ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΧΕΥΖΕΛ......26 χρόνια μετά... ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ..(photo+video)

ΧΕΥΖΕΛ 26 χρόνια μετά...ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ !!!

Λένε ότι για να αποκατασταθεί πλήρως η ιστορική αλήθεια ενός σημαντικού γεγονότος, πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 20 χρόνια.
26 χρόνια μετά...
Σήμερα συμπληρώνονται 26 από την πιο γνωστή τραγωδία που έπληξε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, που είχε ως απολογισμό 39 νεκρούς και αποτέλεσε μια από τις μαύρες σελίδες στα χρονικά του αθλητισμού. Είκοσι έξι χρόνια μετά και το συμπέρασμα είναι το εξής: Το "Χέιζελ" των Βρυξελλών ήταν το πλέον ακατάλληλο γήπεδο για να φιλοξενήσει τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών, ειδικά δε το Λίβερπουλ-Γιουβέντους.
 Το 1985 η Λίβερπουλ πήγε στο Βέλγιο με σκοπό να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε στη Ρώμη, έναν χρόνο πριν. Όμως ο τελικός εκείνος (Λίβερπουλ-Ρόμα) αμαυρώθηκε από τις άνανδρες επιθέσεις Ιταλών, στους δρόμους της "αιώνιας πόλης". Έναν χρόνο αργότερα, η μοίρα έπαιξε το δικό της παιχνίδι και έφερε τους Ιταλούς ξανά στο δρόμο των διψασμένων για εκδίκηση Άγγλων.
Με έτος κατασκευής το 1930 και χωρίς καμία ριζική ανακαίνιση τα τελευταία 20-25 χρόνια λειτουργίας του, το "Χέιζελ" είχε χωρητικότητα 58.000 θεατών με χιλιάδες θέσεις ορθίων.


Πολλοί οπαδοί χωρίς εισιτήρια άνοιξαν τρύπες (!) στο εξωτερική πλευρά του για να καταφέρουν να φτάσουν στις κερκίδες. Εκεί, προς (ευχάριστη γι΄αυτούς) έκπληξη, διαπίστωσαν ότι με λίγη προσπάθεια μπορούσαν να μετακινήσουν το σκουριασμένο προστατευτικό κιγκλίδωμα και να βρεθούν στον στίβο... Πέραν τούτου, η διάθεση εισιτηρίων είχε πάρα πολλές ατέλειες, με τους δύο φιναλίστ να έχουν πάρει εισιτήρια για τα πέταλα, χωρίς "νεκρές" ζώνες ή επαρκή περιφρούρηση.
Στις 19.00, περίπου μία ώρα πριν τον τελικό, η ρήψη φωτοβολίδων από το ένα πέταλο στο άλλο άναψε τη σπίθα που οδήγησε στην καταστροφή. Το γερασμένο "Χέιζελ" προσέφερε πολεμοφόδια, αφού με λίγη προσπάθεια το τσιμέντο μετατρεπόταν σε πέτρα, ενώ η πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο ήταν πανεύκολη. Οι Άγγλοι οπαδοί επιτέθηκαν κατά μέτωπο με μαχαίρια και οι Ιταλοί τράπηκαν σε φυγή. Μόνη τους διέξοδος ήταν να σκαρφαλώσουν στον εσωτερικό τοίχο του γηπέδου για να επιστρέψουν με ασφάλεια στις κερκίδες. Εκατοντάδες άνθρωποι αποπειράθηκαν να το κάνουν και ο τοίχος κατέρρευσε και τους καταπλάκωσε σε ένα στιγμιότυπο που "πάγωσε" εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλη την υφήλιο. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 39, ενώ αυτός των τραυματιών ξεπέρασε τους 500.
Ο τελικός διεξήχθη κανονικά και κρίθηκε υπέρ της Γιουβέντους χάρη σε γκολ του Μισέλ Πλατινί. Όμως, είναι σίγουρα μια βραδιά που ο πρόεδρος της UEFA θα επιθυμούσε να διαγράψει από το βιογραφικό του.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου