ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

O Mασάντο και η θέση του

O Mασάντο και η θέση του

Ο Μασάντο παίζοντας στα άκρα χάνει μέρος της δυναμικής του. Η θέση του είναι στον άξονα, αλλά ο Ζαρντίμ ψάχνει λύση εκ των έσω για την θέση του ακραίου χαφ-εξτρέμ στην αριστερή πλευρά.
Είναι ένα θέμα το γεγονός πως ο Πάουλο Μασάντο στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού αγωνίζεται στα άκρα, ως αριστερός χαφ-εξτρέμ, και όχι στην θέση του, δηλαδή στον άξονα ως επιτελικός μέσος. Βέβαια, στην συνέντευξη Τύπου, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ έδωσε την εξήγηση του στο γιατί χρησιμοποιεί σε αυτό το πόστο τον συμπατριώτη του ποδοσφαιριστή: "Κάποιος πρέπει να καλύψει το κενό του Μιραλάς. Ο Μασάντο είναι ένας πολύ καλός παίκτης που μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις. Θα παίζει όπου τον χρειάζεται η ομάδα". Σε ελεύθερη μετάφραση, δηλαδή, είναι σαν να λέει ο Πορτογάλος τεχνικός... "τι να κάνω; Αυτούς έχω, με αυτούς θα δουλέψω, εκ των έσω θα καλύψω το κενό που άφησε ο Μιραλάς".

Είναι γεγονός, βέβαια, πως ο Πάουλο Μασάντο είναι ένας προικισμένος ποδοσφαιριστής, ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί σε αρκετές θέσεις, έχοντας την δυνατότητα να αναλάβει διάφορους ρόλους στην ενδεκάδα της ομάδας. Όμως, το πόστο του, η "καθαρόαιμη" θέση του, είναι εκείνη του playmaker στον άξονα, του κεντρικού χαφ στην μεσαία γραμμή, δίπλα στον "κόφτη". Εκεί μπορεί να αποδώσει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του, εκεί νιώθει καλύτερα να παίζει και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που λειτουργεί μέσα στο γήπεδο. Όποτε η μπάλα του ερχόταν στα πόδια συνέκλινε στον άξονα και επιδίωκε να έρθει στο κέντρο. Λίγες φορές έδρασε σαν χαφ-εξτρέμ, δηλαδή να πάρει την μπάλα και να πλαγιοκοπήσει από τα άκρα, βγάζοντας σέντρες, παράλληλες πάσες ή ακόμη και να πατήσει την περιοχή επιδιώκοντας να σουτάρει ώστε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Το ένστικτο του ως παίκτης είναι πρώτα στο να δημιουργήσει, να πασάρει και μετά στο να βάλει γκολ.

Ο Μιραλάς έχει το νου του πρώτα στο να σκοράρει. Ο Μασάδο στο να πασάρει.

Μα θα αναρωτηθεί κάποιος πως ούτε και ο Κέβιν Μιραλάς είναι "καθαρόαιμος" χαφ-εξτρέμ και όμως στα αριστερά πέρσι τα πήγε περίφημα. Σύμφωνοι, αλλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όπου σχεδόν όλες οι ομάδες παίζουν το 4-3-3 (με διάφορες προσαρμογές), έχουν έναν σέντερ-φορ στην κορυφή της γραμμής κρούσης τους και συνήθως δύο στράικερ στα άκρα. Ο Βέλγος, λοιπόν, ως σύγχρονος στράικερ, δεν είχε πρόβλημα στο να αντεπεξέλθει στην θέση, συν το γεγονός, πως σε αντίθεση με τον Πάουλο Μασάντο, είχε πρώτα το νου του το να σκοράρει (λόγω ενστίκτου και θέσης καθώς είναι επιθετικός) και μετά στο να δημιουργήσει. Με την προσπάθεια, λοιπόν, να "καλύψουμε" το κενό του αποχωρήσαντα Μιραλάς με τον Μασάντο, οι ερυθρόλευκοι υστερούν επιθετικά και στην τελική προσπάθεια, καθώς απειλούν λιγότερα από τα άκρα. Ούτε ο Πορτογάλος δείχνει πως μπορεί να δημιουργήσει όπως θα ήθελε αγωνιζόμενος στις πτέρυγες και για αυτόν τον λόγο δεν μπορούσε να βρει ρυθμό στο παιχνίδι του κόντρα στον Λεβαδειακό, ενώ ήταν φανερό πως τις περισσότερες φορές συνέκλινε στον άξονα ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της ομάδας.

Οι εναλλακτικές λύσεις για την θέση του αριστερού χαφ-εξτρέμ

Δεν φταίει όμως ο Λεονάρντο Ζαρντίμ. Ο άνθρωπος προσπαθεί να βρει λύσεις εκ των έσω για την θέση και δοκιμάζει. Ρίχνοντας μία ματιά στο ρόστερ του Ολυμπιακού οι μόνοι που μπορούν να αγωνιστούν στην θέση του αριστερού χαφ-εξτρέμ είναι οι Παναγιώτης Βλαχοδήμος, Γιάννης Φετφατζίδης, συν τον Νταβίδ Φουστέρ, ο οποίος, βέβαια, είναι επιθετικός μέσος στον άξονα, αλλά κατά συνθήκη μπορεί να παίξει και εκεί αν χρειαστεί. Ο Πορτογάλος τεχνικός, μέχρι στιγμής, δεν δείχνει να εμπιστεύεται τον νεαρό Έλληνα ποδοσφαιριστή, είναι σκεπτικός με τον "Φέτφα", ενώ δείχνει επιφυλακτικός και με τον Ισπανό λόγω ότι είχε χάσει μεγάλο μέρος της προετοιμασίας. Υπάρχει, βέβαια, και ο Τζαμέλ Αμπντούν, αλλά κάποιος πρέπει να αναλάβει και το πόστο στα δεξιά. Σαν σκέψη ο Πορτογάλος τεχνικός στην προετοιμασία δοκίμασε και τον Ραφίκ Τζεμπούρ στα άκρα, έχοντας ως κορυφή τον Κώστα Μήτρογλου. Ωραίο σκεπτικό θεωρητικά, διότι οι ερυθρόλευκοι έτσι γίνονται περισσότεροι απειλητικοί στην επίθεση, αλλά πρακτικά δεν... του βγήκε, καθώς ο Αλγερινός δεν μπορούσε να προσφέρει τα αναμενόμενα στις πτέρυγες. Έχανε μέρος της δυναμικής του, αλλά και της αποτελεσματικότητας του, δεν είχε τα τρεξίματα που απαιτούνται για το συγκεκριμένο πόστο, αλλά και τις πλαγιοκοπήσεις που χρειάζονται.

Ο Μασάντο χάνει μέρος της δυναμικής του παίζοντας στα άκρα

Και έτσι, λοιπόν, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ, κατέληξε στον Πάουλο Μασάντο ώστε να αντικαταστήσει τον Κέβιν Μιραλάς στον ρόλο του αριστερού χαφ-εξτρέμ στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού. Δύο παίκτες, βέβαια, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, τρόπος σκέψης και προτερήματα. Το προσπαθεί, πάντως, ο 26χρονος Πορτογάλος, το παλεύει και έχει την διάθεση να βοηθήσει την ομάδα και από αυτό το πόστο. Σου δημιουργείται όμως η αίσθηση πως ελαφρώς χαραμίζεται με το να τον τοποθετείς στις πτέρυγες. Χάνει μέρος της δυναμικής του, καθώς χρησιμοποιώντας τον στον άξονα μπορεί να προσφέρει περισσότερα πράγματα. Είναι παίκτης που βλέπει γήπεδο και θέλει χώρο μπροστά του ώστε να κινηθεί και να δημιουργήσει, προσφέροντας τις κάθετες πάσες του, αλλά και τις έξυπνες εμπνεύσεις του στο κομμάτι της ανάπτυξης του παιχνιδιού. Θα απειλήσει επιθετικά και την αντίπαλη εστία, αλλά μπορεί να το κάνει καλύτερα λειτουργώντας στο κέντρο και όχι στα πλάγια. Κατά την διάρκεια της παρουσίας του άλλωστε το δήλωσε και ο ίδιος: "Η θέση μου είναι να παίζω στον άξονα, στο κέντρο. Όμως θα βοηθήσω σε όποια θέση μου ζητηθεί".

Η τριάδα στα χαφ και ποιος να βγει για να παίξει ο Μασάντο στην θέση του

Και πες όμως πως ο Λεονάρντο Ζαρντίμ τοποθετεί στα επόμενα παιχνίδια τον Πάουλο Μασάντο στον άξονα. Ποιον θα βγάλει απ' την τριάδα στα χαφ (Μοδέστο, Μανιάτης, Ιμπαγάσα) που έχει καθιερώσει; Τον Γάλλο; Έχει μία λογική, τοποθετώντας ως "κόφτη" τον Μανιάτη. Όμως, ο Έλληνας μέσος, και επί Ερνέστο Βαλβέρδε, σπάνια έπαιζε ως καθαρό "6άρι". Συνήθως ως "8άρι" αγωνιζόταν, δηλαδή δίπλα στον "κόφτη" (πέρσι ήταν δίπλα στον Ορμπάιθ) και έτσι τον χρησιμοποιεί και φέτος ο Λεονάρντο Ζαρντίμ. Και δεν γίνεται να βγάλει από την ενδεκάδα τον Μανιάτη, διότι η ομάδα στον άξονα χρειάζεται τα τρεξίματα, τα γερά πνευμόνια και την δυναμική του Έλληνα μέσου. Να χρησιμοποιήσει Μανιάτη, Ιμπαγάσα, Μασάντο; Δημιουργικά ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει πλεονέκτημα, αλλά ίσως είναι υπερβολή να παίζει με δύο playmaker, έχοντας δύο πανομοιότυπους ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα θέλουν πολύ την μπάλα στα πόδια τους, συν το γεγονός πως ανασταλτικά η ομάδα θα παρουσιάσει αδυναμίες.

Να βγάλει τότε τον Αργεντινό και να βάλει στο πόστο του τον Πορτογάλο που έτσι και αλλιώς παίζουν στην ίδια θέση; Αυτό είναι ίσως το πιο λογικό σενάριο, χρησιμοποιώντας τον κατά δέκα χρόνια νεαρότερο από τον Ιμπαγάσα, Μασάντο, στο πόστο του δημιουργικού χαφ στον άξονα, έχοντας τον Αργεντινό ως εναλλακτική λύση. Έλα όμως που ο Λατινοαμερικανός, τόσο στα φιλικά, όσο και στα επίσημα, παίζει εξαιρετικά και έχει καλή απόδοση. Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ έχει μείνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τον έμπειρο ποδοσφαιριστή του και για αυτό (δικαίως) τον εμπιστεύεται. Και προσπαθεί να χωρέσει στην ίδια ενδεκάδα, τόσο τον Μασάντο, όσο και τον Ιμπαγάσα. Όμως, δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Ναι, ο Πορτογάλος χαφ μπορεί να παίξει και στα άκρα, αλλά είναι φανερός πως αγωνιζόμενος στα πλάγια ο ποδοσφαιριστής χάνει μέρος της δυναμικής του.

www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου