ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 82-76

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 82-76

Ο Ολυμπιακός είναι ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ελλάδας κερδίζοντας στον 5ο τελικό με 82-76 τον ΠΑΟ, χάρις σε 24 πόντους του Βασίλη Σπανούλη! Συγκλονιστικός ο Πρίντεζης, μεγάλα σουτ έβαλε ο Λο.
Αυτή η μαγική σεζόν (2011-2012) ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους ερυθρόλευκους. Ύστερα από την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στην Πόλη, οι Πειραιώτες επέστρεψαν και στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος μετά από 15 χρόνια ξηρασίας, κατακτώντας το 10ο τρόπαιο της ιστορίας τους στην διοργάνωση. Ο Ολυμπιακός είναι ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ δίκαια, καθαρά και πειραιώτικα! Ο Θρύλος κέρδισε με 82-76 τον Παναθηναϊκό στο πέμπτο τελικό των play-offs στο "πυρακτωμένο" ΣΕΦ, στο οποίο οι οπαδοί του δημιούργησαν μία "καυτή" ατμόσφαιρα και με 3-2 νίκες στη σειρά πήρε πανάξια και παλικαρίσια τον φετινό τίτλο, σε ένα από τα πιο αντρίκεια Πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει ποτέ σύλλογος στον θεσμό.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να ελέγξει από το ξεκίνημα του αγώνα το παιχνίδι, πήρε από νωρίς κεφάλι στο σκορ, με την διαφορά να φτάνει και στο +17 (48-31) στο 19', η οποία στη συνέχεια αυξομειωνόταν συνεχώς έως το τέλος. Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε δύο φορές, πρώτα πραγματοποιώντας στο ματς ένα 13-0 σερί στην επανάληψη (48-44), με τους  Πειραιώτες να "ξυπνούν" και να εκτοξεύουν και πάλι την διαφορά με τρίποντο του Σπανούλη στο +14 (70-56). Η δεύτερη ήταν 2'30'' πριν την λήξη της αναμέτρησης, με τον Περπέρογλου να μειώνει απ' την περιφέρεια (80-76), αλλά οι Πειραιώτες έδειξαν ψυχραιμία στο τέλος και έφτασαν στην επικράτηση με 82-76.  Ο μεγάλος αρχηγός, Βασίλης Σπανούλης, οδήγησε εκ του ασφαλούς τους συμπαίκτες του κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης και με 24 ολόκληρους πόντους (3/6τρ) διέλυσε τα αμυντικά συστήματα των πρασίνων, οδηγώντας στην... απόγνωση τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Άξιοι συμπαραστάτες του συγκλονιστικού Red-Bill, ο οποίος έβγαλε και την γλώσσα του καθώς πανηγύριζε (βλέπε φωτό) ύστερα από εύστοχο τρίποντο όταν και διαμόρφωσε το 70-56 , ήταν ο μαχητικός Γιώργος Πρίντεζης (14π,7ρ, 1κλ.), ο ψύχραιμος Έισι Λο (10π, 2ασ.) και ο αποφασισμένος Κώστας Παπανικολάου (8π, 7ρ, 1ασ, 1κλ.). Για τους ηττημένους ξεχώρισαν οι Νικ Καλάθης (17π, 4ρ), Δημήτρης Διαμαντίδης (13π, 5ασ.) και ο Στράτος Περπέρογλου (11π, 8ρ.).

Το ματς

Ερυθρόλευκο προβάδισμα  με το ξεκίνημα

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι έχοντας στην πεντάδα τους Μάντζαρη, Σπανούλη, Κέσελ, Άντιτς και Ντόρσεϊ, ενώ ο Παναθηναϊκός με τους Καλάθη, Διαμαντίδη, Σάτο, Καϊμακόγλου και Μπατίστ. Ο Ντόρσεϊ με φόλοου-κάρφωμα άνοιξε το σκορ της αναμέτρησης, με τον Μπατίστ να κάνει το 2-4 με τον ίδιο τρόπο στο 3’, με τους ερυθρόλευκους να δείχνουν άστοχοι στο ξεκίνημα από την περιφέρεια. Οι γηπεδούχοι, πάντως, αντέδρασαν με τις βολές του Μάντζαρη και την έξυπνη ασίστ του αρχηγού στον Ντόρσεϊ, ο οποίος "έγραψε" το 6-4, με τον Καϊμακόγλου να απαντά με έμμεσο τρίποντο (6-7). Οι πράσινοι ήταν επίσης άστοχοι στη συνέχεια, με την κερκίδα να εκνευρίζεται με φάουλ που δεν δόθηκε στον Άντιτς, με τον Καλάθη να φέρνει την ομάδα το στο +3 (6-9) στο 5’.

Οι Πειραιώτες μετά απάντησαν με τον Κέσελ, ενώ με το γκολ-φάουλ του Red-Bill, το οποίο και αξιοποίησε, πήραν ξανά το προβάδισμα (11-9). Ο Διαμαντίδης πέτυχε ακολούθως ένα δύσκολο καλάθι, με τον Ολυμπιακό να παραμένει άστοχος από την περιφέρεια και τον Ντόρσεϊ να συνεχίζει να μαζεύει επιθετικά ριμπάουντ, με τους Πρίντεζη-Χάινς στη συνέχεια να περνούν στο ματς αντί των Άντιτς-Ντόρσεϊ. Οι ερυθρόλευκοι στη συνέχεια πρώτα με γκολ-φάουλ του Κέσελ και κάρφωμα στον αιφνιδιασμό από τον Χάινς, με τους γηπεδούχους να βγάζουν άμυνες και να τρέχουν στο παρκέ, έφτασαν στο +5 (16-11), με τον Ομπράντοβιτς να παίρνει τάιμ-άουτ, βλέποντας του παίκτες του Ίβκοβιτς να βρίσκουν ρυθμό στο παιχνίδι τους.

Η "καυτή" εξέδρα έδινε ρυθμό στους Πρωταθλητές Ευρώπης, οι οποίοι με τον Μάντζαρη έφτασαν ένα σερί  7-0 (18-11).Ο Παπανικολάου αντικατέστησε τον Κέσελ, με τον Περπέρογλου να μειώνει (18-13), αλλά ο "Πριντ" ήταν ψύχραιμος απ’ τις βολές (20-13). Οι ερυθρόλευκοι έβγαλαν άμυνες, αλλά δεν βρήκαν λύση στο ντράιβ του Καλάθη, αλλά με τον ίδιο τρόπο έδρασε και ο Σπανούλης. Ο μαχητικός Πρίντεζης με επιθετικό ριμπάουντ και λέι-απ έφερε τους γηπεδούχους στο +7 (24-17), αλλά ο Περπέρογλου μείωσε με τρίποντο στο τέλος της περιόδου (24-20).

Ο Σπανούλης πήρε… φωτιά και η πιεστική άμυνα

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Ίβκοβιτς έριξε στην μάχη τον Λο, με τον Σπανούλη στη συνέχεια να αναλαμβάνει δράση, καθώς με ένα υπέροχο αριστερό ντράιβ και βολές στη συνέχεια, έφερε τον Ολυμπιακό στο +8 (28-20) μέσα σε αποθέωση. Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν να παίζουν πιεστική άμυνα, με τον Red-Bill ξανά με τζαμπ σουτ να εκτοξεύει την διαφορά στο +10 (30-20) στο 12’, με τους πράσινους να δίνουν τέλος σε αυτό το σερί με κάρφωμα του Βουγιούκα (30-22). Ο Ντόρσεϊ αντικατέστησε τον Χάινς, με τον Πρίντεζη με υπέροχο "χουκ" αλά… Κωνσταντινούπολη (απ’ το ίδιο σημείο) να γιγαντώνει το ερυθρόλευκο προβάδισμα στο +12 (34-22) στο 13’, με τον Ομπράντοβιτς να αναγκάζεται να πάρει τάιμ-άουτ.

Ο Καλάθης στη συνέχεια μείωσε με τρίποντο (34-25), με τον Ολυμπιακό να παίζει πολύ καλή άμυνα, μετρώντας 3 κλεψίματα, έχοντας κυριαρχήσει στα ριμπάουντ (13-8), ενώ είχε αναγκάσει το "τριφύλλι" να υποπέσει σε 7 λάθη από νωρίς, όντας στο 14ο λεπτό. O Ίβκοβιτς επέλεξε μετά να ξεκουράσει τον αρχηγό με τον Γκετσεβίτσιους, με τον "Παπ" να κερδίζει ένα δύσκολο γκολ-φάουλ, το οποίο και πανηγύρισε έξαλλα, "γράφοντας" το 37-25 στο 15’. Ο Πρίντεζης με βολή (1/2) έφερε την διαφορά στην μέγιστη τιμή της, στο +13 (38-25) στο ίδιο λεπτό, με την κερκίδα να έχει δημιουργήσει μία "καυτή" ατμόσφαιρα.

Ο Καλάθης μείωσε, αλλά στη συνέχεια η τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού χρεώθηκε με τεχνική ποινή για διαμαρτυρία, με τον Γκετσεβίτσιους να ευστοχεί και στις δύο και τον Σπανούλη να τον αντικαθιστά στη συνέχεια. Απ’ το ίδιο σημείο ο αρχηγός ήταν αποτελεσματικός, με την διαφορά να παραμένει στο +13 (42-29) στο 17’. Ο Καλάθης ξανά με σουτ ήταν αποτελεσματικός, με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί μανιωδώς να πετύχει το πρώτο του τρίποντο στο ματς, αλλά να μην τα καταφέρνει, είτε με τον Πρίντεζη, είτε με τον Λο, είτε και με τον Παπανικολάου.

Ο μαχητικός "Πριντ" με επιθετικό ριμπάουντ πήρε το φάουλ στη συνέχεια και με βολή (1/2) "έγραψε" το 43-31, με τους ερυθρόλευκους να βγάζουν παθιασμένες άμυνες, αναγκάζοντας τους πράσινους να κάνουν λάθη στην επίθεση, ενώ ο Χάινς μεγάλωσε την διαφορά στο +15 (45-31) στο 19’ με ένα επιβλητικό ντράιβ. Το πρώτο τρίποντο (1/7τρ) των γηπεδούχων στο ματς το πέτυχε ο Σπανούλης, γιγαντώνοντας την διαφορά στο +17 (48-31), με τον αρχηγό να πραγματοποιεί καταπληκτικό παιχνίδι, καθώς μετρούσε ήδη 16 πόντους, όντας ο MVP των Πειραιωτών στο πρώτος μέρος.

Ο δραστήριος Καλάθης, όμως, ο καλύτερος παίκτης, παράλληλα, των πρασίνων στην αναμέτρηση, με δύο δικά του σερί καλάθια έριξε την διαφορά (48-36), το οποίο ήταν και το σκορ του πρώτου μέρους, καθώς ο Σλούκας αστόχησε σε προσπάθεια του για μπάσιμο στο τέλος.


 
Σερί 13-0 ο Παναθηναϊκός, απάντησε με "μεγάλα" σουτ ο Ολυμπιακός

Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με την βασική του πεντάδα, κάνοντας λάθη στις επιθέσεις του, με τον Παναθηναϊκό να μειώνει στο -10 (48-38). Στη συνέχεια και οι δύο ομάδες ήταν νευρικές στο παρκέ, έχοντας κακές επιλογές στην επίθεση, ενώ στην άμυνα έβγαζαν… φωτιές. Οι Πειραιώτες για δύο λεπτά ήταν δίχως σκορ, με τους πράσινους να το εκμεταλλεύονται, με τον  Καϊμακόγλου να ρίχνει την διαφορά στο -5 (48-43), χάρη σε τρίποντο δικό του και τον αιφνιδιασμό του Διαμαντίδη, καθώς οι γηπεδούχοι αναλώθηκαν σε ανόητα λάθη, δίνοντας την ευκαιρία στους πράσινους να επανέλθουν στο ματς.

Με την βολή του Βιουγιούκα οι πράσινοι μέτρησαν ένα σερί  13-0 (48-44), με τους γηπεδούχους να είναι δίχως σκορ για περίπου πέντε λεπτά και να δείχνουν σε σύγχηση, αλλά η «βόμβα» του Σλούκα από την περιφέρεια (51-45) έδωσε τέλος στην πράσινη υπεροχή στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου. Η κερκίδα σε εκείνο το σημείο πήρε… φωτιά, δίνοντας ώθηση στους ερυθρόλευκους, με τον Λο να ευστοχεί σε λέι-απ (53-45) και τον Καϊμακόγλου να απαντάει (53-47).

Ο Παπανικολάου βρήκε τον δρόμο προς το καλάθι, αλλά ο Μάριτς απάντησε με γκολ-φάουλ, ενώ ο Πρίντεζης πρώτα σκόραρε (57-49) και στη συνέχεια έβγαλε μία σπουδαία άμυνα στο 27’. Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε σε εκείνο το σημείο να αυξήσει το προβάδισμα του, με το παιχνίδι να έχει αποκτήσει γρήγορο ρυθμό και τον Καϊμακόγλου να μειώνει στον αιφνιδιασμόσε σε 57-51. Ο Λο στη συνέχεια με τρίποντο από την κορυφή (60-51) έστειλε στα ουράνια την κερκίδα, ενώ ακολούθως ο Έισι με ένα τρε-Λο σουτ και με βολή έφερε τους Πειραιώτες ξανά στο +10 (63-53) στο 29’. Ο Γιασικεβίτσιους μπορεί να μείωσε, αλλά ο Σπανούλης με ένα γεμάτο αυτοπεποίθηση τρίποντο από την κορυφή εκτόξευσε την διαφορά στο +11 (66-55), με την κερκίδα στην άμυνα να σφυρίζει σε σημείο που να "σπάει" αυτιά και τον Παπαδόπουλο να παίρνει χρόνο συμμετοχής.

Στο τέλος της 3ης περιόδου, ο αρχηγός με μία ακόμη "βόμβα" από την περιφέρεια ουσιαστικά "τελείωσε" τον Παναθηναϊκό, φέρνοντας το ερυθρόλευκο προβάδισμα στο +14 (70-56), με τον συγκλονιστικό Red-Bill να φτάνει τους 22 πόντους και να να πανηγυρίζει έξαλλα βγάζοντας την γλώσσα όταν ευστόχησε στο σουτ. Οι Πειραιώτες απ’ την μέση και μετά του δεκαλέπτου σημείωσαν μεγάλα και κρίσιμα σουτ.

Πρωταθλητής Ελλάδας ο Ολυμπιακός

Στην τελευταία περίοδο ο Ολυμπιακός μπήκε στο παρκέ με τους Σπανούλη, Λο, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Χάινς, αλλά ο Κάιλ χρεώθηκε με πέμπτο και ο Γιώργος με τέταρτο, φάουλ, με τους Παπαδόπουλο-Άντιτς να τους αντικαθιστούν. Ο κόσμος αντέδρασε με την διαιτησία, καθώς χρέωσε με πέντε φάουλ τους Πειραιώτες μέσα σε ενάμιση λεπτό, με τον Γιασικεβίτσιους με βολές να μειώνει σε 70-58 στο 32’ Ο Red-Bill απ’ το ίδιο σημείο ήταν εύστοχος (72-58), ενώ στη συνέχεια ο Πέρο με τρίποντο έφερε τους ερυθρόλευκους στο +16 (75-59) στο 33’, με τον κόσμο να τραγουδάει "έτσι… αγαπάει ο Πειραιάς", όντας εκστασιασμένος στις κερκίδες.

Οι ερυθρόλευκοι αυτό που θα έπρεπε να κάνουν ήταν να διαχειριστούν σωστά το πολύτιμο προβάδισμα τους, με τους Γκετσεβίτσιους-Ντόρσεϊ να επιστρέφουν στο παρκέ και τον Λο με ένα υπέροχο αριστερό ντράιβ να "γράφει" το 77-61 στο σκορ στο 34’. Ο Διαμαντίδης με βολές μείωσε, με τον Παπανικολάου να παίρνει την θέση του Γκετσεβίτσιους, ενώ η επόμενη επίθεση ήταν κακή για τους γηπεδούχους καθώς ή μπάλα τους έμεινε στα χέρια, με τον Ομπράντοβιτς να παίρνει τάιμ-άουτ ώστε να οργανώσει την τελευταία αντεπίθεση των παικτών του.

Με καλάθι του Μπατίστ και τρίποντο του Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός έριξε την διαφορά (77-68) στο 35’, με τον Ολυμπιακό να παίζει στο παρκέ με τους Μάντζαρη, Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Ντόρσεϊ, αλλά το τρίποντο του αρχηγού ήταν κακό, με τους ερυθρόλευκους να πρέπει να διαχειριστούν ψύχραιμα το προβάδισμα τους και να παίξουν σωστά και έξυπνα με τον χρόνο έως το τέλος ώστε να κατακτήσουν το Πρωτάθλημα. Ο Παπαδόπουλος αντικατέστησε τον Ντόρσεϊ, με τον Λάζο υπό το χειροκρότημα του κόσμου να μετράει ½ βολές (78-68), αλλά ο Περπέρογλου απάντησε άμεσα με τρίποντο (78-71).

Οι ερυθρόλευκοι στη συνέχεια έβγαλαν πολύτιμες άμυνες, καθώς οι πράσινοι προσπαθούσαν να μειώσουν ακόμη περισσότερο, με τον Πρίντεζη με βολές να «γράφει» το 80-71 στο 37’. Ο Καλάθης με ένα δύσκολο μπάσιμο απάντησε (80-71) με το "τριφύλλι" να κάνει φάουλ επιδιώκοντας να στέλνει στις βολές τον Παπαδόπουλο, ο οποίος δεν φημίζεται για την ευστοχία του από εκείνο το σημείο. Έχασε και τις δύο, με την δεύτερη να είναι έρμπολ, με τον Ίβκοβιτς να αναγκάζεται να ρίξει στην μάχη ως "5άρι" τον Άντιτς. Στο 2’30’’ πριν το τέλος ο Περπέρογλου ευστόχησε σε τρίποντο (80-76), βάζοντας "φωτιά" στην εξέλιξη του ματς, αλλά ο Καλάθης αστόχησε σε τρίποντο, σε προσπάθεια του να ρίξει την διαφορά στον πόντο.

Εκεί ανέλαβε δράση ο κόσμος, ο οποίος σηκώθηκε στο πόδι ώστε να στηρίξει την ομάδα, με τον Πρίντεζη να καρφώνει με μανία (82-76) 1’21’’ πριν την λήξη του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός έχασε τα τελευταία σουτ, ο Ολυμπιακός πήρε τα ριμπάουντ, με το ματς να βρίσκει τους ερυθρόλευκους Πρωταθλητές Ελλάδας με σκορ 82-76, ύστερα από 15 χρόνια, με τον κόσμο εκστασιασμένο να μπαίνει μέσα στο γήπεδο ώστε να πανηγυρίσει μαζί με τους παίκτες την κατάκτηση του τίτλου.

Τα δεκάλεπτα: 24-20, 48-36, 70-56, 82-76.

Ανά δεκάλεπτο: 24-20, 24-16, 22-20, 12-20.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 4, Λο 10(1), Άντιτς 3(1), Σπανούλης 24(3), Κέσελ 5, Ντόρσεϊ 4, Παπαδόπουλος 1, Γκετσεβίτσιους 2, Πρίντεζης 14, Παπανικολάου 8, Μάντζαρης 4, Σλούκας 3(1).

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6, Περπέρογλου 11(3), Μπατίστ 7, Λόγκαν, Σάτο, Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης 13(1)Βουγιούκας 4, Καλάθης 17(1), Σμιθ, Καϊμακόγλου 10(1), Γιασικεβίτσιους 4.

Τα highlights της αναμέτρησης:

 
Τα στατιστικά των παικτών του Ολυμπιακού:


Τα στατιστικά των παικτών του Παναθηναϊκού:


www.redplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου