ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (1967-1977)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (1967-1977) 

11/6/2012

Από τα αγαπημένα παιδιά του κόσμου του Ολυμπιακού ο Θανάσης Αγγελής, αποκτήθηκε από την ερυθρόλευκη ομάδα σαν αριστερός ακραίος επιθετικός το 1967 από την Ιεράπολη του Αιγάλεω. Ήταν επιλογή του μεγάλου δάσκαλου και τεχνικού Μάρτον Μπούκοβι, που ήθελε έναν παίκτη μπακ-απ του βασικού Βασίλη Μποτίνου.
Γεννημένος το 1946 ο Θανάσης, έγινε γνωστός στο αθηναϊκό ποδόσφαιρο για την  ταχύτητα και την ευχέρεια που είχε να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα.
Η ένταξη του δίπλα στα μεγάλα ονόματα της εποχής Σιδέρη, Γιούτσο, Πολυχρονίου, Μποτίνο, Γκαϊτατζή, Ζαντέρογλου, Βασιλείου δεν ήταν το πιο εύκολο πράγμα για τον ξανθομάλλη ακραίο επιθετικό, παρότι ο Μπούκοβι του έδινε ευκαιρίες για να δείξει τις ικανότητες του. Όμως η απομάκρυνση του Ούγγρου τεχνικού λίγο μετά την έναρξη του πρωταθλήματος της περιόδου 67-68 άφησε ανοικτές πληγές. Το κλίμα στα αποδυτήρια άλλαξε, οι ευκαιρίες για τον άπειρο επιθετικό μηδενίστηκαν και φυσικό ήταν ν’ απογοητευθεί. Πάντως δεν έπαψε να προσπαθεί και να περιμένει. Άλλωστε δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα να εκτοπίσει από τη θέση του ένα ποδοσφαιριστή του διαμετρήματος του Βασίλη Μποτίνου.
Το καλοκαίρι του 1968 ο Ηλίας Υφαντής τον αξιοποίησε στην ομάδα του Ολυμπιακού που πήρε μέρος στο τουρνουά του ΟΠΑΠ. Ο Αγγελής μαζί με τον Σιώκο ήταν οι δύο παίκτες που απέσπασαν τα κολακευτικά σχόλια του Τύπου και ανανέωσαν την συμμετοχή τους στο ρόστερ της επόμενης περιόδου.
Ο Θανάσης Αγγελής θυμάται έντονα έως και σήμερα ότι ήταν αυτός που ακύρωσε τη μεταγραφή του πολύ καλού παίκτη Μπάμπη Ιντζόγλου στον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός ήθελε έναν αριστερό μπακ για να καλύψει τον Ορέστη Παυλίδη. Έτσι έγινε φιλικό ματς με τον Ιωνικό. Ο Αγγελής έχοντας αντίπαλο τον Ιντζόγλου έκανε το παιχνίδι της ζωής του ακυρώνοντας κάθε διάθεση για την απόκτηση του Πειραιώτη αμυντικού, που στην συνέχεια έκανε σπουδαία καριέρα στον Πανιώνιο, την ΑΕΚ και την Εθνική ομάδα.
Όμως, ο Αγγελής με τη θαυμάσια απόδοση στο ματς Ολυμπιακού - Ιωνικού  δεν γνώριζε ότι άφησε ανοικτή την πόρτα του αριστερού μπακ για τον εαυτό του...
Το καλοκαίρι του 1969 τον Ολυμπιακό ανέλαβε ο Στέφαν Μπόμπεκ ένας μεγάλος Σέρβος τεχνικός, που έχοντας στο αριστερό άκρο της επίθεσης τους Μποτίνο, τον νεοαποκτηθέντα τότε Δεληκάρη και τον Αγγελή, σκέφτηκε ν’αποσυμφορήσει τη θέση μεταθέτοντας τον Αγγελή στο αριστερό άκρο της άμυνας. Ήταν ταχύτατος, είχε καλά πόδια για σέντρες και σουτ και επιπλέον «έβλεπε» γήπεδο. Υστερούσε μόνο  ανασταλτικά.  Και εκεί βάλθηκε να τον βελτιώσει. Μάλιστα έλεγε, «έχω δύο μπακ τον Αγγελή και τον Τσιγκιτζέλα. Ο πρώτος είναι πολύ καλός επιθετικά, αλλά όχι αμυντικά. Ο δεύτερος είναι πολύ καλός αμυντικά αλλά όχι επιθετικά...».
Τελικά η επιμονή του Μπόμπεκ και του Νταν Γεωργιάδη που κάθισε και αυτός στον πάγκο του Ολυμπιακού, λίγους μήνες αργότερα, αλλά και το πείσμα του Αγγελή να παίξει ποδόσφαιρο στον Ολυμπιακό, τον καθιέρωσαν στο άκρο της άμυνας. Έτσι από το 1970 έως το 1977 υπήρξε ο βασικός αριστερός μπακ του Ολυμπιακού, ενώ αγωνίστηκε και 11 φορές με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας.
Ο Μπόμπεκ αποκαλούσε τον Θανάση Αγγέλη «Απόλλων 11» δίνοντας το όνομα αυτό από το αμερικανικό διαστημόπλοιο, που εκείνη την εποχή (1969 ) είχε εκτοξευθεί στο διάστημα. Αφορμή η ταχύτητα που διέκρινε τον Θανάση και η κάλυψη των χώρων σε χρόνους ντε-τε.
Ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τον Αγγελή, είναι η παράδοση που δημιούργησε στους αγώνες με τον ΠΑΟΚ. Σε όλους είχε πολύ καλή απόδοση και είχε σημειώσει σημαντικά γκολ. Χαρακτηριστικά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 1971 ο Ολυμπιακός νίκησε 3-1 και ο Αγγελής ήταν ο σκόρερ του ενός τέρματος. Το 1973 πάλι στον τελικό Κυπέλλου κατά του ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός επικράτησε 1-0 με γκολ, του Αγγελή, ενώ στον τελικό του 1974 ξανά κατά του ΠΑΟΚ που τέλειωσε 2-2 και κρίθηκε στα πέναλτι, ο Αγγελής ήταν ο παίκτης που στο 1-1 κέρδισε πέναλτι, που όμως χάθηκε από τον Καραβίτη.
Με τη φανέλα του Ολυμπιακού ο Θανάσης Αγγελής αγωνίστηκε συνολικά σε 377 αγώνες. Πιο  αναλυτικά έπαιξε σε 176 αγώνες πρωταθλήματος, σε 97 φιλικά ματς, σε 62 διεθνή παιχνίδια, σε 27 αγώνες Κυπέλλου Ελλάδας και σε 15 παιχνίδια Κυπέλλων Ευρώπης.
Το φινάλε του Θανάση Αγγελή, γράφτηκε στις 12 Ιουνίου 1977  στη Λεωφόρο κατά του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου ο Παναθηναϊκός επικράτησε 2-1.   


www.olympiacos24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου