Οικονομική κρίση στις μεταγραφές
8/7/2012
Το Sport24.gr αναλύει γιατί οι ομάδες των μεγάλων
ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων είναι όμηροι των χρεών τους και της οικονομικής
κρίσης και συμπεραίνει πως δύσκολα θα δαπανηθούν φέτος μεγάλα ποσά για
παίκτες.
Ποιος λέει πως οι οικονομικές συγκυρίες είναι ανασταλτικός παράγοντας για την υλοποίηση μεταγραφών μόνο στην Ελλάδα;
Σε ολόκληρη την Ευρώπη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες είναι πολύ μεγάλα λόγω οικονομικής κρίσης και συσσωρευμένων χρεών τους και το Sport24.gr σας παραθέτει αναλυτικά ποια είναι τα δεδομένα σε κάθε χώρα πέραν της Ελλάδας, τα οποία είναι γνωστά, και γιατί φαίνεται πως δύσκολα θα δούμε εντυπωσιακές μεταγραφές φέτος πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες είναι πολύ μεγάλα λόγω οικονομικής κρίσης και συσσωρευμένων χρεών τους και το Sport24.gr σας παραθέτει αναλυτικά ποια είναι τα δεδομένα σε κάθε χώρα πέραν της Ελλάδας, τα οποία είναι γνωστά, και γιατί φαίνεται πως δύσκολα θα δούμε εντυπωσιακές μεταγραφές φέτος πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Δεν είναι τυχαίο που οι "κόκκινοι διάβολοι" δε δαπανούν χρήματα για μεταγραφές τα τελευταία χρόνια. Μπορεί πέρυσι να έδωσαν περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, όμως, την τελευταία τριετία έχουν βγάλει από τα ταμεία τους λίγο περισσότερα από 110 εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που μόνο η πώληση του Κριστιάνο Ρονάλντο τους απέφερε 90 εκατομμύρια ευρώ.
Υπερχρεωμένη ήταν και η Λίβερπουλ, η οποία πλέον είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση λόγω της αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενώ Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι ναι μεν έχουν ρευστό, όμως, τα τελευταία χρόνια δηλώνουν σταθερά αρνητικούς ισολογισμούς. Πολύ μεγάλες απώλειες ανακοίνωσε για την προηγούμενη σεζόν και η Άστον Βίλα, ενώ με απαγόρευση μεταγραφών τιμωρήθηκαν τον χειμώνα Κόβεντρι και Μπέρμιγχαμ (σ.σ. άρθηκε πρόσφατα η απαγόρευση από την τελευταία).
Επιπλέον, στην Λιγκ Ουάν (τρίτη κατηγορία) κατέληξε λόγω οικονομικών προβλημάτων η Πόρτσμουθ, ενώ αυτή τη σεζόν σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης μπήκε η Πορτ Βέιλ. Τέλος, τραγική είναι η κατάσταση στην Πλίμουθ με τους παίκτες να μένουν απλήρωτοι το 2011 και τους οπαδούς να κάνουν εράνους για να σώσουν την ομάδα.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Η Πριμέρα Ντιβισιόν θεωρείται μαζί με την Πρέμιερ Λιγκ το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, όμως, τα οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν τις ομάδες είναι πάρα πολλά. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της πίτας των εσόδων αφήνοντας ψίχουλα στις άλλες ομάδες, οι οποίες αδυνατούν να επιβιώσουν και να είναι ανταγωνιστικές. Παρόλα αυτά και οι δύο ισπανικοί γίγαντες έχουν πολύ μεγάλα χρέη και προσπαθούν να κινηθούν προσεκτικά σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο.
Συνολικά τα χρέη που έχουν προς το κράτος (λόγω μη πληρωμής φόρων) τα δύο πρώτα πρωταθλήματα της Ισπανίας (Πριμέρα και Σεκούντα Ντιβιζιόν) αγγίζουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα χρέη των ομάδων της Πριμέρα Ντιβισιόν για τη σεζόν 2010/11 έφτασαν τα 3,7 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως υπέρογκα είναι τα χρέη των Βαλένθια και Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ και ομάδες μικρότερου βεληνεκούς, όπως η Σαραγόσα, δεν έχουν ξεφύγει από τον γενικό κανόνα.
ΙΤΑΛΙΑ
Έρευνα που έβγαλε στη δημοσιότητα η "Gazzetta dello Sport" τον Μάρτιο ανέφερε πως οι ομάδες της Σέριε Α την προηγούμενη σεζόν (2010/11) έχασαν 428 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά τα χρέη των συλλόγων υπολογίζονται στα 2,6 δισ. ευρώ, τη στιγμή που συνεχώς μειώνεται η προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα (έπεσε κατά 4% μέσα σε μία σεζόν).
Τα έσοδα λιγοστεύουν και έτσι οι ιταλικές ομάδες με τη σειρά τους δυσκολεύονται να κάνουν μεταγραφές. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Μίλαν, ενώ η Ίντερ που φέτος κινείται πιο ζωηρά στο μεταγραφικό παζάρι αναγκάστηκε πέρυσι να πουλήσει τον Σαμουέλ Ετό. Σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή η Γιουβέντους λόγω της ανέγερσης του νέου γηπέδου και των τελευταίων εμπορικών συμφωνιών που έκλεισε, όπως και η Ρόμα λόγω της αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
ΓΑΛΛΙΑ
Οι γαλλικές ομάδες ουδέποτε ξόδευαν πάρα πολλά χρήματα σε μεταγραφές, όμως, φαίνεται πως από φέτος θα ρίξουν ακόμα περισσότερο το μπάτζετ τους. Ο Ζαν Μισέλ Ολάς, πρόεδρος της Λιόν, γνωστοποίησε πως η ομάδα του θα πουλήσει αρκετούς ποδοσφαιριστές, έβγαλε στο σφυρί τον Ούγκο Γιορίς και ξεκαθάρισε πως θα μειώσει αισθητά το μπάτζετ, ένα εκ των μεγαλύτερων στη Λιγκ 1.
Λίγες μέρες πριν είχε κλειστεί η νέα συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, με τα χρήματα που εξασφάλισαν οι ομάδες να είναι λιγότερα. Ωστόσο, ο πρόεδρος των δύο πρώτων επαγγελματικών κατηγοριών είχε δηλώσει πως το γαλλικό ποδόσφαιρο γλίτωσε από την καταστροφή, καθώς σε περίπτωση που τα χρήματα ήταν λιγότερα πολλές ομάδες δε θα επιβίωναν. Εξαίρεση αποτελεί μόνο η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία λόγω... Αράβων αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση με τις μεταγραφές που θα κάνει.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Πριν δύο χρόνια το ολλανδικό ποδόσφαιρο γλίτωσε το ολικό κραχ, όμως, οι ομάδες ακόμα δεν έχουν σταθεί στα πόδια τους. Η ολλανδική λίγκα έχει αποφασίσει πως σε δύο χρόνια (2013/14) οι ομάδες της θα πρέπει να έχουν κέρδη στους ισολογισμούς τους και αυτό αναγκαστικά αποτελεί τροχοπέδη για την ολοκλήρωση δαπανηρών μεταγραφών. Αυτή τη στιγμή από τους 36 επαγγελματικούς συλλόγους οι 6 είναι ανεπαρκείς οικονομικά και οι 20 απλώς τα βγάζουν πέρα δίνοντας περίπου όσα βγάζουν.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μπορεί η Πόρτο να αποτελεί τρανό παράδειγμα για κάθε σύλλογο και η Μπράγκα να προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να της μοιάσει, όμως, δε λείπουν και σε αυτό το πρωτάθλημα ομάδες με οικονομικά προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας που ταλαιπωρείται από χρέη, ενώ το ίδιο ισχύει και με τη Λεϊρία που υποβιβάστηκε. Η τελευταία μάλιστα αναγκάστηκε φέτος να αγωνιστεί σε ένα παιχνίδι με οκτώ (!) παίκτες, καθώς δεν υπήρχαν άλλοι.
ΣΚΩΤΙΑ
Όπως οι ολλανδικές και πορτογαλικές ομάδες έτσι και οι σκωτσέζικες δε δαπανούσαν ποτέ πολλά χρήματα για μεταγραφές. Ωστόσο, φέτος τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα από ποτέ. Αυτό που συνέβη με τους Ρέιντζερς και έχει θορυβήσει πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους ήταν απλώς για αρκετούς μία προειδοποίηση.
Συν τοις άλλοις, ο υποβιβασμός των "διαμαρτυρόμενων" θα αποτελέσει πολύ μεγάλο πλήγμα για όλο το πρωτάθλημα. Αρκετοί χορηγοί αναμένεται να αποσυρθούν και αυτό θα είναι πονοκέφαλος για κάθε ομάδα της σκωτσέζικης Πρέμιερ Λιγκ. Να σημειωθεί πως φέτος οικονομικά προβλήματα είχε και η Χαρτς, η οποία άφησε απλήρωτους τους ποδοσφαιριστές της, που με τη σειρά τους έφτασαν μέχρι και στη λύση της απεργείας.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το μόνο πρωτάθλημα που αποτελεί εξαίρεση είναι το γερμανικό. Οι ομάδες της Μπουντεσλίγκα τηρούν εδώ και χρόνια ένα σύστημα παρεμφερές του Financial Fair Play και έτσι δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο, γνωρίζουν πως πρέπει να κινούνται μέχρι εκεί που μπορούν, γεγονός που δεν επιτρέπει ούτε σε αυτές οικονομικές υπερβάσεις.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Επομένως, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις δύσκολα θα γίνουν πολύ σημαντικές μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι, με τις περισσότερες ομάδες να περιμένουν πρώτα να πουλήσουν και μετά να αγοράσουν. Σαφώς και υπάρχουν εξαιρέσεις όμως με δεδομένη την εφαρμογή του Financial Fair Play ούτε εκείνες που έχουν την οικονομική ρευστότητα θα μπορούν να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα. Έτσι δεν αποκλείεται να καταφύγουν (όπως ήδη γίνεται) πολλοί ποδοσφαιριστές σε Κίνα, Αμερική, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πολλές ομάδες να ψάχνουν για ευκαιρίες.
www.sport24.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου