ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Tο έπος της ντροπής

Tο έπος της ντροπής

Πριν από 40 χρόνια ο Παναθηναϊκός συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με αντίπαλο τον Άγιαξ. Το γεγονός πως ηττήθηκε εύκολα με 2-0 από τους Ολλανδούς λίγη σημασία έχει. Αυτό που έχει πραγματικά ενδιαφέρον είναι το πως έφτασε εκεί, με το αποκαλυπτικό βίντεο - ντοκουμέντο της Δέσποινας Παπαδοπούλου να λέει την αλήθεια.
Σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια ακριβώς (2/6/1971) ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, γνωρίζοντας την ήττα με 2-0 από τους Ολλανδούς, οι οποίοι έπαιξαν ...σβηστά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.
Αυτή η συμμετοχή του ΠΑΟ στον τελικό, ΘΑ μπορούσε να αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία σε συλλογικό επίπεδο αν όλες εκείνες οι φήμες για το πως έφτασαν οι πράσινοι στο Γουέμπλεϊ, δεν επιβεβαιώνονταν με τον πλέον πειστικό τρόπο από την γυναίκα του Γιώργου Παπαδόπουλου, Δέσποινα. Η σύζυγος του τότε δικτάτορα σε ένα αποκαλυπτικό βίντεο - ντοκουμέντο αποκάλυψε πόσο "όμορφα" το "τριφύλλι" κατάφερε να αποκλείσει στον ημιτελικό της διοργάνωσης τον Ερυθρό Αστέρα.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Μέχρι και το 1971, ο "πρέσβης" είχε δώσει 22 ευρωπαϊκούς αγώνες με συγκλονιστικό απολογισμό, 3 νίκες, 7 ισοπαλίες και 12 ήττες. Οι 3 νίκες βέβαια ήταν απέναντι σε υπερδυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως οι Γκλεντόραν (!), Σλιέμα Μάλτας (!!) και, κρατηθείτε, Μόλεμπεκ (!!!). Αυτά τα θηρία ήσαν και οι μοναδικές ομάδες που είχαν ...εξολοθρεύσει οι πράσινοι σε 10 χρόνια ευρωπαϊκής ιστορίας (με 8 αποκλεισμούς...).

Ξαφνικά λοιπόν το 1971 μεταμορφώθηκε σε ομαδάρα και έφτασε στον τελικό. Πράγματι ΘΑ μπορούσε να είναι κι έτσι, αν η ευρωπαϊκές "επιτυχίες" του Παναθηναϊκού συνεχίζονταν και μετά το ...έπος. Προσέξτε όμως μια τόσο δα ασήμαντη λεπτομέρεια. Μετά το Γουέμπλεϊ, στα επόμενα 14 χρόνια, ο "πρέσβης" έδωσε συνολικά 20 ευρωπαϊκά ματς και άφησε την Γηραιά Ήπειρο με ανοιχτό το στόμα. 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 12 ήττες ο φανταστικός απολογισμός του ΠΑΟ, ο οποίος σε αυτό το διάστημα, κατάφερε να αποκλείσει μόνο την Φλοριάνα Μάλτας (!!!!!!) και να γνωρίσει 9 αποκλεισμούς.

Όπως καταλαβαίνετε, ο "σύλλογος μεγάλος" μέσα σε 25 χρόνια, με 4 προκρίσεις, 17 αποκλεισμούς και συνολικό απολογισμό 9 νίκες, 9 ισοπαλίες και 24 ήττες σε 42 ευρωπαϊκούς αγώνες, ξαφνικά το 1971 "μεταμορφώθηκε" σε τιτάνα του ποδοσφαίρου και "υπερκέρασε" το εμπόδιο των Έβερτον και Ερυθρού Αστέρα, φτάνοντας στον τελικό. Α, να μην ξεχάσουμε πως στον πρώτο γύρο είχε νικήσει σε διπλές αναμετρήσεις το μεγαθήριο από το Λουξεμβούργο που άκουγε στο όνομα Ζένες Ες!

Ενδιαφέρον έχει και η αναφορά του Άγγλου συγγραφέα, Brian Granville στο βιβλίο του "Champions of Europe", στον επαναληπτικό της Αθήνας μεταξύ του ΠΑΟ και της Έβερτον (το ματς στην Αγγλία είχε έρθει 1-1, η αναμέτρηση στην Ελλάδα έληξε 0-0). Διαβάστε με προσοχή: " Panathinaikos of Athens most unexpectedly reached the Final of the European Cup in 1971, they were outrageously favoured by the French referee of their return home leg against Everton in the quarter-finals. During the first leg, Joe Royle, later to become an outstanding manager with Oldham, then the Everton centre-forward, remembers the Greek defenders hissing in his ear, 'Athens, Athens!' And in Athens, Everton got nothing from the referee".

Σε απλή μετάφραση: "Ο Παναθηναϊκός από την Αθήνα έφτασε απροσδόκητα στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 1971, εξόφθαλμα ευνοημένος από τον Γάλλο διαιτητή του εντός έδρας επαναληπτικού απέναντι στην Έβερτον για τα προημιτελικά. Κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα, ο Joe Royle, μετέπειτα διακεκριμένος προπονητής με την Όλνταμ, ο τότε κεντρικός επιθετικός της Έβερτον, θυμάται τους Έλληνες αμυντικούς να του σφυρίζουν στο αυτί "Athens, Athens!" Και στην Αθήνα, η Έβερτον δεν πήρε τίποτα από τον διαιτητή".

Εξάλλου είναι ευρέως γνωστό (το έχει αποκαλύψει Έλληνας δημοσιογράφος πριν λίγα χρόνια) ότι οι ρέφερι του επαναληπτικού με την Έβερτον, όπως και αυτοί με τον Ερυθρό Αστέρα, έμεινα για πάνω από ένα μήνα στην Ελλάδα μετά τους αγώνες. Όπως διαπιστώθηκε λίγο μετά, όλοι τους στάθηκαν ιδιαιτέρως ...τυχεροί, αφού έφυγαν από την Ελλάδα κατά πολύ πλουσιότεροι, κερδίζοντας στον...ιππόδρομο!

Αποκορύφωμα της "ομορφιάς" είναι η αποκάλυψη στην οποία προέβη η Δέσποινα Παπαδοπούλου, σύζυγος του τότε δικτάτορα της Χούντας, Γιώργου Παπαδόπουλου. Είπε λοιπόν η κ. Παπαδοπούλου, ότι ενώ βρισκόταν στις εξέδρες της Λεοφώρου γεμάτη αγωνία για την ...υπεράνθρωπη προσπάθεια των παικτών του ΠΑΟ να μη δεχτούν γκολ από τον Ερυθρό Αστέρα (οι πράσινοι ήταν μπροστά με 3-0, σκορ που τους έδινε την πρόκριση), ξαφνικά ένιωσε μια αδιαθεσία. Τότε λοιπόν ο κ. Πατακός (πρωτεργάτης του πραξικοπήματος των Συνταγματαρχών της Χούντας και μετέπειτα Υπουργός Εσωτερικών) για να την ηρεμήσει της είπε ορθά κοφτά: "Το πληρώσαμε και θα το πάρουμε!" , για να συμπληρώσει ο Σέρβος πρέσβης: "Ηρεμήστε, το πληρώσατε και θα το πάρετε!".


 
Και επειδή κάποιοι επιμένουν να διαστρεβλώνουν την αλήθεια και με περίσσιο θράσος υποστηρίζουν ότι ο ευνοημένος της Χούντας ήταν ο Ολυμπιακός, διαβάστε ορισμένα στοιχεία της εποχής για να ξέρετε:

1. Ο Ολυμπιακός είναι ο μοναδικός σύλλογος από τον οποίο έφυγαν αθλητές με τη στάμπα του "κομμουνιστή". Οι Ρομέν Αργυρούδης και Γιώργος Σιδέρης εκδιώχθηκαν από την Χούντα.

2. Ο Ολυμπιακός είναι ο μοναδικός σύλλογος από τον οποίο έφυγε προπονητής. Ο Μάρτον Μπούκοβι και ο Μιχάϊ Λάντος εκδιώχθηκαν από την Χούντα ως "κομμουνιστές". Οι ερυθρόλευκοι με τον Ούγγρο κόουτς είχαν κατακτήσει ήδη δύο πρωταθλήματα. Ο επίσης Ούγγρος Φέρεντς Πούσκας ήταν ...καλό παιδί, είχε αποκηρύξει τον κομμουνισμό και παρέμεινε κανονικά στον πάγκο του ΠΑΟ!

3. Το 1969, τον δεύτερο χρόνο της Χούντας στην εξουσία, ο Παναθηναϊκός κερδίζει το πρώτο ντάμπλ της ιστορίας του. Το κύπελλο το κερδίζει με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στο στρίψιμο του νομίσματος, το οποίο έγινε από τον ΓΓΑ Κώστα Ασλανίδη χωρίς κανείς ποτέ να δει, παρά μόνο ο ίδιος, τι βγήκε! Ο κ. Ασλανίδης ήταν αυτός που είχε απαγορεύσει δια νόμου την μεταγραφή του Κούδα στον Θρύλο (θεσπίζοντας τον ασύλληπτο νόμο που απαγόρευε τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών προς ομάδες της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας, κάνοντας όμως τα στραβά μάτια στη μεταγραφή του Αντώνη Αντωνιάδη από την Ασπίδα Ξάνθης προς τον Παναθηναϊκό).

4. Ο Ολυμπιακός είναι ο μοναδικός σύλλογος που του ακύρωσαν μεταγραφή δια νόμου (Γιώργος Κούδας)!

5. Ο Παναθηναϊκός στα έξι χρόνια της Χούντας κατέκτησε 3 πρωταθλήματα (1968-69, 1969-70, 1971-72), η ΑΕΚ 2 (, 1967-1968, 1970-1971) και ο Ολυμπιακός 1 (1972-1973).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου