ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Αυτός, μάλιστα!

Αυτός, μάλιστα!

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για το νέο όνομα που φέρεται πως απασχολεί τον Ολυμπιακό για τη θέση του προπονητή.
Οι εξελίξεις στο θέμα προπονητή αλλάζουν ημέρα με την ημέρα. Αρχικά, στη διοίκηση επικράτησε η άποψη πως ο Ολυμπιακός πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο προπονητικό στυλ: με ένα νέο σε ηλικία και φιλόδοξο τεχνικό. Ο Ντομίνγκος Πασιένσια ήταν ο εκλεκτός της διοίκησης και ο μοναδικός, στον οποίο κατατέθηκε επίσημη πρόταση, όπως παραδέχονται επίσημα στο Λιμάνι. Μετά το "ναυάγιο" με τον Πορτογάλο, η πειραϊκή ΠΑΕ στρέφεται σε λύσεις (Σόλιντ, Κούπερ, Μπόλονι), που δεν κάνουν το λεγόμενο "γκελ" στον κόσμο της ομάδας, αλλά εξασφαλίζουν μία "εγχώρια σιγουριά", καθώς πρόκειται για προπονητές-γνώστες της ελληνικής πραγματικότητας. Τις τελευταίες ώρες, όμως, ένα νέο όνομα έχει κάνει την εμφάνισή του στην ερυθρόλευκη επικαιρότητα. Αυτό του ΛεονάρντοΖαρντίμ.
Δεν πρόκειται να σας κουράσω. Άλλωστε, όσοι διαβάζετε την στήλη, γνωρίζετε την άποψή μου για το θέμα. Ο Ολυμπιακός πρέπει να προσλάβει στη θέση του προπονητή ένα "άφθαρτο" όνομα. Με διάθεση για πολλή δουλειά. Με φιλοδοξία να πετύχει και να αναδειχθεί μέσα από το έργο του στον Ολυμπιακό. Με όρεξη να αξιοποιήσει ολόκληρο το έμψυχο δυναμικό της ομάδας και να εργαστεί με νεαρούς Έλληνες και ξένους ποδοσφαιριστές.

Την Τρίτη (29/5), στον Ολυμπιακό υπογράμμιζαν πως ο νέος προπονητής ενδέχεται να μην είναι από μία συγκεκριμένη λίστα που έχει καταρτιστεί και "προκριθεί" τη δεδομένη χρονική στιγμή (Σόλιντ, Κούπερ, Μπόλονι, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, Βίτορ, Περέιρα, Χοσέ Λουίς Όλτρα). Ο Τύπος της Πορτογαλίας αποκάλυψε πως το πρωί ο Λεονάρντο Ζαρντίμ έχει πρόταση από τον Ολυμπιακό και θα απαντήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Το απόγευμα, ο 38άχρονος τεχνικός συμφώνησε να λύσει τη συνεργασία του με την Μπράγκα.

Ο Ζαρντίμ είχε εκφράσει την επιθυμία του να αποχωρήσει από εκεί τις τελευταίες ημέρες, ο Αντόνιο Σαλβαδόρ (πρόεδρος του πορτογαλικού συλλόγου) δεν είδε με καλό μάτι αυτή τη δημόσια τοποθέτηση του Πορτογάλου προπονητή και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διακόψουν το μεταξύ τους συμβόλαιο, που είχε ισχύ για δύο ακόμα χρόνια με ρήτρα αποδέσμευσης τα δυόμιση εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ζοσέ Λεονάρντο Νούνιες Άλβες Σόουσα Ζαρντίμ γεννήθηκε στη Βενεζουέλα από Πορτογάλους γονείς και έχει, φυσικά, πορτογαλική υπηκόοτητα. Άρχισε την προπονητική, μόλις στα 27 του χρόνια. Μετά τις άσημες Καμάτσα και Τσάβες της τρίτης κατηγορίας, ανέλαβε την Μπέιρα Μαρ το 2009 και την ανέβασε από τη δεύτερη στην πρώτη κατηγορία, στην πρώτη του σεζόν εκεί. Έπειτα από μία ποδοσφαιρική χρονιά στην Primeira Liga (2010/11), όπου η Μπέιρα Μαρ εξασφάλισε την παραμονή της, ήρθε η μεγάλη πρόκληση της Μπράγκα, που ήταν φιναλίστ την περυσινή αγωνιστική περίοδο στον τελικό του Europa League. Ο Ζαρντίμ διαδέχθηκε τον Πασιένσια το Μάιο του 2011 και πραγματοποίησε μία έξοχη σεζόν με την Μπράγκα, που τερμάτισε στην τρίτη θέση του Πρωταθλήματος και θα αγωνιστεί στα προκριματικά του Champions League της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Διεκδίκησε τον τίτλο μέχρι τις αρχές Απριλίου, με την ομάδα του να αποδίδει πολύ καλό ποδόσφαιρο και να μοιράζει αβέρτα τριάρες και τεσσάρες, αλλά έπειτα από δεκατρείς συνεχόμενες νίκες στη Λίγκα (!), γνώρισε δύο ήττες από Μπενφίκα εκτός (2-1 στο 92') και Πόρτο εντός (1-0), με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν οι ελπίδες της ομάδας για την κατάκτηση του πρώτου Πρωταθλήματος στην ιστορία της. Και αναφερόμαστε στην Μπράγκα, που μπορεί να έχει μία σταθερή πορεία στην Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια, αλλά κάθε καλοκαίρι αλλάζει στο περίπου δεκαπέντε ποδοσφαιριστές. Κάθε σεζόν, δηλαδή, παρουσιάζει μία νέα ομάδα, που πρωταγωνιστεί. Μεγάλο μερίδιο, φυσικά, έχουν και οι προπονητές της Μπράγκα, την τελευταία τετραετία (Ζόρζε Ζεσούς, Ντομίνγκος Πασιένσια και Λεονάρντο Ζαρντίμ).

Ομολογώ πως η περίπτωση του Ζαρντίμ μόνο απαρατήρητη δεν περνάει. Προσωπικά, με καλύπτει απόλυτα. Ο Πορτογάλος δεν έχει πολύχρονη εμπειρία στους πάγκους, αλλά η καριέρα του βρίσκεται συνεχώς σε ανοδική πορεία. Είναι προπονητικά "άφθαρτος". Επιμένω στη συγκεκριμένη λέξη, την οποία και θεωρώ "κλειδί" για το νέο τεχνικό ηγέτη του Ολυμπιακού, ο οποίος χρειάζεται πίστωση χρόνου και στήριξη τόσο από τη διοίκηση όσο και από τον κόσμο της ομάδας. Και καλό θα είναι να μην έχει ελληνική εμπειρία και να μην είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας. Πρέπει να προσληφθεί ένας ξένος τεχνικός, που δεν μας ξέρει και δεν τον ξέρουμε...

Σαφώς και δεν κάνουμε υποδείξεις στη διοίκηση του Ολυμπιακού. Απλά ως δημοσιογράφοι καταγράφουμε δεδομένα. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής. Άλλωστε, όποιος προπονητής και να προσληφθεί θα έχει την στήριξή μας μέχρι να δούμε το έργο του και τα πρώτα αποτελέσματα. Γιατί, καλώς ή κακώς, αν ένας προπονητής δεν έχει νίκες στο ξεκίνημά του στον Ολυμπιακό, δεν "στεριώνει" στο Λιμάνι, καθώς οι απαιτήσεις του κορυφαίου ελληνικού συλλόγου είναι τεράστιες. Πάνω από όλα, όμως, ο νέος προπονητής πρέπει να έχει την ίδια, απόλυτη, στήριξη που είχε ο Ερνέστο Βαλβέρδε, από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα, στο δεύτερο προπονητικό πέρασμα του Ισπανού προπονητή από τον Ολυμπιακό.

www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου