ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Η φιλοσοφία του Ζαρντίμ

Η φιλοσοφία του Ζαρντίμ

Έπειτα από οκτώ συνολικά προπονήσεις, εδώ στο Άνχεκιρχ της Αυστρίας, τα πρώτα συμπεράσματα για τη φιλοσοφία του Λεονάρντο Ζαρντίμ έχουν βγει.

Κοινό σημείο με τον Ερνέστο Βαλβέρδε; Και οι δύο θέλουν να παίζουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και κατοχής για να κερδίσουν. Ο νέος τεχνικός ηγέτης του Ολυμπιακού παρουσιάζει κάτι διαφορετικό κάθε ημέρα. Με την προπόνηση του Ζαρντίμ δεν πλήττει ποτέ κανένας ποδοσφαιριστής. Είναι δεδομένο πως στην πορεία της προετοιμασίας κάποιες συγκεκριμένες ασκήσεις σε άμυνα και επίθεση θα επαναληφθούν προκειμένου να αποκτηθούν οι απαραίτητοι αυτοματισμοί.

Η επίθεση αρχίζει από την άμυνα

Η επιθετική φιλοσοφία του Ζαρντίμ δεν σημαίνει πως θα αφήσει την άμυνα σε δεύτερο ρόλο. Κάθε άλλο. Μην ξεχνάμε πως ο επιτυχημένος Ολυμπιακός της τελευταίας διετίας στηρίχθηκε στην άριστη αμυντική λειτουργία του, που ξεκινούσε από τον τερματοφύλακα και την αξιόπιστη αμυντική τετράδα. Ο Πορτογάλος ανακατεύει την τράπουλα, αλλά μην ξεχνάμε πως εκκρεμεί η απόκτηση ενός κεντρικού αμυντικού. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, είναι απαραίτητη η ενίσχυση στο κέντρο της άμυνας. Ο νέος τεχνικός ηγέτης της ομάδας δουλεύει στις αμυντικές τοποθετήσεις, με και χωρίς την μπάλα. Θέλει οι παίκτες του να κινούνται όλοι μαζί στο χώρο (μπροστά, πλάγια, πίσω) και όταν το απαιτεί η περίσταση (σε συνθήκες πίεσης, δηλαδή) να μην διστάζουν να διώχνουν την μπάλα μακριά. Δεν επιθυμεί η ομάδα του να "παίζει με τη φωτιά". Παράλληλα, σε μία άλλη άσκηση δούλεψε το αντίστροφο.

Πώς πρέπει να αναπτύσσεται η ομάδα από τα μετόπισθεν, με τα μπακ να "τραβάνε" πάνω τους την μπάλα και να πασάρουν την κατάλληλη στιγμή στον αμαρκάριστο συμπαίκτη τους και τους στόπερ να προωθούν το παιχνίδι από την πλευρά τους.Για αυτό και στόχος του είναι να "παντρέψει" έναν δεξιοπόδαρο κεντρικό αμυντικό με έναν αριστεροπόδαρο. Θεωρεί πως αυτό είναι το ιδανικό συμπλήρωμα, καθώς κερδίζεται πολύτιμος χρόνος προκειμένου η ομάδα να αναπτυχθεί ορθολογικά ανάλογα με το πού βρίσκεται η μπάλα.Ο δεξιοπόδαρος κεντρικός αμυντικός  θα προωθήσει πιο εύκολα το παιχνίδι από τη δεξιά πλευρά, όπως και ο αριστεροπόδαρος στόπερ από την αριστερή.

Τρεις δυναμικοί χαφ

Θα είναι κουτό από πλευρά μας να μιλήσουμε για τελικές αποφάσεις του προπονητή σε ό,τι αφορά τα συστήματα που έχει στο μυαλό του κι ενώ ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένα οικογενειακό διπλό σε ολόκληρο γήπεδο έντεκα εναντίον έντεκα εδώ στο Άχενκιρχ.Τα δύο φιλικά στην Αυστρία, πάντως, με Σπαρτάκ Μόσχας και Αλάνια Βλαντικαβκάζ, θα αποτελέσουν ένα πρώτο δείγμα για όσα έχει στο μυαλό του ο Ζαρντίμ, Όπως μας είπε ο ίδιος στη συνέντευξή του εδώ στην Αυστρία, το 4-3-3 είναι ένα σύστημα που του αρέσει, αλλά αυτό ενδέχεται να διαφοροποιείται βάσει των ποδοσφαιριστών που έχει στη διάθεσή του.

Το σίγουρο είναι πως στη μεσαία γραμμή οι τρεις χαφ πρέπει να χαρακτηρίζονται για το δυναμισμό στο παιχνίδι τους. Ο Πορτογάλος δεν θέλει στατικούς χαφ. Από όσα έχει δείξει μέχρι τώρα σε επίπεδο δοκιμών προσανατολίζεται σε έναν καθαρόαιμο αμυντικό μέσο, ο οποίος θα παίζει μπροστά από τα δύο στόπερ, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να βγάζει και την ομάδα μπροστά.Για τη θέση αυτή θέλει παίκτη και θα αποκτηθεί από την ομάδα. Μέχρι στιγμής, Φέισα και Μοδέστο χρησιμοποιούνται σε αυτό το ρόλο. Οι άλλοι δύο χαφ θα παίζουν μπροστά από το "εξάρι", δεξιά και αριστερά, αντίστοιχα. Δεν είναι ακριβώς τρίγωνο στο κέντρο, καθώς ο μέσα δεξιά ποδοσφαιριστής και ο μέσα αριστερά πρέπει να μπορούν να "ανοίγουν" το παιχνίδι στα πλάγια και να πατάνε περιοχή προκειμένου να τελειώνουν τις φάσεις.

Ο Ζαρντίμ "τρελαίνεται" όταν οι ερυθρόλευκοι "κουράζουν" την μπάλα. Πάσα με τη μία, το πολύ με τη δεύτερη επαφή (σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης), είναι η επιθυμία του. Η γρήγορη ανάπτυξη είναι προϊόν αυτοματισμών, οι οποίοι δουλεύονται αυτές τις ημέρες στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας.

Παιχνίδι στα άκρα

Είναι η άσκηση που έχει δουλέψει περισσότερο μέχρι στιγμής το προπονητικό επιτελείο, με διάφορες επιμέρους παραλλαγές στην τελική παρουσίασή της. Ο Ζαρντίμ θέλει η ομάδα του να παίζει πολύ από τα πλάγια και να πιέζει τον αντίπαλο στα ακραία μπακ.Από τον αμυντικό χαφ ζητάει διαρκώς να πασάρει την μπάλα στις άκρες προκειμένου οι ακραίοι χαφ να πλαγιοκοπούν ή να σεντράρουν για να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διάσπαση της αντίπαλης άμυνας. Η επιθετική ανάπτυξη από τα άκρα στηρίζεται και στην άριστη συνεννόηση μεταξύ των ακραίων χαφ και των πλάγιων μπακ.
Αρκετές φορές μέσα στο ματς θα χρειαστεί ο ένας να καλύψει τον άλλο στην πλευρά που αγωνίζονται. Ένα ακόμα στοιχείο που ζητάει ο Πορτογάλος τεχνικός από τους ακραίους μέσους είναι η διαγώνια κίνηση χωρίς την μπάλα μέσα στην περιοχή ώστε να γίνονται "κρυφοί κυνηγοί" και να απειλούν την αντίπαλη εστία.Αυτό, βέβαια, γίνεται συνήθως όταν ανεβαίνουν πολύ ψηλά οι πλάγιοι μπακ, παίζοντας το ένα-δύο στην πλευρά που καλύπτουν.

Δεν θέλει στατικό επιθετικό

Από όλους τους ποδοσφαιριστές του, ο Ζαρντίμ ζητάει κίνηση χωρίς την μπάλα. Πολλοί θα πουν πως ο προπονητής δεν πετάει και τη σκούφια του για τον Πάντελιτς γιατί ποντάρει πολλά στην ταχύτητα από τη μέση και μπροστά (και ο Μάρκο δεν διακρίνεται για την ταχύτητά του), αλλά ο Σέρβος εκτός από το γεγονός πως είναι ένας μέγας γκολτζής διαθέτει ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο στο παιχνίδι του: "σπάει" ωραία την μπάλα στα άκρα και ανοίγει χώρο, με τη μετέπειτα κάθετη κίνησή του στην πλάτη της άμυνας, στους κεντρικούς χαφ προκειμένου να πατήσουν περιοχή και Ολυμπιακός να αποκτήσει πλεονέκτημα για το γκολ, βγάζοντας  περισσότερους παίκτες στο αντίπαλο τέρμα.

O Πάντελιτς και ο Τζεμπούρ έχουν προς το παρόν το ρόλο αυτό στις προπονήσεις και τα πηγαίνουν περίφημα, καθώς ο Ντιόγκο χρησιμοποιείται σε περιφερειακό ρόλο στη γραμμή κρούσης πίσω από τον "φουνταριστό".Πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να δούμε αρκετές φορές τη νέα σεζόν τον Μιραλάς, ο οποίος είναι τραυματίας τη δεδομένη χρονική στιγμή και δεν βρίσκεται στην Αυστρία, στη θέση του κεντρικού επιθετικού.

Ο Ζαρντίμ θεωρεί πως ο Βέλγος μπορεί να βοηθήσει με την ίδια επιτυχία τόσο αριστερά όσο και στην κορυφή της επίθεσης. Βέβαια, με την ενσωμάτωση του Μήτρογλου στην ομάδα, μαζεύονται πολλοί στη γραμμή κρούσης και ο Ζαρντίμ θα πρέπει να λύσει το γρίφο.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Sport24.gr. Το άρθρο γράφτηκε πριν από την πρωινή προπόνηση της Πέμπτης (12/7), η οποία ήταν η ένατη επί αυστριακού εδάφους.

www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου