ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Το «γάντι» στην ΕΠΟ πετάει ο Γερουλάνος!

Το «γάντι» στην ΕΠΟ πετάει ο Γερουλάνος!

26/1/2012
Το «γάντι» στην ΕΠΟ πετάει ο Γερουλάνος!
«Δέκα χρόνια που λειτουργεί η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, δεν ήταν σε βάρος του αυτοδιοίκητου; Ας πάρουν τώρα την ευθύνη οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου για να αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη»!

Αυτά είπε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος την Τετάρτη στη Βουλή, γεγονός που καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της πολιτείας να μην κάνει βήμα πίσω και να επιμείνει στις διατάξεις του νομοσχεδίου που σύμφωνα με την ΕΠΟ, ενδέχεται να προκαλέσουν παρέμβαση της ΦΙΦΑ.

Ο ρόλος που θα έχει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού στο ποδόσφαιρο, θα είναι ισχυρός και αδιαπραγμάτευτος. Αυτή την απόφαση φαίνεται να έχει πάρει η πολιτεία, παρά τις προειδοποιήσεις (ή αλλιώς… εκβιαστικά διλλήματα) από πλευράς ΕΠΟ ότι αν διατηρηθεί ο παρεμβατικός ρόλος της Επιτροπής, τότε η ΦΙΦΑ θα αποκλείσει τους ελληνικούς συλλόγους και την Εθνική ομάδα από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Την Τετάρτη, στη διάρκεια της (τελευταίας) συζήτησης του νέου αθλητικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατέστη σαφές ότι οι διατάξεις που αφορούν την ΕΕΑ θα παραμείνουν ως έχουν. Στην ομιλία του, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος ήταν ξεκάθαρος:

«Τόσα χρόνια γιατί δεν τους πείραζε η λειτουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού; Τόσα χρόνια δεν ήταν σε βάρος του αυτοδιοίκητου; Μιλούν τώρα επειδή η Επιτροπή πήρε αποφάσεις (σ.σ. για Ολυμπιακό Βόλου, Καβάλα). Πέρυσι την άνοιξη, όταν όλοι ζητούσαν τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πολλοί έλεγαν να “κλείσουμε” το ποδόσφαιρο λόγω των όσων γίνονταν, εμείς δεν το κάναμε. Ας πάρουν τώρα την ευθύνη οι ίδιοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου για να αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη.

Η ΕΕΑ είναι το μόνο όργανο το οποίο διαθέτει η πολιτεία για να γνωρίζει ότι λειτουργεί σωστά το ποδόσφαιρο. Θέλουμε να ελέγχουμε τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και το μετοχολόγιο των ομάδων. Εδώ και δέκα χρόνια που λειτουργεί η Επιτροπή δεν παραβίαζε το ποδόσφαιρο και το κάνει τώρα; Ας προκαλέσουν εκείνοι τον αποκλεισμό των ομάδων
».

Εν αναμονή του «μπαμπούλα»!

Η παραπάνω εξέλιξη, βέβαια, ενδέχεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο ποδόσφαιρο. Αν η ΕΠΟ θελήσει να τραβήξει το σχοινί, τότε θα καταγγείλει στη ΦΙΦΑ κρατικές παρεμβάσεις. Και αν γίνει αυτό, δεν αποκλείεται η παγκόσμια συνομοσπονδία να πετάξει εκτός Europa League τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ και από το Euro την Εθνική ομάδα.

Και λέμε το «αν η ΕΠΟ θελήσει να τραβήξει το σχοινί», διότι κυκλοφορεί εδώ και χρόνια ο μύθος ότι η ΦΙΦΑ μόνη της παρεμβαίνει, μόνη της ενημερώνεται, μόνη της κινείται γενικότερα. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι, πώς αν δεν το ζητήσει η ΕΠΟ ή δεν υπάρξει σχετική καταγγελία, η ΦΙΦΑ δεν πρόκειται να ασχοληθεί.

Το νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα και μέχρι τότε, πολλά μπορούν να συμβούν. Από το να παρέμβει ο περίφημος «μπαμπούλας», μέχρι να κάνει… κωλοτούμπα η πολιτεία και να υποχωρήσει (το έχουμε δει πολλάκις)!

Οι διατάξεις που αποσύρθηκαν

Πρέπει πάντως να σημειωθεί, πως η πολιτεία έχει ήδη προβεί σε αρκετές αλλαγές στο νομοσχέδιο, ικανοποιώντας σχετικά αιτήματα των ανθρώπων του ποδοσφαίρου: Για παράδειγμα, αποσύρθηκε η διάταξη η οποία καθόριζε τον αριθμό των μελών των Δ.Σ. των ομοσπονδιών, ενώ διεγράφη και η διάταξη που αφορούσε την αναβολή ή μετάθεση των αγώνων κατόπιν απόφασης της ΓΓΑ (η οποία πλέον θα αποφασίζει με τη σύμφωνη γνώμη της διοργανώτριας αρχής). Επίσης, αποσύρθηκε η διάταξη με την οποία παρέχονταν η δυνατότητα στις ομοσπονδίες να διοργανώνουν τα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Παρέμεινε όμως η διάταξη που υποχρεώνει τις ΠΑΕ να ιδρύσουν λέσχες φιλάθλων και να έχουν την ευθύνη γι’ αυτές.

Από κάποιους βουλευτές, εξάλλου, προτάθηκε να επανέλθει η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της διαιτησίας στην Ομοσπονδία Διαιτητών Ποδοσφαίρου (ΟΔΠΕ), ενώ ο Γιάννης Βούρος εκτόξευσε βολές κατά του Σοφοκλή Πιλάβιου: «Είναι ασέβεια για το κοινοβούλιο να καλούμε τρεις φορές τον πρόεδρο της ΕΠΟ να έρθει στη Βουλή και αυτός να μην έρχεται».

*Η Σούπερ Λίγκα συνεδριάζει εκτάκτως την Παρασκευή, διότι στις τάξεις του συνεταιρισμού υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι περιμένουν εδώ και μέρες την επίσημη πρόταση του ΟΠΑΠ για τη χορηγία του πρωταθλήματος. Ο Οργανισμός δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη και αυτό πιθανόν να συνδέεται και με τα παραπάνω. Δηλαδή, να περιμένει η πολιτεία το αν θα αντιδράσει το ποδόσφαιρο για τις διατάξεις του νέου αθλητικού νομοσχέδιου που θεωρούνται παρεμβατικές στο αυτοδιοίκητο. Είναι σαφές ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά και το νομοσχέδιο ψηφιστεί χωρίς αντιδράσεις, θα δοθεί και το «πράσινο φως» για τη χορηγία της λίγκας. Η διάσταση αυτή, πάντως, αποτελεί εκτίμηση παραγόντων του ποδοσφαίρου και ούτε υιοθετείται από τη διοργανώτρια, ούτε επιβεβαιώνεται από τον ΟΠΑΠ. Σε κάθε περίπτωση, το να μην δοθεί… φράγκο αν πρώτα δεν ψηφιστεί ο νόμος, φαντάζει λογικό ως σενάριο.

www.sport-fm.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου