ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Κύριο στοιχείο του παιχνιδιού του το τρίποντο

Κύριο στοιχείο του παιχνιδιού του το τρίποντο

Κύριο στοιχείο στο παιχνίδι του Ολυμπιακού το αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια. Είναι η 3η ομάδα στην Euroleague με τα περισσότερα εύστοχα σουτ από τα 6.75 μέτρα. Τι είχε πει ο Μπαρτζώκας για τα τρίποντα, οι "μπόμπερ", αλλά και η επίδοση των "4αριών" του (video,stats).
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της φετινής ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού είναι ότι ποντάρει στο καλό σουτ από την περιφέρεια. Το τρίποντο είναι μέρος του παιχνιδιού των ερυθρολεύκων στην επίθεση, το οποίο ψάχνουν και αναζητούν συχνά στους αγώνες τους. Το σουτ από τα 6.75 μέτρα είναι από τα κύρια στοιχεία της τακτικής και της φιλοσοφίας των Πειραιωτών.

Οι ερυθρόλευκοι φέτος έχουν δουλέψει πάρα πολύ στην καλή κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση, έχουν ξοδέψει αρκετές ώρες προπονήσεων ώστε να βελτιώσουν το passing-game τους, το οποίο δίνει την δυνατότητα για ελεύθερα σουτ, με τους καλαθοσφαιριστές να ψάχνουν στο τέλος τον αμαρκάριστο συμπαίκτη τους στην περιφέρεια, είτε για να φτάσει στο εύκολο καλάθι κοντά στην ρακέτα, είτε φυσικά για να "εκτελέσει" δίχως αντίπαλο από τα 6.75 μέτρα. Οι Πειραιώτες είναι γεγονός πως δοκιμάζουν αρκετά συχνά το χέρι τους από την περιφέρεια. Σουτάρουν πολλά τρίποντα. Θέλουν και ζητούν να δημιουργούν φάσεις για ανοιχτά σουτ. Δεν διστάζουν και όποτε τους δοθεί η ευκαιρία "πυροβολούν". Και το θέμα είναι πως δεν σουτάρουν απλά, αλλά είναι και καλοί σε αυτό, όντας συνήθως ικανοποιητικοί και επικίνδυνοι για τον αντίπαλο σε αυτόν τον τομέα.

Πέμπτος σε ευστοχία από την περιφέρεια, τρίτη ομάδα με τα πιο πολλά τρίποντα

Ρίχνοντας μία ματιά στην πρώτη φάση της Euroleague που ολοκληρώθηκε, σε αυτές τις πρώτες δέκα αγωνιστικές, από τις 24 ομάδες που αγωνίστηκαν ο Ολυμπιακός είναι η 5η περισσότερο αποτελεσματική ομάδα σε ποσοστό στα τρίποντα, έχοντας 39.2%. Πρώτη είναι η Σιένα με 43.3%, ενώ τους Πειραιώτες τους περνούν με ελάχιστη διαφορά οι Εφές (39.7%), Μακάμπι (39.8%) και Μιλάνο (39.8%). Οι Πρωταθλητές Ελλάδας και Ευρώπης είναι ο 3ος σύλλογος που έχει σημειώσει τα περισσότερα σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα, έχοντας βάλει 87 τρίποντα. Περισσότερα έχουν σημειώσει οι Αρμάνι Μιλάνο (94) και Σιένα (129). Το συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα, επίσης, είναι 5ο κατά σειρά από αυτά που έχουν δοκιμάσει τα περισσότερα σουτ από την περιφέρεια. Μετράει 222 προσπάθειες. Περισσότερα σουτ από την περιφέρεια δοκίμασαν οι Μάλαγα (230), Αρμάνι Μιλάνο (236), Σαλόν Σολέ (250) και Σιένα (298). Γενικότερα η φετινή Σιένα (όπως έχετε καταλάβει) είναι η ομάδα που ποντάρει περισσότερο από κάθε άλλη στο τρίποντο.

Η ανάλυση του κόουτς για το περιφερειακό σουτ, το οποίο έχει γίνει κομμάτι της ομάδας

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, όπως γίνεται αντιληπτό (87/222 τρ, 39.2%), είναι μία από τις καλύτερες και περισσότερο αποτελεσματικές ομάδες που σουτάρουν την τρέχουσα σεζόν από την περιφέρεια. Το αξιόπιστο τρίποντο είναι χαρακτηριστικό του, κομμάτι του παιχνιδιού του και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κάτι... ξένο για αυτόν. Ούτε το φοβάται, ούτε παρουσιάζεται διστακτικός σε αυτό. Αντιθέτως, ποντάρει στο σουτ από τα 6.75 μέτρα, εν μέρει στηρίζεται σε αυτό, το χρησιμοποιεί συχνά, το θέλει και το ψάχνει στο παιχνίδι του, βάσει βέβαια της τακτικής, αλλά και των οδηγιών του τεχνικού-τιμ. Δεν σουτάρουν, δηλαδή, οι παίκτες επειδή... έτσι θέλουν, αλλά επειδή έτσι λέει το πλάνο, επειδή είναι στην φιλοσοφία των Πρωταθλητών φέτος το να δημιουργούν φάσεις για ελεύθερα σουτ.

Για το αξιόπιστο περιφερειακό σουτ, μάλιστα, είχε μιλήσει συγκεκριμένα ο κόουτς Γιώργος Μπαρτζώκας πρόσφατα, επισημαίνοντας πως το αποτελεσματικό σουτ από τα 6.75 μέτρα είναι ένα σημαντικό στοιχείο στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ: "Επειδή έγινε μία κουβέντα, όπως είχα διαβάσει σε σάιτ στο ίντερνετ, ότι σουτάρουμε πολύ από την περιφέρεια, αλλά και για τα ποσοστά μας στην επίθεση, θέλω να πω πως είναι σημαντικό στοιχείο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ το να δημιουργείς ανοιχτά σουτ, αλλά και το να έχεις καλό ποσοστό από την περιφέρεια. Να έχεις δηλαδή αξιόπιστο τρίποντο. Είχαμε 2/14 σουτ ανοιχτά με Τσεντεβίτα και μας είχε κοστίσει. Με Μιλάνο και Κάχα, για παράδειγμα, σουτάραμε καλύτερα και κερδίσαμε περισσότερο άνετα. Θεωρώ πως δημουργούμε φάσεις για σουτ, απλά το θέμα είναι το να είμαστε εύστοχοι και αποτελεσματικοί. Το καλό τρίποντο, σου δίνει την δυνατότητα να πάρεις αυτοπεποίθηση, να χτίσεις διαφορές, αλλά και να βρεις ρυθμό στο παιχνίδι σου. Είναι κάτι το οποίο ζητάμε και το θέλουμε στο παιχνίδι μας".

Εύστοχος αλλά σουτάρει λίγο ο Σλούκας. "Μπόμπερ" ο "Παπ", τα περισσότερο ο Σπανούλης

Ας πάμε όμως στους παίκτες του Ολυμπιακού. Το καλύτερο ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα στην τρέχουσα σεζόν το διαθέτει ο Κώστας Σλούκας (75%), μετρώντας 6/8 τρίποντα. Αν και είναι εξαιρετικός σουτερ, είτε από μέση απόσταση, είτε από την περιφέρεια, δεν έχει δοκιμάσει πολλά σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα. Όποτε το έχει κάνει πάντως είναι ιδιαίτερα ψύχραιμος, εύστοχος και αποτελεσματικός. Εκτίμηση μας πως χρειάζεται να σουτάρει πιο συχνά. Ο παίκτης που έχει βάλει τα περισσότερα τρίποντα είναι ο Βασίλης Σπανούλης, μετρώντας 32/64 (41.5%), ενώ δεύτερος και στις δύο κατηγορίες (ποσοστό ευστοχίας και πόσα έχει βάλει) είναι ο Κώστας Παπανικολάου. Ο 22χρονος σμολ-φόργουορντ μετράει 19/32 τρίποντα (59.4%), αλλά στην ουσία είναι ο μεγάλος "μπόμπερ" των Πρωταθλητών από την περιφέρεια, τόσο διότι είναι ιδιαίτερα "καυτός" από τα 6.75 μέτρα στα τελευταία παιχνίδια της ομάδας (έβαλε 5/6 τρίποντα στο Μιλάνο), όσο και σε αναλογία σε σχέση με τα πόσα έχει βάλει και έχει σουτάρει.

Πολλά τρίποντα τα "4άρια", άστοχος ο Άντιτς, βελτιωμένος ο Μάντζαρης

Ένα από τα χαρακτηριστικά της ομάδας, επίσης, είναι πως τρίποντα δεν δοκιμάζουν μοναχά οι περιφερειακοί παίκτες, αλλά και οι "ψηλοί" του Ολυμπιακού, δηλαδή τα "4άρια" του. Οι Γιώργος Πρίντεζης και Πέρο Άντιτς, αν και διαθέτουν καλό χέρι από την περιφέρεια, φέτος μαζί μετρούν 16/62 τρίποντα (25.8%). Σουτάρουν αρκετά συχνά, αλλά το κακό είναι πως συνολικά δεν είναι ιδιαίτερα εύστοχοι. Όχι τόσο βέβαια ο υπαρχηγός των Πειραιωτών (10/32, 31.3%) ο οποίος έχει πετύχει και ορισμένα κρίσιμα, όσο ο Σκοπιανός φόργουορντ (6/30, 20%), ο οποίος δείχνει να έχει... τσακωθεί με το σουτ από τα 6.75 μέτρα, καθώς έχει "σπάσει" τα καλάθια. Ίσως, λοιπόν, θα ήταν καλό να ελαττώσει τις προσπάθειες του για τρίποντο, κάνοντας περισσότερο προπόνηση ώστε να βελτιωθεί από αυτό το σημείο, δίνοντας τις κατοχές αυτές σε άλλον συμπαίκτη του, ο οποίος έχει μεγαλύτερη έφεση στο σουτ από την περιφέρεια. Λίγες προσπάθειες, πάντως, όπως και ο Σλούκας, έχει πάρει και ο Έισι Λο, αν και είναι καλός (4/10, 40%), ενώ αξίζει να σημειώσουμε την σημαντική  βελτίωση που έχει παρουσιάσει φέτος σε αυτόν τον τομέα ο Βαγγέλης Μάντζαρης (10/23τρ, 43.5%) όντας συνήθως ικανοποιητικός όποτε δοκιμάζει το χέρι του πίσω από τα 6.75 μέτρα.

Η λίστα με τις ομάδες της Euroleague που έχουν βάλει τα περισσότερα τρίποντα:

Η λίστα με τις ομάδες της Euroleague που έχουν σουτάρει τα περισσότερα τρίποντα:

  Η λίστα με τις ομάδες της Euroleague με τα καλύτερα ποσοστά στα τρίποντα:

  Αναλυτικά τα στατιστικά των παικτών του Ολυμπιακού:



Οι δέκα αγώνες των Πειραιωτών σε βίντεο:

1. Ολυμπιακός - Κάχα Λαμποράλ 85-81

 
2. Εφές - Ολυμπιακός 98-72

 
3. Ολυμπιακός - Ζαλγκίρις 61-79

 
4. Ολυμπιακός - Τσεντεβίτα 79-77

 
5. Μιλάνο - Ολυμπιακός 71-84


6. Κάχα - Ολυμπιακός 72-89

 
7. Ολυμπιακός - Εφές 75-53

 
8. Ζαλγκίρις - Ολυμπιακός 63-77

 
9. Τσεντεβίτα - Ολυμπιακός 62-84

 
10. Ολυμπιακός - Μιλάνο 82-81

Highlights: Olympiacos-EA7 Emporio Armani Milan από Euroleague_Basketball


www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου