Ηλιούπολη - Ολυμπιακός 0-1
Ο κορυφαίος επιθετικός του ελληνικού Πρωταθλήματος επέστρεψε στη δράση μετά τον τραυματισμό του και σκορπάει ξανά τον τρόμο! Ο Μάρκο Πάντελιτς έλυσε το γόρδιο δεσμό στο 87ο λεπτό και με μία κεφαλιά, σήμα-κατατεθέν του, οδήγησε τον Ολυμπιακό σε νίκη-πρόκριση επί της Ηλιούπολης. Τρίτο γκολ σε πέντε συμμετοχές με τη φανέλα του Θρύλου για τον 32άχρονο “εκτελεστή” από τη Σερβία. Σε μία φάση βρέθηκε σε θέση βολής και το έβαλε.
Η πειραϊκή ομάδα προκρίθηκε στη φάση των “16” του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου θα αντιμετωπίσει τον Αστέρα στην Τρίπολη. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρέταξε τον Ολυμπιακό με μία εντεκάδα παικτών, που αγωνίζονταν για πρώτη φορά μαζί. Οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν με τη φωτιά, η Ηλιούπολη ύστερα από ένα σημείο πίστεψε στο θαύμα, αλλά ο Πάντελιτς ξέρανε τους πάντες στο “Σταύρος Μαυροθαλασσίτης”.

Ο αγώνας

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρέταξε τον Ολυμπιακό με έντεκα αλλαγές, σε σχέση με το τελευταίο παιχνίδι Πρωταθλήματος (με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για τη Super League), στην αγαπημένη του διάταξη 4-4-1-1. Την εστία της ομάδας υπερασπίστηκε ο Νικοπολίδης. Στο δεξί άκρο της άμυνας αγωνίστηκε ο Γκαλίτσιος, στο αριστερό ο Χολέμπας, ενώ οι Μοδέστο και Ποτουρίδης αποτέλεσαν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Ο 18άχρονος (27/2/1992) κεντρικός αμυντικός Γιάννης Ποτουρίδης (παίζει και ως αριστερός μπακ), που προέρχεται από τις Ακαδημίες του πειραϊκού συλλόγου, πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Οι Ουρτάδο και Γιάννης Παπαδόπουλος συνέθεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Ισπανός ανασταλτικός χαφ επέστρεψε στην αγωνιστική δράση, ύστερα από τις 19 Σεπτεμβρίου και την εκτός έδρας αναμέτρηση Πρωταθλήματος με τον Πανσερραϊκό (3η αγωνιστική). Ο Ρόμενταλ κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσαίας γραμμής, ο Ζαϊρί την αριστερή και ο Νέμεθ έπαιξε σε ρόλο κρυφού κυνηγού πίσω από τον Μήτρογλου, που ηγήθηκε της επίθεσης. Ο Μαροκινός άρχισε για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν στη βασική εντεκάδα, σε αγώνα εντός συνόρων, ενώ ο Ούγγρος επιθετικός έκανε την πρώτη συμμετοχή του με την πειραϊκή ομάδα.

Το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό ήταν να εξασφαλιστεί το εισιτήριο για τη φάση των “16” του Κυπέλλου Ελλάδας. Άλλωστε, οι έντεκα αυτοί παίκτες αγωνίζονταν για πρώτη φορά μαζί και ήταν λογικό να μην υπάρχει “χημεία”, στον κάκιστο αγωνιστικό χώρο του γηπέδου “Σταύρος Μαυροθαλασσίτης”, ο οποίος θύμιζε χωράφι. Οι ποδοσφαιριστές του Ερνέστο Βαλβέρδε είχαν την ξεκάθαρη υπεροχή στην αναμέτρηση, αλλά στο πρώτο μέρος έφτασαν μόλις δύο φορές με αξιώσεις μπροστά από την εστία της Ηλιούπολης, ομάδα Β' Εθνικής. Στο 10ο λεπτό, σε μία ταχύτατη επίθεση στην κόντρα, ο Γιάννης Παπαδόπουλος τροφοδότησε με βαθιά μπαλιά τον Ζαϊρί, ο οποίος από τα αριστερά έβγαλε τη σέντρα, ο Έλληνας κεντρικός μέσος πήρε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι της αντίπαλης εστίας.

Οι τυπικά γηπεδούχοι ακολούθησαν τακτική άμυνας, γεγονός φυσιολογικό, καθώς η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι τεράστια. Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να βρει ρυθμό στο πρώτο ημίχρονο, έχοντας τους μεσοεπιθετικούς παίκτες σε άσχημο απόγευμα. Αντίθετα, η Ηλιούπολη έπαιξε παθιασμένα και στη μοναδική αξιοσημείωτη φάση που δημιούργησε στα πρώτα 45 λεπτά, παραλίγο να κάνει τη... ζημιά. Στο 37', μετά εκτέλεση κόρνερ από τα δεξιά, ο Στεφανίδης έπιασε το γυριστό δεξί σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής, ωστόσο ο Νικοπολίδης ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα και απομάκρυνε ενστικτωδώς τον κίνδυνο.

Τέσσερα λεπτά αργότερα (41'), η ομάδα του μεγάλου λιμανιού “άγγιξε” το γκολ: ο Χολέμπας δοκίμασε δυνατό αριστερό σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή, ο Μαράμα απέκρουσε προσωρινά, ο επερχόμενος Μήτρογλου επιχείρησε το πλασέ, με την μπάλα να κοντράρει στο σώμα του τερματοφύλακα της Ηλιούπολης και να καταλήγει κόρνερ. Δύο φάσεις σε ένα ημίχρονο, είναι μικρός απολογισμός για τον Ολυμπιακό κόντρα σε μία ομάδα, σαφώς χαμηλότερης δυναμικότητας.

Ο Μάρκο πήρε το όπλο του!

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποφάσισε να μην κάνει κάποια αλλαγή στο αρχικό σχήμα, με την έναρξη της επανάληψης, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην εντεκάδα που παρέταξε. Ωστόσο, γρήγορα-γρήγορα στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ισπανός προπονητής έκανε την πρώτη του παρέμβαση στον αγώνα από τον πάγκο. Στο 51', ο Μάρκο Πάντελιτς πήρε τη θέση του Ζαϊρί. Ο Ολυμπιακός, πλέον, έπαιζε με δύο επιθετικούς, τον Ρόμενταλ δεξιά στη μεσοεπιθετική γραμμή και τον Νέμεθ στην αριστερή. Στο 55', ο Ρόμενταλ σέντραρε από τα δεξιά, ο Μήτρογλου έπιασε την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής, ο Μαράμα απέκρουσε με τα δάχτυλα και στη συνέχεια ο Νικολόπουλος προ του Πάντελιτς έδιωξε την μπάλα σε κόρνερ. Ο Ουρτάδο ήταν θετικός στην επανεμφάνισή του, αλλά δεν είχε “ανάσες” για να βγάλει ολόκληρο ενενηντάλεπτο και στο 60' έδωσε τη θέση του στον Ντουντού. Η πειραϊκή ομάδα πίεζε για το γκολ, το οποίο δεν ερχόταν.

Στο 63', Μήτρογλου και Πάντελιτς έπαιξαν το ένα-δύο στα όρια της μεγάλης περιοχής, ωστόσο το αριστερό σουτ του Έλληνα επιθετικού από το ύψος του πέναλτι ήταν κάκιστο και η μπάλα κατέληξε άουτ. Η Ηλιούπολη κράταγε στην άμυνα και όσο περνούσαν τα λεπτά, πίστευε ακόμα περισσότερο στο θαύμα. Στο 73', ο Βαλβέρδε ολοκλήρωσε τις αλλαγές, με τον Φετφατζίδη να αντικαθιστά τον Ρόμενταλ. Ο Χολέμπας απείλησε, όπως στο πρώτο μέρος, με αριστερό δυνατό σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή, αλλά ο τερματοφύλακας της Ηλιούπολης απέκρουσε σε κόρνερ στο 74'. Ο Γερμανός αριστερός μπακ είχε νέα καλή στιγμή στον επιθετικό τομέα στο 76': ελίχθηκε ωραία από τα αριστερά, μπήκε στην περιοχή, σούταρε με το δεξί, με τον Μαράμα να μπλοκάρει.

Πλέον, το φάσμα της παράτασης πλανιόταν, αλλά ο Ολυμπιακός έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Στο 78', ο Νέμεθ σούταρε με το δεξί έξω από τη μεγάλη περιοχή, αλλά ο τερματοφύλακας της Ηλιούπολης ήταν ξανά καθοριστικός για την ομάδα του, αποκρούοντας στην αριστερή γωνία της εστίας του. Νέο σουτ στο 81', αυτή τη φορά από τον Γ. Παπαδόπουλο, ο οποίος δοκίμασε το αριστερό πόδι του από μακρινή απόσταση, με την μπάλα να καταλήγει ελάχιστα άουτ. Στο 83', ο Φετφατζίδης σέντραρε από τα δεξιά, ο Ντουντού επιχείρησε την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής και η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι. Ο Ολυμπιακός άργησε να “πάρει μπρος”, αλλά στο τελευταίο εικοσάλεπτο ήταν καταιγιστικός.

Στο 85', ο Πάντελιτς βρέθηκε απέναντι στον τερματοφύλακα της Ηλιούπολης, αλλά προτίμησε να πασάρει αριστερά στον Μήτρογλου, αλλά ο Σέρβος δεν βρήκε καλά την μπάλα, με συνέπεια να χαθεί η ευκαιρία. Ωστόσο, το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Ο Πάντελιτς ήταν αποφασισμένος να δώσει τη νίκη-πρόκριση στον Ολυμπιακό, στην κανονική διάρκεια της αναμέτρησης. Στο 87', ο Γκαλίτσιος με μία εκπληκτική σέντρα βρήκε το κεφάλι του Μάρκο, ο οποίος από το ύψος της μικρής περιοχής “εκτέλεσε” τον αντίπαλο τερματοφύλακα, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα (0-1). Ο Σέρβος επιθετικός είναι σκόρερ ολκής και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία: όταν του δίνεται η ευκαιρία να αγωνιστεί...