ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός 1-3

Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός 1-3

Ο Ολυμπιακός κέρδισε στην παράταση τον Αστέρα Τρίπολης με σκορ 1-3 στην και κατέκτησε το 26ο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του, σημειώνοντας επίσης το 16ο του νταμπλ. Το ματς ήταν γεμάτο ένταση. Σκόρερ των Πειραιωτών οι Φουστέρ, Τζεμπούρ και Αμπντούν. Σε βίντεο οι φάσεις και τα γκολ..
Σε έναν επεισοδιακό τελικό, ο Ολυμπιακός κέρδισε στην παράταση (1-1 η κανονική διάρκεια) με σκορ 1-3 τον Αστέρα Τρίπολης και κατέκτησε το 26ο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του. Με αυτόν τον τρόπο οι Πειραιώτες σημείωσαν και το 16ο νταμπλ στην 88άχρονη διαδρομή τους, όντας μάλιστα το δεύτερο συνεχόμενο επί προεδρίας Βαγγέλη Μαρινάκη στην πειραϊκή ΠΑΕ. Άνοιξαν το σκορ οι τυπικά γηπεδούχοι με τον Ράγιος, ενώ στη συνέχεια οι ερυθρόλευκοι έκαναν ανατροπή χάρη στα γκολ των Φουστέρ, Τζεμπούρ και Αμπντούν με πέναλτι.
Το ματς

Ο Σάκης Τσιώλης παρέταξε τον Αστέρα Τρίπολης με σύστημα 4-3-3. Την εστία υπερασπίστηκε ο Φούλοπ. Στην άμυνα, από τα δεξιά προς τα αριστερά, αγωνίστηκαν οι Τσαμπούρης, Κουρμπέλης, Σανκαρέ, Πιπίνης. Οι Ουσέρο και Κοντοές αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων, με τον Ράγιος σε ελεύθερο ρόλο μπροστά τους, ενώ την τριπλέτα της επίθεσης σύνθεσαν οι Ναβάρο (δεξιά), Περόνε (κορυφή), Ντε Μπλάσις (αριστερά).

Ο Μίτσελ Γκονθάλεθ παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-3-3. Την εστία υπερασπίστηκε ο Κάρολ. Στην άμυνα, από δεξιά προς τα αριστερά, αγωνίστηκαν οι Μοδέστο, Μανωλάς, Σιόβας, Χολέμπας. Ο Φέισα ήταν ο μοναδικός καθαρόαιμος αμυντικός μέσος, με τον Μανιάτη σε θέση δεξιού εσωτερικού μέσου και τον Μασάντο σε ρόλο αριστερού εσωτερικού μέσου. Ο Αμπντούν κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Φουστέρ την αριστερή, με τον Μήτρογλου στην κορυφή της επίθεσης.

Μπροστά σε περίπου 30.000 φιλάθλους και των δύο ομάδων, ο τελικός άρχισε με πάθος και καλό ρυθμό. Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο δυνατά στο πρώτο πεντάλεπτο, αλλά στη συνέχεια. ο Αστέρας Τρίπολης αντέδρασε. Στο 4', ο Χολέμπας εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά, ο Κοντοές πρόλαβε τον Μανωλά και με κεφαλιά έδιωξε την μπάλα σε κόρνερ. Η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι της αντίπαλης εστίας. Ο Μασάντο ανέλαβε την εκτέλεση, ο Μήτρογλου πήρε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα πήρε ύψος και πέρασε πάνω από το τέρμα των Αρκάδων. Στο 5', ο Μήτρογλου έκλεψε την μπάλα στο ύψος της μεσαίας γραμμής και ξεχύθηκε στην αντεπίθεση.

Ο Σανκαρέ γλίστρησε, αλλά ο Κοντοές πρόλαβε τον Έλληνα επιθετικό και απομάκρυνε τον κίνδυνο για την ομάδα του. Στο 7', ο Αμπντούν βρήκε χώρο έξω από τη μεγάλη περιοχή, δοκίμασε ένα δεξί σουτ, αλλά ο Φούλοπ μπλόκαρε σταθερά την μπάλα. Από εκεί και πέρα, ο Αστέρας Τρίπολης είχε ένα δυνατό εξάλεπτο, παίρνοντας το προβάδισμα στο σκορ. Στο 10', ο Ράγιος εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά, ο Ντε Μπλάσις έπιασε την κεφαλιά στην... καρδιά της άμυνας του Ολυμπιακού, αλλά ο Κάρολ με το δεξί χέρι έστειλε την μπάλα σε κόρνερ. Απίστευτη απόκρουση από τον Βορειοϊρλανδό τερματοφύλακα, αλλά δεν επιτρέπεται τέτοια αδράνεια στην ερυθρόλευκη άμυνα, σε στημένη φάση.

Στο 13', οι τυπικά γηπεδούχοι έκαναν το 1-0, πάλι με την άμυνα των Πρωταθλητών Ελλάδας να αδρανεί. Ο Ναβάρο έπαιξε το ένα δύο με τον Περόνε στο ύψος της μεγάλης περιοχής. Ο Ναβάρο έγινε αποδέκτης της μπάλας, σούταρε με το αριστερό από θέση μέσα αριστερά εντός περιοχής, με τον Κάρολ να διώχνει την μπάλα σε πρώτο χρόνο. Στην επαναφορά, όμως, η μπάλα έφτασε στον Ράγιος, ο οποίος πλάσαρε με το αριστερό και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού δεν μπορούσε να επέμβει σωτήρια ξανά  (1-0). Από πολύ νωρίς, η πειραϊκή ομάδα βρέθηκε να κυνηγάει στο σκορ. Οι ερυθρόλευκοι, όμως, δεν μπορούσαν να φτάσουν με αξιώσεις στην περιοχή του Αστέρα και να δημιουργήσουν κλασικές ευκαιριες για

γκολ. Στο 22', ο Μανιάτης σέντραρε από τα δεξιά, ο Μήτρογλου έπιασε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, με την μπάλα να περνάει ψηλά πάνω από την εστία.



Στο 25', ο Μανιάτης βρήκε χώρο και σούταρε με το δεξί εκτός περιοχής, με την μπάλα να καταλήγει άουτ. Στο 26', ο Χολέμπας έκλεψε την μπάλα στο ύψος της μεσαίας γραμμής και έφυγε στην αντεπίθεση. Σούταρε με το αριστερό από το ύψος της μεγάλης περιοχής χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η μπάλα κατέληξε άουτ. Μικροευκαιρίες... Στο 31', ο Μασάντο εκτέλεσε φάουλ λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή, με την μπάλα να περνάει πάνω από την εστία. Προς το τέλος του πρώτου μέρους, Αμπντούν και Φουστέρ άλλαξαν πτέρυγα, καθώς ο Ισπανός στα αριστερά δεν... ακούμπησε μπάλα. Στο 42', όμως, την ακούμπησε μια και καλή! Ο Φουστέρ είχε την μπάλα στα δεξιά και πάσαρε με τη μία εκτός περιοχής στον Μήτρογλου, ο οποίος "έσπασε" την μπάλα αριστερά στον Αμπντούν. Ο Αλγερινός ελίχθηκε και σέντραρε από θέση μέσα αριστερά, ο Μήτρογλου έκανε κίνηση στο πρώτο δοκάρι "τραβώντας" τους στόπερ του Αστέρα κοντά του. Έτσι, ο Φουστέρ πετάχτηκε ως κρυφός κυνηγός και με δεξί σουτ στην κίνηση έστειλε την μπάλα κάτω από τα πόδια του Φούλοπ, ισοφαρίζοντας σε 1-1!




 
Ο Ισπανός μεσοπιθετικός άρχισε και τελείωσε το τέρμα της ισοφάρισης. Πολύ όμορφο γκολ τόσο σε δημιουργία όσο και σε εκτέλεση. Στην πρώτη κλασική του ευκαιρία, ο Ολυμπιακός κατάφερε να ισοφαρίσει και να ολοκληρώσει το πρώτο ημίχρονο στα ίσα. Ένα πρώτο μέρος, όπου ο Αστέρας είχε ελαφρά κατοχή μπάλας υπέρ του (51%-49%), σε ένα παιχνίδι αρκετά ισορροπημένο. Ο Μίτσελ περίπου στο 38ο λεπτό είχε σηκώσει για ζέσταμα τον Ιμπαγάσα, ο οποίος θα έμπαινε άμεσα στο ματς. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε πριν από την ανάπαυλα και η αλλαγή δεν είχε με την έναρξη της επανάληψης. Στο 50', ο Ράγιος εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά, αλλά η κεφαλιά του Σανκαρέ ήταν απελπιστικά άστοχη. Ιδιαίτερος ρυθμός δεν υπήρχε σε αυτό το διάστημα. Από τον Ολυμπιακό έλειπε το κάτι παραπάνω στη μεσαία γραμμή. Κάτι ποιοτικό για να αλλάξει τη ροή του αγώνα και να αισθανθεί πίεση η ομάδα της Τρίπολης.

Στο 59', ο Ράγιος εκτέλεσε πάλι κόρνερ από τα δεξιά, ο Ντε Μπλάσις πήρε την κεφαλιά, με την μπάλα να περνάει ψηλά άουτ. Στο 60', ο Ιμπαγάσα πήρε τη θέση του Μοδέστο. Ο Μανιάτης πέρασε στο δεξί άκρο της άμυνας και ο Ιμπαγάσα πήρε θέση στην τριπλέτα της μεσαίας γραμμής μαζί με Φέισα και Μασάντο. Είχαμε φτάσει στο 65ο λεπτό και ακόμα ο Ολυμπιακός δεν είχε πατήσει στην αντίπαλη περιοχή με αξιώσεις στο δεύτερο ημίχρονο. Το άσχημο νέο, όμως, για τους Πρωταθλητές Ελλάδας ήταν ότι δεν δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για να πάρουν "κεφάλι" στο σκορ. Στο 67', ο Σάκης Τσιώλης άλλαξε στόπερ, με τον Μπαρτολίνι να αντικαθιστά τον Κουρμπέλη, ο οποίος είχε παρατηρηθεί νωρίτερα με κίτρινη κάρτα.

Στο 68', ο Αστέρας Τρίπολης διαμαρτυρήθηκε δικαιολογημένα για πέναλτι.Ο Ράγιος εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά, ο Σανκαρέ πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και ο Μανιάτης, που κάλυπτε εκείνο το σημείο, απομάκρυνε την μπάλα με το αριστερό χέρι. Το χέρι ήταν κολλημένο στο σώμα, αλλά την τελευταία στιγμή ο παίκτης του Ολυμπιακού έκανε κίνηση με το αριστερό του χέρι. Ήταν πέναλτι και κόκκινη κάρτα στον ερυθρόλευκο παίκτη. Ο πρώτος επιπρόσθετος Τριτσώνης έπρεπε να είχε δει τη φάση. Στο 72', ο Τζεμπούρ πήρε τη θέση του Μήτρογλου, ο οποίος ήταν αποκομμένος, καθώς δεν "υπήρχε" κέντρο για τον Ολυμπιακό στο ματς. Έπρεπε, όμως, να παραμείνει μέχρι τέλος μέσα γιατί πολύ απλά είναι ο Κώστας Μήτρογλου. Ο Μίτσελ έκανε και την τρίτη αλλαγή του στο 76', με τον Πίνο να παίρνει τη θέση του Μασάντο. Ο Κολομβιανός μεσοεπιθετικός επέστρεψε σε επίσημο αγώνα για πρώτη φορά μετά τις 30 Ιανουαρίου! Ο χρόνος κυλούσε, ποδόσφαιρο δεν βλέπαμε, και όλα έδειχναν παράταση.



Στο 83', ο Λένσε πήρε τη θέση του Περόνε. Στο ίδιο λεπτό, ο Ολυμπιακός έχασε διπλή ευκαιρία. Ο Πίνο σούταρε με το δεξί εκτός περιοχής και ο Φούλοπ έδιωξε με τις γροθιές. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Αμπντούν σέντραρε παράλληλα από θέση μέσα αριστερά, ο Φούλοπ έδιωξε ξανά με τα χέρια, με την μπάλα να φτάνει στον Πίνο. Ο Κολομβιανός σούταρε με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι, αλλά ο Μπαρτολίνι με τάκλιν αυτοθυσίας απομάκρυνε την μπάλα και τον κίνδυνο για την ομάδα του. Στο 85', ο Πίνο εκτέλεσε φάουλ από

μακρινή απόσταση, η μπάλα βρήκε στα σώματα, και κατέληξε κόρνερ, παιρνόντας δίπλα από το αριστερό δοκάρι. Ο 26άχρονος Κολομβιανός είχε τουλάχιστον διάθεση να προσφέρει και το παιχνίδι του Ολυμπιακού "ζωντάνεψε" με την είσοδό του. Στο 88', ο Χολέμπας έπαθε θλάση στο δικέφαλο και ζήτησε αλλαγή από τον πάγκο, αλλά ο Ολυμπιακός δεν είχε άλλη!

Ο Ελληνογερμανός αριστερός μπακ ήθελε να βγει από τον αγωνιστικό χώρο, αλλά δεν τον άφησαν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού να αποχωρήσει. Πάντως, ο Σιόβας κάλυπτε προς τα αριστερά τον συμπαίκτη του, παίζοντας ουσιαστικά αυτός ως αριστερός μπακ, με τον Φέισα να γυρίζει σε θέση στόπερ! Στο 89', ο Ντε Μπλάσις εκτέλεσε γρήγορα φάουλ στην πλάτη της ερυθρόλευκης άμυνας, ο Λένσε βρέθηκε απέναντι στον Κάρολ, αλλά πάλι ο Βορειοϊρλανδός τερματοφύλακας ήταν καθοριστικός στην επέμβασή του, κρατώντας το σκορ στο 1-1.

Το παιχνίδι στην παράταση

Στο 95', πέμπτο λεπτό της παράτασης, ο Τζεμπούρ ακούμπησε για πρώτη φορά την μπάλα προκειμένου να τη βγάλει πλάγιο άουτ. Ο Χολέμπας εξακολουθούσε να αγωνίζεται τραυματίας, κάνοντας τα απολύτως απαραίτητα και παίζοντας δίπλα στον Ιμπαγάσα, στο κέντρο του γηπέδου! Ο Φέισα έπαιζε αριστερός στόπερ και ο Μανωλάς κανονικά δεξιός κεντρικός αμυντικός. Ο Ολυμπιακός έπαιζε, δηλαδή, ό,τι να 'ναι πάνω στο χορτάρι. Στο 98' ο Ράφικ Τζεμπούρ έκανε το 2-1! Ο Πίνο εκτέλεσε κόρν ερ από τα δεξιά, ο Φουστέρ σηκώθηκε ψηλότερα από όλους και πήρε παλικαρίσια κεφαλιά. Ο Φούλοπ έδιωξε εντυπωσιακά στη δεξιά γωνία της εστίας του και στην επαναφορά ο "τρομοκράτης" με αριστερό πλασέ στην κίνηση από το ύψος της μικρής περιοχής έστειλε την μπάλα στον "ουρανό" των διχτύων. Λύτρωση στο 98' για τον Πρωταθλητή Ελλάδας. Στο 101', ο Καλαντζής πήρε τη θέση του Κοντοέ. "Αυτό είναι σωστό, Πρωτάθλημα και Κύπελλο και ευρωπαϊκό", φώναζαν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού στις εξέδρες. Το πρώτο ημίχρονο της παράτασης είχε ολοκληρωθεί.



Στο 107, ο Ντε Μπλάσις έπρεπε να παρατηρηθεί με απευθείας κόκκινη κάρτα για αντιαθλητικό μαρκάρισμα πάνω στον Σιόβα, αλλά ο Γιάχος αρκέστησε στην κίτρινη. Στο 109', ο Σιόβας τραυματίστηκε! Δεύτερος παίκτης του Ολυμπιακού στον τελικό! Απίθανα πράγματα. Αποχώρησε με φορείο, προφανώς έχοντας κι αυτός θλάση. Ξαναμπήκε, όμως, στο ματς! Ο Ολυμπιακός έπαιζε με δύο ποδοσφαιριστές τραυματίες. Δεν προκάλεσε, πάντως, θετική εντύπωση η κίνηση του Μανιάτη να εμποδίσει την είσοδο του γιατρού του Ολυμπιακού για να δει τον τραυματισμένο Σιόβα. Απίθανα πράγματα συνέβησαν σε αυτό το παιχνίδι. Ο Αστέρας Τρίπολης είχε πια την περισσότερη ώρα την μπάλα στην κατοχή του.  Στο 114', ο Πίνο ξεχύθηκε στην αντεπίθεση. Τρεις εναντίον ενός. Άλλαξε την μπάλα με τον Αμπντούν, ο οποίος έδωσε ξανά στον Κολομβιανό. Με εξουδετερωμένο τον Φούλοπ, ο Πίνο πλάσαρε χαλαρά με το δεξί και ο Τσαμπούρης πρόλαβε με προβολή να απομακρύνει την μπάλα και να σώσει την εστία της ομάδας του. Δεν χάνεται αυτό το γκολ...

Στο 117', οι Αρκάδες διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι, σε "μονομαχία" του Ράγιος με τον Φέισα. Δεν έχουν δίκιο, όμως, για τη συγκεκριμένη φάση οι τυπικά γηπεδούχοι. Στο 118', ο Μπαρτολίνι ανέτρεψε τον Αμπντούν, ο οποίος είχε βγει στην αντεπίθεση, πάλι τρεις εναντίον ενός, με τον Γιάχο να καταλογίζει την εσχάτη των ποινών. Παράβαση υπήρξε, αλλά εκτός περιοχής. Στο 119', ο Αμπντούν ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι και διαμόρφωσε το 3-1. Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων της ημίωρης παράτασης, έγιναν επεισόδια ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων. Μέχρι και οι πάγκοι μπήκαν στο χορτάρι. Έγινε ενα σκληρό φάουλ από τον Ντε Μπλάσις και ο Σιόβας μπήκε μπροστά. Τότε, ο πάγκος του Αστέρα μπήκε μέσα στο γήπεδο και οι άνθρωποι των Αρκάδων άρχισαν να χτυπούν τον παίκτη του Ολυμπιακού Έγινε χαμός στον αγωνιστικό χώρο και έπεσε αρκετό ξύλο. Ο Γιάχος έδειξε μόλις δύο κόκκινες, σε Μοδέστο και Περόνε. Όπως και να 'χει, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 26ο Κύπελλο της ιστορίας του και το νταμπλ της φετινής σεζόν! Ένα ακόμα νταμπλ!



Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Αστέρας Τρίπολης (Σάκης Τσιώλης): Φούλοπ, Τσαμπούρης, Κουρμπέλης (67' Μπαρτολίνι), Σανκαρέ, Πιπίνης, Ουσέρο, Κοντοές (101' Καλαντζής), Ράγιος, Ναβάρο, Περόνε (83' Λένσε), Ντε Μπλάσις.

Αναπληρωματικοί: Μπαντής, Αλβάρες, Μπακασέτας, Μπαρτολίνι, Καλαντζής, Ουρτάδο, Λένσε.

Ολυμπιακός (Χοσέ Μιγκέλ Γκονθάλεθ Μαρτίν ντελ Κάμπο "Μίτσελ"): Κάρολ, Μοδέστο (60' Ιμπαγάσα), Μανωλάς, Σιόβας, Χολέμπας, Φέισα, Μανιάτης, Μασάντο (76' Πίνο), Φουστέρ, Μήτρογλου (72' Τζεμπούρ), Αμπντούν.

Αναπληρωματικοί: Μέγκιερι, Ιμπαγάσα, Τζεμπούρ, Κοντρέρας, Λυκογιάννης, Ρουγκάλας, Πίνο.

*Εκτός 18άδας έμειναν οι Αβραάμ Παπαδόπουλος, Γιάννης Φετφατζίδης.

Γήπεδο: Ολυμπιακό Στάδιο

Χωρητικότητα: 68.079 θεατές

Διαιτητής: Θανάσης Γιάχος (ΕΠΣ Χίου)

Α' Βοηθός: Δημήτρης Σαραϊδάρης (ΕΠΣ Μακεδονίας)

Β' Βοηθός: Αντώνης Καρατζίκας (ΕΠΣ Αθηνών)

Τέταρτος διαιτητής: Ηλίας Σπάθας (ΕΠΣ Πειραιά)

Α' Επιπρόσθετος: Σταύρος Τριτσώνης (ΕΠΣ Αθηνών)

Β' Επιπρόσθετος: Σταύρος Μάνταλος (ΕΠΣ Αθηνών)

Παρατηρητής: Γιώργος Αμυγδαλής (ΕΠΣ Σερρών)

Κίτρινες κάρτες: 29' Κοντοές, 55' Κουρμπέλης, 57' Πιπίνης, 107' Ντε Μπλάσις, 118' Μπαρτολίνι (Αστέρας Τρίπολης), 29' Χολέμπας, 81' Πίνο, 105' Πίνο (Ολυμπιακός)

Κόκκινες κάρτες: 122' Περόνε (Αστέρας Τρίπολης), 122' Μοδέστο (Ολυμπιακός)


www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου