ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ (1967-1980)

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ (1967-1980) 

6/6/2012

Ο
Πιτσιρικάς 15 ετών βρέθηκε στον Ολυμπιακό Πέτρος Καραβίτης. Άφησε την ομάδα της  γειτονιάς του τον Α.Ο Χαϊδαρίου και ντύθηκε με τα ερυθρόλευκα, ελπίζοντας ότι κάποια ημέρα θα γινόταν βασικός στη μεγάλη ομάδα του λιμανιού.
Ο Πέτρος έγινε αμέσως βασικό στέλεχος της εφηβικής ομάδας και ξεχώρισε για το ταλέντο του. Μάλιστα ο τότε τεχνικός των μικρών του Ολυμπιακού Ηλίας Υφαντής δεν έκρυψε την πεποίθηση του ότι ο Καραβίτης θα γινόταν σπουδαίος ποδοσφαιριστής.
Γεννημένος το 1952 στο Χαϊδάρι, έδειξε από τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα του ότι είχε ευχέρεια στο σκοράρισμα. Στον Ολυμπιακό κέντρισε άμεσα το ενδιαφέρον της πρώτης ομάδας και το όνομα του έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό του Ολυμπιακού. Ο Πέτρος έμεινε τρία χρόνια στην εφηβική ομάδα, διάστημα απόλυτα δημιουργικό, καθώς απέκτησε εμπειρίες και ζυμώθηκε στη φιλοσοφία του Ολυμπιακού.
Παράλληλα η πρόοδος του ήταν εντυπωσιακή και δεν ήταν δυνατόν να μη συγκεντρώνει το βλέμμα των υπευθύνων της πρώτης ομάδας. Το 1970 την  ομάδα του Ολυμπιακού ανέλαβε ο Νταν Γεωργιάδης, ο οποίος προηγούμενα είχε εργαστεί στην Εθνική ομάδα. Ακόμη και σήμερα ο Πέτρος θυμάται εκείνο το μεσημέρι που τον φώναξε ο Νταν και του είπε : «Νεαρέ από αύριο θα έρθετε μάζι μας...».
Έτσι ο Καραβίτης χωρίς να το καταλάβει βρέθηκε στην πρώτη ομάδα,  όπου και παρέμεινε έως και το 1980. Ο επόμενος τεχνικός του Ολυμπιακού ο Λάκης Πετρόπουλος ξεχώρισε κι’ αυτός το πλούσιο ταλέντο του Πέτρου και άρχισε να τον χρησιμοποιεί στη μεσαία γραμμή, αλλάζοντας του θέση, αφού αρχικά είχε ξεκινήσει σαν ακραίος επιθετικός.
Ο τελικός του Κυπέλλου του 1971 κατά του ΠΑΟΚ όπου ο Ολυμπιακός επικράτησε 3-1 είναι το παιχνίδι που δεν θα ξεχάσει ποτέ ο Πέτρος Καραβίτης.  Συνδυάστηκε με τον πρώτο τίτλο. Ο Καραβίτης ευτύχησε να είναι από τα βασικά στελέχη της μεγάλης ομάδας του Νίκου Γουλανδρή την τριετία 72-75, μαζί με τους Δεληκάρη, Γιούτσο, Βιέρα, Συνετόπουλο, Σιώκο, Γκαϊτατζή, Αγγελή, Κελεσίδη, Λοσάντα, Αργυρούδη, Τριαντάφυλλο και άλλους σπουδαίους παίκτες.
Το 1978 τον Ολυμπιακό ανέλαβε ο σπουδαίος δάσκαλος και τεχνικός Τόζα Βεσελίνοβιτς, ο οποίος ξεχώρισε το ταλέντο του Καραβίτη και του άλλαξε θέση τοποθετώντας τον λίμπερο. Σ’ αυτή την θέση έκανε τα καλύτερα παιχνίδια του, αφού σαν εγκεφαλικός παίκτης έπαιρνε πάντοτε τις σωστές θέσεις και κατηύθυνε την άμυνα με μοναδική μαεστρία.
Το καλοκαίρι του 1980 και την κατάκτηση του πρώτου επαγγελματικού πρωταθλήματος, ο Καραβίτης συμπλήρωσε οκταετία, χωρίς να κάνει χρήση, αφού ήθελε να παραμείνει στον Ολυμπιακό. Δυστυχώς, όμως οι καλοθελητές που δεν λείπουν από πουθενά, έβαλαν λόγια στον τότε πρόεδρο Σταύρο Νταϊφά και ο Πέτρος έμεινε ελεύθερος τιμής ένεκεν... Ήταν μόλις 28 ετών και ο φίλος του αείμνηστος δημοσιογράφος Τάκης Χαραλαμπίδης, τον προέτρεψε να συνεχίσει την καριέρα του στην ΑΕΚ. Ήταν η μετά Μπάρλου εποχή και τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Ο Πέτρος έμεινε δύο χρόνια στην ΑΕΚ χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Το 1982 άφησε την ΑΕΚ και πήγε στην Προοδευτική για ένα χρόνο, για να κλείσει την καριέρα του στο Χαϊδάρι σαν παίκτης και προπονητής.
Σήμερα αν κάποιος ρωτήσει τον Πέτρο Καραβίτη για την ποδοσφαιρική του καριέρα θα του απαντήσει ότι θεωρεί τον εαυτό του ευλογημένο γιατί έπαιξε δέκα χρόνια ποδόσφαιρο στη μεγαλύτερη ελληνική ομάδα, τον Ολυμπιακό. Και αυτό δεν το αλλάζει με όλα τα εκατομμύρια του κόσμου. Όσο για την ανταμοιβή του είναι η παντοτινή αγάπη του κόσμου.
Σήμερα ο Πέτρος είναι Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Χαϊδαρίου, όπου έχει εκλεγεί για δεύτερη τετραετία υπό τον Δήμαρχο και φανατικό φίλο του Ολυμπιακού Δημήτρη Μαραβέλια. Στον ίδιο Δήμο έχει διατελέσει και Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού και Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών. Παράλληλα έχει αναλάβει τεχνικός σύμβουλος στην ΠΑΕ Κόρινθος μετά από παράκληση του φίλου του κ. Μπεθάνη. Η Κόρινθος ήδη ανέβηκε στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία.
Ο Καραβίτης με τη φανέλα του Ολυμπιακού πανηγύρισε την κατάκτηση  5 πρωταθλημάτων, 4 Κυπέλλων και 3 νταμπλ. Συνολικά με τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε σε 419 αγώνες. Από αυτούς οι 201 ήταν για το πρωτάθλημα, οι 104 φιλικοί αγώνες,  οι 64 διεθνείς, οι 38 για το Κύπελλο  Ελλάδας και οι 12 για τα ευρωπαϊκά Κύπελλα.
Με την Εθνική ομάδα ο Καραβίτης αγωνίστηκε 10 φορές και πέτυχε 3 γκολ.

www.olympiacos24.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου