο παρκέ την θέση του Κώστα Παπανικολάου στο "3", με τον Σέρβο σουτέρ να πραγματοποιεί επίσης το επίσημο ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό, φορώντας την φανέλα με το νούμερο "10". Παράλληλα ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης αντικατέστησε τον Μάρκο Νίλσεν, με τον 26άχρνο φόργουορντ-σέντερ να πιάνει αμέσως δουλειά και με ωραίο σουτ να κάνει το σκορ 11-20, το οποίο ήταν και το σκορ της πρώτης περιόδου στην Λαμία.



Το πρώτο τρίποντο του Κέσελ

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, πήραν θέση στο παιχνίδι δύο ακόμη νέα πρόσωπα στην πεντάδα του Ολυμπιακού, με τους Γιάννη Μπουρούση και Τζαμόν Λούκας, να αντικαθιστούν τους Ράσο Νεστέροβιτς και Μίλος Τεόντοσιτς, με τον Βασίλη Σπανούλη να είναι ο μόνος παίκτης στο παρκέ από την αρχική πεντάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο Έλληνας σέντερ ενθουσίασε το κοινό στο "Χαλκιοπούλειο" καθώς πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό κόψιμο στον Μπράουν. Ο "φονιάς", Μάρκο Κέσελ, πήρε το όπλο του στο 13', όταν ευστόχησε στο πρώτο του (επίσημο) τρίποντο με την φανέλα του Ολυμπιακού, "εκτελώντας" τον Πανελλήνιο από την γωνία, κάνοντας το σκορ 15-23 για την ομάδα του Πειραιά.

Τα νεύρα του Μπουρούση

Στο 15' ο Γιάννης Μπουρούσης δέχτηκε τεχνική ποινή από τους ρέφερι, καθώς διαμαρτυρήθηκε σον διαιτητή Αναστάσιο Μάνο, με αποτέλεσμα στη συνέχεια ο Έλληνας σέντερ να νευριάσει περισσότερο και τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να τον αποσύρει στον πάγκο, περνώντας στο παρκέ τον Ράσο Νεστέροβιτς, με τον "Ντούντα" να κάνει παρατηρήσεις στον Μπουρούση για την συμπεριφορά του. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, στη συνέχεια, έκανε ένα εντυπωσιακό κάρφωμα, με τον Ολυμπιακό να παίζει δυνατά στην άμυνα, ενώ με το που έκλεβαν την μπάλα οι ερυθρόλευκοι, έτρεχαν κατευθείαν στον αιφνιδιασμό. Η διαφορά έφτασε στο +12 ξανά (19-31) ύστερα από συνεργασία μεταξύ Κέσελ και Μαυροκεφαλίδη, με τον Λουκά να παίρνει πάνω του αρκετές επιθετικές προσπάθειες, με τον "σοφό" να συνεχίζει να δείχνει πως θέλει να αξιοποιήσει τον 26άχρονο φόργουορντ-σέντερ.

Ο εξαιρετικός Μαυροκεφαλίδης

Στο 19' πέρασε για πρώη φορά στο παιχνίδι ο Θοδωρής Παπαλουκάς, έχοντας δίπλα του, τους Τεόντοσιτς, Κέσελ, Νίλσεν και Νεστέροβιτς, με τον Σλοβένο σέντερ να κάνει το σκορ 24-35 για την ομάδα του Πειραιά. O Kράμπενχοφτ απάντησε με τρίποντο για τον Πανελλήνιο (27-35), ενώ στη συνέχεια με δύο βολές του Μίλος Τεόντοσιτς, το σκορ έγινε 27-37. Στο +10 οι ερυθρόλευκοι στην λήξη του πρώτου ημιχρόνου, με τον Ματ Νίλσεν να αστοχεί στην τελευταία επίθεση, τον κόσμο να αποθεώνει την ομάδα του Ολυμπιακού, ενώ ακούστηκε ρυθμικά από τους οπαδούς το όνομα του Μίλαν Τόμιτς, ο οποίος βρίσκεται στο τεχνικό επιτελείο του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης ήταν ο πρώτος σκόρερ του αγώνα στα πρώτα 20 λεπτά με 10 πόντους, εξαιρετικός ο Μίλος Τεόντοσιτς με 6 πόντους και 4 ασίστ, κυρίαρχος κάτω από την ρακέτα ο Ράσο Νεστέροβιτς με 5 ριμπάουντ και 6 πόντους, ενώ για τον Πανελλήνιο πρώτος σκόρερ ο Μπάιαρς με οκτώ.



Πάτησε... γκάζι στην τρίτη περίοδο ο Θρύλος

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς επέλεξε στην πεντάδα του Ολυμπιακού τους Παπαλουκά, Σπανούλη, Κέσελ, Νίλσεν και Νεστέροβιτς, με τον Αυστραλό φόργουορντ να ευστοχεί σε δύο βολές και να φέρνει την διαφορά στην μέγιστη στιγμή της μέχρι εκείνο το σημείο (21') κάνοντας το σκορ 27-40 (+13). Στο 22' ο Ξανθόπουλος έκλεψε έξυπνα την μπάλα από τον αρχηγό των Πειραιωτών, αλλά εκείνος απάντησε με ανάλογο τρόπο, παίρνοντας το... "πορτοφόλι" του Παπαμακάριου, με τον "Τεό" να φεύγει στον αιφνιδιασμό και να κάνει το σκορ 29-42. Το προβάδισμα των ερυθρολεύκων αυξήθηκε ακόμη περισσότερο (+18) ύστερα από τις βολές του "Red-Bill" και το έμμεσο τρίποντο του Νίλσεν (29-47), με τους παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς να έχουν κάνει ένα 12-2 σερί υπέρ τους.

O Πανελήνιος σε εκείνο το σημείο "ξύπνησε" και μείωσε την διαφορά με ένα σερί 5-0, με τρίποντο του Μπέιλι και καλάθι του Μπράουν, αλλά ήταν άμεση η απάντηση του Ολυμπιακού με τον Μάρκο Κέσελ. Ο Σέρβος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πέτυχε τέσσερις πόντους με τον "εκτελεστή" να καρφώνει και να κάνει το σκορ (34-54), στο +20 οι Πειραιώτες, με τον Σπανούλη να βοηθάει τόσο στην επίθεση όσο και στο δημιουργικό κομμάτι. Ο "Red-Bill" με κλέψιμο και λέι-απ στη συνέχεια, έφερε την διαφορά στο +22 (34-56), αλλά ο Μπέιλι για τους γηπεδούχους μείωσε το σκορ.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς στο 29' άλλαξε την πεντάδα του, περνώντας στο παρκέ τους Μπουρούση και Παπανικολάου, με την διαφορά να έχει φτάσει στο +25 (37-62), ύστερα από τους πόντους των Μαυροκεφαλίδη και Τεόντοσιτς. Με δύο εύστοχες βολές από τον Έλληνα σέντερ το προβάδισμα έφτασε το +27 (39-66) για τον Ολυμπιακό στο τέλος της τρίτης περιόδου, με το παιχνίδι να έχει αποκτήσει εδώ και αρκετή ώρα διαδικαστικό χαρακτήρα. Οι Πειραιώτες κατατρόπωσαν τον Πανελλήνιο στο τρίτο δεκάλεπτο, καθώς στην επίθεση οι ερυθρόλευκοι σημείωσαν 29 πόντους έναντι μόλις 12 των γηπεδούχων.

Η διαφορά έφτασε το +35

Στα τελευταία 10 λεπτά του αγώνα, οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς συνέχισαν να παίζουν κοντά στην ρακέτα, με τους Μπουρούση, Μαυροκεφαλίδη και Παπανικολάου, να αυξάνουν το ερυθρόλευκο προβάδισμα στο +35 (39-74), με τον Ολυμπιακό να μετράει από την τρίτη περίοδο ένα σερί 12-0. Στο 33', ο Μίλος Τεόντοσιτς πέρασε εκτός, με τον νεαρό Δημήτρη Κατσίβελη να παίρνει την θέση του και τον Σέρβο γκαρντ να αποθεώνεται από τους οπαδούς της ομάδας οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί πάνω από τον πάγκο των Πειραιωτών. Ο Πανελλήνιος, ύστερα από αρκετή ώρα, κατάφερε να βρει τον δρόμο προς το καλάθι, μετρώντας ένα σερί 8-0 (47-74), με τους παίκτες του "Ντούντα" να παρουσιάζουν σε εκείνο το σημείο σημάδια χαλάρωσης στην άμυνα. Η "πολιορκία" τελείωσε με κλέψιμο και καλάθι από τον Γκόρντον.

Έξι λεπτά πριν τελειώσει το ματς, ο Ολυμπιακός έπαιζε με μία νεανική πεντάδα, με τους Γκόρντον (26), Κατσίβελη (19), Παπανικολάου (20), Μαυροκεφαλίδη (26) και Μπουρούση (27), ενώ λίγο αργότερα πήρε θέση στο παιχνίδι και ο Ζόραν Έρτσεγκ, τον οποίο ο "Ντούντα" τον επέλεξε για τα παιχνίδια των Πειραιωτών της Α1, αντί του Γιοτάμ Χαλπερίν, καθώς επιθυμία του Ίβκοβιτς ήταν ο έκτος ξένος να είναι "ψηλός" και όχι γκαρντ. Στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, ο φίλαθλος κόσμος των φιλοξενούμενων ξεκίνησε να τραγουδάει τον ύμνο της ομάδας. Τελικό σκορ στην Λαμία 57-85 (+28), με τελευταίο εύστοχο σουτ ένα τρίποντο από τον Παπανικολάου, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει τον Πανελλήνιο και να παίρνει την πρόκριση για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου εκεί θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία στις 29 Νοεμβρίου.

Διαιτητές: Μπήτης, Μάνος, Παναγιώτου.

Τα δεκάλεπτα: 11-20, 27-37, 39-66, 57-85.

Οι συνθέσεις:

Πανελλήνιος (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Ξανθόπουλος 2, Παπαμακάριος 5 (1), Μπέιλι 14 (2), Όστοϊτς 9, Μπάιαρς 9, Κράμπενχοφτ 8 (1), Κομποδιέτας, Καραθανάσης, Σκλάβος, Τσακαλέρης, Μπράουν 10.

Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 3, Νεστέροβιτς 6, Γκόρντον 2, Σπανούλης 15 (1), Παπανικολάου 9 (1), Μπουρούσης 6, Κέσελ 9 (1), Έρτσεγκ, Μαυροκεφαλίδης 20, Τεόντοσιτς 9, Κατσίβελης, Νίλσεν 6.

Αναλυτικά τα στατιστικά του Ολυμπιακού: